İçeriğe atla

Harold ve Maude

Harold ve Maude
Harold and Maude
Harold ve Maude filminin orijinal sinema afişi
YönetmenHal Ashby
YapımcıColin Higgins
SenaristColin Higgins
Charles Mulvehill
OyuncularRuth Gordon
Bud Cort
MüzikCat Stevens
Görüntü yönetmeniJohn A. Alonzo
KurguWilliam A. Sawyer
StüdyoParamount Pictures
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüRomantik komedi, kara komedi
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i20 Aralık 1971, ABD
Süre91 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe1,2 Milyon $
Diğer adlarıHarold ve Maude (Türkiye)
Harold et Maude (Fransa)
Harold e Maude (İtalya)
Harold y Maude (Joven chalado millonario seduce a vieja chiflada) (İspanya)
Harold und Maude (Almanya)

Harold ve Maude[1] 1971 ABD yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Harold and Maude dir. Özgün senaryosunu Colin Higgins'in yazdığı filmi Hal Ashby yönetmiş, başrollerinde Ruth Gordon ve Bud Cort oynamışlardır. Filmin senaryosundan oluşturulan romanı da filmle aynı yıl piyasaya verilmiştir. Bu roman 1975 yılında Türkiye'de Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlanmıştır. Filmin bir tiyatro uyarlaması da Broadway sahnelerinde ve Türkiye'de bir süre sahnelenmiştir.[2]

20 yaşlarında, zengin ailesinin ilgisinden yoksun, yalnız, depresif ve ölüm takıntılı bir gençle 80'ine merdiven dayamış ama hayata sıkı sıkıya bağlı, neşeli, eksantrik bir kadının aşka kadar varan ilişkilerinin anlatıldığı bu kara komedinin müziklerini Cat Stevens yapmıştır. Maude rolündeki Ruth Gordon bu filmden üç yıl önce de ünlü Roman Polanski fimi Rosemary'nin Bebeği'nde Minnie Castevet rolündeki muhteşem performansı nedeni ile "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nı almıştı.

Burjuva yaşam tarzının tatlı sert bir eleştirisini yapan bu varoluşçu dram, gösterime verildiğinde gişede ticari başarısızlığa uğramasına rağmen ilerleyen yıllarda kendisine has bir hayran kitlesi oluşmuş ve kült klasik haline gelmiştir. ABD'de "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi"nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.[3] Filmin başrol oyuncuları Ruth Gordon ve Bud Cort filmdeki performansları için Altın Küre ödülüne aday gösterilmişler, Bud Cort ayrıca "sinemanın yeni gelmiş umut veren yüzü" dalında BAFTA'ya aday gösterilmişti. Film ise 1974 yılında İspanya'nın "Valladolid Uluslararası Film Festivali" nin büyük ödülünü kazanmıştı.[4]

Özet

Harold 20'li yaşlarında tam olgunlaşamamış, zengin ve ölümü saplantı haline getirmiş depresif bir gençtir. Sürekli olarak cenaze törenlerine katılmakta ve annesinin önünde sayısız kereler sahte intihar girişimleri sergilemektedir. Katıldığı cenaze törenlerinden birinde 80'ine merdiven dayamış ama hayattan hala zevk alabilen bir kadın olan Maude ile tanışır. Bu Harold'un hayatına köklü bir değişiklik getirecektir.

Konusu

Harold (Bud Cort) 20'li yaşlarında tam olgunlaşamamış, zengin ve ölümü saplantı haline getirmiş bunalımlı bir gençtir. Kendi yaşıtlarından hiç arkadaşı olmayan Harold bütün gününü annesiyle (Vivian Pickles) birlikte yaşadıkları San Fransisko'daki büyük malikanelerinde geçirir. Babası ölmüştür ve onunla fazla ilgilenmeyen annesinin dikkatini çekebilmek için onun önünde sayısız kereler sahte intihar girişimleri sergiler. Bir keresinde kendisini büyük salonun tavanına asar, sonraki bir gün banyodaki küvette bilekleri kesilmiş gibi kan revan içinde hareketsiz yatar vb. Bu intihar gösterileri ne kadar inandırıcı bir biçimde yapılmış olsalar da soğuk ve mesafeli bir kadın olan annesinin dikkatini çekmeyi başaramaz (Küçükken atlattığı gerçek bir ölüm tehlikesi karşısında annesi paniğe kapılmıştır, aynı ilgiyi görebilmek umuduyla bunları yapmaktadır). Annesinin kendisine bulduğu kız arkadaşları (müstakbel eş adayları) da yine sahte intihar gösterileriyle evden kaçırır.

