İçeriğe atla

Hasan Çelebi (yazar)

Hasan Çelebi
Hasan Çelebi
Doğum1 Temmuz 1919
Ölüm5 Eylül 2008 (89 yaşında)
Cebeci Tıp Fakültesi
Defin yeriBorçka
MeslekYazar, gazeteci, şair
DilTürkçe, Lazca[1]
VatandaşlıkTürkiye
Alma materİstanbul Erkek Lisesi
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Edebî akımTaşlama[2]
Önemli eserKarakuş destanı[3][4]
Çocuklar2

Hasan Çelebi (1 Temmuz 1919 Borçka, Artvin - 5 Eylül 2008, Ankara) Türk şair, yazar, düşünür ve gazeteci.[5]

Hayatı

Çelebi, Borçka'nın Çhala Vadisi'ndeki Demirciler köyünde Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Liseye kadarki eğitimini Borçka'da tamamladıktan sonra ortaokulu İstanbul Erkek Lisesi'nde (1938-41), liseyi ise İstanbul Askeri Tıp'ta (1941-44) okudu. 1940'lı yıllarda yazdığı şiirleri Çınaraltı, İnkılapçı Gençlik ve Dikmen dergilerinde yayınlandı.[6] 1950 yılında İstanbul Edebiyat Fakültesin'nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Yahya Kemal ve Necip Fazıl gibi ünlü şairlerle uzun yıllar birlikte olan Çelebi, "şiirde mükemmeli arayan şair" olarak bilinmekteydi. 20 Ekim 1956 tarihinde Artvin'deki ilk gazetelerinden sayılan 7 Mart gazetesini kurdu. Siyasi bir gazete olan 7 Mart, Borçka'da günlük yayınlanmaktaydı.[7]

Çelebi'nin yazdığı ve Laz mizah anlayışının iyi örneklerinden kabul edilen Karakuş destanı, destan kavramına alaycı bir tavır takınmaktadır.[8]

2008 yılında kanser tedavisi gördüğü Ankara Üniversitesi Cebeci Tıp Fakültesi'nde 89 yaşında öldü. Vasiyetine istinaden Borçka'da defnedildi.[9]

Eserleri

Roman

Şiir kitapları

  • Borazan (Taşlama şiir)
  • İkiz Kuşku (Taşlama şiir)
  • Mağara Resimleri

Kaynakça

  1. ^ Mustafa Ekmekçi (10 Ağustos 1995). "Karadeniz'de İnsan Mozaiği". egazete.cumhuriyet.com.tr. 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  2. ^ Mustafa Ekmekçi (15 Ağustos 1995). "Karadenizlinin Düş Kırıklığı!". gazetecimustafaekmekci.com. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  3. ^ Özgün, M. Recai (1996). Lazlar. Çiviyazıları. s. 135. ISBN 9789758086061. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  4. ^ "Bilmeyenler, unutanlar ve yeniden hatırlamak isteyenler için: Karakuş Destanı". artvinden.com. 12 Kasım 2017. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  5. ^ "Gazeteci-Şair-Yazar Hasan Çelebi". old.08haber.com. 6 Kasım 2013. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  6. ^ "Hasan Çelebi". biyografya.com. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  7. ^ Avcıoğlu, Doğan (1962). Yön: haftalik gazete - 16-30. sayılar. Güneş Matbaacılık. s. 22. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  8. ^ Öztürk, Özhan (2005). Karadeniz: ansiklopedik sözlük - 1. cilt. Heyamola Yayınları. s. 321. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  9. ^ Rasim Yılmaz (24 Eylül 2008). "Şiir Ustası Hasan Çelebi'nin Ardından". old.08haber.com. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  10. ^ "Borçka Tiyatro ve Kitap Günleri sona erdi". evrensel.net. 24 Mayıs 2022. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hopa</span> Artvin ilçesi

Hopa, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Artvin iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabadır. Hopa Limanı'yla, Türkiye'nin başlıca liman kentlerinden biri olan Hopa, Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Durbaş</span> Türk şair ve gazeteci

Refik Durbaş, Türk şair, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Çifteköprü, Borçka</span>

Çifteköprü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Düzköy, Borçka</span>

Düzköy, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adını Çhala olarak gösteren kaynaklar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneşli, Borçka</span>

Güneşli, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şerefiye, Borçka</span> Borçkanın köyü

Şerefiye, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

Nedret Gürcan, Türk şair ve roman yazarıdır.

İbrahim Minnetoğlu, Türk şair, gazeteci ve köşe yazarı.

Mustafa Miyasoğlu, Türk romancı ve yazardır.

Hıfzı Tevfik Gönensay, Eğitimci ve edebiyat tarihçisi.

Ağani Murutsxi, 2014 Eylül ayında yayın hayatına başlayan Türkiye'nin ilk ve tek Lazca gazetesidir.

Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde; kısmi olarak Borçka ve İkizdere'de yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır. Nüfusları ile ilgili tahminler 50.000 ila 1 milyon arasında değişmektedir.

Mustafa Papila, Laz asıllı Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Reşit Hilmi Pehlivanoğlu</span>

Reşit Hilmi Pehlivanoğlu veya Pehlivanoğlu Reşîdî, Nikolay Marr'ın Lazistan'a Yolculuk adlı kitabında en iyi Laz ozan olarak bahsettiği Laz şair.

Ruhan Odabaş, Türk yazar, gazeteci, şair, oyuncu ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Asma Köprü</span>

Borçka Asma Köprü, Borçka Asma Köprüsü, Dilek Köprüsü veya Yeniyol Asma Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış, yolu ahşaptan yapılma bir asma köprüdür. Karadeniz Bölgesindeki en uzun asma köprü olma özelliğini taşıyan yapı, Çoruh nehrinin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün uzunluğu 1967 Artvin il yıllığında 140 metre olarak geçse de, 105 metredir.