İçeriğe atla

Hasan Basri Çantay, Altıeylül

Hasan Basri Çantay
Mahalledeki Atatürk Parkı'ndan bir görüntü.
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlBalıkesir
İlçeMerkez
İdare
 • MuhtarAli Şuri Küçükoğlu
Zaman dilimi[[UTCUTC +2]] (UDAS)
Posta kodu
10050
Alan kodu(+90) 266
Plaka kodu10

Hasan Basri Çantay, Balıkesir ilinin Merkez ilçesinde bir mahalle. Balıkesir'in en büyük mahallelerinden biridir. Balıkesir Atatürk Parkı ve Balıkesir Atatürk Stadyumu bu mahallede yer almaktadır. Ayrıca, mahalle Balıkesir Havalimanı'na yakın bir konumdadır.[1]

Mahalle, adını TBMM 1. Dönem Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Çantay'dan almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Hasan Basri Çantay Mahallesi (Balıkesir)". Wikimapia.org. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Balıkesir Kongresi, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi'nden TBMM'nin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihine kadar geçen süreye "Kongreler Dönemi" denilir. Bu süre içindeki 30 dolayında kongrenin "beşi", 1919 ve 1920 yıllarında toplanan Balıkesir kongreleridir. Bunlardan 1, 4 ve 5. kongreye Karesi (Balıkesir) Mebusu (Milletvekili) Mehmet Vehbi Bolak, 2 ve 3. kongreye, harekete sonradan katılan Balıkesir eski Mutasarrıfı Hacim Muhittin Çarıklı başkanlık etmiştir. Bu kongreler, 15 Mayıs 1919'daki İzmir işgalinin hemen ertesi günlerinde Balıkesirliler'in Mehmet Vehbi Bolak önderliğinde kurdukları direniş teşkilatıyla başlattıkları hareketlerin birer parçasıdır. İçlerinde, sadece üç asker vardır: Miralay (Albay) Kazım Özalp, Askeri Kaymakam (Yarbay) Ali Çetinkaya ve Yüzbaşı Kemal Balıkesir. Balıkesir hareketi Millî Mücadele'nin başarıya ulaşmasında önemli rol oynamış; İzmir'den Anadolu içlerine yürümek isteyen Yunan kuvvetlerini engelleyerek, Millî Ordu'nun hazırlanması için Mustafa Kemal Paşa'ya, her saniyesi altın değerinde on üç ay kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Altınova, Ayvalık</span>

Altınova (Ayazmend), Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir mahalledir. İzmir Çanakkale kara yolu üzerinde, İzmir-Balıkesir il sınırının yakınında Balıkesir tarafında bulunmaktadır. Mahalle geniş tarım arazilerine ve zeytinliklere sahiptir. Yaz aylarında birçok yazlıkçıya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaman, Altıeylül</span>

Karaman, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hasan Basri Güzeloğlu, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Misakça, Bandırma</span>

Misakça, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı denize sıfır bir mahalledir. Erdek Körfezi içinde yer almaktadır.

Hasan Basri Kurdoğlu,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Basri Çantay</span>

Hasan Basri Çantay, TBMM 1. Dönem Balıkesir Milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an müfessiri.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Atatürk Stadyumu</span>

Balıkesir Atatürk Stadyumu, Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde bulunan 13.732 kapasiteli stadyum. Balıkesirspor tarafından kullanılmaktadır. TFF standartlarındadır ve Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig'de kullanılmaya uygundur. Oyun alanı 105x68 m boyutlarındadır.

Atatürk, Balıkesir'in Karesi ilçesinde bir mahalle. Şehir merkezinin modern mahallelerinden biridir. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü, TCK Karayolları Şube Müdürlüğü, şoförler odası, asri mezarlık ve Balıkesir Devlet Hastanesi bu mahallede yer almaktadır.

Karahan Çantay, Türk model, oyuncu ve matematik öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Hasan-ı Basri</span>

Hasan-ı Basrî, (642–728), İslam'ın erken döneminde yaşamış sufi, zahid ve âlim. İslam peygamberi Muhammed'in, Bedir Savaşı'nda savaşan 70 kişi de dahil olmak üzere sahabinin çoğunu gören Hasan-ı Basrî tabiin neslindendendir. Ümmü Seleme'nin evinde yetişti. Cemel ve Sıffin muharebelerinde Ali'nin taraftarlarından olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Altıeylül</span> Balıkesir ilinin ilçesi

Altıeylül, Balıkesir ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vâsıl bin Atâ</span>

Vâsıl bin Atâ, Mutezile mezhebinin kurucusu olarak tanınan ilahiyatçı, hukukçu.

Balıkesir'de spor, Türkiye'nin Balıkesir ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Aydın Ayhan, özellikle Balıkesir tarihi ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Türk tarihçi, akademisyen ve araştırmacı yazar.

Balıkesir'in Kurtuluşu, Türk ordusunun Balıkesir'e girmesi ile 6 Eylül 1922 tarihinde, Balıkesir'in Yunan işgalinden kurtulması olayıdır.

İbrahim Hilmi Tanışık, İstanbul ve Bursa'daki çeşme, cami ve kitâbeler üzerine çalışmaları olan ve iki ciltlik İstanbul Çeşmeleri adlı eseriyle tanınan yazar ve kent araştırmacısıdır.

Bu sayfada 1887 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.