Sıkılıp da evden çıktığı zamanlarda da mezarlıklara giderek hiç tanımadığı insanların cenaze törenlerine katılır. Bu onda takıntı haline gelmiştir. Katıldığı cenaze törenlerinden birinde 80'ine merdiven dayamış ama hayattan halâ zevk alabilen bir kadın olan Maude (Ruth Gordon) ile tanışır. Maude'nin takıntısı ise cenazeye gelmiş insanların arabalarını çalarak trafikte delicesine kullanmaktır. Kendince ölümün bu kadar yakın hissedildiği bir anda dünya malının değersizliğini hatırlatmakla o insanlara bir iyilik yapmaktadır.

Cenazede tanışan bu iki eksantrik karakter kısa sürede dost olurlar. Maude'nin yalnız yaşadığı karavanına birkaç kez gittikten sonra Harold Maude'ye iyice bağlanır ve beraber takılmaya başlarlar. Arabaları birlikte çalıp kaçırır, inşaat yıkımlarını seyreder, sonra da yıkıntılar arasında piknik yaparlar. Sonunda Harold Maude'ye aşık olur.

Avusturya asıllı bir Amerikalı olan Maude her iki dünya savaşını da görmüş ve yaşamıştır. Hattâ kolundaki dövmeden bir toplama kampında da kalmış olduğu da anlaşılmaktadır. Maude kendi çapında küçük bir anarşisttir, kentin ağaçlarını söküp ormana, ait oldukları yere diker. Savaş karşıtıdır, Harold'u orduya katılmaya zorlayan amcası Victor (Charles Tyner)'a engel olur (Kore Savaşı sırasında General Douglas MacArthur'un sağ kolu olan emekli subay amca, ironik bir şekilde sağ kolunu kaybetmiştir!)

Oyuncu kadrosu

Ruth Gordon (Maude) ve Bud Cort (Harold)
Oyuncu Rolü
Ruth GordonMaude
Bud CortHarold
Vivian PicklesMrs. Chasen
Cyril CusackGlaucus
Tom SkerrittMotosikletli polis
Charles TynerTuğgeneral Victor Ball
Ellen GeerSunshine Doré, çıktığı 3. kız
Eric ChristmasRahip
G. WoodPsikiyatrist
Judy EnglesCandy Gulf, çıktığı ilk kız
Shari SummersEdith Phern, çıktığı 2. kız
Susan MadiganKız arkadaşı
Ray K. GomanPolis Memuru
Gordon DevolPolis Memuru
Harvey BrumfieldPolis Memuru

Filmin müziği

Filmin şarkılarının tamamını Cat Stevens bestelemiş ve yorumlamıştır.

Müzik parçası besteci/yorumcu
"Don't Be Shy"Cat Stevens
"On The Road To Find Out"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"I Wish, I Wish"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"Miles From Nowhere"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"Tea for the Tillerman"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"I Think I See The Light"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"Where Do The Children Play?"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"If You Want To Sing Out, Sing Out"Beste Cat Stevens Yorumlayan Cat Stevens
"Trouble"Cat Stevens

Soundtrack albümü

Filmle aynı yıl çıkan Paramount etiketli (ASIN: B0012EYVXU) soundtrack albümüne bugün oldukça seyrek rastlanmaktadır ve bu vinil Long Play (LP) $ 200 civarında el değiştirmektedir.[5] Albümde yer alan parçalar şunlardır:

A Yüzü

  1. "Don't Be Shy"
  2. "Tea for the Tillerman, On The Road To Find Out"
  3. "I Wish, I Wish"
  4. "Tea for the Tillerman, Miles From Nowhere"
  5. "Tea for the Tillerman"
  6. "I Think I See The Light"

B Yüzü

  1. "Tea for the Tillerman, Where Do The Children Play?"
  2. "If You Want To Sing Out, Sing Out"
  3. "If You Want To Sing Out, Sing Out (banjo versiyonu)"
  4. "Trouble"
  5. "Don't Be Shy (alternatif versiyon)"
  6. "If You Want To Sing Out, Sing Out (enstrümantal version)"

