İçeriğe atla

Harvard Üniversitesi tarihi

Koloni döneminde Harvard Koleji
Harvard Üniversitesi gravürü

Harvard, 1636'da Massachusetts Körfezi Kolonisi Büyük ve Genel Mahkemesi'nin oyu ile kuruldu. 1638'de İngiliz Kuzey Amerika'nın bilinen ilk matbaasını satın aldı.[1] 1639'da, Cambridge Üniversitesi'nin bir mezunu olan ve okulu 779 £ ve yaklaşık 400 ciltlik kütüphanesini bırakan din adamı John Harvard'dan sonra Harvard Koleji adını aldı. Harvard Corporation'ı oluşturan tüzük 1650'de verildi. 1643 tarihli bir yayın, okulun amacını "Öğrenmeyi ilerletmek ve gelecek nesillere sürdürmek, şimdiki bakanlarımız toz içinde yatarken kiliselere okuma yazma bilmeyen bir bakanlık bırakmaktan korkmak" olarak verdi.[2] İlk yıllarında birçok Püriten bakanı eğitti. İngiliz üniversite modeline dayanan klasik bir müfredat sundu, kolonideki birçok lider Cambridge Üniversitesi'ne katıldı, ancak Püritenliğin ilkelerine uyuyorlardı. Harvard Evrenkenti hiçbir mezhebe bağlı olmasa da ilk mezunlarının çoğu cemaat ve Üniteryen din adamları olmuştur. Mather, 1681'den 1701'e kadar başkan olarak görev yaptı. 1708'de John Leverett, aynı zamanda bir din adamı olmayan ilk başkan oldu ve kolejin Püritenlikten ve entelektüel bağımsızlığa doğru bir dönüşünü işaret etti. Halihazırda Harvard Koleji, lisans kabulleri, danışmanlık, barınma, öğrenci hayatı ve atletizmden sorumludur- Genellikle Harvard Fen Edebiyat Fakültesi'nin amacı olan öğretim dışındaki tüm lisans konularından sorumludur.- Harvard Koleji başkanı ve üyeleri olarak bilinen kurum, tüm Üniversitenin yönetimine sahip olmasına rağmen geleneksel adını koruyor. 1879'da kurulan Radcliffe Koleji, başlangıçta Harvard fakültesine derslerini kadınlar için tekrarlamaları için para ödedi.1970'lerden beri Harvard, kadınlar için lisans konularından sorumluydu, ancak kadınların Harvard diplomaları, 1999'daki nihai birleşmeye kadar Radcliffe başkanı tarafından imzalandı.

Kaynakça

  1. ^ "Harvard's first impressions". Harvard Gazette (İngilizce). 8 Mart 2012. 29 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2021. 
  2. ^ Wright, Louis B. (2002). Amerikan Kolonilerinin Kültürel Yaşamı. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boston</span> ABDnin Massachusetts eyaletinin başkenti

Boston, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts Eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca New England olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğu bölgesinin de resmî olmayan merkezidir. Harvard ve MIT gibi dünyaca ünlü üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Bildirisi</span> Amerikanın Britanyadan ayrılığını açıklayan bildirge

Amerikan Bağımsızlık Bildirisi, Amerika Birleşik Devletleri'ni kuran belgedir. Belge, 4 Temmuz 1776'da Philadelphia'daki daha sonra "Independence Hall" adı verilen Pennsylvania Eyalet Evi'ndeki İkinci Kıta Kongresi'nde kabul edildi. Bildiri, dünyaya On Üç Koloni'nin neden artık Britanya sömürgesi değil de bağımsız egemen eyalet olarak görüldüğünü açıklamakta.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yükseköğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hâlâ eğitim vermekte olan en eski yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">John Adams</span> 2. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1797–1801)

