İçeriğe atla

Harvard Üniversitesi Gözlemevi

Koordinatlar: 42°22′53″N 71°07′42″W / 42.3815°K 71.1284°B / 42.3815; -71.1284
Harvard Üniversitesi Gözlemevi
Organizasyon
Gözlemevi kodu 802 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yerCambridge, Middlesex County, Massachusetts, ABD
Koordinatlar42°22′53″N 71°07′42″W / 42.3815°K 71.1284°B / 42.3815; -71.1284
Yükseklik24 m (79 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kuruluş tarihi1839 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
  • Harvard Büyük Refrakter Bunu Vikiveri'de düzenleyin
cfa.harvard.edu/hco Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Harvard Üniversitesi Gözlemevi
Harvard Üniversitesi Gözlemevi
Harvard Üniversitesi Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Harvard Üniversitesi Gözlemevi (İngilizceHarvard College Observatory (HCO)), Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü'ne bağlı bir gözlemevidir. 1839 yılında kurulmuş olup uzay araştırmaları için kullanılan bir bina kompleksidir ve çoklu enstrümanları yönetmektedir. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi ile birlikte Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin bir parçasını oluşturur.

HCO, 1880'lerin ortasından 1989'a kadar yaklaşık 500.000 astronomik filmden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.[1] Bu 100 yıllık kapsam, evrendeki zamansal değişimleri incelemek için eşsiz bir kaynaktır. Sky Century @ Harvard'a Dijital Erişim projesi, bu fotoğraf plakalarını dijital olarak tarar ve arşivlemektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "HCO Astronomical Plate Stacks". 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 
  2. ^ "Digital Access to a Sky Century at Harvard (DASCH)". 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Henrietta Swan Leavitt</span> Amerikalı gökbilimci (1868 – 1921)

Henrietta Swan Leavitt, Sefe değişeni yıldızları'nın aydınlatma güçleri ve periyotları arasındaki ilişkiyi bulan, Amerikalı astronom. Radcliffe Üniversitesi mezunu olan Leavitt, 1893'te Harvard Üniversitesi Gözlemevi’nde kompüter olarak çalışmaya başlamıştır. Görevi, yıldızların parlaklığını ölçmek ve kataloglamak amacıyla fotoğrafik plakaları incelemekti. Hayatta olduğu süre içinde çok fazla tanınmasa da, astronomların dünya ile uzak gökadalar arasındaki mesafeyi ölçebilmeleri ilk olarak Leavitt'in keşfi sayesinde mümkün olmuştur. Yaptığı keşif hakkında Henrietta Swan Leavitt, “Maksima ve minimaya karşılık gelen iki nokta dizisi arasında düz bir çizgi çizilebilir; bu da değişenlerin parlaklığı ve periyotları arasında basit bir ilişki olduğunu göstermektedir,” demektedir. Leavitt'in ölümünden sonra, Edwin Hubble, Sefe yıldızlar arasındaki aydınlatma gücü-periyot ilişkisini, ilk kez astronom Vesto Slipher tarafından Lowell Gözlemevi'nde ölçülen spektral değişimler ile birlikte kullanmış; ve evrenin genişlediğini belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Giacconi</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Riccardo Giacconi ; İtalya doğumlu, Amerikalı Nobel Ödülü sahibi astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi</span>

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi (HSAM) bir astronomi araştırma ve eğitim enstitüsüdür. 1973 yılında Smithsonian Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi ortaklığıyla kurulmuştur. Merkezi Cambridge, Massachusetts'tedir. Harvard Kolej Rasathanesi ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nden oluşur. 1982'den 2004'e kadar Irwin I. Shapiro tarafından yönetilen HSAM, 2004 yılından beri Charles R. Alcock yönetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Schmidt</span> Amerikalı-Avustralyalı astrofizikçi (d. 1967)

Brian P. Schmidt astronomi ve astrofizik dalında çalışmaları bulunan, Stromlo Rasathanesi ve Araştırma Okulu'nda profesörlük görevi yapan, Avustralya Araştırma Konseyi Laureate Fellow 'da süpernovalar kullanarak yaptığı araştırmalar ile tanınan bilim insanı. 2011 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

Smithsonian Astrofizik Gözlemevi Yıldız Kataloğu veya SAO Kataloğu, astrometrik yıldız kataloğudur. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi tarafından 1966 yılında yayınlandı ve 258.997 yıldız içermektedir. Katalog, önceki çeşitli astrometrik kataloglardan derlenmiştir ve yalnızca doğru hareketlerin bilindiği yaklaşık dokuzuncu büyüklükte yıldızları içerir. SAO kataloğundaki isimler SAO harfleriyle başlar, ardından bir sayı ile devam ederler. Sayılar 18 derecelik dik açıklık bandından sonra eklenir ve yıldızlar her bantta sağ açıklığa göre sıralanır.

