İçeriğe atla

Harpagos

Büyük Kiros'un arkasında General Harpagus (18. yüzyıl duvar halısı).

Harpagos, ayrıca Harpagus olarak da bilinir (Grekçe : Ἅρπαγος; Akadca : Arbaku), MÖ 6. yüzyılda yaşamış Med generaldir. Herodot tarafından Pasargad Muharebesi sırasında taraf değiştirerek Büyük Kiros'un tahta geçmesini sağlamasıyla tanınır.

Hayatı

Kral Astyages'in Harpagus'u genç Kiros'u öldürmeye gönderdiği resim
Harpagos, bebek Kiros'u çobana getiriyor. Sebastiano Ricci (1659–1734)
Kral Astyages, Harpagos'u ordusunun komutasına ataması, Jan Moy (1535-1550)

Herodot'un Tarihi'ne göre Harpagos, Medya'nın son kralı olan Kral Astyages'e hizmet eden Med kraliyet ailesinin bir üyesidir.

Astyages, Kiros'un kuvvetlerini topladığı haberini aldığında, baş generali Harpagos'a Kiros'a karşı orduyu yönetmesini emretmiştir. Pasargad ovasında üç gün süren bir savaştan sonra Harpagos, Astyages'in elinden ölen oğlunun intikamını, muharebe alanında Kiros'un tarafını tutarak almış ve bunun sonucunda Astyages yenilmiş ve Pers İmparatorluğu kurulmuştur.

Efsane

Herodot, Harpagus'un desteğini değiştirmesini, Thyestes'in yamyam şöleninin bir versiyonunda bahseder.[1] Astyages'in, kızı Mandane'nin kendisini devirecek bir kral doğuracağını gördüğü bir rüya üzerine Harpagus'a çocuğun doğar doğmaz serbest bırakılmasını emrettiğini anlatır. Kendi kraliyet kanını dökmek istemeyen Harpagos, çocuğu (Kiros) Mithridatis adlı bir çobana verdi[2] ve çoban da Kiros'u kendi oğlu gibi yetiştirdi.

On yıl sonra Kiros'un sağ olarak bulunması üzerine Astyages, Harpagus'u acımasızca cezalandırarak Harpagus'un tek oğlunu öldürüp bir ziyafet sırasında Harpagus'a yedirmiştir. Harpagus'un ziyafet sırasında oğlunun parçalarını toplayıp gömü için götürmek dışında hiçbir tepki vermediği söylenir. Astyages daha sonra Magi'lerinden (rahiplerinden) Kiros'un kaderi hakkında tavsiye istedi. Arkadaşlarıyla dağların kralı oyunu oynarken bulunan çocuğun, oyun yoluyla da olsa kral olma kehanetinin gerçekleştiğini ve artık tehlike oluşturmadığını söylediler. Astyages, onların tavsiyesi üzerine Kiros'u Anşan'da (Güneybatı İran'da Şiraz yakınlarında) yaşayan babası I. Kambises ve annesi Mandane'nin yanına gönderdi.

Harpagos, Medya soylularını Astyages'e karşı kışkırtmak için çalışırken, Kiros'a hediyeler göndererek onunla iletişimi sürdürmeye çalıştı. Hazır olduklarında, bir tavşanın karnına saklanarak Kiros'a bir haber gönderdi ve ona, büyükbabasına karşı silaha sarılırsa Medlerin savaş meydanında isyan edeceğini bildirdi.

Tarihi metinlerde Harpagus

Herodot, Tarihler :

"Astyages, Kiros doğar doğmaz, kendi evinden olan ve Medlerin en sadık adamı olan Harpagos'u çağırttı..."

"Kyros, Lidyalıların bu ovada savaş düzenine girdiklerini gördüğünde, süvarilerinin gücünden korkarak, Medlerden biri olan Harpagus'un kendisine önerdiği bir yöntemi benimsedi. Erzak ve yük taşımak için ordusunun kafilesinde gelen tüm develeri bir araya topladı ve yüklerini indirerek, üzerlerine atlı gibi donatılmış biniciler bindirdi. Bunlara, Lidyalı atlılara karşı diğer birliklerinin önünde ilerlemelerini emretti..."

