İçeriğe atla

Hasan Firuzabadi

Seyyid Hasan Firuzabadi
سيد حسن فيروزآبادی
Doğum3 Şubat 1951(1951-02-03)[1]
Meşhed, İran
Ölüm3 Eylül 2021 (70 yaşında)
Tahran, İran
Bağlılığı İran
Branşı İran Devrim Muhafızları Ordusu
Hizmet yılları1989–2016
Rütbesi Tümgeneral
Çatışma/savaşlarıİran-Irak Savaşı
Irak Savaşı
Suriye İç Savaşı
Ödülleri
  • Nasr Nişanı (1. sınıf)[2]
  • Bağımsızlık Nişanı[3]

Seyyid Hasan Firuzabadi, (Farsçaسيد حسن فيروزآبادی, 3 Şubat 1951, Meşhed - 3 Eylül 2021, Tahran) İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı.[4] 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.[5]

Biyografi

3 Şubat 1951 tarihinde Meşhed'de doğdu ve eğitimini o şehirde başlattı. Daha sonra Meşhed Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi'nden mezun olduktan sonra veteriner hekimlik diplomasını aldı. İran İslam Devrimi'nden sonra Devrim Muhafızları'na katıldı. İran-Irak Savaşı'nda görev aldı.

Savaştan sonra, Cumhurbaşkanı Ekber Haşimi Rafsancani tarafından Hatemü'l-Enbiya Genel Müdür Yardımcılığına atandı. 1989 yılında Genelkurmay Başkan Vekilliği görevine, 2 Kasım 2002 tarihinde de İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

İran Dini Lideri Ali Hamaney'e yakın olup. Mahmud Ahmedinejad'ın İran cumhurbaşkanlığı adaylığını destekledi. Mayıs 2012'de Tahran'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada "İran ulusu İsrail'in tamamen yok edilmesi sebebiyle ayakta durduğunu" söyledi. Fars Haber Ajansı ayrıca, Firuzabadi'nin "İran Lideri'nin Filistin'i tam bir din görevi olarak gördüğünü hatırlattığını hatırlattı ve Filistinliler dışındaki her türlü yönetimin bir gasp örneği olduğuna inanıyor" dedi.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ Kenneth Katzman (6 Şubat 2017), "Iran's Foreign and Defense Policies" (PDF), Congressional Research Service, Federation of American Scientists, s. 22, 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 1 Mart 2017 
  2. ^ Poursafa, Mahdi (20 Ocak 2014). گزارش فارس از تاریخچه نشان‌های نظامی ایران، از «اقدس» تا «فتح»؛ مدال‌هایی که بر سینه سرداران ایرانی نشسته است [From "Aghdas" to "Fath": Medals resting on the chest of Iranian Serdars]. Fars News (Farsça). 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 
  3. ^ تصویب نامه درخصوص اعطای نشان عالی «استقلال» به آقای سیدحسن فیروزآبادی [The letter about endowing the Excellent Order of Independence to Mr. Hassan Firouzabadi]. İslami Şûra Meclisi (Farsça). 12 Kasım 2008. 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2016. 
  4. ^ Theiranproject (28 Haziran 2016). "Leader appoints new Iranian Armed Forces chief of staff". Theiranproject. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  5. ^ Erdbrink, Thomas, Iran’s Supreme Leader Shakes Up Military Command 27 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Times, 28 Haziran 2016. Retrieved 29 Haziran 2016.
  6. ^ Top Commander Reiterates Iran's Commitment to Full Annihilation of Israel 24 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fars Haber Ajansı (İngilizce), Haber numarası: 9102112759, May 20, 2012.
  7. ^ Iranian Commander Reiterates Need to Annihilate 'Zionist Regime' 27 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Rachel Hirshfeld, Arutz Sheva, May 21, 2012.
Askerî görevi
Önce gelen
Mir Hüseyin Musavi
Başkomutanlık Karargahı Başkanı olarak
İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı
1989–2016
Sonra gelen
Muhammed Bakıri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Iran Air</span>

Iran Air, İran'nin devlet hava yolları. Merkezi Mehrabad Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Süleymani</span> İranlı asker (1957–2020)

Kasım Süleymani, İranlı asker.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Caferi</span>

