İçeriğe atla

Harry Steenbock

Harry Steenbock kendi laboratuvarında, 1923

Harry Steenbock (16 Ağustos 1886, Charlestown, Wisconsin – 25 Aralık 1967, Madison, Wisconsin), Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış bilim insanıdır. Steenbock, 1916'da Wisconsin'den mezun oldu ve burada Phi Sigma Kappa kardeşliğinin bir üyesiydi.

D vitamini

Steenbock, Charlestown, Wisconsin'de doğdu ve New Holstein, Wisconsin dışında örnek bir çiftlikte büyüdü.[1][2] Wisconsin-Madison Üniversitesi'ndeki lisansüstü danışmanı Edwin B. Hart'tı . İlk yayını, Hart ve Stephen Moulton Babcock'a yardım ettiği tek tahıl deneyinin sonuçlarını bildirdi.[1][3] Lisansüstü kariyeri boyunca Steenbock, Elmer McCollum'un laboratuvarında asistan olarak da görev yaptı. McCollum ve başka bir asistan Marguerite Davis, A vitamini olarak adlandırılan şeye ilişkin keşiflerini yayınladıklarında Steenbock, aldığından daha fazla övgüyü hak ettiğini düşündü. McCollum'un Johns Hopkins Üniversitesi'nden gelen teklifi kabul etmesinden sonra Steenbock, A vitamini çalışmalarını Madison'da sürdürdü.[4][5]

1923'te Steenbock, ultraviyole ışıkla ışınlamanın gıdaların ve diğer organik materyallerin D vitamini içeriğini arttırdığını gösterdi.[2][6] Steenbock, kemirgen yiyeceklerini ışınladıktan sonra kemirgenlerin raşitizmden kurtulduğunu keşfetti. Bu sayede, D vitamini eksikliğinin raşitizm nedeni olduğu artık bilinmektedir.

Steenbock kendi parasının 300 dolarını kullanarak buluşunun patentini aldı .[7][8][9][10] Steenbock'un ışınlama tekniği gıda maddeleri için kullanıldı, ama en çok da süt için kullanıldı.[11] Patentin 1945'te sona ermesiyle birlikte raşitizm neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır.

WARF'ın kuruluşu

Quaker Oats şirketi, patentini aldıktan sonra Steenbock'un D vitamini teknolojisi için 1 milyon dolar (bugün yaklaşık 10 milyon dolar) teklif etti. Steenbock teklif hakkında iki kez düşündü. Steenbock, haklarını hızla ticari bir şirkete satmak yerine paranın üniversiteye iade edilmesi gerektiğine inanıyordu.[2]

Diğer dokuz Wisconsin Üniversitesi-Madison mezununun ilgisini çektikten sonra Steenbock, ilk üniversite teknoloji transfer ofisi olan Wisconsin Mezunlar Araştırma Vakfı'nın (WARF) kurulmasında etkili oldu.[6] WARF'ın başlangıçtaki işletme bütçesi, dokuz mezunun her birinden yüzer dolar olmak üzere 900 dolardı.

19 Şubat 1927'de WARF, Quaker Oats şirketi ile ilk lisans anlaşmasını tamamladı. Lisans, Quaker Oats'ın kahvaltılık gevreklerini D vitamini ile güçlendirmesine izin verdi[6] WARF, Viosterol olarak bilinen tıbbi bir uygulama için teknolojiyi ilaç şirketlerine lisanslamaya devam etti.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nin Steenbock Memorial Kütüphanesi'ne onun onuruna adı verilmiştir.[12]

Kaynakça

  1. ^ a b Schneider, Howard A. (September 1973). "Harry Steenbock (1886–1967) A Biographical Sketch". The Journal of Nutrition. 103 (9): 1233-1247. doi:10.1093/jn/103.9.1233. PMID 4579907. 
  2. ^ a b c Wulff, Eugene C. The New Holstein Story. s. 43. 
  3. ^ Apple, Rima D. (1 Eylül 1989). "Patenting University Research: Harry Steenbock and the Wisconsin Alumni Research Foundation". Isis. 80 (3): 374-394. doi:10.1086/355081. PMID 2681051. 
  4. ^ Prengaman, Kate (Sonbahar 2013). "The Birth of Vitamin A". OnWisconsin. Wisconsin Alumni Association. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  5. ^ Semba, Richard D. (November 2012). "On the 'Discovery' of Vitamin A". Annals of Nutrition & Metabolism. 61 (3): 192-8. doi:10.1159/000343124. PMID 23183288. 
  6. ^ a b c Mowery, David C. (2004). Ivory Tower and Industrial Innovation. Stanford University Press. ss. 39-40. ISBN 0-8047-4920-5. 
  7. ^ US patent 1680818 
  8. ^ US patent 1871135 
  9. ^ US patent 1871136 
  10. ^ US patent 2057399 
  11. ^ Marshall, James (2005). Elbridge A. Stuart Founder of the Carnation Company. Kessinger Publishing. s. 235. ISBN 1-4179-8883-5. 
  12. ^ "Steenbock Memorial Library Dedicated". The Post-Crescent. 16 Haziran 1969. s. 15. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016 – Newspapers.com vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C vitamini</span> turunçgillerde ve diğer gıdalarda bulunan besin maddesi