Bonus 45'lik plak

  1. "Don't Be Shy (demo versiyon)"
  2. "If You Want To Sing Out, Sing Out (alternatif versiyon)"

Film hakkında notlar

  • Film, 'Amerikan Film Enstitüsü'nün "Tüm Zamanların En Komik 100 Filmi" listesinde 45.ci sırada yer almasına[6] ve 'Kongre Kütüphanesi' tarafından korumaya alınmasına rağmen[7] gösterime çıktığında gişede başarısızlığa uğramış, eleştirmenlerden de fazla övgü almamıştı. Ancak bugün kült klasiklerden sayılmakta ve hatırı sayılır bir hayran kitlesi bulunmaktadır.
  • Film İngiliz diline iki yeni kavram kazandırmıştır. "Harolding" (mezarlıklara fazlaca takılma) ve "Maudism" (Gününü gün etme, hayattan alınabilecek maksimum tadı almaya çalışma)[8][9]
  • Filmin tüm müzik parçalarını Cat Stevens bestelemiş ve yorumlamıştır.
  • Filmin baş oyuncusu Ruth Gordon (Maude) bu filmden üç yıl önce 1968'de ünlü Roman Polanski fimi Rosemary'nin Bebeği'nde Minnie Castevet rolündeki muhteşem performansı nedeni ile "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nı almıştı (1969 Oscarı).
  • Filmin 1978 yılında Fransa'da "Harold et Maud" adıyla, 2001 yılında da Yugoslavya'da "Harold i Mod" adıyla iki kez yeniden çevrimi yapıldı. Her iki film de televizyon için yapılmıştı.

Türkiye'deki tiyatro uyarlamaları

Colin Higgins'in 1971 tarihinde yazdığı film senaryosu ve senaryodan oluşturularak aynı yıl basılan "Harold and Maude" adlı romanı Broadway[10] ve Kanada'da sahneye uyarlandığı gibi Türkiye'de de birkaç kez tiyatroda sahnelenmiştir. Eseri Türkçeye Gencay Gürün çevirmiştir. 1981 ve 1991 yıllarında Kenter Tiyatrosu'nda "Harold ve Maude" adlarıyla sahnelenen oyunların ikisini de Yıldız Kenter yönetmiş ve her ikisinde de 'Maude' rolünü üstlenmişti. 'Harold' rollerini ise sırasıyla Ayhan Kavas ve Ziya Kürküt oynamışlardır.[11][12] Oyun ayrıca Devlet Tiyatroları'nda da sahnelenmişti.[13] Bu temsillerde Cihan Ünal da oynuyordu.

Yıl Oyunun adı Tiyatro Yönetmen Harold rolü Maude rolü
1977Harold ve MaudeAnkara Devlet TiyatrosuMuazzez KurdoğluCihan Ünal-
1978Harold ve MaudeAnkara Devlet TiyatrosuBozkurt KuruçCihan Ünal-
1981Harold ve MaudeKenter TiyatrosuYıldız KenterAyhan KavasYıldız Kenter
1991Harold ve MaudeKenter TiyatrosuYıldız KenterZiya KürkütYıldız Kenter

Senaryonun Türkiye'deki novella uyarlaması

Colin Higgins, 1971 yılında film için doğrudan yazdığı senaryoyu ABD'de aynı yıl roman haline getirerek aynı adla yayımladı. Aslında bir uzun öykü ya da kısa roman, yani bir novella sayılabilecek bu eser Türkiye'de ilk kez 1975 yılında Milliyet Yayınları tarafından Ülkü Tamer'in Türkçe çevirisiyle Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlanmıştı.[14] Kitap aynı yıl Karacan Yayınları tarafından da yine aynı adla basıldı.

