İçeriğe atla

Hasan Han

Hasan Han
Hüküm süresi1750-1789
Taç giymesi1750
Önce gelenGiyas Han Şahseven
Sonra gelenMustafa bey
Doğum1712
Galagayin, Muğan
Ölüm1789
Şemkir
HanedanCavad hanlığı
Diniİslam

Hasan Han ve ya Hasan Han Şahseven (Azerice: Həsən Xan, 1712 Galagayin - 1789 Şemkir Rayonu) - Şahseven boyuna mensup Cevad hanlığının ikinci hanı.

Hayatı

18. yüzyılın ikinci yarısında Hasan Han Cevad bölgesi Muğan'ın hükümdarıydı.Yerli halk arasında Hasan Hanla ilgili bir deyim vardır:

Dünya ölümlüsün, ölümlü

Sende olan canlar nerede?

Hasan Han Muğan benim diyordu

Muğan duruyor ama Hasan Han nerde?

Hasan Han bazı kaynaklarda "Tale Hasan Han", "Tala Hasan Han" olarak geçmektedir. Hasan Han, 1768'den beri Fatali Han Gubalı'nın bir tebaasıydı.[1]

Barışçıl bir şekilde Guba Hanlığı'na bağlanan Cevad Hanlığı'nın hanı Hasan Han'ın kısa sürede Feteli Han'ın en yakın kişilerinden biri haline geldiği tarihsel literatürden anlaşılmaktadır. 1769'da bile Şamahı'da Feteli Han'a karşı düzenlenen bir komplonun iptaline özel bir faaliyyeti bulunmaktadır.[2]

Hasan Han, Fatali Han'ın en güvendiği kişilerden biriydi ve onun gizli istişarelerine katılırdı. Hem konumu hem de askeri-stratejik açıdan önemli olan Muğan'ın hanlığa katılması, hanlığın giderek güçlenmesi anlamına geliyordu. O birçok savaşda Guba Han'ın yanında yer almıştır.[1]

Guba hanlığının muhalifleri, Gubali Feteli Han'ın devlet çıkarlarını önceleyen büyük güçler (Rusya, Kaçarlar, Osmanlılar) arasında diplomatik manevra politikasını kabul etmediler. Feteli Han'ın Muğan Ovası'nı ve Cevad Hanlığı'nı kendi topraklarına katması bazı Güney Azerbaycan hanlıklarının çıkarlarına uymuyordu. Böylece adı geçen hanlıkların ahalisinin geleneksel kışlama yeri olan Mugançöl'ün büyük bir bölümünün Feteli Han'ın denetimine geçmesi Gilan, Erdebil, Garadag ve diğer hanlıkların çıkarına olmamış ve aynı zamanda Erdebil ve Muğan halkının bir kısmının Guba Hanlığına nakledilmesi rakipleri tarafında kabul görmemişti. Daha önce Guba hanlığına karşı diplomatik entrikalar yürüten bir dizi Güney hanlığı, Fatali Han'ın 1774'te Gavdushan Savaşı'ndaki yenilgisinden kısa bir süre sonra açık askeri müdahaleye başladı. Gilan'lı Hidayet Han bu işte özellikle gayretliydi. Eski Şamahı Hanı, Agasi Hanı ve Karakaytak Usmisi ile ittifak yaptı. 1778'de Gilan Hanlığı hakimi Hidayet Han, Kerim Han Zend'in talimatıyla Cevada saldırıp Hasan Han'ı esir aldı. Hasan Han bir süre sonra esaretten kurtulmuştur.[3]

Karabağ hanlığına yürüyüş

1783 yılında Feteli Han Karabağ üzerine yürüş yaptığında Hasan Han da onun tarafında bulunuyordu. Kont Voynovich'in talimatıyla Han'a giden tercüman Mustafa Murtazaliyev, Ağdam'da Feteli Han'ı buldu. Feteli Han'ın yanında kaç asker olduğunu öğrenemedi. Söylenenlere göre sadece paralı asker sayısı 13 bin kişiye ulaşmıştı. Bu güce karşı koymanın imkânsızlığını anlayan Karabağlı İbrahimhalil Han, Şuşa'ya sığınarak bu durumun sonuçlanmasını bekledi.[2]

