İçeriğe atla

Harun'un Asası

Harun'un asası tomurcuklanıyor

Harun'un Asası, Tevrat'ta Musa'nın kardeşi olan Harun'un taşıdığı bir bastondur. Mukaddes Kitap, Musa'nın asasıyla birlikte Harun'un asasına, Çıkış'tan önce gelen Mısır Belaları sırasında nasıl mucizevi bir güç verildiğini anlatır. İncil'in asanın gücünden bahsettiği iki durum vardır.

İncil referansları

James Tissot, Harun'un Asası Diğer Değnekleri Yutuyor

İsraillilerin kültüründe asa (İbraniceמַטֶּה maṭṭeh) çobanın sürüsünü düzeltmek ve yönlendirmek için kullandığı araç olarak doğal bir otorite simgesiydi (Mezmurlar 23 :4). Aslında, Musa değneğini koyunlarına bakarken yanında taşıdığı Çıkış 4:2'de belirtilir. Bu durum daha sonra (Çıkış 4:20) İsrailliler üzerindeki otoritesinin simgesi haline gelmiştir (Mezmurlar 2:9, Mezmurlar 89:32, İşaya 10:24 ve 11:4, Hezekiel 20:37). Mısır Belaları sırasında hem Musa'nın hem de Harun'un asalarına mucizevi bir güç bahşedildi (Çıkış 7:17, 8:5, 8:16–17, 9:23 ve 10:13). Tanrı, Musa'ya Kızıldeniz yarılacağı zaman (Çıkış 14:16) ve savaşta İsrail üzerinde dua ederken (Çıkış 17:9) asasını Kızıldeniz'in üzerine kaldırmasını emretti. Musa asasını kullanarak taştan su çıkarttı. (Çıkış 17:2–6).

Harun'un asasının fiziksel olarak sahibinin elinde olmadığında kendi başına mucizevi bir güç sergilediği iki kez belirtilir. Çıkış 7'de Tanrı Musa ve Harun'u bir kez daha Firavun'a gönderir ve Harun'a Firavun bir mucize görmek istediğinde "asasını atması" talimatını verir. Bunu yaptığında asası bir yılana dönüşür. Firavun'un büyücüleri de benzer şekilde yılana dönüşen kendi asalarını atarak karşılık verirler, ancak Harun'un asası hepsini yutar. "Firavunun kalbi inatçıdır" ve bu sembolik uyarıyı görmezden gelmeyi seçer ve böylece Mısır belaları başlar. Özellikle bu bölüm, Tanrı'nın Musa'ya, "İşte, seni Firavun'un Tanrısı yaptım ve kardeşin Harun senin peygamberin olacak" demesiyle başlar. Tanrı sözünü peygamberleri aracılığıyla halkına ilettiği gibi, Musa da Tanrı'nın mesajını Harun aracılığıyla Firavun'a iletecektir. Peygamberin görevi, Tanrı'nın sözünü Tanrı adına söylemektir. O, Tanrı'nın "ağzı" idi. (Çıkış 4:15–16)

Harun'un Asasının Çiçek Açması, Augustin Hirschvogel gravürü

Sayılar 16'da, Musa'nın Levi kabilesinie rahiplik ünvanı vermesine karşı Korah'ın isyanı bastırıldı Tüm cemaatin karıştığı isyan ancak Musa ve Harun'un şefaatiyle sona eren bir vebayla sonuçlandı. Tanrı, İsrailoğullarının "şikayetlerini durdurmak" için, On İki Kabileden her birinin birer değnek getirmesini emreder. Sadece rahip olmak için seçilen kabilenin değneği mucizevi bir şekilde bir gecede filizlenecektir. Harun, asasını Levi kabilesini temsil etmesi için getirir. Levi kabilesinin rahiplik konusundaki münhasır hakkının bir kanıtı olarak bu değnek "tomurcuklar verdi, çiçekler açtı ve olgun bademler verdi" (Sayılar 17:8). Bu kararın anısına, asanın yeniden "tanıklığın önüne" konması emredildi (Sayılar 17:10).[1]

İncil'den bir kitap, asanın Ahit Sandığı'nda tutulduğunu iddia ediyor gibi görünmektedir (İbraniler 9:4).[1]

Hıristiyan kullanımı

Harun'un Asasının Tomurcuklanması, Julius Schnorr von Karolsfeld tarafından 1860 gravürü

