İçeriğe atla

Harry Markowitz

Harry Markowitz
Doğum4 Ağustos 1927(1927-08-04)
Chicago, Illinois, ABD
Ölüm22 Haziran 2023 (95 yaşında)
San Diego, Kaliforniya, ABD
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Chicago ÜniversitesiDoktora
ÖdüllerJohn von Neumann Teori Ödülü (1989)
Nobel Ekonomi Ödülü (1990)
Kariyeri
DalıFinans iktisati
Çalıştığı kurumlarHarry Markowitz Co.
Kaliforniya Üniversitesi, San Diego
New York City Üniversitesi
RAND Corporation
Cowles Commission
EtkilendikleriMilton Friedman
Tjalling Koopmans
Jacob Marschak
Oskar Morgenstern
Leonard Savage

Harry Max Markowitz (24 Ağustos 1927, Chicago, Illinois - 22 Haziran 2023, San Diego, Kaliforniya), Amerikalı bir ekonomisttir. Modern Finansal Portföy İdaresi konusunda, özellikle mal varlığı rizikosu, korelasyon ve portföy çeşitliliğinin yatırım portföyünün getirilerine yaptığı etkiler üzerine, yaptığı yol gösterici çalışmalar dolayısıyla tanınmaktadır. Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'dai Rady İşletmecilik Okulu öğretim üyesidir.

1990 yılında da ekonomi dalında, Merton H. Miller ve William F. Sharpe ile birlikte olarak, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

Yaşamı

Harry Markowitz ABD'nin Chicago şehrinde doğdu. Lisede iken Fizik ve Felsefe konularına, özellikle bu konularda İngiliz filozofu David Hume'un katkılarıyla ilgilendi. Üniversite linsans derecesini Chicago Üniversitesi'nin bu bölümlerinden aldı. Lisans üstü çalışmaları için aynı üniversitede bulunan iktisat bölümüne geçti. Bu bölümde ünlü ekonomist olan Milton Friedman, Tjalling Koopmans, Jacob Marschak ve Leonard Savage altında çalışmalarını sürdürdü. Daha öğrenci iken o zaman Şikago'da bulunan çok ün kazanan Cowles Komisyonu araştırma merkezine üye olmaya çağrıldı. Markowitz doktora tez konusu olarak menkul kıymetler borsası incelemelerini matematige dayandırarak yapmayı seçti. O zaman borsa fiyatlarının analizi John Burr Williams tarafından geliştirilmiş olan bugünkü değer teorisi ile yapılmakta idi. Markowitz bu analizin riziko içermediğini görüp belirsizlik içinde portföy finasmanı dağılımı üzerinde bir yeni teoriyi geliştirdi ve 1952'de bu konudaki makalesi Journal of Finance adlı ünlü bir akademik ekonomi ve finansman dergisinde basıldı.

1952'de Harry Markowitz Rand Corporation araştırma merkezine geçti. Burada doğrusal programlama kuramının simpleks çözümünü geliştiren George Dantzig ile iş birliği yaptı. Dantzig'in desteği ile optimizasyon teknikleri üzerinde çalışmalar yaparak optimal olan ortalama-varyans portföylerinin saptanması için (sonradan kendi anısına Markowitz sınırı adı verilen) kritik doğru algoritmasını geliştirdi. 1955'te finansal portföy teorisi konulu tezi ile Şikago Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Markowitz'in işledigi konu o kadar yeniydi ki tez kurulunda önemli bir üye olan Milton Friedman bu konunun ekonomi olmadığını, matematik olmadığını, konunun ne olduğu daha belirli olmadığını ifade etti.[1]

Markowitz 1955-56 arasında bir yıl yine Yale Üniversitesi'ne naklolmuş olan Cowles Komisyonu araştırma merkezinde çalıştı. Bu arada finansman portföyü dağılımında Markowitz sınırı hakkındaki kuramı 1956'da bir makele olarak basıldı ve 1959'da ise ayni kuram daha genişletilmiş olarak bir kitap olarak basıldı.

1990'da Nobel Ödülü verildiği sırada Harry Markovitz City University of New York'ta Baruch Koleji'nde finansman profesörlüğü yapmakta idi.

Harry Markowitz birok özel sektör şirketinde doğrudan çalışmış ve danışmanlık yapmıştır. Bunlar arasında California Analysis Centre Inc (CACI) adlı şirket onun RANDde iken geliştirdiği ilk simulasyon proglamlama kompüter dili olan SIMSCRIPT'in kullanılması, teknik destek ve eğitim verilmesi üzerinde ad yapmıştır.

22 Haziran 2023 tarihinde zatürre ve sepsise bağlı nedenlerden 95 yaşında öldü.[2]

Bibliyografya

Harry Markowitz tarafından yazılan temel eserler listesi şudur:

  • en. Markowitz, Harry M. (1952) Portfolio Selection, Journal of Finance, C.7 No.1 say.77-91 doi=10.2307/2975974
  • en. Markowitz, Harry M.(1956) The optimization of a quadratic function subject to linear constraints, Naval Research Logistics Quarterly, C.3 say.111-133 doi=10.1002/nav.3800030110
  • en. Markowitz, Harry M. (1959) Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investments John Wiley & Sons, New Jersey (tekrar basim 1970 Yale University Press, ISBN 978-0-300-01372-6; Ikinci edisyon 1991, Blackwell Publishing, ISBN 978-1-55786-108-5)

Kaynakça

  1. ^ Markowitz, Harry. "Foundations of Portfolio Theory" 10 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Nobel Prizes 1990, Editor Tore Frängsmyr, [Nobel Foundation], Stockholm, 1991
  2. ^ "Harry Markowitz, Nobel-Winning Pioneer of Modern Portfolio Theory, Dies at 95" (İngilizce). 26 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Parasalcılık</span>

Parasalcılık veya monetarizm, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir.