Önce senaryosu sonra romanı yazılan diğer filmler

Sinema başlangıcından beri edebiyatla yakın bir etkileşim içinde olmuş ve birçok roman ve hikâye sinemaya uyarlanmıştır. Ancak bazı durumlarda bunun tersi de gerçekleşmiş ve filmlerin senaryolarından yazılan romanlar olmuştur. Bunlardan birkaçı aşağıdadır:

  • Fantastik Yolculuk (film) (Fantastic Voyage) (1966)
  • Aşk Hikayesi (Love Story) (1970)
  • Yaz Günüydü (film) (Summer of '42) (1971)
  • 2001: A Space Odyssey (1968). Senaryo ve roman atbaşı gitmiş ve birbirinden alıntılar olmuştur.
  • Üçüncü Adam (film) (1949). Yazar Graham Greene önce senaryoyu yazmış, ertesi yıl, 1950'de senaryosuna bir ön hazırlık olarak yazdığı kısa romanını kitap halinde de yayımlamıştı.
  • Hükmedenler (film) (Capricorn One) (1978) - Filmin popüler olmasından sonra biri İngiltere'de Bernard L. Ross, diğeri de ABD'de Ron Goulart tarafından olmak üzere iki kez romanı yazılmıştır.[15]
  • Harold ve Maude (1971) - Colin Higgins kendi özgün senaryosunu filmle aynı yıl roman haline getirdi. Türkiye'de 1975'te Doğum Günüm Kutlu Olsun adıyla yayımlandı.
  • The Abyss (1989) - James Cameron'ın senaryosunu yazıp yönettiği filmden aynı yıl Orson Scott Card tarafından roman haline getirildi.
Not: Daha geniş bir liste için Önce senaryosu sonra romanı yazılan filmler maddesine bakınız.

Kaynakça

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0067185/releaseinfo 4 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 4 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkçe isim için referans
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2007. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2009. 
  4. ^ "Valladolid International Film Festival" (İngilizce). www.imdb.com. 28 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  5. ^ Amazon.com'da Harold-Maude Original Soundtrack
  6. ^ "www.afi.com 100years/laughs". 21 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2007. 
  7. ^ "www.loc.gov". 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2007. 
  8. ^ "urban dictionary". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  9. ^ "en.wikipedia.org/wiki/Harold_and_Maude". 2 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2007. 
  10. ^ "Harold and Maude/Martin Beck Theatre" (İngilizce). Internet Broadway Database. 8 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  11. ^ "Ayhan Kavas". Ayhan Kavas. 21 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2009. 
  12. ^ "Ziya Kürküt". Ziya Kürküt. 22 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2009. 
  13. ^ "Devlet Tiyatroları Başdramaturgluk Arşivi". www.devtiyatro.gov.tr. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2009. 
  14. ^ Sanat Olayı, Dergisi (Şubat 1981). "Tiyatro Değerlendirme / Harold ile Maude". "Sanat Olayı". Cilt Sayı 2. ss. Sayfa 84. 
  15. ^ "Novelisations and Capricorn One" (İngilizce). MC journal. 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Sleuth</i> (film, 1972)

Sleuth aynı adı taşıyan Tony ödülü sahibi bir oyundan uyarlanan bir filmdir. Oyunun yazarı İngiliz Anthony Shaffer'dir ve aynı zamanda filmin senaryosunu da yazmıştır. Film Joseph L. Mankiewicz tarafından yönetilmiştir ve başrollerini Laurence Olivier ve Michael Caine oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Kürküt</span>

Ziya Kürküt, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, sunucudur.

<i>Kefaret</i> (film) 2007 yapımı Joe Wright filmi

Kefaret, Joe Wright'ın yönettiği 2007 yapımı İngiliz filmi. Ian McEwan'ın aynı adlı Kefaret romanından sinemaya uyarlanmıştır. Başrolde Keira Knightley ve James McAvoy vardır. 2007 Venedik Film Festivali'nin açılış filmi seçilmiştir. Film İngiltere ve İrlanda'da 14 Eylül 2007'de, ABD'de ise 7 Aralık 2007'de gösterime girmiştir.

Ayhan Kavas, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Hayatımızın En Güzel Yılları</i> 1946 yapımı Amerikan drama filmi

Hayatımızın En Güzel Yılları, 1946 ABD yapımı dramatik filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Lloyd</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu (1893 – 1971)

Harold Clayton Lloyd Amerikalı oyuncu ve yönetmendir. Sessiz film döneminde ünlü olmuş ve pek çok başarılı komedi filmine imza atmıştır. Oyuncu Mildred Davis' in eşidir. Özellikle Safety Last! filmiyle ünlüdür.