Clement'in Korintliler'e yazdığı ilk mektubunda (bölüm 43) yer alan Harun'un asasının çiçek açması anlatımı oldukça hagadik-midraşik tarzdadır ve muhtemelen Yahudi ya da daha doğrusu Yahudi-Helenistik kaynaklara atfedilmelidir. Buna göre, Musa on iki asanın her birine bir kabile reisinin ilgili mührünü yerleştirdi. Kutsal alanın kapıları geceleri kimsenin asalara ulaşamaması için benzer şekilde mühürlendi.[1]

Çubuğun mucizevi çiçek açması aynı zamanda Mesih'in Enkarnasyonu ve Bakire Doğumunun bir türü olarak kabul edilir ve Meryem'e Müjde sahnelerinde görülür.[2]

Kebra Nagast'ın Etiyopya'daki on dördüncü yüzyıl metninde, Harun'un değneği üçe bölünmüştür ve bu durum muhtemelen teslisin bir simgesidir: "Harun'un değneği, kimse suyla sulamadığı ve biri iki yerden kırdığı halde [başlangıçta yalnızca] bir değnek olan üç değnek oldu ve solduktan sonra filizlendi."[3]

Modern edebiyatta

DH Lawrence, 1922'de bir romana Aaron's Rod adını verdi. Bu kitap, bir flütçü olan Aaron Sissons'u ve Birinci Dünya Savaşı'nın tükettiği bir Avrupa'da yaptığı yolculuk sırasındaki deneyimlerini anlatıyor. Bu kitapla sihirli bir çubuğu temsil eden flüt ile İncil'deki isimsiz referansın ironik olması amaçlanmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Jewish Encyclopedia|url=http://jewishencyclopedia.com/view.jsp?letter=A&artid=5%7Carticle=Aaron's[] rod|year=1906|inline=1 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Jewish Encyclopedia" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Selgman, Janet (1971). Iconography of Christian art. Vol.1, Christ's incarnation, childhood, baptism, temptation, transfiguration, works and miracles. Londra: Lund Humphries. s. 54. OCLC 59999963.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım)
  3. ^ The Queen of Sheba & Her Only Son Menyelek: Being the History of the Departure of God & His Ark of the Covenant from Jerusalem to Ethiopia, and the Establishment of the Religion of the Hebrews & the Solomonic Line of Kings in that Country : a Complete Translation of the Kebra Nagast with Introduction (İngilizce). M. Hopkinson. 1 Ocak 1922.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

Musa, Yahudiliğin peygamberi.

<span class="mw-page-title-main">Musa</span> İbranî peygamber ve din büyüğü

Musa, Hristiyanlık, İslam ve Bahâîlik gibi İbrahimî dinlerde önemli bir peygamber, Yahudilikte ise en büyük peygamber kabul edilen İbrani din büyüğüdür. İsrail'in on iki oğlundan biri olan Levi'nin soyundan geldiğine inanılır. Tanah'taki anlatımlara göre İsrailoğulları'nın önderi ve kanun koyucusu olan Musa, Tanah'ın ilk beş kitabının birleşimi olan Tevrat'ın gökten indiricisi olarak atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">Ahit Sandığı</span>

Ahit Sandığı veya Sözleşme Sandığı ya da İslam'da geçen adıyla Tâbutu Sekîne, Çıkış Kitabı'nda sözü geçen On Emir'in yazılı olduğu iki orijinal taş tableti barındıran, kapaklı ve altın kaplamalı ahşap bir sandıktır. İbraniler'in Yeni Ahit kitabına göre, sandığın içinde aynı zamanda Harun'un asası ve bir tencere man meyvesi bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mucize</span> bilimsel yasalarla açıklanamayan ve ilahî güçlere mal edilen, inananları tarafından hoş karşılanan, sıra dışı olay

Mucize ya da tansık; bilimsel yasalarla açıklanamayan ve ilahî güçlere mâl edilen, inananları tarafından hoş karşılanan, sıra dışı olay.

<span class="mw-page-title-main">Harun</span> İbrani peygamber ve din büyüğü

Harun, Musa'nın ağabeyi olan Yahudi kâhin ve din büyüğü.

