İçeriğe atla

Hasan Mutlucan

Hasan Mutlucan
Türk halk müziği sanatçısı Hasan Mutlucan
Doğum1 Mart 1926
İzmir, Türkiye
Ölüm28 Aralık 2011 (85 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekTürk halk müziği sanatçısı

Hasan Mutlucan (1 Mart 1926, İzmir - 28 Aralık 2011, İstanbul[1]), Türk halk müziği sanatçısıdır.

Hayatı

Hasan Mutlucan Rizeli bir baba ve İzmirli bir annenin çocuğu olarak 1926'da İzmir'de dünyaya geldi.[2] 6 yaşındayken babasını kaybeden Mutlucan, 13 yaşında annesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Ortaokul yıllarında (1940) dekoratör çırağı olarak çalıştığı tiyatroda, oyunculardan biri rahatsızlanınca ilk defa sahneye çıkar. Tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral tarafından, rahatsızlanan oyuncunun yerine Mutlucan seçilir. Oyuncunun repliği çok kısadır: "Burası Kaf Dağı, ne işin var senin burada". Bu kısacık replik seyirciler arasında bulunan Muhsin Ertuğrul'un çok ilgisini çeker ve tiyatroda ufak roller almaya başlar.

Daha sonra Muhlis Sabahattin Ezgi ile tanışır ve onun operet kumpanyasına katılır. Onun ölümünden sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girer. Konservatuvarın o dönemki yönetmeni Münir Nurettin Selçuk'tur. Sesinin az bulunur kalitedeki bas tınısı, Faust Gounod operasına girme imkânı bile vermiştir ona fakat Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmemiştir.

1973 yılında TRT radyosunda 15'er dakikalık programlarla davudi sesini tüm Türkiye tanır. Sâdi Yâver Ataman'ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyler ve bir de plak çıkartır.

12 Eylül 1980'de darbe okunan bildirinin ardından Hasan Mutlucan'ın Kahramanlık Türküleri albümünden "Yine de Şahlanıyor" türküsü çalınır. Bu türkü günün şartlarıyla birlikte öyle bir etki yapar ki artık o davudi sesi ve ismi darbelerle özdeşleşir. Fakat Mutlucan bu durumdan son derece rahatsız olmaktadır. Bu rahatsızlığını da şu cümlelerle dile getirir: "Dehşetli bozuluyorum. Çünkü darbe sanatçısı değilim. Halit Kıvanç attı bu sıfatı ortaya. Sanki bütün millet, hislerinin tercümanıymış gibi kabul etti. Kahramanlık türküleri insanlara tesir eden bir şeydi. Hissiyatlarına tesir ettim ki beni beğendiler. Ama yukarı kademelerden bazı kişiler beni maalesef kullandılar. Propaganda, reklam vasıtası yaptılar. Darbecilere mal etmek istediler, o türkülerden soğuttular beni. Ben kimsenin adamı değilim, halka türküler okuyan biriyim, o türküler ecdadımın kahramanlık öykülerini anlatan menkıbelerdi. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Hissiyatıma kapılabilirim. Küskünüm efendim." Kendisi, sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğunu defaatle belirtmiştir.[3]

Siyasi görüşü ile yaptığı müziği propaganda aracı haline getirenlerin militarist tavrı arasındaki tezatı anlatan en çarpıcı deyişlerinden biri, 2006 yılında bir gazete röportajında söylediği: "(...) kendi sesimle kendimi uyandırmaktan bıktım artık" cümlesidir.[3]

1962 yılında TRT'den politik sebeplerden dolayı ayrılmak durumunda kalır. Sonrasında İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu'na katılır.

Boş zamanlarında Seferihisar'da hobi olarak balıkçılık yapardı.

Ölümü

Alzheimer hastası olan ve İstanbul'daki evinde tedavi gören Hasan Mutlucan, rahatsızlığı artınca kaldırıldığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 28 Aralık 2011 tarihinde öldü. Hasan Mutlucan'ın cenazesi Çekmeköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hasan Mutlucan Hayatını Kaybetti". 7 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2011. 
  2. ^ Şermin Terzi (17 Eylül 2006). "Darbe sabahlarının demokrat türkücüsü Hasan Mutlucan". hurriyet.com.tr. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Talip Özkan, Türk halk müziği sanatçısı. Lise yıllarındayken Acıpayam'da Muzaffer Sarısözen'le tanıştı. 1957'de yüksek öğrenimi için geldiği Ankara Radyosu'nda Yurttan Sesler Korosu programlarında yer aldı ve ardından sınavları kazanarak kadrolu sanatçı oldu. 1960 yılında İstanbul Radyosu'na geçiş yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Hakalmaz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Orhan Hakalmaz, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Tolga Çandar, Türk halk müziği sanatçısı ve siyasetçi

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Sarısözen</span> Türk folklorcu ve müzisyen

Muzaffer Sarısözen, Türk folklorcusu, Türk halk müziği sanatçısı ve derleyicisidir. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği ses sanatçısı ve Türk halk müziği eski sorumlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

Onur Şan, Türk halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Cemile Cevher Çiçek</span>

Cemile Cevher Çiçek, Türk ses sanatçısı, derlemeci ve nota yazıcıdır.

Havva Karakaş, Türk halk müziği şarkıcısı, Balkan türküleri yorumcusu.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

Mehmet Yücel Paşmakçı, Türk Halk Müziği derleyicisi, saz sanatçısı, koro şefi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Gökgücü</span>

Erhan Gökgücü, Tiyatro rejisörü, oyun yazarı, oyunculuk ve reji eğitmeni.

Adile Kurt Karatepe. Türk halk müziği sanatçısı, TRT sanatçısı. Aslen Elazığ'lıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Yıldız</span> Türk oyuncu

Turgay Yıldız, Türk tiyatro oyuncusu, metin yazarı, program sunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.