"Bu arada Astyages, Harpagus'un oğlunu yakaladı ve öldürdü, sonra onu parçalara ayırdı ve bir kısmını ateşin önünde kızarttı, diğerlerini de haşladı..."

"Kyros yetişkinliğe eriştiğinde ve arkadaşlarının en cesuru ve en popüleri olarak tanındığında, Astyages'ten intikam almaya kararlı olan Harpagus, ona hediyeler ve mesajlar göndererek kur yapmaya başladı..."

"Mazares'in ölümü üzerine, Harpagus onun komutasına geçmek üzere kıyıya gönderildi. O da Medler soyundandı, Med kralı Astyages'in kutsal olmayan ziyafette ziyafet verdiği ve Kiros'u tahta oturtmak için yardımını sunan adamdı..."

"İyonyalıları fethettikten sonra Harpagus, Karyalılara, Kaunyalılara ve Likyalılara saldırmaya başladı. İyonyalılar ve Aeolyalılar onun ordusunda hizmet etmeye zorlandılar..."

Nabonidus Kroniği :

"Kral Astyages birliklerini çağırdı ve savaşta onunla karşılaşmak için Anšan (güneybatı İran ) kralı Kiros'a karşı yürüdü. Astyages'in ordusu ona karşı ayaklandı ve onu zincire vurarak Kiros'a teslim ettiler. Kiros, Ekbatan ülkesine doğru yürüdü; kraliyet ikametgahını ele geçirdi; Ekbatana ülkesinin gümüş, altın ve diğer değerli eşyalarını ganimet olarak aldı ve Anšan'a getirdi."[3]

Askeri kariyeri

Herodot'a göre, Astyages'in yenilgisinden sonra (M.Ö. 550), Harpagus askeri kariyerine yeni hükümdar II. Kiros döneminde devam etti:

  • Harpagos, II. Kiros'un Kroisos'a karşı verdiği savaşta Lidyalılara karşı ön cephede develerin kullanılmasını önermiş ve böylece Lidya süvarilerinin dağılmasını sağlamıştır (atlar develerin kokusundan paniğe kapılmışlardır).
  • Lidyalıların isyanı ve Kiros'un piyade komutanı General Mazares'in ölümü üzerine II. Kiros, Küçük Asya'nın fethinin sorumluluğunu Harpagos'a verdi ve Harpagos, Kiros'un en başarılı generali olarak görev yaptı.
  • Med generali, Lidya'daki zaferinin ardından İyonya, Fenike, Karya, Likya ve Küçük Asya'nın birçok bölgesini fethetti (Milet hariç, Lidya savaşında tarafsız kalması yönündeki büyük bilge Thales'in tavsiyesiyle Kiros'un gözüne girmişti).
  • Harpagus, mühendislik tekniklerindeki yeniliklerle de tanınıyordu; özellikle kuşatmalar sırasında toprak rampaları ve höyükler kullanılması (daha sonra Büyük İskender'in Sur kuşatması sırasında kullandığı bir yöntem) ve düşman surlarına tırmanmak için dağcıların kullanılması:

When he came to Ionia, he took the cities by building mounds; he would drive the men within their walls and then build mounds against the walls and so take the cities.

— Herodotus 1.162[4]
  • Harpagos'un merhametli ününe rağmen, Likya'daki Ksanthos halkı, hiçbir zaman fethedilmedik diyerek ona teslim olmaktansa intihar etmeyi tercih ettiler.

Sonraki yaşamı

Harpagos fetihlerini tamamladıktan sonra Küçük Asya Satraplığı'na atanmıştır. Onun soyundan gelenler, günümüzde güneybatı Türkiye'de bulunan Likya'nın kraliyet ailesini oluşturmuşlardır.