<span class="mw-page-title-main">İlyas</span>

İlyas, İbranice İncil'deki Krallar Kitaplarına göre bir peygamber ve bir mucize yaratıcısıdır ve Kral Ahab'ın hükümdarlığı sırasında kuzey İsrail krallığında yaşar. 1 Krallar 18'de İlyas, Kenan tanrısı Baal'a karşı İbrani Tanrısı YHWH'ye tapınmayı savunur. Tanrı ayrıca İlyas aracılığıyla diriliş, gökten ateş indirme ve "ateşle" diri diri göğe girme gibi birçok mucize gerçekleştirir. Ayrıca "peygamberlerin oğulları" olarak bilinen bir peygamberler okuluna liderlik eder. Yükselişinin ardından, öğrencisi ve en sadık yardımcısı Elyesa, bu okulun lideri rolünü üstlenir. Malaki Kitabı, İlyas'ın "Tanrı'nın büyük ve korkunç gününün gelişinden önce" döneceğini kehanet eder, onu İbrani Kutsal Kitabına saygı duyan çeşitli inançlarda Mesih'in ve eskatonun habercisi yapar. İlyas'a yapılan atıflar Sirak, Yeni Ahit, Mişna,Talmud, Kuran, Mormon Kitabı ve Bahai yazılarında yer almaktadır.

Karşılaştırmalı din alanında Hristiyanlık ve İslam arasındaki tarihsel etkileşim, Hristiyanlık ile İslam'ın benzer yönlerini ve temel fikirleri bağlar. İslam ve Hristiyanlık, Yahudilik gibi, semavi gelenekten aldıkları kökenlerini paylaşırlar. Bu kökene rağmen söz konusu iki din arasında derin farklar vardır. Örneğin, İsa’nın kim olduğu konusu bunlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Leviler</span> Antik kabile

Yahudilik geleneğine göre Levi kabilesi İsrailoğullarından Levi'nin soyundan gelenlere denir. İsrailoğulları Yeşu önderliğinde Kenan topraklarına girdiği zaman Levi kabilesine yönetmesi için toprak verilmedi, onun yerine şehirler takdis edildi çünkü "onların mirası İsrail'in Tanrısı Rab'bin kendisidir". Levi kabilesinin diğer İsrail kabileleri adına yaptıkları dini ve bazı politik görevleri vardı bunun karşılığında ise kendilerine Maaser Rişon ya da Levi vergisi denen aşar vergisi ödeniyordu.

Kohen Yahudiler'de baba tarafından Tora'daki Aaron (Harun)'un torunlarıdır.

Yahvist ya da kısaca J, Belgesel hipotez (DH)'e göre Tora'yı oluşturan dört ana kaynaktan biridir. Kaynakların en eskisi olup Tekvinin yarısına yakınını, Çıkış'ın ilk yarısını ve Sayıların bazı kısımlarını oluşturur. J'de Tanrı insansı olarak anlatılıp ismi Yahweh (Yehova)'dir; Yehuda Krallığı'na ve bu krallıktaki insanların tarihine özel bir ilgi duymaktadır. J'nin ~MÖ 950'de derlendiğine ve ~MÖ 400'de Tora ile birleştirildiğine inanılır.

Elohist (E), belgesel hipotezde anlatılan Tora'nın dört kaynağından biridir. Kaynağın ismi Tanrı için kullanılan Elohim'den gelir. Tanrı, Yahvist (J) kaynağa kıyasla daha az insansıdır.

Ruhbani kaynak (P) (veya Ruhbani metin, Priestly source), Belgesel hipotez'e göre Tora'yı oluşturan dört kaynaktan biri olup Wellhausen formülasyonuna göre kaynakların sonuncusudur. Harun rahiplerinin bir ürünü olup rahiplerin karakteristik özellikleri, nüfus ve soyağaçlarıyla ilgili bilgiler sunar. Babil Sürgünü süresince ve sonrasındaki (M.Ö. 550-400) durumları anlattığından Tora'nın M.Ö. 400 civarından derlendiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Altın buzağı</span> Eski Ahitte bahsi geçen bir put

Altın buzağı, Eski Ahit'e göre, Musa Sina Dağı'na çıktığında isyan başlatan İsrailoğullarını memnun etmek için Samiri tarafından yapılmış bir puttur. Buzağı, Mısır'ın Tanrısının fizikselleştirilmiş haliydi, dolayısıyla hem puta tapıldığından hem de Tanrı görselleştirildiğinden çifte hata yapılmıştır. Çıkış 32:7-14 RAB Musa'ya, “Aşağı in” dedi, “Mısır'dan çıkardığın halkın baştan çıktı. Buyurduğum yoldan hemen saptılar. Kendilerine dökme bir buzağı yaparak önünde tapındılar, kurban kestiler. ‘Ey İsrailliler, sizi Mısır'dan çıkaran ilahınız budur!’ dediler.”RAB Musa'ya, “Bu halkın ne inatçı olduğunu biliyorum” dedi, “Şimdi bana engel olma, bırak öfkem alevlensin, onları yok edeyim. Sonra seni büyük bir ulus yapacağım.”Musa Tanrısı RAB'be yalvardı: “Ya RAB, niçin kendi halkına karşı öfken alevlensin? Onları Mısır'dan büyük kudretinle, güçlü elinle çıkardın. Neden Mısırlılar, ‘Tanrı kötü amaçla, dağlarda öldürmek, yeryüzünden silmek için onları Mısır'dan çıkardı’ desinler? Öfkelenme, vazgeç halkına yapacağın kötülükten.Kulların İbrahim'i, İshak'ı, İsrail'i anımsa. Onlara kendi üzerine ant içtin, ‘Soyunuzu gökteki yıldızlar kadar çoğaltacağım. Söz verdiğim bu ülkenin tümünü soyunuza vereceğim. Sonsuza dek onlara miras olacak’ dedin.” Böylece RAB halkına yapacağını söylediği kötülükten vazgeçti.

