İçeriğe atla

Harris Manchester Kolej, Oxford

Harris Manchester Kolej
Manchester Academy and Harris College
Harita
LatinceCollegium de Harris et Manchester
Kuruluş1786
BaşkanPeder Ralph Waller
Lisans öğrencileri79
Lisansüstü öğrencileri116
KonumMansfield Yolu, Oxford, İngiltere, Birleşik Krallık
Web sitesihmc.ox.ac.uk

Harris Manchester College, Oxford Üniversitesi kolejlerinden bir tanesidir. Eskiden Manchester Kolej adıyla bilinen kolej, bugün üniversite yönetmeliklerinde Manchester Akademisi ve Harris Kolej adıyla yer alır ve üniversite merasimlerinde Collegium de Harris et Manchester adıyla anılır.

Oxford'un merkezindeki Mansfield Yolu'nda yer alan Harris Manchester, Birleşik Krallık'ta yalnız 21 yaş ve üzeri lisans öğrencilerine açık olan karma eğitim kurumlarından bir tanesidir. Oxford Üniversitesi'nin en küçük koleji olan Harris Manchester'ın 2012 itibarıyla malvarlığı 6 milyon £'dur.[1]

Tarihçesi

Kuruluş ve ilk günler

1757 yılında Warrington Akademisi adıyla kurulan kolejin öğretmenleri arasında Joseph Priestly bulunuyordu;[2] daha sonra 1786'da kolejin adı Manchester'da Manchester Akademisi olarak değiştirildi.[3] Başta İngiliz presbiteryenlerin yönettiği okul, İngiltere'de o dönem mevcut olan iki üniversite –Oxford ve Cambridge– Anglikan çoğunluğu gözetirken dini azınlığa yüksek öğrenim tanıyan çok az öğretim kurumundan biriydi. Radikal teolojinin yanı sıra fen bilimleri, modern diller, dil ve tarih gibi çağdaş konular ve klasik çalışmalarda da eğitim veriliyordu. Kolejin en ünlü profesörü, modern atom teorisini geliştiren John Dalton'dur.

Kolej, Oxford'a yerleşmeden önce beş kez yer değiştirmişti. 1786'dan 1803'e kadar Manchester'da bulunan kolej, daha sonra York'a taşındı ve 1840 yılına kadar burada kaldı. Monkgate 38 numarada, Monkbar'ın hemen dışındaydı; bu mekân daha sonra bugünkü York St. John Üniversitesi'nin ilk binası oldu. York'taki en önemli şahsiyet bir Üniteryen vaiz olan Charles Wellbeloved'dı. Wellbeloved Manchester'a taşınmak istemediği için, kolej o müdür olabilsin diye York'a taşınmıştı. Başta tüm dersleri kendisi verse de, bir yıl sonra ilave öğretmenler aldı. Çalışkanlığına rağmen bazen sağlığı kötüleşiyordu. Wellbeloved okula üniteryen adının yakıştırılmasından hoşlanmıyordu; öğrencilerin açık fikirli olmalarını ve doğruya kendilerinin ulaşmalarını istiyordu. 1809 tarihinde George Wood'a şöyle yazmıştı:

"Üniteryenizm ya da herhangi bir -izm'i değil, Hıristiyanlığı öğretiyorum ve öğreteceğim. Kitab-ı Mukaddes'i okumayı öğretmeye gayret edeceğim —Üniteryenizmi orada bulurlarsa ne âlâ— animizm veya Triniteryenizmi bulurlarsa da öyle. Yeter ki kendileri bulsunlar."

Wellbeloved'ın müdürlüğü sırasında kolejde 121'i teolojiden, 114'ü seküler geçmişten gelen 235 kişi eğitim gördü. Teologlar arasında 30 kişi kiliseye girememiş, beş kişi de Anglikan papazı olmuştur. Seküler öğrenciler öğretim üyesi, devlet memuru, iş adamı ve sanatkâr olmuştu. Çoğunluğu Üniteryendi.

