İçeriğe atla

Hasan Kâmil Sporel

Hasan Kâmil Sporel
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 1894
Doğum yeriİstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm tarihi 27 Nisan 1969 (75 yaşında)[1]
Ölüm yeriİstanbul, Türkiye
Mevkii Defans
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1911-1934Fenerbahçe
Millî takım kariyeri
1923 Türkiye 1 (0)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Hasan Kâmil Sporel, (1894, İstanbul - 27 Nisan 1969,[1] İstanbul), Türk eski millî futbolcu ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 21'inci başkanıdır. Ayrıca Türkiye millî futbol takımının ilk kaptanıdır. 1916'da yükseköğrenim için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde, üniversitenin Phoenix lakâplı takımında geçilmez bir defans oyuncusu olduğu için kendisine Çanakkale'nin İngilizce karşılığı olan Dardanelle lakabı verildi. Sporel, Türkiye'de ise dalgakıran lakabıyla anılmıştır.

Futbola Galatasaray Lisesi'nde öğrenciyken başladı. Galatasaray'da oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye geçti ve burada yetişti. 4 Ocak 1914'teki 4-2 kazandıkları Galatasaray derbisinde attığı üç golle hem derbi tarihinde Galatasaray'a gol atan ilk isim, hem de Fenerbahçe adına hat-trick yapan ilk futbolcu oldu.[2]

26 Ekim 1923 tarihinde Romanya ile ilk maçına çıkan Türkiye'nin ilk millî futbol takımının da kaptanlığını yaptı.[3]

Henüz 17 yaşındaki Hasan Kamil Sporel (oturanlardan sağ başta) Fenerbahçe takım kadrosunda

Amerika'dan Türkiye'ye döndükten sonra, Fenerbahçe'de futbola devam etti. Bu dönemde defansta Cafer Çağatay'la beraber çok başarılı bir ikili olmuşlardı.

Futbolculuk hayatını sonlandırdıktan sonra 1960 ile 1961 yılları arasında Fenerbahçe'nin başkanlığını yaptı.

Hasan Kâmil Sporel'in kardeşleri, Zeki Rıza Sporel ve Arif Sporel de futbolcudur. İsmi, Kadıköy'ün Zühtüpaşa mahallesindeki bir sokağa verildi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Milliyet - 28 Nisan 1969 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Fenerbahçe Hasan Kamil Sporel'i andı". haberturk.com. 27 Nisan 2020. 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  3. ^ "Hasan Kamil Sporel'i saygıyla anıyoruz (27.04.1969) - TFF'den Mesajlar Detay Sayfası TFF". www.tff.org. 12 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Yeten</span> Türk futbolcu ve teknik direktör

Hakkı Yeten, santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi, avukat ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Şaş</span> Türk futbolcu

Hasan Gökhan Şaş, orta saha mevkiinde oynamış Türk eski millî futbolcu, futbol antrenörü ve yorumcusu.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Rıza Sporel</span> Türk futbolcu

Mehmed Zeki Sporel, Türk millî futbolcu, asker, veteriner hekim, siyasetçi ve 1955-58 yılları arasındaki Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı. Zeki Rıza Sporel, Türk milli futbol takımının ilk golünü atmış, Fenerbahçe’de oynadığı 18 yılda 352 maçta 473 gol atarak, maç başına 1.34’lük gol oranı sağlamış ve Türk futbolunda en fazla gol atan oyunculardan birisi olarak Türk futbolunda tarihe geçmiştir. Soyadı kanunu sonrası kendisine bizatihi Atatürk tarafından Sporel soyismi verilmiştir.

Özkan Sümer Türk eski futbolcu ve teknik direktördür. İlk olarak Trabzonspor'da defans olarak oynamış, sonra aynı takımın, Galatasaray, Denizlispor, Samsunspor ve Türkiye millî futbol takımının teknik direktörlüğünü yapmıştır. Ayrıca Trabzonspor'da başkanlık yapmıştır.