John Adams, 1797'den 1801'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin 2. başkanı olarak görev yapan, Amerikalı devlet adamı, avukat, diplomat, yazar ve ABD'nin kurucu babalarındandır. ABD'nin ilk başkan yardımcısı olması ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge'in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere de yaymak için 1836'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Annie Jump Cannon</span> Amerikalı gökbilimci (1863 – 1941)

Annie Jump Cannon Amerikalı gökbilimci. Günümüzde kullanılan yıldız sınıflandırmasının temelini oluşturan çalışmaları gerçekleştirmiştir. Edward C. Pickering ile, yıldızları sıcaklıklarına ve spektral türlerine göre organize etmek ve sınıflandırmak için ilk ciddi girişim olan Harvard Sınıflandırma Şeması'nın yaratılmasıyla tanınır. Kariyeri boyunca neredeyse sağırdı. Kadın oy hakkı savunucusuydu ve Ulusal Kadın Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Püritenlik</span>

Püriten, 16. ve 17. yüzyıllarda I. Elizabeth'in İngiliz Kilisesi'nde başlattığı reformist harekete karşı çıkan, kendisini "saflığı" aramak olarak tanımlayan bir Protestan doktrin ve ibadet şeklidir. Püritenler İngiliz kilisesi ile uyum sağlayamadıklarından, Amerika'ya ilk göç hareketinde yer alırlar ve Amerika'da New England yerleşim yerini kurarlar.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Anglia Ruskin Üniversitesi</span>

Anglia Ruskin Üniversitesi Birleşik Krallık Güney=Doğu bölgesinde kampüsleri Cambridge şehri ve Chelmsford kentinde kurulu bir devlet üniversitesidir. Üniversitede lisans, yükseklisans, doktora eğitimi verilmekte ayrıca akademik araştırmalar yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Harris Manchester Kolej, Oxford</span> Kolej

Harris Manchester College, Oxford Üniversitesi kolejlerinden bir tanesidir. Eskiden Manchester Kolej adıyla bilinen kolej, bugün üniversite yönetmeliklerinde Manchester Akademisi ve Harris Kolej adıyla yer alır ve üniversite merasimlerinde Collegium de Harris et Manchester adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Carol Gilligan</span> Amerikalı psikolog

Carol Gilligan en bilinen çalışmaları ahlaki topluluk, ahlaki ilişkiler ve ahlakta belirli özne-nesne problemleri üzerine olan bir Amerikan feminist, ahlak bilimci ve psikolog.

<span class="mw-page-title-main">John Goodenough</span>

John Bannister Goodenough, Amerikan malzeme bilimci, bir katı-hal fizikçisi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde makina mühendisliği ve malzeme bilimi alanlarında profesör. Goodenough, lityum iyon pillerin geliştirilmesi ve tanımlanmasıyla, malzemelerdeki manyetik aşırı değişim işaretlerini tanımlayan Goodenough–Kanamori kurallarıyla ve bilgisayar RAM'lerinde yeni ufuklar açan geliştirmeleriyle geniş ölçüde tanınmıştır.

Cambridge Apostles, Cambridge Üniversitesi'nde 1820'de, Cebelitarık'ın ilk Piskoposu olmaya giden Cambridge öğrencisi George Tomlinson tarafından kurulan entelektüel bir topluluktur.

John Frederick Dewey FRS, Britanyalı jeolog. 1960'larda ve 1970'lerde üstlenilen ilk çalışmaların üzerine inşa edilen, İngiliz yapısal jeolog ve levha tektoniği teorisinin güçlü bir savunucusudur. Yaygın olarak dağ sıralarının gelişimi ve evrimi konusunda bir otorite olarak kabul edilmektedir.

Mary Emma Byrd, Amerikan eğitimci. Üniversite düzeyinde öncü bir astronomi öğretmeni olarak kabul edilmektedir.

Nathaniel Eaton, Harvard'ın ilk Başkanı ve Harvard'ın ilk Koleji, Avlusu ve Kütüphanesinin inşaatçısı olarak 1636 yılında görev yapmış bir Anglikan papazıydı.