1840'ta Wellbeloved'ın yaşı sebebiyle emekliye ayrılmak zorunda kalmasıyla kolej tekrar Manchester'a taşınmış, 1853'e kadar da burada kalmıştı.[4] 1840 yılında kolej Londra Üniversitesi ile işbirliği yapmış, bu sayede öğrencilere Londra'dan derece verme hakkına sahip olmuştu. 1853 ve 1889 yılları arasında kolej Londra'da, Gordon Meydanı'ndaydı.[5] Bu tarihten itibaren Londra'dan Oxford'a taşınmış, Üniteryen mimar Thomas Worthington'ın 1893'te tamamladığı yeni binalara yerleşmiştir.

Kolejin Mansfield Yolu girişinden bir manzara

Kolej ilk günlerinde reform yanlısı bir tavır sergilemiş, köleliğin (1778), mezhep testi yasasının (1828) ve kurumlar yasasının kaldırılması (1828) gibi davaları desteklemişti. 1901'de kolej Anglikanizm dışında bir mezhepte ruhban sınıfına bir kadını kabul eden ilk yer olmuştu. 1920'ler ve 30'larda kolej, İşçi Eğitim Derneği'ne dersler vermiştir.

Günümüz

Manchester Kolej 1996 yılında kraliyet imtiyazını alarak kolej statüsüne erişmiştir.[6] Aynı zamanda Peckham Baronu Philip Harris'in bağışını tanımak için ismini Harris Manchester olarak değiştirmiştir.

Günümüzde kolej lisans ve lisans üstü okuyan 21 yaş üstü öğrencileri kabul etmektedir. Liberal ve ilerici değerlerini devam ettirmek isteyen kolej, reşit öğrencilerden oluşan yapısını daha önceden eğitimden mahrum bırakılanlara yüksek öğretim sunmanın bir aracısı olarak kabul eder.

Öğrenci yaşamı

Kütüphane üst balkonu

Küçük bir kolej olmasına rağmen Harris Manchester Kolej pek çok farklı dalda eğitim veren, uluslararası bir atmosfere sahip ve Oxford'un en samimi koleji olarak bilinen bir kurumdur. Çoğu lisans dersi kolejde gerçekleşirken, bazı özel makalelerin yazımı sırasında öğrenciler diğer kolejlerden hocalara gönderilebilir.

Kolej üyeleri Arlosh Hall binasında yemek yiyebilir. Haftada iki kez düzenlenen resmi yemeklerde öğrenciler ceket, kravat ve cüppeleriyle hazır bulunur.

Kolejde aynı zamanda ahşap oymalara, bir orga ve Ön Rafaellocu sanatçılar Sir Edward Burne-Jones ve William Morris'in yaptığı vitray pencerelere sahip bir şapel bulunur. Kolejin dini geçmişini yansıtan Manchester Kolej Oxford Şapel Birliği pazar günleri buluşur.

Spor

Kürek takımı, "Royle Yacht", kroket sahası ve balık avlanabilecek bir gölet dışında kolejin spor tesisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte kolejin futbol takımı düzenli olarak üniversite ligine katılım gösterir ve kolejin üyeleri diğer kolejlerin takımlarına katılırlar: örneğin Brasenose ragbi takımında ve Wadham ile St. Hugh'nun futbol takımlarında Harris Manchester'lı oyuncular bulunur. Kolejin tüm üyeleri Oxford Spires Four Pillars Oteli'ndeki spor salonu ve spayı, Oxford Üniversitesi'nin Iffley Yolu'ndaki havuzunu ücretsiz olarak kullanabilirler.[7]

Tate Kütüphanesi'nin dışarıdan görünümü

Harris Manchester'ın komşusu Wadham Kolej'in tekne kulübüne katılmak isteyenler için özel bir anlaşması bulunmaktadır.

Küçük Ortak Salon (JCR) barı

Harris Manchester, Oxford'da halen öğrencilerin işletmeye devam ettiği iki kolej barından biridir (diğer Balliol Kolej'dir).[8] Yakın zamanda tadilattan geçen bar Oxford'da en ucuz fiyatlara sahip mekânlardan biridir ve sağlam bir single malt viski menüsü bulunmaktadır.