C vitamini veya askorbik asit, suda çözünebilen ve birçok görevi olan vitamin. Çoğu Hayvanlar ve bitkiler, kendi C vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Vitamin</span> canlıların az oranda gereksinim duyduğu besin

Vitamin, bir canlının metabolizmasının düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir mikro besin olan organik bir moleküldür. Esansiyel besinler canlıda ya hiç sentezlenemez ya da yeterli miktarlarda sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla alınması gerekir. C vitamini bazı türler tarafından sentezlenebilirken diğerleri tarafından sentezlenemez; ilk etapta bir vitamin değildir, ikinci sıradadır. Vitamin terimi diğer üç temel besin grubunu içermez: mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler. Çoğu vitamin tek bir molekül değil, vitaminler adı verilen ilgili molekül gruplarıdır. Örneğin, sekiz E vitamini vardır: dört tokoferol ve dört tokotrienol. Bazı kaynaklar kolin de dahil olmak üzere on dört vitamini listeler, ancak büyük sağlık kuruluşları on üç vitamini listeler: A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini, B6 vitamini (piridoksin), B7 vitamini (biyotin), B9 vitamini, B12 vitamini (kobalaminler), C vitamini, D vitamini (kalsiferoller), E vitamini ve K vitamini.

<span class="mw-page-title-main">B12 vitamini</span>

B12 vitamini veya kobalamin suda çözünen ve metabolik süreçlerde kullanılan bir vitamindir. B12 vitamini bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetlerini yürütür. En önemli işlevlerinden biri gen kopyalanmasında koenzim olarak görev yapmasıdır. Ayrıca protein sentezi, aneminin önlenmesi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için de gereklidir. En büyük ve kompleks yapıya sahip vitaminlerden biri olan B12 8 adet B vitamininden biridir. Siyanür zehirlenmelerinde bir antidot olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Georgetown Üniversitesi</span> Washingtonda bulunan özel üniversite

Georgetown Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington D.C.'nin Georgetown semtinde bulunan bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Piskopos John Carroll tarafından 1789 yılında Georgetown Koleji olarak kurulan üniversite; Uluslararası İlişkiler Okulu, İşletme Okulu, Kamu Politikaları Okulu ve Hukuk Merkezi ve Katar'da bir kampüs de dahil olmak üzere on bir lisans ve lisansüstü okuldan oluşacak şekilde büyümüştür. Potomac Nehri'nin üzerindeki bir tepede yer alan okulun ana kampüsü, Ulusal Tarihi Simge niteliğinde olan amiral gemisi Healy Hall ile tanınmaktadır. Okul, İsa Cemiyeti tarafından kurulmuştur ve bu cemiyete bağlıdır ve şu anda öğrencilerin çoğunluğu Katolik olmasa da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski Katolik yüksek öğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Veganlık</span> Hayvan kökenli ürünleri ve gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Veganlık veya veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Vegan kişiler, vejetaryen'lerden farklı, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve yumurta, süt, bal, yün gibi diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddeder.