Kaynakça

  1. ^ Ayrıntılı paralellikler Walter Burkert tarafından sunulmuştur, Homo Necans (1983:103-09.
  2. ^ Mithridatis: "Mitra tarafından verilen" anlamına gelen İran dilinde teoforik isminin Helenistik formu.
  3. ^ "On-line text in translation". 8 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  4. ^ LacusCurtius • Herodotus — Book I: Chapters 141‑177. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lidya</span> Anadoluda Tunç Çağının sonlarından başlayarak MÖ VI. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge

Lidya, Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir. Lidya medeniyetinin tarih sahnesinden çekilmesinden sonra da Roma İmparatorluğu dönemine kadar bu isimle anılmıştır. Kuzeyinde Misya, güneyinde Karya, doğusunda Frigya, batısında ise İyonya bölgeleri bulunmaktadır.

<i>Herodot Tarihi</i>

Histories, Herodot'un Batı edebiyatı'nda tarihin kurucu eseri olarak kabul edilir. Tamamen tarafsız bir kayıt olmasa da, Batı'nın bu konulardaki en önemli kaynaklarından biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahameniş İmparatorluğu</span> MÖ 6. yy.-MÖ 4. yy. arasında hüküm sürmüş bir İran imparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu ya da Hehamenişiler, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan, tarihteki ilk Pers devletidir.

II. Kiros, bilinen adıyla Büyük Kiros veya Yunanlar tarafından söylenen ismiyle Yaşlı Kiros, tarihteki ilk Pers devleti olan Ahameniş İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Pers komutan ve kraldır. Yaklaşık MÖ 557'de, Med kralının vesayeti altında olan Anşan'ın kralı olmuştur. Hükümdarlığı süresince Med Krallığı ve Lidya Krallığı'nı ortadan kaldırmış, Babil ile İran bölgelerine hükmetmiş ancak sonunda Massagetlere karşı girdiği savaşta Tomris tarafından yenilgiye uğratılıp öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Medler</span> Antik İranlılar

Medler, İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan eski İran halklarından biridir. Yunanlar bu halkın yaşadığı bölgeye Medya adını vermişlerdir. Medler ilk kez Asur kralı III. Salmaneser'in dönemindeki yazılarda "Mada" adı ile kaydedilmişlerdir. Medler'in şu anki adı Antik Yunan dilindeki Mêdos'tan (Μῆδος) gelmektedir. Asurlular "Medyan ülkesi", Kurmada, Mata veya Manda olarak kendilerinden bahsederken, Babiller onları Ummān-manda olarak adlandırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Siyaksares</span> Antik çağdaki Med lideri

Siyaksares, MÖ 625-585 yıllarında yaşamış olan, Fraortis'in oğlu, Medya devletinin kralıdır. Siyaksares, Asurlular’ı yenerek şimdiki Afganistan, İran, Pakistan ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu topraklarda güçlü bir Med imparatorluğu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kroisos</span> Lidya kralı

Kroisos, MÖ 585'ten, Pers kralı Büyük Kiros tarafından mağlup edildiği MÖ 547/546 yılına kadar hüküm sürmüş Lidya kralı. Mermnad Hanedanı'ndan gelmektedir ve Alyattes'in oğludur. Herodotus'un aktardığına göre 14 yıl hüküm sürmüştür. Zenginliğiyle bilinmekte olan Kroisos'un, Delphoi tapınağına gönderdiği armağanlar, Herodotus ve Pausanias tarafından aktarılmıştır. Daha önceki elektron sikke basımını bırakarak, altın ve gümüş olmak üzere, yani iki ayrı metalden sikke bastırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lidyalılar</span>

Lidyalılar Anadolu grubunun ayırt edici Hint-Avrupa Lidya dilini konuşan, batı Anadolu bölgesindeki Lidya'da yaşayan Anadolu kökenli bir halktı. Dilleri, Hitit dili ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Gigis</span>

Gyges Lidya krallığında Mermnad hanedanının kurucusudur. Tahtı ele geçirmek için suikast düzenlediği selefi Candaules'in korumasıydı. Eylemi Delphic Oracle tarafından onaylandı ve bu karar Lydia'da iç savaşı engelledi. Tahta çıktıktan sonra, Gyges kendini krallığını sağlamlaştırmaya ve onu askeri bir güç haline getirmeye adadı. Onu oğlu II. Ardis'in hükümdarlığı takip etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İyonya Ayaklanması</span>