Tate Kütüphanesi

Oxford Üniversitesi'nin en küçük koleji olmasına rağmen, Harris Manchester en büyük altıncı kolej kütüphanesine ve okuldaki en iyi öğrenci-kitap oranına sahiptir. Kolejde en eskisi on beşinci yüzyıldan kitaplar ve el yazmaları bulunur. Londra'daki Tate Gallery'nin bağışçısı Sir Henry Tate tarafından inşa edilen Tate Kütüphanesi, çalışmak için güzel ve ferah bir yerdir. Kütüphaneye 2011 yılında Viktorya dönemi Gotik mimarisiyle uyumlu bir üst balkon eklenmiştir. Kütüphanede İngiliz edebiyatı, Felsefe, İlahiyat, Siyaset, Ekonomi, Hukuk, Tarih ve Tıp alanları dahil olmak üzere pek çok konuda kitap bulunmaktadır. İngiltere'de protestanlık tarihi üzerine ciddi bir koleksiyona sahip kütüphane aynı zamanda eski kolej müdürü J. Estlin Carpenter'ın bağışladığı Carpenter Dünya Dinleri Kitaplığı'na da ev sahipliği yapmaktadır.

Harris Manchester Kolej aynı zamanda Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi'ne, aynı zamanda edebiyat, tarih, sosyal bilim ve hukuk fakülteleri kütüphanelerine de yakın mesafededir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Harris Manchester College Accounts 2012[]
  2. ^ "About the College - History". Harris Manchester College, University of Oxford. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2015. 
  3. ^ University of Oxford 7 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 7 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Graduate Studies Prospectus - Last updated 17 Sep 08
  4. ^ "Charles Wellbeloved". 22 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  5. ^ "British History report". 29 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  6. ^ "www.hmc.ox.ac.uk". 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  7. ^ "Oxford Gym and Leisure Facilities - Oxford Spires Four Pillars Hotel". 20 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge</span>

Cambridge, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinde bir şehirdir. Özellikle dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Cambridge şehri, Birleşik Krallık'ta Cambridgeshire vilayetinin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">King's College London</span>

King's College London (KCL), Londra Üniversitesi'ni oluşturan ilk iki kolejinden biridir. İngiltere'nin en eski ve prestijli okullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge'in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere de yaymak için 1836'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">University College London</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

University College London (UCL), Londra, İngiltere, Birleşik Krallık'ta bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir. Üniversite, Londra Üniversitesi'nin federal üyesi olup, toplam öğrenci kaydı bakımından Birleşik Krallık'taki ikinci en büyük üniversite ve lisansüstü öğrenci kaydı bakımından ise en büyük üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Üniversitesi</span> Amasyada kurulu devlet üniversitesi

Amasya Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 yeni üniversite kurulması hakkındaki 5467 Sayılı Kanun ile Amasya’da kurulmuş bir Devlet Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Metropolitan Üniversitesi</span>

Manchester Metropolitan Üniversitesi Kuzey-Batı İngiltere'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. En büyük kampüsleri Manchester merkezinde ve varoşlarında bulunmaktadır ama Cheshire'da Crewe'da da kampüsü bulunmaktadır. Kamuya ait bir üniversite olup ilk yüksek okul olarak 1970'te Manchester Politeknik olarak kurulmuş ve diğer politekniklerle birlikte 1992 yılında üniversite statüsü verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Central Lancashire Üniversitesi</span>

Central Lancashire Üniversitesi, Kuzey Batı İngiltere'de bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Ana kampüsü Preston kent merkezinde bulunmaktadır. Kamuya ait bir üniversite olup ilk yüksek okul olarak 1973'te eski "Harris Koleji"'nden "Preston Politeknik" olarak kurulmuş; 1984'te ismi "Lancashire Politeknik" olarak değiştirilmiş ve diğer politekniklerle birlikte 1992 yılında üniversite statüsü verilip "Central Lancashire Üniversitesi" ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salford Üniversitesi</span>

Salford Üniversitesi, Kuzey-Batı İngiltere'de bulunan bir yüksek öğretim kurumudur. Kampüsü Salford, Greater Manchester şehri merkezinde; Manchester şehir merkezinin 1,5 km. batısındadır. Kampüs A6 anayolu kenarında; İrwell Nehri kıyısında, 240,000 m2 büyüklükte bir park alanındadır. Kamuya ait bir üniversitedir. Yüksek eğitim okulu olarak eski ileri eğitim kurumlarından 1921'de "Royal Technical College, Salford" oluşturulmuş; sonra "Salford Royal College of Advanced Technology" olarak "ÇAT - College of Advanced Technology" statüsü verilmiş; 1963 Robins Rapor'undan ile diğer CAT'lerle birlikte üniversite olması tavsiye edilmiş ve "Salford CAT" olarak 1967'de Kraliyet Beratı ile üniversite diploması verme yetkisi verilmiştir. 1992'de University of Salford ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brasenose Kolej, Oxford</span>

