İçeriğe atla

Harço

Harço
Harço (ხარჩო)
Ülke(ler)Gürcistan
TürüÇorba
TipiEtli
Ana malzemelerSoğan, pirinç, et, su, baharat, taze otlar

Harço (Gürcüce: ხარჩო “h’arço”, სუფხარჩო "suph'arço"), Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biri. Yaygın olarak sığır etinden yapılır ve kullanılan baharatlar yöreden yöreye değişebiliyor.

Malzemesi ve hazırlanışı

İri kuşbaşı kesilmiş sığır et, tuz eklenip karıştırılır. Orta ateşte tencere ısıtıldıktan sonra yağ konur. Yağ iyice ısınınca tencereye et konur ve rengi değişinceye kadar çevrilir. Sonra et tencereden alınır. Aynı tencerede doğranmış soğan ve kereviz yaprağı sıvı yağda beş dakika kadar çevrilir. Tencereye ince doğranmış domates ve yeteri miktarda et suyu ve su eklenir. Sonra iki adet defne yaprağıyla birlikte yağda çevrilmiş et de tencereye konur. Yemek kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve kapak kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık bir buçuk-iki saat veya et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yarım bardak pirinç, iki çorba kaşığı limon suyu, iki diş ezilmiş sarımsak, birkaç sap kişniş, yarım çay kaşığı kırmızı biber de eklendikten sonra yirmi dakika veya pirinç pişinceye kadar tencere ateşte tutulur. Yemek ateşten indirildikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilir. On dakika kadar tencerenin kapağı kapalı tutulur. Son olarak biraz daha tuz ve karabiber eklenir. Yemek sıcak olarak servis edilir.

Harço, sığır eti dışında, koyun, domuz, tavuk veya kaz etinden de yapılabilir.[1][2] Çorbaya pestil de eklenebilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Julianne Margvelashvili "The Classic Cuisine of Georgia", p.155
  2. ^ "Кавказская Кухня", Prosveschenie Publ. 1992
  3. ^ Goldstein, Darra (1999). The Georgian Feast: The Vibrant Culture and Savory Food of the Republic of Georgia. University of California Press. s. 65. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Pırtımpırt, Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak yemeklerinden ayırır.

Tırşik çorbası, Livig aşı: Tirşik doğada bulunan yılan pancarı, yaban pancarı veya yılan yastığı'dır. Çok zehirli bir bitkidir, çiğ olarak yenmez. Yemeği ise geleneksel usullerde yapılmalıdır, aksi takdirde ağzınız yara olur. Temizlenip doğranan yaban pancarı yaprakları; yöresine göre un veya yoğurt, bulgur veya nohut, ılık su ile kazana konur. Buna ekşitme denir. Bir miktar tuz ilave edilir. İyice karıştırılır, üzerine un eklenir. Bu karışım üzeri sıkıca kapatılarak mayalanmaya bırakılır ve bir gün sonra ateşte saatlerce yavaş yavaş iyice kaynatılarak yapılır.

Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır, taze sarımsağın kuru sarımsağa nazaran hafif olan tadını ortaya çıkarır. Antep Şiveydizi 15.03.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kelecoş, bir yemek türüdür. Türkiye'de Erzurum, Iğdır, Sivas veya Elazığ yörelerine ait olduğu iddia edilmektedir. Ancak hangi yöreye ait olduğu ile ilgili bir kaynak bulunmamaktadır. Bazı Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayranaşı</span> yoğurt, yarma ve nohut ile yapılan soğuk çorba

Ayranaşı, Mastuva veya Mastava bir çeşit yemektir.Evliya Celebi Seyahatnamesinde mastaba aşı veya mastaba çorbası olarak adı geçmiştir.

Balıkesir mutfağı, Balıkesir ve çevresine ait yemek kültürü.

Buğu kebabı, toprak bir güveçte hazırlanan, dışarı buhar vermemesi için kapak çevresinin hamur sıvanması sonucunda malzemenin sadece kendi suyu ile pişmesi esasına dayanan bir et yemeği, tencere kebabıdır.