İyonya Ayaklanması Aiolis, Doris, Kıbrıs ve Karya'nın birleşmesiyle, Önasya üzerindeki Ahameniş İmparatorluğu hakimiyetine karşı geliştirdikleri, MÖ 499–493 tarihleri arasında gerçekleşen askerî bir ayaklanmadır. İyonya şehir devletlerini ayaklanmaya iten neden esas itibarıyla Önasya üzerindeki Pers hakimiyetiydi. Öte yandan Milet'in iki tiranının, Histiaeus ile Aristagoras'ın kişisel karar ve uygulamaları, ayaklanmayı başlatan ve sürükleyen görünürdeki ana dinamikler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Thymbra Muharebesi</span> Lidya Krallığı ile Ahameniş İmparatorluğu arasında muharebe

Thymbra Muharebesi Lidya Krallığı'ndan Kroisos ile Ahameniş İmparatorluğu'ndan II. Kiros arasındaki savaşta belirleyici olan muharebedir. Kiros, Kroisos'u Pteria Muharebesi'nden sonra Lidya'ya kadar takip ettikten sonra, MÖ 547 Aralık'ta Sardis'in kuzeyindeki ovadaki savaşta Kroisos'un kısmen dağılmış ordusunun kalıntılarıyla karşılaştı. Kroisos'un ordusu yaklaşık iki kat daha büyüktü ve birçok yeni asker ile takviye edilmişti, ancak Kiros yine de onu kesin olarak mağlup etti. Bu belirleyici oldu ve 14 günlük Sardis Kuşatması'ndan sonra şehir düştü ve Lidya, Persler tarafından fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">Halys Nehri Muharebesi</span> MÖ 6. yüzyılın başlarında Medler ve Lidyalılar arasında çatışmadır

Halys Nehri Muharebesi ya da Tutulma Muharebesi MÖ 6. yüzyılın başlarında Medler ve Lidyalılar arasında çatışmadır. Sonuç, her iki tarafın da bir barış anlaşması müzakere etmesine ve altı yıllık bir savaşı sona erdirmesine yol açan bir beraberlikti. Herodot'a göre, savaş sırasında bir güneş tutulmasının ortaya çıkması bir alamet olarak yorumlandı ve muharebeyi kesintiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Thales tutulması</span> güneş tutulması

Thales Tutulması, Herodot'un Tarihi'ne göre, Yunan filozof Miletli Thales tarafından doğru bir şekilde tahmin edilen bir güneş tutulmasıydı. Herodot'un hesabı doğruysa, bu tutulma, meydana gelmeden önce bilindiği için kaydedilen en eski tutulmadır. Birçok tarihçi, öngörülen tutulmanın 28 Mayıs MÖ 585'teki güneş tutulması olduğuna inanmaktadır. Thales'in tutulmayı tam olarak nasıl öngördüğü belirsizliğini korumaktadır; bazı bilim adamları, tutulmanın asla tahmin edilmediğini iddia etmektedir. Diğerleri farklı tarihler için tartıştılar, ancak yalnızca 28 Mayıs MÖ 585'teki tutulma, tarihsel olayı açıklamak için gerekli görünürlük koşullarıyla eşleşmektedir.

Pteria Muharebesi, MÖ 547'de II. Kiros'un Pers kuvvetleri ile Kroisos'un Lidya kuvvetleri arasındaki çatışmadır. Bu galibi olmayan muharebede her iki ordu da ağır kayıplar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Babil'in Düşüşü</span> Yeni Babil İmparatorluğunun Sonu

Babil'in Düşüşü, Yeni Babil İmparatorluğu'nun M.Ö. 539 yılında Ahameniş İmparatorluğu tarafından fethedilmesiyle meydana gelen çöküşünü ifade eder. Bu olay, M.Ö. 556 yılında genç kral Labaşi-Marduk'u devirerek tahta çıkan Nabonidus'un (Nabû-na'id) saltanatının sonunu işaret ediyordu. Nabonidus yönetimi sık sık askeri yetenekleriyle tanınan ancak siyasi becerileri zayıf olan oğlu Belşazzar'a devretti. Sonuç olarak, rahipler ve askeri sınıf da dahil olmak üzere Babil toplumunun pek çok üyesi tarafından sevilmiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pactyes</span>