Brasenose Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1509 tarihinde kurulmuş, Kolej kütüphanesi ve günümüzdeki şapel 17. yüzyıl ortasında eklenmiştir. Kolejdeki New Quadrangle 19.yy. sonu, 20.yy. başında tamamlanmış, 1960'lar ve 70'lerde yeni konaklama binaları inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kellogg Kolej, Oxford</span>

Kellogg Kolej, Oxford Üniversitesi'nin yüksek lisans öğrencilerine açık kolejlerinden bir tanesidir. 1990 yılında Rewley House adıyla eğitim faaliyetine başlayan Kellogg, üniversiteye bağlı 36. kolej olup ve öğrenci sayısına göre en büyüğüdür. Nüfus Yaşlanması Enstitüsü ve Yaratıcı Yazarlık Merkezi gibi araştırma merkezlerine ev sahipliği yapan kolej, Oxford'un hayat boyu öğrenme programıyla yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">St. Catherine's Kolej, Oxford</span> Oxford Üniversitesinin koleji

St. Catherine's Kolej, Oxford Üniversitesi kolejlerinden bir tanesidir. Sloganı, "yeni ve eski" anlamına gelen "Nova et Vetera"dır.

<span class="mw-page-title-main">St. John's Kolej, Oxford</span>

St. John's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. 1555 yılında tüccar Sir Thomas White tarafından kurulmuş olan kolej, Kraliçe Mary tarafından sürdürülmekte olan karşı reformu desteklemek üzere eğitimli Katolik din adamları yetiştirmek üzere eğitime başlamıştır. 2015 itibarıyla 442,2 milyon £ malvarlığıyla St. John's Oxford'un en zengin kolejidir; bunun sebebi büyük ölçüde Oxford şehrinin on dokuzuncu yüzyılda banliyölere doğru genişlemesi esnasında St. John's'un sahip olduğu arazilerin satın alınmış ve kiralanmış olmasıdır. St. Giles Caddesi üzerinde merkezi bir konumda bulunan kolejde 390 lisans ve 250 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir. 100 kişilik akademik kadrosunun yanı sıra, kolejde diğer personel de çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keble Kolej, Oxford</span>

Keble Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Asıl binaları Parks Yolu üzerinde, üniversitenin müze ve parklarının hemen karşısında yer alır. Kolejin kuzeyinde Keble Yolu, güneyinde Museum Yolu, batısında Blackhall Yolu bulunur. Dev avlusu sebebiyle en etkileyici kolejlerden bir tanesi olan Keble, Oxford'da oda sayısıyla da en büyük kolejdir.

<span class="mw-page-title-main">Lady Margaret Hall, Oxford</span>

Lady Margaret Hall, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Oxford'un kuzeyinde Norham Gardens'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pembroke Kolej, Oxford</span> Oxford Üniversitesinin kolejlerinden birisi

Pembroke Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1624 yılında Kral I. James tarafından kurulan kolej tüccar Thomas Tesdale'in bağışlarıyla mümkün olmuş, Pembroke Kontu ve Oxford rektörü William Herbert'in adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">St. Anne's Kolej, Oxford</span>

St. Anne's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Başta kız koleji olarak kurulmuş olup, 1979'dan beri karma eğitim vermektedir. 1879 yılında Oxford Ev Öğrencileri Cemiyeti adıyla kurulan müessese 1952 yılında kolej ismini almış; bugün neredeyse eşit sayıda erkek ve kadından oluşan 450 lisans ve 200 lisans üstü öğrencisiyle Oxford'un en büyük kolejlerinden biri olmuştur. Kolej ilerici fikirleri savunması, hem beşeri bilimler, hem fen bilimlerindeki başarısı, farklı üsluplardaki mimarisi ve Oxford'un en büyük kolej kitaplığı olan kütüphanesi ile bilinir.