İçeriğe atla

Hasan Ocak

Hasan Ocak
Doğum13 Nisan 1965(1965-04-13)
Tunceli, Türkiye
Kaybolma21 Mart 1995
İstanbul, Türkiye
Ölüm1995 (29-30 yaşlarında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiİşkence

Hasan Ocak (13 Nisan 1965, Tunceli - 1995, İstanbul), Gazi Mahallesi olayları sonrası gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve daha sonra cesedi bulunan öğretmen ve çay ocağı işletmecisidir.[1] Cesedinin bulunması sonrası "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen eylemler başlamıştır.[1]

Gazi Mahallesi olayları ve kayboluşu

12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi'nde bulunan Alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahvehaneye durdukları bir taksi şoförünü öldürerek aynı taksiyle kahvehanedeki sivillere yönelik kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen silahlı provokatif saldırı sonucu başlayan ve şehrin diğer bölgelerine yayılan olaylar. 15 Mart 1995'e dek kent geneline yayılan olaylar sonucunda 22 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştır. Hasan Ocak, bu olayların ardından 21 Mart'ta gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.[1] Hasan'ın annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşları 55 gün boyunca Hasan'ı aradı.[2]

15 Mayıs 1995'te Ocak ailesi, Hasan'ın işkenceyle öldürülmüş bedeninin İstanbul Beykoz ormanlarında bulunup kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü öğrendi.[1] Ceset, Hasan gözaltına alındıktan beş gün sonra Beykoz Ormanı'nda köylüler tarafından fark edilmişti.[2] Ölüm nedeni tel veya iple boğulma olsa da, yüzü tanınmaması için parçalanmış ve vücudunun her yerinde işkence izleri fotoğraflanmıştı.[1]

Hukukî süreç

Hasan'ı bulmak üzere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı'na başvuran aileye "Gözaltına alınmamıştır." cevabı verildi. Görgü tanıklarının ifadeleri sonrası aile, 28 Mart 1995 tarihinde Küçükçekmece Savcılığı'na giderek Hasan'ın gözaltına alınmasından sorumlu kişiler hakkında şikâyette bulundu. Ocak ailesinin tüm hukuki girişimleri sonuçsuz kaldı. Fatih Cumhuriyet Savcılığı, terörle mücadele şubesi polisleri ve olayın soruşturulması ile ilgili görevlerini ihmal eden devlet görevlileri hakkında yapılan çok sayıda suç duyurusunu birleştirdi ve "Şikâyetler somut bir veriye dayanmıyor." gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. İç hukuktan sonuç alamayan Ocak ailesi, 26 Temmuz 1995 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Hasan Ocak'ın kaybedilmesi ve ölümüyle ilgili koşullarının belirlenmesi için yeterli ve etkin bir soruşturma yürütülmediğini tespit etti. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesini usul yönünden ihlal ettiğine karar verdi.[3] Yine de Beykoz Cumhuriyet Savcılığı'nın 1995/1075 hazırlık numarasıyla takip ettiği dosyada, rutin yazışmalar dışında bir işlem yapılmadı ve zamanaşımı dolayısıyla kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 29 Kasım 2016 tarihinde İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği'nde bu karara itiraz edildi. 5 Ocak 2017 tarihinde itirazın kabulüne, ilgili kararın kaldırılmasına ve CMK 173/3 Maddesi uyarınca soruşturmanın genişletilmesine karar verildi.

Cumartesi Anneleri

Nadire Mater'in de aralarında bulunduğu "Arkadaşıma Dokunma" kampanyasını yürüten bir grup Hasan Ocak'ın cesedinin bulunmasıyla "Her Cumartesi aynı saatte Galatasaray meydanında sessizce oturalım." fikrini ortaya koydu.[4] Oturma eyleminde "örgüt pankartı olmayacaktı, slogan atılmayacaktı ve her hafta bir gözaltında kaybın öyküsü anlatılacaktı." Medya oturan insanlara "Cumartesi Anneleri" adını taktı.[4] 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü, gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluk Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi düzenlemektedir.

Medyada yansımaları

Türkgün gazetesinde köşe yazarı olan Yıldıray Çiçek 13 Ekim 2021 tarihli yazısında Ocak'ın MLKP kurucusu olduğunu öne sürmüş ve yargısız infaz edilmesini olumlamıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Hasan Ocak Kimdir?". Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. 23 Şubat 2011. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b "Cumartesi Anneleri'nin eylemi ne zaman ve nasıl başladı?". t24.com.tr. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  3. ^ "CUMARTESİ ANNELERİ/İNSANLARI: "Hasan Ocak Dosyasındaki 22 Yıllık Hukuksuzluk Son Bulsun"". Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  4. ^ a b Günaysu, Ayşe (24 Ekim 2014). "GALATASARAY'DA 500. HAFTA: "Cumartesi" Nasıl Başladı, Neden Ara Verildi?". Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  5. ^ 13 Ekim 2021 tarihli Yıldıray Çiçek köşe yazısı 13 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