Erdebil hanlığına yürüyüş

Mayıs 1784'te Gubali Feteli Han, vasalları ve müttefiklerinin birlikleriyle hareket ederek Erdebil'i ve ardından Meshki'ni aldı. Birliklerin ön birimleri güneye ilerlemeye devam etti. 1784'te Feteli Han, Hasan Han'ı Erdebil hakimi olarak atadı.[4]

Abbasgulu Ağa Bakıhanov şöyle yazar: "O yıl Feteli Han gidip Erdebil'i aldı ve Şahseven emirleri ona itaat ettiler. Muğanlı Hasan Han da ona samimiyet gösterdi."[5]

Vefatı

Hasan Han 1789'da öldü.[1]

Ailesi

Hasan Han'ın Safi Han adında bir oğlu olduğu bilinmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c Anvar Chingizoglu (2009). Derivatives of Hasan Khan. "Soy",2 (22). ss. 13-17. 
  2. ^ a b c A.N.Abbasbəyli, S.Z.Yusifzadə. "Azərbaycanda xanlıqlar. Quba xanlığı". BEYNƏLXALQ MÜNASİBƏTLƏR TARİXİ (ən qədim dövrlərdən XIX yüzilliyin 70-ci illərinin sonuna qədər) dərsliyi,Bakı 2009 (Azerice). kayzen.az. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Сумбатзаде А. С. (1990). Азербайджанцы, этногенез и формирование народа. Элм. s. 254. ISBN 9785806601774. 
  4. ^ Richard Tapper (1997). Frontier Nomads of Iran: A Political and Social History of the Shahsevan. Cambridge University Press. ss. 119-120. ISBN 9780521583367. 
  5. ^ Abbasqulu Ağa Bakıxanov (1991). Gulustani İram (PDF). «Elm». 4 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Hanlığı</span>

Karabağ Hanlığı, 1748-1805 yılları arası bugünkü Azerbaycan topraklarında yer almış ve İran'ın Kaçar Hanedanı egemenliği altında fiilen bağımsız olmuş Azeri feodal devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Hanlığı</span>

Karadağ Hanlığı, 1747 yılında bugün İran'a bağlı Azerbaycan bölgesindeki Karadağ (Karacadağ) topraklarında kurulmuş feodal devlettir. Karadağ kelimesi büyük dağ veya dağlık yer anlamına gelmektedir. Hanlığın başkenti Ahar şehri olup bir ara Kürdeşt'e taşınmıştır. Hanlığın batısında Hoy Hanlığı, doğusunda Lenkeran Hanlığı, kuzeyinde Karabağ Hanlığı, güneyinde Tebriz Hanlığı ve Erdebil Hanlığı vardır.

Muhammed Kulu Han, son Karadağ Hanı. 1813 ile 1828 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şeki Hanlığı</span> Azerbaycanda kurulmuş bir hanlık

Şeki Hanlığı ya da Nuha Hanlığı adları da verilen Azerbaycan hanlıklarından biri 1747 tarihinde kurulmuş ve 1819'de kadar yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Hanlığı</span>

Tebriz Hanlığı, İran'ın kuzeybatısındaki Güney Azerbaycan bölgesinde yer almış eski hanlıktır. Hanlık, Dunbuli Aşireti reisi Necef Kulu tarafından 1757 yılında kuruldu. Hanlık zaman içerisinde bölgedeki Türklerle akrabalık bağları kurmuştur,1802'de hanlık lağvedildi ve toprakları Hoy Hanlığı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Talış Hanlığı</span> Azerbaycan hanlığı

Talış Hanlığı, 1747-1826 yılları arasında hüküm süren Azerbaycan hanlıklarından biri.