Muhammed Ali Caferi, İranlı asker. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı. 2 Eylül 2007 tarihinde İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından, Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin yerine Devrim Muhafızları Komutanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">İran Kolluk Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin üniformalı polis gücü

İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">İran yüce lideri</span> İran İslam Cumhuriyetinin devlet başkanı

İran yüce lideri, (Farsça: رهبر معظم ایران, rehber-i muazzam-i İran,) Devrim lideri, resmi adıyla Yüce Rehberlik Makamı, İran'ın başı ve en yüksek siyasi ve dini otoritesi, yüce lideridir. Silahlı Kuvvetler, yargı sistemi, devlet televizyonu ve diğer kilit hükûmet kuruluşları, yüce liderin kontrolü altındadır. Yüce lider seçildikten sonra Uzmanlar Meclisi tarafından denetlenir. Ancak bugüne kadar denetleme yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hüseyin Musevi</span> İranlı siyasetçi ve sanatçı

Mir Hüseyin Musevi Hamene 1981-1989 yılları arasında İran'ın yetmiş dokuzuncu ve son Başbakanı olarak görev yapan İranlı bir reformist politikacı, sanatçı ve mimar. 2009 başkanlık seçimlerinde reformist bir adaydı ve nihayetinde seçim sonrası çıkan huzursuzluklarda muhalefet lideriydi. Musevi, İran Bilim Akademisi başkanlığını 2009'da muhafazakâr otoriteler tarafından kaldırılıncaya kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Faize Haşimi Rafsancani</span> İranlı kadın hakları aktivisti ve siyasetçi

Faize Haşimi Behramani veya tanınan adıyla Faize Haşimi Rafsancani, İranlı aktivist, siyasetçi ve gazeteci. 1999-2000 yılları arasında, Tahran milletvekili olarak İslami Şûra Meclisi'nde görev yapmıştır. İnşaat Yöneticileri Partisi kadın kolları başkanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakıri</span>

Muhammed Bakıri, İranlı asker. İran İslam Devrim Muhafızları komutanı. Şu anda İran'da mevcut olan en üst düzey askeri makam olan İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmaktadır. İran-Irak Savaşı'ndan tecrübesi olan bir askeri istihbarat uzmanıdır. Siyasi coğrafya alanında doktora yaptı. İran Yüksek Ulusal Savunma Üniversitesi'nde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Farbod</span>

Nasır Farbod, İranlı siyasetçi ve üst düzey rütbeli askerdir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Kaani</span> Kudüs Gücünde bir İranlı general

İsmail Kaani İran Devrim Muhafızları Ordusu'nda İran'lı bir Tuğgeneralidir ve esasen askeri ve gizli operasyonlardan sorumlu bir birim olan Kudüs Gücü'nün komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

Ruhullah Zem, İranlı aktivist ve gazeteci. En çok 2015'te kurduğu 'Amadnews' adlı bir Telegram kanalını işletmesiyle tanınıyordu. Zem, o dönemde özel olarak yayınladığı 2017-2018 İran protestolarında yüksek profilli bir rol oynadı. Haziran 2020'de bir İran mahkemesi, yetkililerin 2017-2018 İran protestolarını kışkırttığını söylediği popüler bir hükûmet karşıtı forum düzenlediği için onu "yeryüzünde yolsuzluktan yapmaktan" suçlu buldu. Bir İran mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı ve 12 Aralık 2020'de idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini protestoları</span> 2022de İran genelinde başlayan hükûmet karşıtı tepkiler

Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve 2023'e kadar devam eden sivil huzursuzluk ve protesto hareketleridir. Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana "ülkenin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen", hükûmete karşı "en büyük meydan okuma" ve "en yaygın isyan" olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Kasımi</span>

Rüstem Kasımi, İranlı asker ve siyasetçi. 3 Ağustos 2011'den 15 Ağustos 2013'e kadar Petrol Bakanı ve 25 Ağustos 2021'den 22 Kasım 2022'ye kadar Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı.

Hüsrev Hasanzade, İranlı ressam, yerleştirme sanatçısı ve seramikçi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İmami-Kaşani</span>

Muhammed İmami-Kaşani, İranlı din adamı ve siyasetçi.