Pactyes Lidya, MÖ 546 civarında Persli Büyük Kiros tarafından fethedildiğinde sivil idareden ve Kroisos'un altınını toplamaktan sorumlu tutulan Lidyalı idi:

Halen, Sardis'i Tabalus adlı bir Pers'e emanet ederek ve bir Lidyalı olan Pactyes'i Kroesus ve Lidyalıların altınını üstlenmesi için görevlendirerek, kendisi Kroesus'u da yanına alarak ve ilk başta İyonyalıları hiç hesaba katmadan Ekbatana'ya doğru yola çıktı. Çünkü Babil, Baktriyalı ulus, Sakalar ve Mısırlılar onun ellerindeydi; kendisi bunlara karşı bir orduya liderlik etmeyi ve İyonyalılara karşı başka bir komutan göndermeyi düşünüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nabonidus Kroniği</span> eski Babil metni, daha geniş bir Babil metni serisinin parçası

Nabonidus Kroniği, kil tabletler üzerine çivi yazısı ile yazılmış, daha geniş bir Babil Tarihi serisinin parçası olan eski bir Babil metnidir. Esas olarak Yeni Babil İmparatorluğu'nun son kralı olan Nabonidus'un hükümdarlığını, Pers Kralı II. Kiros'un Babil'i fethini ele alır ve Kiros'un oğlu II. Kambises'in MÖ 556'dan MÖ 539'dan sonraki bir zamana kadar süren hükümdarlığının başlangıcıyla sona erer. Kiros'un iktidara yükselişine dair nadir bir çağdaş anlatım sunar ve bu döneme dair bilginin ana kaynağıdır; Amélie Kuhrt bunu "Babil'in Düşüşü'ne dair en güvenilir ve ölçülü [antik] anlatım" olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Mandane (I. Kambises'in karısı)</span> Medya prensesi ve Anşanlı I. Kambisesin kraliçe eşi ve Büyük Kirosun annesi

Mandane Med prensesi ve daha sonra Pers Kralı I. Kambises'in eşi ve Ahameniş İmparatorluğu'nun kurucusu Büyük Kiros'un annesidir. İsmin kökeni muhtemelen "keyif veren, neşeli " anlamına gelen Eski İranca *Mandanā -'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pers İsyanı</span> Persiste Büyük Kirosun Med İmparatorluğuna karşı yürüttüğü sefer

Pers İsyanı veya Med-Pers Savaşı, MÖ 6. yüzyılın ortalarında Med Kralı Astyages'in Persis'e karşı yürüttüğü askeri bir seferdir. Klasik kaynaklar Persis'in Med yönetimine karşı ayaklanan Med Krallığı'nın bir vasalı olduğunu iddia etse de döneme ait kanıtlar bunu doğrulamamaktadır. Büyük Kiros önderliğindeki Persler, bazı savaşlardan sonra galip gelerek Med topraklarını fethedip Ahameniş İmparatorluğu'nu kurmuşlardır.

Hyrba Muharebesi, Persler ile Medler arasında MÖ 552 civarında gerçekleşen ilk muharebedir. Bu aynı zamanda Perslerin ayaklanmasından sonraki ilk muharebedir. Bu eylemler (çoğunlukla) Büyük Kiros tarafından yönetilmiş ve antik Ortadoğu'nun güçlerini değiştirmiştir. Perslerin muharebedeki başarısı, Perslerin ilk imparatorluğunun kurulmasına yol açmış ve Kiros'un bilinen dünyanın hemen hemen tamamını on yıl sürecek fethetmesinin başlangıcı olmuştur. Muharebenin ayrıntılı bir anlatımını yapan tek otorite Şamlı Nikolaos olsa da, Herodot, Ktesias ve Strabon gibi diğer tanınmış tarihçiler de kendi anlatımlarında muharebeden bahsetmektedirler.