İçeriğe atla

Hasan Ağa Çeşmesi

Koordinatlar: 41°01′18″K 28°55′48″D / 41.02167°K 28.93000°D / 41.02167; 28.93000
Hasan Ağa Çeşmesi
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumTopkapı, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′18″K 28°55′48″D / 41.02167°K 28.93000°D / 41.02167; 28.93000

Hasan Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Fatma Sultan Camii yakınında olduğu ve bulunduğu mahallenin eski ismi Fatma Sultan olduğu için Fatma Sultan Çeşmesi olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Hasan Ağa isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır.

Suyu akmamaktadır. Teknesi yol kotu altında kalmıştır.[1]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Hatice Sultan Çeşmesi". suvakfi.org.tr. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aksaray, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan mahalledir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir. Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa Mahallesi olarak geçmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtkulağı, Ceyhan</span> Ceyhan, Adana, Türkiyede mahalle

Kurtkulağı, Çukurova'da tarihi bir köy olup, şu an Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

Abbas Ağa adı ile tanınan Abbas bin Abdürrezzak, Sultan IV. Mehmet dönemi Topkapı Sarayı'nda Darüssaade Ağası.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede bir çeşme

Ayrılık Çeşmesi ya da Ahmed Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapıdır. İlk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte 17. yüzyılın başında Kapı Ağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, daha sonraları çeşmenin 1741 yılında Kapı Ağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği öğrenilmektedir. Kimi kaynaklar çeşmenin geçmişini Bizans dönemine kadar dayandırmaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilen çeşme, günümüzde yandaki resimdeki halini almıştır.

Fatma Sultan III. Ahmed ile Emetullah Kadın'ın kızı. Nevşehirli Ibrahim Paşa'nın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Beşir Ağa</span> Osmanlı Sultanının Konstantinopolisteki sarayındaki baş hadım

Hacı Beşir Ağa, Osmanlı haremi kızlar ağası.

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul tramvayı istasyonu

Sultanahmet Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 13 Haziran 1992'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Fatih'in Alemdar Mahallesi ile Binbirdirek Mahallesi arasında, Sultanahmet Meydanı'nın kuzey ucunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Paşa Çeşmesi</span>

Kasım Paşa Çeşmesi/Şadırvanı, Turunç Çeşmesi veya Mahkeme Kapısı Çeşmesi olarak da bilinir, Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Mescid-i Aksa'nın batı tarafında bulunan bir şadırvan ve içme suyu çeşmesidir. Mescid-i Aksa'nın batısı, Silsile Kapısı'nın önünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde sokağa adını veren Sinan Ağa Çeşmesi Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Sade bir ayna taşı ile iki bardaklığı vardır. Teknesi yol kotu altında kalmıştır. Suyu akmayan ve yıkılmak üzere olan yapının etrafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma amaçlı paravanla çevrilmiştir. Aynı mahallede ve aynı isimde Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi Esnaf Loncası Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesinde yazdığına göre aynı yerde bulunan bir çeşmenin 1899'da yeniden yaptırıldığı bilinmektedir. Üzerinde II. Abdülhamid'in tuğrası bulunan kitabesi yerindedir. Çiçek deseni işlenmiş mermerden yapılmış ayna taşı vardır. Mermer tekne çeşmenin önünde çıkıntı halindedir. Yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından restore edilmesine rağmen suyu akmamaktadır. Aynı mahallede ve aynı isimde Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ağa Camii Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Hasan Ağa Camii Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Küçükayasofya mahallesinde Hasanağa Nakilbent Camii dış duvarında bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yapım tarihi bilinmemektedir. Ayna taşı ve teknesi mermerdir. Suyu akmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir. Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.

<span class="mw-page-title-main">İhramcı Mehmed Sadık Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

İhramcı Mehmed Sadık Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesinde çeşmedir. Kitabesine göre İhramcı Mehmed Sadık Efendi tarafından tamir ettirildiği için bu isimle bilinir. İlk kitabesi mevcut değildir. Suyu akmamaktadır. Gül Camii karşısındadır. Yanında Adile Sultan Mektebi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İvaz Efendi Çeşmesi</span> İstanbulda tarihi çeşme

İvaz Efendi Çeşmesi ya da Mimar Mustafa Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde tarihi meydan çeşmesidir. İvaz Efendi Camii önündeki meydandadır. Kesme küfeki taşından yapılmış olup kitabesizdir. Suyu akmamaktadır. Altıgen biçimindeki yapısıyla İstanbul çeşmeleri arasında tektir. Ivaz Efendi tarafından caminin yanı sıra medrese, sıbyan mektebi ve çeşme de yaptırılmış ancak günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan Camii</span> İstanbulda cami

Fatma Sultan Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi camidir. I. Selim'in kızı ve Sadrazam Kara Ahmed Paşa'nın eşi Fatma Sultan tarafından 1571 yılında yaptırılmıştır. Fatma Sultan'ın kabri eşi ile birlikte Topkapı Meydanı'ndaki Gazi Ahmed Paşa Camii külliyesi içindeki türbededir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ahmed Paşa Çeşmesi</span> İstanbul, Topkapıda çeşme

Gazi Ahmed Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Gazi Ahmed Paşa Camii yanındadır. Günümüzde harap haldedir. Suyu akmamaktadır. Kitabesi üzerinde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Arpa Emini Çeşmesi</span> İstanbulda çeşme

Arpa Emini Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi yoktur. Bu nedenle kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Mimari tarzına göre 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tapu kayıtlarına göre I. Süleyman tarafından yaptırılmıştır. 2021 yılında Fatih Belediyesince restore edilmiştir. Esas olarak kesme küfeki taşından yapılmış olup ayna taşı ve teknesi mermerdir. Suyu akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Paşa ve Tiryal Hanım Çeşmesi</span> Fatihteki eski bir çeşme

İbrahim Hakkı Paşa ve Tiryal Hanım Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmeydi.