İçeriğe atla

Hasan Basri Aktaş

Hasan Basri Aktaş
Doğum1920
İncirköy/İstanbul Osmanlı İmparatorluğuOsmanlı Devleti
Ölüm13 Mayıs 1977 (56-57 yaşlarında)
MilliyetTürk
MeslekMilletvekili
Çocuk(lar)2

Hasan Basri Aktaş (1920, İncirköy/İstanbul - 13 Mayıs 1977), Türk siyasetçidir.

Lise öğrenimini 1942 yılında Galatasaray Lisesinde tamamlamıştır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. Türkiye İş Bankası İstanbul Şubesi Memurluğu, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, Demokrat Parti'nin ilk umumi katipliği,[1] Türkiye Büyük Millet Meclisi X. ve XI. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[2]

1956- 1960 yılları arasındaki milletvekilliği sırasında, 4 yıl Dışişleri Sözcülüğüne seçildi. Yine 4 devre üst üste  TBMM'ni temsilen Avrupa Konseyi toplantılarında Delege olarak görev yaptı. 1956'dan, Zürih ve Londra Antlaşmalarının akit edildiği 1959 Şubat ayına kadar geçen süre zarfında, Kıbrıs Adası İhtilafındaki Türkiye'nin görüşünün, Avrupa Konseyi ve Meclisi'nde savunulması ile görevlendirildi.[3] 1959-1960 döneminde  Avrupa Konseyi Siyasi Komisyonu Sözcülüğüne seçilen ilk Türk delegesi oldu. 1960 yılında Konsey Başkan Vekilliğine adaylığını koyduğunda en fazla oyu alarak Birinci Reis Vekilliğine seçildi. 1960 darbesi yapıldığı sırada bu görevle Strasburg'da bulunmakta iken  yurda döndü.[4] Yassıada Mahkemelerinde yargılanarak Kayseri Cezaevi'ne gönderildi. 1963 yılında Demokrat Parti mensuplarına uygulanan af ile Cezaevi'nden çıktı. Vefatına kadar serbest müşavirlik yaptı. Adalet ve Zafer Gazetelerinde makaleleri yayınlandı.[5]

Kaynakça

  1. ^ Ahmet Emin Yalman (1997). Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim. 4 (2 bas.). İstanbul: Pera Turizm ve Ticaret A.Ş. s. 1330. 
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2014. 
  3. ^ Milliyet Gazetesi / 10.01.1957 sayfa: 3
  4. ^ Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi Fon No: 10 9 0 0 kutu no: 53 – Dosya no:154 - Sıra no:3
  5. ^ Zafer Gazetesi 26.06.1974 – 31.07.1974 / Adalet Gazetesi 08.08.1974 – 19.05.1975

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celâl Bayar</span> 3. Türkiye cumhurbaşkanı (1950–1960)

Mahmut Celalettin Bayar, Türk ekonomist, siyasetçi ve eski cumhurbaşkanı. Çağdaş Türkiye'nin siyasi yaşamının çeşitli dönemlerinde önemli roller oynamış olan Bayar, Meclis-i Mebusan üyesi, cumhuriyet döneminde iktisat vekili, Mustafa Kemal Atatürk'ün son başbakanı ve 1950-1960 arasında Türkiye'nin üçüncü ve asker kökenli olmayan ilk cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Gürler</span> 15. TSK Genelkurmay Başkanı

Ömer Faruk Gürler, Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 15. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ragıp Gümüşpala</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Ragıp Gümüşpala, Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 11. Genelkurmay Başkanı. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra bu görevi yürüten Gümüşpala, Millî Birlik Komitesi tarafından emekliye sevk edildikten sonra darbeyle devrilen Demokrat Parti'nin siyasi mirasçısı olan Adalet Partisi'nin kurucu genel başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

Rıfkı Burçak, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

Ahmet Hüsamettin Cindoruk, Türk hukukçu ve siyasetçidir. 17. dönem Samsun, 19. dönem Eskişehir milletvekilliği, 1991-1995 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı ve 1993'te vekâleten cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Aynı zamanda Doğru Yol Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi genel başkanlığı yapmıştır.

Aytekin Kotil, Türk siyasetçidir. İstanbul'un Cumhuriyet dönemindeki 23. Belediye Başkanıdır (1977-80). Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) İstanbul Milletvekilliği yaptı. TBMM Başkan Vekilliği görevinde de bulunmuştur.

Fethi Çelikbaş Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

Nevzat Ercan, Türk siyasetçidir.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Birgit</span> Türk politikacı

Orhan Birgit, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

Nihat Su Türk siyasetçidir.

Aydın Ağan Ayaydın, Kürt asıllı Türk ekonomist ve siyasetçidir.

Agah Erozan, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Kacar</span>

Kemal Kacartunalı, din adamı ve siyasetçi.

Orhan Ocakoğlu,, Türk tüccar, siyasetçi.