<span class="mw-page-title-main">Milton Friedman</span> Amerikalı ekonomist

Milton Friedman, tüketim analizi, para tarihi ve teorisi ve istikrar politikasının karmaşıklığı üzerine yaptığı araştırmalardan dolayı 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü almış Amerikalı ekonomistti.

<span class="mw-page-title-main">James Tobin</span> Amerikalı ekonomist (1918 – 2002)

James Tobin, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Tjalling Koopmans</span> Hollandalı-Amerikalı ekonomist (1910 – 1985)

Tjalling Charles Koopmans, 1975'te Nobel İktisat Ödülü'nü Leonid Kantoroviç ile ortaklaşa kazandı.

George Joseph Stigler. Amerikalı bir iktisatcı. 1982'de Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Coase</span> Büyük Britanya asıllı Amerikalı ekonomist

Ronald Harry Coase, Büyük Britanya asıllı fakat çalışma hayatının çoğunu ABD'de geçirmiş bir ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Merton Miller</span> Amerikalı ekonomist (1923 – 2000)

Merton Howard Miller, Amerikalı ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">William Forsyth Sharpe</span> Amerikalı ekonomist

William Forsyth Sharpe Amerikalı ekonomist. 1990 yılında, Harry Markowitz ve Merton Miller ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gary Becker</span> Amerikalı ekonomist (1930 – 2014)

Gary Stanley Becker, Amerikalı sosyolog ve ekonomist. 1992 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Myerson</span> Amerikalı ekonomist

Roger Bruce Myerson Amerikalı ekonomist. 2007 yılında, Leonid Hurwicz ve Eric Maskin ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü kazanma nedenleri "Mekanizma tasarım teorisinin temellerini atmaları" olarak açıklanmıştır."

<span class="mw-page-title-main">Robert Lucas, Jr.</span> Amerikalı ekonomist (1937 – 2023)

Robert Emerson Lucas, Jr., Amerikalı ekonomist. 1995 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Chicago Üniversitesi'nde görev yapan Lucas, en iyi 10 ekonomistten biri olarak da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Myron Scholes</span> araştırmacı

Myron Samuel Scholes, Amerikalı-Kanadalı ekonomisttir. 1997 yılında Robert C. Merton ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Black–Scholes modelinin yazarlarından biridir. Tüm binominal opsiyon modellerinin hepsi, bu orijinal konseptten köken almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi tarihi</span>

Ekonomi tarihi veya iktisat tarihi, geçmişte yaşanan ekonomik olguların nasıl geliştiği konusunda çalışan bilim dalı. Ekonomi tarihinin analizi; tarihsel durumlara ekonomik teorilerin uygulanması, tarihsel yöntemler ve istatistiksel yöntemlerin bir kombinasyonu kullanılarak ele alınır. Bu başlık, sosyal tarihin örtüşen bazı alanları ve işletme tarihi konularını içerir. Ekonomi tarihinin kantitatif incelenmesine, cliometri de denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Fama</span> Amerikalı ekonomist

Eugene Francis "Gene" Fama, özellikle portföy teorisi ve varlık fiyatları konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan, Nobel Ödülü sahibi Amerikalı iktisatçı. Fama, modern finansın babası olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lars Peter Hansen</span> Amerikalı ekonomist

Lars Peter Hansen Amerikalı iktisatçı. Hâlen, Chicago Üniversitesi'nde "David Rockfeller Seçkin Hizmet Ekonomi ve İstatistik Profesörü"'dür.

Chicago Boys, 1970 ve 1980'lerde tanınmış bir grup Şilili ekonomist. Bu adlarını, Milton Friedman ve Arnold Harberger'in ders vermekte olduğu Şikago Üniversitesinin ekonomi bölümünden mezun olduklarından almışlardır. Bazıları da, Şikago Üniversitesinin destek vermiş olduğu Şili Papa Katolik Üniversitesinin ekonomi bölümünden mezun olmuştur.

Chicago ekonomi okulu, Chicago Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin çalışmalarıyla ilişkilendirilen ve bazıları ilkelerini inşa eden ve popülerleştiren neoklasik bir ekonomik düşünce okuludur. Milton Friedman ve George Stigler, Chicago okulunun önde gelen akademisyenleri olarak kabul edilir.

Jacob Viner, Kanadalı bir ekonomisttir. Frank Knight ve Henry Calvert Simons ile birlikte 1930'ların başlarındaki Chicago ekonomi okulu'nun "ilham verici" akıl hocalarından biri olarak kabul edilir. Chicago fakültesinin önde gelen isimlerinden biriydi. Paul Samuelson, Viner'i 1860'tan sonra doğan birkaç Amerikan "ekonomi azizlerinden" biri olarak adlandırdı. Politik ekonomi alanında önemli bir figürdü.

Frank Hyneman Knight, kariyerinin çoğunu Chicago Okulu'nun kurucularından birisi olduğu Chicago Üniversitesi'nde geçiren Amerikalı bir ekonomisttir. Nobel ödüllü Milton Friedman, George Stigler ve James M. Buchanan Chicago'da Knight'ın öğrencileriydi. Ronald Coase, kendi düşünüş tarzında Knight'ın ona öğretmeden etkisinin büyük olduğunu söyledi. F.A. Hayek, Knight'ı yirminci yüzyılda klasik liberal düşünceyi korumada ve geliştirmede en önemli kişilerden biri olarak görüyordu.