Turhan Sofuoğlu,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Fenerbahçe kulübünde futbolcu ve teknik direktör olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akyel</span> Türk futbolcu

Fatih Akyel, Türk eski Millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Basri Dirimlili</span> Türk futbolcu

Basri Dirimlili, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Fenerbahçe camiasi tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında görülmektedir. 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer aldı. Adana'da Adana Demirspor'la yapılan özel bir maçta, çene kemiğinin kırılmasına rağmen sahada kalmaya devam etmişliğinden dolayı kendisine "Mehmetçik" lakabı verilmiştir. Futbola vedasından sonra antrenör ve teknik direktör olarak görev aldı. Fenerbahçe camiasi tarafından her sene ölüm tarihinde Karacaahmet Mezarlığında bulunan mezarı başında anılır.

<span class="mw-page-title-main">General Harington Kupası</span>

General Harington Kupası, Birleşik Krallık işgal kuvvetleri komutanı General Charles Harington'ın İstanbul'dan ayrılırken kendi adına düzenlediği futbol maçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Aytaç</span> Türk futbolcu ve futbol antrenörü

Kadri Aytaç, Türk millî futbolcu ve teknik direktör.

Raşit Çetiner,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın eski futbolcularındandır. Galatasaray taraftarı tarafından "Baba Raşit" lakabıyla anılır. Şubat 2010'dan itibaren ikinci kez Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımının teknik direktörlüğüne getirilmiştir. Aralık 2011'de ise görevine son verildiği açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Semih Yuvakuran</span> Türk futbolcu

Semih Yuvakuran, Türk eski millî futbolcudur. Önce Galatasaray'da sonra da Fenerbahçe'de sol bek mevkiinde oynadı.

Arif Sporel, Türk futbolcudur. Hasan Kâmil Sporel ve Zeki Rıza Sporel'in abisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ali Kaldırım</span> Türk futbolcu

Hasan Ali Kaldırım, Almanya'da yetişmiş Türk millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Kayserispor'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Elkatipzade</span> Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi

Mustafa Elkatipzade, Türk spor yöneticisi. Fenerbahçe'nin tarihteki 3. teknik direktörüdür. Ayrıca Türk futbolundaki ilk altyapı sistemini oluşturan isimdir. Fenerbahçe Spor Kulübü iki numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Aziz</span> Türk futbolcu

Serdar Aziz, stoper mevkiinde görev yapan Türk millî futbolcudur. En son Süper Lig takımlarından Fenerbahçe'de forma giydi.

Şenol Ulusavaş, Türk futbolcudur.

Mehmet Oğuz, Türk eski millî futbolcudur. Galatasaray camiası ve taraftarı tarafından kulübün efsane kaptanları arasında görülmektedir. 1979-80 sezonunun yaz transfer döneminde Galatasaray'la olan sözleşmesi uzatılmadığı için kulübüyle yaptığı pazarlık sonucu bonservisi alabildi. Bunun üzerine devreye giren ve Mehmet Oğuz'un yakın arkadaşı olan Cemil Turan'ın çabaları sonucu Fenerbahçe'ye transfer oldu. Galatasaray'da oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı Mehmet Özgül'den ayırt edebilmek için Büyük Mehmet diye anıldı. Takım içinde ve taraftarlarça paytak yürüyüşünden dolayı Ördek Mehmet diye anılırdı. Galatasaray'da oynadığı dönemin büyük bir kısmında kaptanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Kurt</span> Türk futbolcu

İsmail Kurt, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Fenerbahçe'de uzun yıllar forma giymiştir ve her iki takım için de kulüp tarihinin önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir. Galatasaraylı eski millî futbolcu Metin Kurt'un ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Büyükler</span> Türkiyede Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe üçlüsü için kullanılan terim

Üç Büyükler, Türkiye'nin en köklü spor kulüpleri olan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'yi ifade eder. Bu üç takım da İstanbul'da kurulmuş olup, aralarında ezeli bir rekabet vardır. Genellikle lig şampiyonluğunun favorisi olan bu kulüpler, ligin kuruluşundan bu yana hiç küme düşmemiş ve her sezon ligde yer almıştır. Bu takımlar arasındaki maçlara "derbi" denir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1921-22 sezonu</span>

Fenerbahçe 1921-22 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren 15. sezonudur. Fenerbahçe, bu sezonda İstanbul Ligi'nde ikinci oldu.