Safevi Tarikatı, Safiyüddin Erdebilî tarafından Erdebil kentinde kurulmuş bir sufi tarikattır. Erdebil, Hazar Denizi’nin güney batı kıyısında, günümüzde İran’ın kuzey batı bölgesinde yer alan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Ağa Muhammed Şah</span> Türk Kaçar Hanedanının kurucusudur.

Ağa Muhammed Şah, Kaçar Aşireti'nin reisi; 1794-1925 yılları arasında İran'a hakim olan Kaçar Hanedanı'nın kurucusudur. Aslen Kaçar kabilesinden Koyunlu kolunun aşiret reisiydi. Ağa Muhammed Han 1789'da İran Şahı olarak tahta çıktı, ancak Mart 1796'ya kadar resmen taç giymedi, 1794'te Zend hanedanlığından Lotf Ali Han'ı öldürmesiyle tahta çıktı. 17 Haziran 1797'de suikasta kurban gitti ve yeğeni Feth Ali Şah Tahta çıktı. Ağa Muhammed Han'ın Saltanatında başkenti Tahran yaparak İran'ın tekrar merkezi otoriteye kavuşmasını sağladı. Gürcistan'ın bağımsızlık ilan etmesiyle Tiflis'e şiddetli bir saldırı düzenleyerek 15,000 Gürcü esir İle İran'a geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Şirvan Hanlığı</span>

Şirvan Hanlığı, 1747 yılından 1820 yılına kadar Azerbaycan topraklarında hüküm sürmüş bir devlettir. Başkenti Şamahı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han</span> Gence Hanı

Cevad Han veya Cevad Han Ziyadoğlu-Kaçar Kaçar hanedanından büyük bir Azerbaycan generali, İran devletinin ordu komutanı, devlet adamı, Gence Hanlığı'nın son hükümdarıdır. Gence şehrini 1786'dan beri yöneten Cevad Han Ziyadoğlu, 3-4 Ocak 1804 gecesi General Pavel Sisianov önderliğinde şehri uzun süre kuşatan işgalci Rus birlikleriyle yapılan kanlı savaşta kahramanca şehit düştü.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

Kara Han, Talış Hanlığının ikinci hükümdarı.

I. Mirza Muhammed Han, Bakü Hanlığı'nın kurucu hanıydı.

Bakıhanovlar, Azerbaycan'ın tanınmış soylu hanedan ailelerinden biri. Hanedanın temsilcileri, 1718 yılında kurulup 1747 ile 1806 yılları arasında bağımsız olan Bakü Hanlığı'nı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı Kasaba</span>

Kırmızı Kasaba, ya da Krasnaya Sloboda, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nda yer alan bir köy ve belediyedir. 3.598 kişilik bir nüfusa sahiptir ve İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri dışında dünyanın tek Yahudi kasabası olduğuna inanılmaktadır.

Muhammed Hasan Ağa Karabağ Hanlığının ve Rus İmparatorluğunun generali, Karabağ Hanlığının hanı, tümgeneral ve şair Caferkulu Ağa Cevanşirin babası, ünlü Azerbaycanlı hanende Han Şuşinskinin büyükbabası.

<span class="mw-page-title-main">Kürekçay Antlaşması</span> Kürekçay Anlaşması, 1805te Rus İmparatorluğu ve Karabağ Hanlığı arasında imzalandı. Anlaşma ile Kürekçay Nehrinin doğusundaki topraklar Rusyanın kontrolüne geçti ve Karabağın tarihi sürecinde önemli bir yere sahip oldu

Kürekçay Antlaşması, Karabağ Hanlığı'nın Rus İmparatorluğu'na entegrasyonunu onaylayan sözleşmedir. İmza töreni 14 Mayıs 1805'te Gence'ye yakın Kürekçay Nehri kıyısında bir Rus askeri kampında gerçekleşmiştir. Anlaşma İbrahim Halil Han ve Rus Başkomutanı General Pavel Tsitsianov tarafından imzalanmıştır.