Yıldıray Şahinler, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Gazi Mahallesi olayları ya da Gazi Katliamı 12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi'nde bulunan Alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahvehaneye, durdurdukları bir taksi şoförünü öldürerek aynı taksiyle kahvehanedeki sivillere yönelik kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen silahlı provokatif saldırı sonucu başlayan ve şehrin diğer bölgelerine yayılan olaylar. 15 Mart 1995'e dek kent geneline yayılan olaylar sonucunda 22 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hasan el-Mecid</span>

Ali Hasan el Mecid Iraklı asker ve devlet adamı.

Pınar Aydınlar, Türk halk müziği sanatçısı, yazar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Uludere Olayı</span> Kürt sivillere karşı yapılan hava saldırısı

Uludere Olayı, Roboski Katliamı, Uludere Katliamı veya Uludere Operasyonu, 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil kişinin ölmesi olayı. Olayda ölenlerin 28'i Encü ailesine mensuptu, Servet Encü yaralı olarak kurtuldu. Türk resmî makamları, ölenlerin Irak'tan Türkiye'ye mazot ve sigara getiren Kürt vatandaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri</span> Metin Göktepenin anısına, doğum günü olan 10 Nisanda verilen gazetecilik ödülleri

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltında iken polisler tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Cumartesi Anneleri</span> İstanbul, Galatasaray Meydanında düzenlenen oturma eylemine katılan topluluk

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">2013'te Türkiye</span>

2013 yılında Türkiye olayları.

Derinlemesine Araştırma Laboratuvarı ya da Derin Araştırma Laboratuvarı, 12 Eylül Darbesi sonrası dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü içinde "D Grubu" olarak anılan siyasi şubeye verilen ad. D Grubu daha sonra, 'D'nin Arapça okunuşuyla 'DAL' olarak anılmaya başlanmıştır. Şube, 12 Eylül Darbesi'nde gözaltına alınan kişilere yönelik sistematik işkence ve kötü muamele suçlarıyla gündeme gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Dirayet Taşdemir</span> Türk politikacı

Dirayet Taşdemir, Kürt siyasetçi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili. 25, 26 ve 27. dönem Ağrı milletvekilidir.

Ab-ı Hayat, Bingöl'de 2003 yılında kurulan haftalık yayın yapan renkli yerel bir gazetedir. Gazete 1500 abone sayısına ulaşmış, özel dönemlerde baskı adedini 5000 adete yükseltmiştir.

Gazanfer Olcayto, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Forvet pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Gezi Parkı davası, 28 Mayıs - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarını organize ettikleri iddiası ile 16 kişinin yargılandığı davadır.

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, 26 Mart 1994'te Şırnak ilindeki Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan TSK tarafından yanlışlıkla bombalama sonucu 38 Kürt sivilin öldüğü ve köylerin yok edildiği olay.

<span class="mw-page-title-main">Canan Arın</span> Türk hukukçu

Mevhibe Canan Arın, Türk avukat ve aktivist.

Özgür Ülke, Türkiye'de yayınlanan bir gazeteydi. Gazete, 28 Nisan 1994'te Özgür Gündem ve Türkiye hükûmeti tarafından Türkiye-PKK çatışması hakkında haber yapan diğer gazetelerin kapatılmasının ardından kuruldu. 2 Şubat 1995'te gazete kapatıldı ve 247 sayısından 220'sine el konuldu.

Müslüme Yağal, 10 Kasım 2021'de Mersin'in Gülnar ilçesinde kayboldu. Olay gerçekleştiğinde 2,5 yaşında olan Yağal'ın kaybolmasında 10 gün sonra bedeni bulundu ve öldüğü açıklandı. Olayın gerçekleştiği gün sorgulanmış aile bireylerinden Yağal'ın dedesi Hasan Yağal tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Kaybolma olayı ve takip eden gelişmeler Müge Anlı ile Tatlı Sert programında yayımlanması sonucunda Türkiye gündeminde yer aldı.

8 Kasım 2009'da, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde bir otobüs, molotof kokteyli saldırısıyla ateşe verildi. Saldırıda yaralanan bir kişi, kaldırıldığı hastanede bir süre komada kaldıktan sonra öldü. Saldırıdan dolayı PKK suçlandı. 2015 yılında eski İç İşleri Bakanı İdris Naim Şahin olayın faillerinin MİT mensubu olduğu bilgisini aldığını ileri sürdü. Savcı Mehmet Şenay Baygın, Şahin'in iddialarının soyut ve varsayımdan ibaret olduğunu, sözlerinin somut bir delil içermediğini belirterek davayı reddetti.