<span class="mw-page-title-main">John Vincent Atanasoff</span>

John Vincent Atanasoff, Bulgar kökenli, Amerikalı bilgisayar öncüsüdür. 1973 yılında Honeywell Inc. v. Sperry Rand patent davasında mahkeme kararıyla, daha sonra Atanasoff-Berry bilgisayarı olarak adlandırılan, programlanamayan bir makine olan ilk otomatik, elektronik, dijital bilgisayarın mucidi olarak tescil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya Üniversitesi</span> ABD, Pensilvanyada kurulu vakıf üniversitesi

Pensilvanya Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Pensilvanya eyaletinin en büyük şehri olan Philadelphia'da bulunan ve ABD üniversitelerinin Sarmaşık Ligi üyesi olan özel bir araştırma üniversitesidir. Kendisini ABD'nin dördüncü en eski yüksek öğretim kurumu olarak görmekte ise de, aslında okul olarak Benjamin Franklin ve diğer Philadelphia önde gelenleri tarafından 1749'da kurulmuş olup, bu bakımdan ABD'nin beşinci en eski yüksek öğretim kurumu olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Günter Blobel</span>

Günter Blobel, Alman-Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">George Wald</span> araştırmacı

George Wald, Yahudi kökenli Amerikalı bilim insanı. Retina pigmentleri üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinir. 1967 yılında Haldan Keffer Hartline ve Ragnar Granit ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

Stanford Moore, Amerikalı biyokimyacı. 1972 yılında, Christian B. Anfinsen ve William H. Stein ile birlikte, ribonükleaz molekülünün kimyasal yapısı ve katalitik aktivitesi arasındaki bağı anlamamıza katkıları ve ribonükleazlar üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple A7</span>

Apple A7 Apple tarafından tasarlanan ilk 64-bit bir çip üzerinde sistem (SoC). İlk önce 10 Eylül 2013'te piyasaya sürülen iPhone 5S'de çıktı. Apple, önceki, Apple A6 grafik gücü ile karşılaştırıldığında iki katı kadar hızlı olduğunu bildirdi. Bir tüketici akıllı telefon veya tablet bilgisayarda ilk gönderilen cihazdır.

Ariel Cahill Hollinshead, kariyerini George Washington Üniversitesi'nde geçiren Amerikalı bir kanser araştırmacısı ve profesördü. Tümör antijenlerini keşfetmede ve onları kanser aşıları olarak geliştirmede öncüdür.

Joshua J. Coon, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde Biyomoleküler Kimya Profesörü ve Morgridge Araştırma Enstitüsü üyesidir.

Florence Eliza Allen, Amerikalı bir matematikçi ve Kadınlara oy hakkı aktivistiydi. 1907'de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde matematik dalında doktora derecesi alan ikinci kadın ve o bölümden genel olarak doktora alan dördüncü kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fibroblast büyüme faktörü 23</span>

Fibroblast büyüme faktörü 23 (FGF23) bir proteindir ve, kandaki fosfat derişimini ve D vitamini metabolizmasını düzenlemede görev alan fibroblast büyüme faktörü (FGF) ailesinin bir üyesidir. Bu protein, insanlarda FGF23 geni tarafından kodlanır. FGF23, böbreklerdeki fosfat geri emilimini azaltır. FGF23'teki mutasyonlar, FGF23 aktivitesinin artmasına neden olarak otozomal baskın hipofosfatemik raşitizm ile sonuçlanabilir.

Karl Paul Gerhard Link, antikoagülan warfarini keşfetmesiyle tanınan Amerikalı bir biyokimyacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Conrad Elvehjem</span> Amerikalı biyokimyager (1901 – 1962)

Conrad Arnold Elvehjem (d. 27 Mayıs 1901 – ö. 27 Temmuz 1962), uluslararası arenada beslenme alanında Amerikalı bir biyokimyacı olarak tanınır. 1937 yılında, bir dönem Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük bir sağlık sorunu olan ve insan pellagrasında doğrudan eksik olan iki vitamini, nikotinik asit (niyasin olarak da bilinir) ve nikotinamidi tanımlamıştır. Toplu olarak nikotinik asit ve nikotinamid, B3 vitamini olarak adlandırılır ve günümüzdenikotinamid adenin dinükleotidinin öncüleri olduğu anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stephen Moulton Babcock</span> Amerikalı kimyager (1843 – 1931)

Stephen Moulton Babcock Amerikalı bir tarım kimyacısıydı. Süt ve peynir işlemede tereyağı içeriğini belirlemek için kullanılan Babcock testinin geliştirilmesi ve beslenme biliminin tanınmış bir disiplin olarak gelişmesine yol açan tek tahıl deneyi ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Wisconsin-Madison Üniversitesi</span>

Wisconsin-Madison Üniversitesi Madison, Wisconsin'de konuşlu 1948'de temelleri atılan bir üniversitedir. Wisconsin Üniversitesi Sisteminin ana kampüsüdür.