İçeriğe atla

Harun Parlar

Ahmet Harun Parlar (d. 1945, İstanbul, Üsküdar) Türk kimyager ve bilim insanıdır. Uzmanlık ve araştırma alanları fotokimya, çevre kimyası ve analitiği ile gıda kimyası analitiğidir. 1994'ten bu yana Münih Teknik Üniversitesi'nin kimyasal-teknik analizler kürsüsünün başkanlığını yürütmektedir.

Hayatı

Harun Parlar, New York ve Kabatas Erkek Lisesi'nde okul tahsilini yaptı, 1972 yılında Bonn Üniversitesi'nden mezun oldu. Doktora konusu, klor türevlerinin fotokimyasal reaksiyonlarıdır ve doktora danışmanlığını Friedhelm Korte üstlenmiştir. Doktorasını aldıktan sonra 1972 ve 1985 yılları arasında Münih Teknik Üniversitesi'nin ve Almanya Helmholz Arastirma Merkezinin ekoloji kimyası enstitüsüne bağlı fotokimya ve çevre kimyası bölümlerinin başkanlığını yürütmüştür. 1986 ve 1987 senelerinde White Sands Research Centre-Alamogordo-New Mexico-ABD de Analitik Kimya laboratuvarında idareci olarak çalışmıştır. Buradaki en önde gelen çalışmaları; çevre kimyasallarıdır (ağırlıklı olarak siklodien pestisitler. Örneğin: klordanlar, aldrinler ve toksafenler) fotokimyasal reaksiyonlarını araştırmaktı. Bu konu üzerine pek çok yeni taslaklar geliştirerek Almanya genelinde ve dünya çapında tanınmıştır. 1987 Kassel Üniversitesi-Almanya Analitik Kimya kürsüsüne çağrılan Parlar bu üniversitede Fen fakültesi Dekanlığı yapmış, Üniversite Senatosunda yer almıştır. 1994 senesinde Münih Teknik Üniversitesine dönüp Kimya Teknik Analiz kürsüsünü ve Gıda araştırma enstitüsü idaresinin başına geçmiştir. 1997 senesinde Kassel üniversitesi Rektörlük seçimlerini kazanan Parlar, Münih Teknik Üniversitesinde kalmayı tercih etmiştir. Parlar 2004 senesinden beri DFG (Alman Araştırma Birliği) hava analiz ünitesini idare etmektedir. 2009 yılında Bavyera Araştırma Birliği'nin (Bavarian Research Alliance) başkanlığına atanan Parlar, şimdiye kadar SCI kapsamında 250 makale yazmış olup, 8 kitap ve 13 Patent geliştirmiştir. Çok sayıda ödül alan Parlar (Varian Ödülü - Kanada-Yeni Toxaphene Standartları-, Certicate of Merit of Secotox - Fotokimyasal cevre araştırmaları, International Academy of Environmental Sciences -Ekotoxikoloji-, Heinz Leibnitz Ödülü (Münih)- Tweezer Adsoptive Bubble Chromatography-, Elvira Schecklies Ödülü (Bavyera) - Endüstüri İs Birliği-, Dünya Popüler Bilim Ödülü (Ankara), BENA-Ödülü-Akdeniz cevre araştırmaları (Yunanistan) vs) ayrıca Fresenius Environmental Bulletin ve Advances Food Sciences dergilerinin baş editörüdür.

Kitapları

Akademik kitapları

  • Zur Risikoabschätzung von Pentachlorphenol in der Umwelt
  • Photochemische Reaktionen von Chlordanderivaten
  • Photochemische Reaktionen der Chlordanderivate

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Baeyer</span> Alman kimyager

Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer,, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Buchner</span> Kimyager

Eduard Buchner, Nobel ödüllü Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Robert Huber</span>

Robert Huber, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Hartmut Michel ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Atmosfer kimyası</span> Dünyanın ve diğer gezegenlerin atmosferlerini çalışan atmosfer biliminin bir dalı

Atmosfer kimyası, Atmosfer biliminin bir dalıdır. Dünya atmosferi ile diğer gezegenlerin atmosferlerini inceler. Atmosfer kimyası disiplinler arası araştırma alanıdır ve çevre kimyası, fizik, meteoroloji, bilgisayar modelleme, volkanoloji, iklim bilimi gibi diğer alanlarla da çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Kassel Üniversitesi</span>

Kassel Üniversitesi , 1971 yılında Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Kassel şehrinde kurulan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Wieland</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Heinrich Otto Wieland, Alman kimyager. Safra asitleri üzerine yaptığı araştırmalarla 1927 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazandı. 1901 yılında Wieland, Münih Üniversitesi'nde doktorasını aldı. 1904 senesinde ders verme hakkını kazandı ve ders vermeye başladı. 1907 senesinde Boehringer-Ingelheim'in danışmanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Otto Fischer</span>

Ernst Otto Fischer Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Mann</span>

Matthias Mann, kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal reaksiyon mühendisliği</span>

Kimyasal reaksiyon mühendisliği, kimya mühendisliği ve endüstriyel kimya alanında kullanılan kimyasal reaktörler ve tepkime kinetiği ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tepkime kinetiği ve reaktör tasarımını birleştiren kimyasal reaksiyon mühendisliği, birçok endüstriyel kimyasalın üretimi için gerekli temel bir unsurdur. Kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininin günlük hayatta pek çok uygulama alanı bulunur. Kimyasal üretimi, ilaç üretimi ve atık arıtımı faaliyetlerinde reaksiyon mühendisliği kullanılır. Enzim kinetiği, farmakokinetik, ısı etkileri, ani reaksiyonlar ve tesis güvenliği gibi konularda da kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininden faydalanılır. Kimyasal reaksiyon mühendisliği ilk kez 1940'lar ve 1950'lerde hızla büyüyen kimya ve petrokimya sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış ve günümüze kadar plastiklerin, kimyasalların, ilaçların ve diğer pek çok maddenin üretim süreçlerinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çevre kimyası</span>

Çevre kimyası, doğal yerlerde meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal olayların bilimsel bir araştırmasıdır. Potansiyel kirliliği kaynağında azaltmaya çalışan yeşil kimya ile karıştırılmamalıdır. Hava, toprak ve su ortamlarındaki kimyasal türlerin kaynakları, reaksiyonları, taşınması, etkileri ve kaderlerinin incelenmesi; ve insan aktivitesinin ve biyolojik aktivitenin bunlara etkisi olarak tanımlanabilir. Çevre kimyası, atmosfer, su ve toprak kimyasını içeren, aynı zamanda analitik kimyaya büyük ölçüde güvenen, çevre bilimi ve diğer bilim alanlarıyla ilgili olan disiplinlerarası bir bilimdir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Izaak Maurits (Piet) Kolthoff analitik kimyager ve kimya eğitimcisiydi. Çeşitli analiz alanlarındaki geniş hacimli yayınlanmış araştırmaları, alanı modernize etme ve tanıtma çalışmaları ve kendi etkili kariyerlerine devam eden çok sayıda öğrenciye tavsiyelerde bulunması nedeniyle geniş çapta analitik kimyanın babası olarak kabul edilir.