Mahluta çorbası, Antakya yöresine özgü mercimek çorbasıdır. Kırmızı mercimeğin suyla kaynatılmasıyla yapılır. Çorbanın kıvamına gelmesinden sonra ayrı bir tavada kızartılan sıvı yağın içerisine kırmızı pul biber ve kuru nane atılarak kızartılır. Çorbanın tabaklara konulmasından sonra kızartılmış yağ çorbanın üzerine kaşıkla dökülerek sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Mısır ekmeği</span>

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz, süt ve az miktarda şeker eklenerek mayalandıktan sonra ya fırında ya da kızartma olarak pişirilir. Kimyon ve pul biber gibi baharatlar ise isteğe bağlı eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Keledoş</span>

Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir. Yapılışı bu yörelere göre değişmektedir. Van keledoşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çihirtma</span>

Çihirtma, Gürcistan'da yapılan bir çeşit terbiyeli tavuk suyu çorbasıdır. Malzeme olarak tavuk eti, limon suyu veya sirke, kişniş, un, soğan, yumurta kullanılır. Karışım, çiğ yumurtaların eklenmesinden sonra 5-7 dakika süreyle pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çakapuli</span>

Çakapuli, Gürcü mutfağının sulu yemeklerinden biri. Gürcistan'daki en popüler yemeklerden biri kabul edilir. Dana veya kuzu etinden hazırlanan yemeğe, taze tarhun, kiraz eriği, beyaz sek şarap, kişniş, sarımsak ve tuz eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Satsivi</span> Gürcü mutfağında kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek

Satsivi, cevizli tavuk olarak da bilinir), Gürcü mutfağında tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarından yapılan ceviz soslu yemek. Bu yemekteki ana malzeme çekilmiş cevizdir. Satsivi kelimesi Gürcüce “tsivi” kelimesinden gelir ve “soğuk yemek” demektir.

<span class="mw-page-title-main">Lobio</span>

Lobio, Gürcü mutfağında, değişik fasulye cinslerinden ve farklı biçimde hazırlanan geleneksel fasulye yemeği. Kişniş, ceviz, sarımsak ve soğan gibi değişik baharat ve malzemeler içerir. Sıcak ve soğuk olmak üzere pek çok lobio çeşidi vardır.

Çayeli kuru fasulyesi, çoğunlukla İspir ve nadiren Hınıs fasulyesinden yapılan bir kuru fasulye yemeğidir. 1950'li yıllardan beri Çayeli ilçesiyle özdeşleşmiş olan yemek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Discada</span>

Discada; Kuzey Meksika mutfağında popüler olan karışık bir et yemeğidir. Diskada yapmak için gerekli olan etler sığır eti, domuz pastırması, jambon, sosis ve Meksika chorizosu adı verilen domuz sucuğudur. Yemeği yapmak için; etleri pişirmek için kullanılan disk açık bir alevin üzerine yerleştirilir ve malzemeler birer birer eklenir. Etler aşçının tercihine göre terbiye ve marine edilir. Beyaz veya mor soğan, dolmalık biber, Jalapeño veya Serrano biberi ve domates gibi aromatikler de yemeğe lezzet ve renk katmak için kullanılır. Genellikle tortillaların içinde taco ile birlikte ya da ayrı bir tabakta tek başına servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Leone mutfağı</span>

Sierra Leone, tarlaları ve yüksek platformları arasında çeşitli nehirleri ve çağlayanları olan bir Afrika bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzu kızartması</span>

Kuzu kızartması kuzu etinden yapılan kızartmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay usulü mercimekli bulgur pilavı</span>

Hatay usulü mercimekli bulgur pilavı, Hatay mutfağının yemeklerinden biridir. Bu pilav hem bulgur hem de mercimek gibi malzemelerin birleşimiyle yapılır ve genellikle ana yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir. Bulgur, mercimek, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı ve tuz ve çeşitli baharatlar ile hazırlanır.