İçeriğe atla

Hasan Basri Gürses

Hasan Basri Gürses, (d. 1949, İstanbul ö. 18 Mart 2009, İstanbul), sosyolog, yayıncı ve düşünür.

Orta öğrenimini 1968 yılında Bakırköy Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde 1974 yılında tamamladı. Yüksek lisansını 1977-78 döneminde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Gazetecilik Enstitüsü'nde, 1978-79 döneminde aynı üniversitenin İktisat Fakültesi'nde yaptı.

1978 yılında eşi Fulya Gürses'le birlikte hazırladığı Dünya'da ve Türkiye'de Gençlik adlı çalışma, Cumhuriyet gazetesinin "Cumhuriyet Döneminde Gençlik" konulu Yunus Nadi Ödülü'nde birincilik kazandı. Bu çalışma 1979 yılında, Der Yayınları tarafından aynı adla yayınlandı.

Hasan Basri Gürses, meslek hayatında, 1964 ve 1971 yılları arasında çeşitli kitabevi, yayınevi ve dağıtımcılarda çalıştı. 1972 ve 1974 yılları arasında çeşitli sendikaların yayın ve eğitim bölümlerinde yer aldı. 1974 ve 1976 yıllarındaki askerlik görevinin ardından, 1976 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğü'nde memur, 1977 ve 1980 yılları arasında, aynı belediyenin Basın-Yayın ve Turizm Müdürlüğü'nde müdür yardımcısı olarak çalıştı. 1985 ve 1990 yılları arasında Bizim Ofset adıyla kurduğu matbaada sahibi ve ustası olarak çalışan Hasan Basri, Bizim Ofset'i kapattıktan sonra Sosyalist Yayınlar'ı kurarak yayıncılığa başladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Fulya Gürses,, sosyolog, edebiyatçı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

Zübeyir Yetik, 1 Ocak 1941 tarihinde Siverek'te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar'da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa'da okudu. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Manisa ve İzmir'de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi nde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı programında lisansüstü öğrenim gördü.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Esat Işık</span>

Hasan Esat Işık ya da Hasan Fikret Işık, Türk diplomat ve siyasetçi.

Yekta Güngör Özden, Türk hukukçu, yazar ve şair. Ankara Barosu Başkanlığı (1972-1974), Anayasa Mahkemesi Başkanlığı (1991-1998) ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı (1998-2000) yapmıştır.

1940 yılında Erzurum’da doğan İzzettin Önder, İlk ve Orta öğrenimini sırasıyla Fatih İlkokulu ve Robert Koleji’nde yaptı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede 1967 yılında Doktorasını, 1971 yılında Doçentliğini tamamladı. 1980 yılında Profesör oldu. Halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kürsüsü’nde görevini sürdürmektedir. Boğaziçi Üniversitesi'nde Devlet Kontrolü ve Vergilendirme derslerini vermektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümün de Türkiye İktisat Tarihi derslerine girmektedir. Uzun süre Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

Hasan Basri Aktan, Türk İktisatçı ve Maliyeci.

Sabahattin Zaim, Türk iktisatçı, akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Alim Şerif Onaran</span>

Alim Şerif Onaran, Türk sinema kuramcısı, yazar, akademisyen ve hukukçudur. Türkiye'nin ilk sinema profesörü olma unvanına da sahipti. Türkiye'de sinemanın okullaşmasında öncü rol oynadı.

Asaf Savaş Akat, Türk ekonomist ve akademisyen.

Necla Pur Türk Akademisyen.Marmara Üniversitesi eski Rektörü.

Aykut Kibritçioğlu, Türk iktisatçı, akademisyen.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Mustafa İlhan Geçer, Türk yazar, şair, araştırmacı, eleştirmen, güfteci. Hisar dergisinin ve Hisarcılar akımın kurucularındandır.

Hasan Basri Aktaş, Türk siyasetçidir.

Leman Şenalp, Türk kütüphaneci.

Osman Nebioğlu, Türk yayıncı, akademisyen, dergi ve ansiklopedi yazarıdır. Amerikan aile dergisi Reader's Digest'in Türkiye uyarlaması olan Bütün Dünya dergisi ile kitap, roman, dergi ve ansiklopedi yayımcılığı yapmış olan Nebioğlu Yayınevi'nin kurucusu ve eski başkanıdır.

Necati İsfendiyar Çakıroğlu, Türk siyasetçi.

Prof. Dr. Bilsay Kuruç, iktisatçı, akademisyen, yazar, gazeteci.