İçeriğe atla

Hasanabdal kaplıcası

Hasanabdal kaplıcası, Van ili, Erciş ilçesi, Hasanabdal köyü sınırlarında bulunan kaplıca. Fiziksel açıdan hipertermal maden suyu kabul edilir. Tibbi olarak, tuzlu bikarbonatlı kalevi sular sınıfındadır. Cilt hastalıkları ve romatizmal hastalıkların tedavisinde yararlanılır.[1]

Kaplıca, Erciş'e 23 km uzaklıkta, Zilan Çayı vadisinde bulunur. Şor fayı nedeniyle oluşan kaplıcada iki ana kaynak vardır. Erkek hamamının kullandığı kaynak; 66 °C sıcaklık, 0,4lt/sn debiye sahiptir. Kadınlar hamamının kaynağı, 64 °C sıcaklık, 0,3 lt/sn debiye sahiptir.[1]

Kaplıca suyunda; bikarbonat, sodyum Na, klörür, hidrojen sülfür ve brömür barındırır. Volkanik Aladağlar üzerinde bulunan termal kaynakların rakımı 1890 m'dir.

Termal kaynak çevresinde eskiden derme çatma kaplıca yapıları bulunuyordu. Erciş özel idare tarafından tesisler modernize edilmiş ve kiraya verilmiştir.[2]

Araştırmalar Zilan Çayı vadisinin jeotermal kapasitesinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Alanın rezervuar sıcaklığının 108-138 °C, debisi 2300 lt/sn olduğu tespit edilmiştir. Bu verilerle, alanın sadece kaplıca olarak değil; sera, ısıtma ve balıkçılıkta kullanılabileceği tespit edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c ELMASTAŞ, Dr. Necmettin (Eylül 2004). "Hasanabdal Kaplıcası (Erciş/Van)" (PDF). 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2015. 
  2. ^ "Zilan Vadisi sıcak su kaynakları". vanguzel.com. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erciş</span> Vanın ilçesi

Erciş, Van ilinin bir ilçesidir. Van Gölü'nden 5 km içeride, Van gölünden 25 metre yükseklikte kurulmuş olan Erciş'in Van il merkezine uzaklığı ise 100 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kangal</span> Sivasın ilçesi

Kangal, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Sivas'ın Merkez, Hafik, Zara, Ulaş ilçeleri, güneyde Gürün ile Malatya'nın Kuluncak ve Hekimhan ilçeleri, doğuda Divriği, batıda Altınyayla ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçeleriyle sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçhisar, Orhaneli</span>

Ağaçhisar, Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaplıca</span> jeotermal olarak ısınmış yer altı sularının çıktığı kaynak

Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denir. Kudret hamamı olarak da bilinmektedir.

Gazlıgöl Kaplıcası, Afyon'un kuzeyinde yer alan il merkezine 25 km uzaklıktaki İhsaniye'ye bağlı Gazlıgöl Beldesi'nde bulunan kaplıca.

<span class="mw-page-title-main">Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası</span>

Efteni Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Düzce ilinde yer alır. 29 Kasım 2005 tarihinde su kuşlarını korumak amacıyla doğal koruma alanı ilan edilmiş olan sahadır. 764 hektar büyüklüğünde olan bölge Düzce'ye 10 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devrez</span> Nehir

Devrez Çayı ; Kızılırmak'ın batı kanadında kalan en önemli ikinci koludur. Devrez Çayı 211 km uzunluğunda ve 8.9 m³/sn'lik yıl içi ortalama debiye sahiptir. Havzası 3,350 km2'dir. Akış rejimi düzensizdir; ilkbahar aylarında yağışların başlaması ve karların erimesi ile sularında büyük bir artış görülür; ilkbaharda 600 m³/sn su geçirebilir, yaz aylarında ise 2,5 m³/sn debiye düşer.

Ilgın kaplıcaları, Konya'nın Ilgın ilçesinin iki kilometre kadar batısında, Konya-Akşehir yolu üzerinde bulunan ve şifalı sularıyla meşhur kaplıcalardır.

<span class="mw-page-title-main">Babas</span>

Babas, Bolu Mudurnu'nun 3 km güneyinde yer alan termal kaynaktır. Türkiye'nin en yoğun ormanlık alanlarına sahip bölgelerinden birinde yer alan bu kaynağın kaplıca olarak kullanımı 2500 yıl öncesine dayanır. Babas çevresinde, Hititler, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden izlere rastlamak mümkündür. Bu alanda ilk çağlarda yapılan kaya oyma hamamların yanı sıra, 1000 yıllık bir tarihi kaplıca hamamı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hot Springs Ulusal Parkı</span>

Hot Springs Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Arkansas eyaletinde, Hot Springs, Arkansas şehrinin bir semtinde bulunan 22 km² yüzölçümlü, emsalsiz tek bir şehirsel alanda kurulu ve ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

Kuzuluk kaplıcaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi, Kuzuluk beldesi sınırlarında bulunur. Kaplıca suları; 80 °C sıcaklığında, 7,22 pH'a, 1,2 sn/m³ akıma sahiptir. Sıcak sulardan; Otel, devre mülk, pansiyonların havuz ve banyolarında yararlanılmaktadır. Ayrıca ihracat yapan çiçek seralarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

Deli Çermik, Erzurum ilçesi, Köprüköy ilçesinde bulunan kaplıca. Su sıcaklığı 26 °C, debisi 101 lt/sn, ph 6,12'dir.

Urganlı kaplıcaları, Manisa ili, Ahmetli ilçesi Cambazlı mahallesi sınırlarında bulunur. Termal kaynaklar doğu-batı uzanışlı Gediz Grebeninin kuzey kenarında, Çal Dağı'nın güney eteklerinde bulunur. Alanda toplam debisi 30 lt/sn olan kaynaklar bulunur. Kaynakların sularının çıkıştan sonra, güneye doğru akışa geçtiği alanlarda çeşitli renklerde traverten oluşumları görülür.

Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusunda, Van Gölü'ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza.

<span class="mw-page-title-main">Narlıgöl</span>

Narlıgöl diğer adlarıyla Nar Gölü veya Acıgöl, Niğde'nin Narköy ilçesinde, Aksaray il sınırına yakın bir mevkîde bulunan vokanik krater gölüdür. Denizden yüksekliği 1.363 m, derinliği 21 m, alanı 0,7 km²'dir. Maar gölü olarak sınıflandırılan gölün çevresi tepeler ile çevrilidir, suları acıdır. Çevredeki jeotermal kaynaklar nedeniyle göl çevresinde termal tesisler kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Meydan Dağı</span> Van ve Ağrı il sınırlarında volkanik bir dağ

Meydan Dağı, Van-Ağrı il sınırlarında, Van Gölü'nün kuzeyinde, Erciş'in 7 km KB'sında, bitişiğinde Gürgürbaba Domu bulunan volkan dağı. En yüksek nokta Gürgür Dağı zirvesi 2778 m, Meydan Dağı'nın kalderasının tabanı 2320 m'dir. Kaldera içinde çevre sularının toplanması ile kaldera gölü oluşmuştur. Bu gölden çıkan sular Meydan Deresi'ni oluşturur.

Tümbüldek Kaplıcaları, Türkiye'nin Bursa iline bağlı Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan bir kaplıcadır. İlçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Akarca köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Kaplıcaya ulaşım, ilçenin güney kısmında bulunan Yalıntaş köyü üzerinden sağlanmaktadır.

Terziköy Kaplıcaları, Amasya merkez ilçesine bağlı Çivi köy sınırları içerisinde yer almakta olan kaplıca.