<span class="mw-page-title-main">On Bela</span> Tanah/Eski Ahitte anlatılan ve İsrailoğullarının azat edilmesi için YHVH tarafından Mısır firavununa gönderilen belalar dizisi

On Bela veya Mısır Belaları, Tevrat'ta Çıkış kitabının 7 ila 12. bölümleri altında anlatılan, köle olan İsrailoğullarının serbest bırakılması için YHVH tarafından Mısır firavununa gönderilen belalar dizisidir. Firavun, İsrailoğullarının gitmesine, onuncu bela gerçekleşene kadar izin vermemiştir. Bu belalar, İsrail Tanrı'sının gerçekliğini ve Mısır tanrılarının güçsüzlüğünü betimlemektedir. Bazı yorumcular bu belaların bazılarını Nil tanrılarına verilen yargı, bereket ve doğal fenomenlerle bağdaştırırlar. Çıkış kitabına göre Tanrı, Mısır tanrılarını yargılayacağını bildirmektedir: "O gece Mısır'dan geçeceğim. Hem insanların hem de hayvanların bütün ilk doğanlarını öldüreceğim. Mısır'ın bütün ilahlarını yargılayacağım. Ben RAB'bim."

<span class="mw-page-title-main">Levi (Yakub'un oğlu)</span> Eski Ahit karakteri

Levi, Tekvin'e göre, Yakup ile Lea'nın üçüncü oğlu ve Levi kabilesinin kurucusudur; fakat Arthur Peake'in iddiasına göre, kabilenin diğer İsrail kabilelerine bağlılığını göstermek için sonradan eklenmiştir. Bazı dini ve siyasi ayrıcalıklar Levilere verilmişti ve Tevrat'ın ilk kaynakları olan Yahvist ve Elohist'e göre Levi rahip demek olup bir soyla ilgisi yoktur; bunun bir soy olarak gösterilmesi Ruhbani kaynağa ve Musa'nın kutsamasına rastlar; bunun amacı ruhban sınıfını farklı bir köke dayandırma çabasıdır.

Miryam veya Meryem Amram ile Yochebed'in kızı ve Musa ile Harun'un ablasıdır. Adından ilk defa Tevrat'ın Çıkış kitabında bahsedilir.

Yeşu Kitabı, Eski Ahit'in ve Tanah'ın altıncı kitabıdır. 24 konu başlığı içeren kitapta Kenan topraklarına giriş, Yeşu önderliğinde toprakların fethi ve paylaşımı ve bu topraklarda Tanrı'ya yapılan hizmet anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Harun (peygamber)</span>

İbrahimî dinlere göre Harun bir peygamber, baş rahip ve Musa'nın ağabeyiydi. Harun ve kardeşi Musa hakkındaki bilgiler, yalnızca İncil ve Kur'an gibi dini metinlerden elde edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Musa'nın Asası</span>

Musa'nın Asası, İncil'de ve Kuran'da Musa'nın kullandığı baston olarak belirtilen asadır. Çıkış Kitabı'na ve Kur'an'a göre asa bir kayadan su elde etmek için kullanılmış, bir yılana dönüştürülmüş ve Kızıldeniz'in yarılmasında kullanılmıştır. Musa'nın asasının kardeşi Harun'un kullandığı asa ile aynı olup olmadığı hahamlar tarafından tartışılmaktadır.

<i>Zafer Ya Rab!</i>

Zafer Ey Rab! 1871 yılında John Everett Millais tarafından Amaleklilere karşı yapılan Refidim Savaşı sırasında Musa, Harun ve Hur'u tasvir eden bir tablodur. Chill October adlı manzara resmiyle birlikte Millais'in kariyerinde önemli bir dönüm noktasını temsil eder.