<span class="mw-page-title-main">Smithsonian Astrofizik Gözlemevi</span>

Smithsonian Astrofizik Gözlemevi, Smithsonian Enstitüsü'ne bağlı bir astrofizik gözlemevidir. 1890 yılında Samuel Pierpont Langley tarafından kurulmuş olup Harvard Üniversitesi Gözlemevi ile birlikte Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'ni oluşturmaktadır. Merkezi Massachusetts eyaletine bağlı Cambridge'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Gözlemevi</span>

Paris Gözlemevi, Fransa'nın en önde gelen astronomik gözlemevidir ve dünyanın en büyük astronomi merkezlerinden biridir. Tarihi binası, Paris'in merkezindeki Sen Nehri'nin kenarındadır, ancak personelin çoğu Paris'in güneybatısında bir banliyö olan Meudon'daki bir uydu kampüste çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Atbaşı Bulutsusu</span> Avcı takımyıldızındaki bir karanlık bulutsu

Atbaşı Bulutsusu, Avcı takımyıldızındaki küçük karanlık bir bulutsudur. Avcı Kuşağı'nın en solundaki Zeta Orionis veya Alnitak'ın hemen yanında, büyük ve koyu renkli moleküler bulutun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Geller</span> Amerikalı gökbilimci

Margaret J. Geller, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Amerikalı bir astrofizikçidir. Çalışmaları, yakın evrenin öncü haritalarını, galaksiler ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

John V. A. Fine Jr. Amerikalı bir tarihçi ve yazardır. Michigan Üniversitesi'nde Balkan ve Bizans tarihi profesörüdür ve konuyla ilgili birçok kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frances Woodworth Wright</span> Amerikalı astronom (1897-1989)

Frances Woodworth Wright Harvard Üniversitesi'nde görev yapan Amerikalı bir astronomdur. II. Dünya Savaşı sırasında, askeri subaylara ve mühendislere göksel navigasyon öğretti.

<span class="mw-page-title-main">Belinda Wilkes</span> İngiliz astrofizikçi

Belinda Jane Wilkes ABD'deki Cambridge, Massachusetts'de bulunan Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nde (SAO) Kıdemli Astrofizikçi ve Chandra X-ray Merkezi'nin eski direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Harwood</span>

Margaret Harwood Amerikalı bir astronom ve Nantucket, Massachusetts'teki Maria Mitchell Gözlemevi'nin ilk yöneticisiydi. 1960 yılında keşfedilen bir asteroide onun onuruna 7040 Harwood adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Vera C. Rubin Gözlemevi</span>

Daha önce Büyük Sinoptik Tarama Teleskopu (LSST) olarak adlandırılan Vera C. Rubin Gözlemevi, şu anda Şili'de yapım aşamasında olan bir astronomik gözlemevidir. Ana görevi, bir sinoptik astronomik araştırma, Uzay ve Zamanın Eski Araştırması (LSST) yapmak olacaktır. Sinoptik kelimesi, Yunanca σύν ve ὄψις kelimelerinden türetilmiştir ve belirli bir zamanda bir konunun geniş bir görünümünü veren gözlemleri tanımlar. Gözlemevi, 2.682 metre yüksekliğindeki bir dağ olan Cerro Pachón'un El Peñón zirvesinde yer almaktadır. Kuzey Şili'deki Coquimbo Bölgesi, mevcut Gemini Güney ve Güney Astrofizik Araştırma Teleskopları ile birlikte. LSST Ana Tesisi, karayoluyla yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, La Serena kasabasında yer almaktadır. Gözlemevi, adını galaksi dönüş hızları hakkında keşiflere öncülük eden Amerikalı bir astronom olan Vera Rubin'den almıştır.

Paul Herget, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Küçük Gezegen Merkezi'ni kuran Amerikalı bir astronom ve Cincinnati Gözlemevi'nin yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan İleri Teknoloji Teleskobu</span> Arizonada Teleskop

Vatikan İleri Teknoloji Teleskobu (VATT) olarak bilinen Alice P. Lennon Teleskobu ve Thomas J. Bannan Astrofizik Tesisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinin güneydoğusundaki Graham Dağı'nda bulunan optik ve kızılötesi gözlem yapan bir Gregoryen teleskobudur. Genişliği 183 m (600 ft) olan teleskop ilk ışığını 1993 yılında almıştır. VATT, Graham Dağı Uluslararası Gözlemevi'nin bir parçasıdır ve dünyanın en eski astronomik araştırma kurumlarından biri olan Vatikan Gözlemevi tarafından Arizona Üniversitesi ile ortaklaşa işletilmektedir.

Kate Page Kirby, Amerikalı bir fizikçi. Kirby, Şubat 2015'ten Aralık 2020'ye kadar Amerikan Fizik Topluluğu'nun (APS) CEO'suydu ve Amerikan Fizik Enstitüsü'nün yönetim kurulunda yer alıyordu. Kate Kirby, 1989'da "çeşitli moleküler fenomenlerin niceliksel açıklamasına kuantum kimyası yöntemlerinin yenilikçi uygulaması" sayesinde Amerikan Fizik Topluluğu'na (APS) üye seçildi. Fiziğe yaptığı katkılardan dolayı 1996 yılında Amerikan Bilim İlerleme Derneği'ne (AAAS) üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Siding Spring Gözlemevi</span>

Siding Spring Gözlemevi Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki (ANU) Astronomi ve Astrofizik Araştırma Okulu'nun (RSAA) bir parçası olan Coonabarabran, Yeni Güney Galler, Avustralya yakınlarında bulunan bir gözlemevidir. Diğer birtakım teleskoplarla birlikte Anglo-Avustralya Teleskobunu da bünyesinde barındırmaktadır. Gözlemevi Woorat Dağı'ndaki Warrumbungle Milli Parkı'nda deniz seviyesinden 1.165 metre (3.822 ft) yüksekte konuşlanmıştır. Bu dağ ayrıca Siding Spring Dağı olarak da bilinmektedir. Siding Spring Gözlemevi, Avustralya Ulusal Üniversitesi(ANU) bünyesinde yer almakta olup, Stromlo Dağı ve Siding Spring Gözlemevleri araştırma okullarının da bir parçasıdır.