İçeriğe atla

Harry Dember

Harry Dember (11 Temmuz 1882 Leimbach; †22 Mart 1943, New Brunswick, New Jersey) yirminci yüzyılda yaşamış Alman fizikçi.

Hayatı

Dember, Realgymnasium Mansfeld isimli liseden mezun olduktan sonra, Berlin Üniversitesi'nde fizik üzerine lisansını tamamladı ve Dresden Teknik Üniversitesi'nde asistanlık ile akademik hayatına başladı. Doktorasını 1906'da Berlin'de tamamlayan Dember, habilitasyonunu da 1909 yılında Dresden'de Wilhelm Hallwachs danışmanlığında tamamladı. 1914 yılında bir araştırma gezisi için Tenerife'ye giden Dember, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi sonucu 1918 yılına kadar adayı terk edemedi.

1923 yılında Dresden Teknik Üniversitesi'ne fizik profesörü olarak atanan Dember; Yahudi asıllı olmasından dolayı 1933 gibi erken bir tarihte Nazi partisi taraftarlarınca üniversiteden ayrılmak için baskı görmeye başladı.

Bu baskılardan ötürü, Dember ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etti ve İstanbul Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak çalışmaya başladı. 1942 yılında Türkiye'den ABD'ye ayrılan Dember, Brunswick Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ettiyse de 1943 senesinde Brunswick'te öldü.

Çalışmaları

Dember, Foto-Dember etkisi ve Dember etkisi olarak adlandırılan günümüzde en bilinen uygulaması güneş pili olan kristal fotoğraf efektini keşfetmiştir. Yanı sıra, 1916 senesinde Loschmidt sayısını, dönemine göre çok yüksek bir kesinlik payı olduğu düşünülen %7'lik bir hata ile belirleyebilmiştir.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Dember, Dember (1916). "Über die Bestimmung der Loschmidtschen Zahl aus Extinktionskoeffizienten des kurzwelligen Sonnenlichts mit Hilfe eines lichtelektrischen Spektralphotometers". Annalen der Physik. 354 (5). ss. 599-610. doi:10.1002/andp.19163540507. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Max von Laue</span>

Max von Laue, X ışınlarının kristaller tarafından kırınımını bulduğu için 1914 yılında Nobel Fizik Ödülü alan Alman fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Pieter Zeeman</span> Hollandalı fizikçi

Pieter Zeeman, 1902'de Hendrik Lorentz ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ni kazanmış, Zeeman efektinin teorisyeni, Hollandalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Gabor</span>

Dennis Gabor, Macar asıllı İngiliz fizikçi, elektrik mühendisi ve mucit. Holografi'yi bulmuş ve üzerinde çalışmıştır. Bu çalışmalarıyla daha sonra 1971 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Mössbauer</span> Alman fizikçi

Rudolf Ludwig Mössbauer, Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manne Siegbahn</span> İsveçli bilim insanı

Karl Manne Georg Siegbahn FRS X-ışını spektroskopisi alanında yaptığı buluşlar ve araştırmalar için 1924 yılında " Nobel Fizik Ödülü " kazanan İsveçli fizikçidir. Aynı ödülü 1981 yılında oğlu "Kai M. Siegbahn","Arthur L. Schawlow" ve "Nicolaas Bloembergen" ile paylaşmıştır. Şu ana kadar 4 kez baba ve oğul bu ödülü kazandı. Diğer baba-oğullar : William Bragg ve Lawrence Bragg (1915); Niels Bohr (1922) ve Aage Niels Bohr (1975); Joseph John Thomson (1906) ve George Paget Thomson (1937)

<span class="mw-page-title-main">Odd Hassel</span> Norveçli fiziksel kimyacı ve Nobel ödülü sahibi

Odd Hassel - Norveçli fiziksel kimyacı ve 1969 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Schmidt-Rottluff</span> Alman ressam (1884-1976)

Karl Schmidt-Rottluff Alman dışavurumcu ressam ve grafiker; Die Brücke isimli sanatçı grubunun dört kurucusundan birisidir.

Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

Belkıs Celal Özdoğan (Antel), Türk fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Braun</span>

Ord. Prof. Dr. Hugo Braun, İstanbul'da 16 yıl çalışmış olan ve Türkiye'de modern hijyenin kurucusu olarak kabul edilen Alman doktor. Hijyenist ve mikrobiyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ergin İnan</span> Türk yazar ve ressam

Ergin İnan, Türk ressam, şair, yazar ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Paschen</span>

Louis Carl Heinrich Friedrich Paschen, elektrik deşarjları konusundaki çalışmalarıyla tanınan bir Alman fizikçidir. Kızılötesi bölgede ilk kez 1908'de gözlemlediği bir dizi hidrojen spektral çizgisi olan Paschen serisiyle de tanınır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Paschen kuralını "Über die zum Funkenübergang in Luft, Wasserstoff und Kohlensäure bei verschiedenen Drücken erforderliche Potentialdifferenz" adlı makalesinde kurmuştur. Zeeman etkisinin yüksek manyetik alanda doğrusal olmayan hale gelmesi olan Paschen-Back etkisi ile tanınır. 1916'da içi boş katot etkisinin açıklanmasına yardımcı olmuştur.