<i>Aşk Hikâyesi</i> (film, 1970)

Aşk Hikâyesi 1970 ABD yapımı romantik-dramatik filmdir. Özgün adı Love Story olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir. Film birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gişe rekorları kırmış, haftalarca gösterimde kalmıştır.

<i>Yaz Günüydü</i>

Yaz Günüydü 1971 ABD yapımı dramatik filmdir.Özgün adı Summer of '42 dur. Senaryosunu Herman Raucher'in kendi anılarına dayandırarak yazdığı filmi Robert Mulligan yönetmiş, önemli rollerinde Jennifer O'Neill, Gary Grimes, Jerry Houser ve Oliver Conant oynamışlardır. Filmin müziklerini Michel Legrand yapmış ve bu çalışması ile 1972 yılında En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülünü kazanmıştır.

<i>Kahirenin Mor Gülü</i>

Kahire'nin Mor Gülü 1985 ABD yapımı fantastik komedi filmidir. Özgün adı The Purple Rose of Cairo olan film video salgını sırasında Türkiye'ye geldiği için önce Aralık 1985'te VHS ve Betamax formatlarında dağıtımı yapılmış, daha sonra Kasım 1986'da televizyonda gösterilmiştir.

<i>Gazap Üzümleri</i> (film) 1940 ABD yapımı 2 oscar ödüllü dramatik film

Gazap Üzümleri, 1940 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Grapes of Wrath'tır. John Steinbeck'in 1939 yılında yazdığı, kendisine Pulitzer Ödülü'nü getiren aynı adlı romanından senaryosunu Nunnally Johnson'ın uyarlayıp yazdığı filmi John Ford yönetmiştir. Yapımcılığını Darryl F. Zanuck'un üstlendiği filmin siyah beyaz görüntüleri Gregg Toland'a aittir. Başlıca rollerinde Henry Fonda, Jane Darwell ve John Carradine oynamışlardır. Filmde 1930'lu yıllarda ABD'de hüküm süren Büyük Ekonomik Buhran sırasında fakirleşen Oklahoma'lı bir ailenin kuraklığın da etkisi ile verimsiz hale gelen topraklarını terkederek mevsimlik işler için Kaliforniya'ya doğru çetin şartlarda yola çıkmaları anlatılmaktadır. Film 1941 yılında 7 dalda aday gösterildiği Oscar ödüllerinden ikisini aldı; En İyi Yönetmen Akademi Ödülü John Ford'a, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü de Jane Darwell'a verildi. Ayrıca film çeşitli yarışmalarda 5 ödül daha kazanmıştır. Kongre Kütüphanesi'ne bağlı Ulusal Film Arşivi'nin ilk kez olarak 1989 yılında seçmeye başladığı "korunma altına alınması gereken filmler" arasında "Gazap Üzümleri" de vardı. "Gazap Üzümleri" nin John Ford'un en iyi filmi olduğu söylenmektedir. Aynı zamanda uyarlandığı edebiyat eserinden daha üstün olan ender Hollywood filmlerinden biridir, bu fikre romanın yazarı John Steinbeck de katılmaktaydı.

<i>Rosemarynin Bebeği</i> (film, 1968)

Rosemary'nin Bebeği, Roman Polanski tarafından yönetilmiş 1968 yapımı bir gerilim filmidir. Ira Levin'in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan filmin başrollerinde Mia Farrow ve John Cassavetes oynamaktadır. Ruth Gordon En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü kazandı.

<i>Esrarengiz Yolculuk</i> (film) film

Esrarengiz Yolculuk, 1966 ABD yapımı bilimkurgu, macera filmidir. Özgün adı Fantastic Voyage olan film 1968 Mart ayında Türkiye'de gösterime girmişti.

<i>Round Midnight</i> (film)

Round Midnight 1986 ABD - Fransa ortak yapımı dramatik müzikal filmdir. "Round Midnight" Türkçede "gece yarısı sularında" anlamına gelmektedir.

<i>Hükmedenler</i> (film)

Hükmedenler, 1978 ABD - İngiltere ortak yapımı bilimkurgu gerilim filmidir. Özgün adı Capricorn One olan film Türkiye'de sinemalarda Aralık 1979'da gösterilmiştir. Capricorn astronomide Oğlak Takımyıldızı, astrolojide de oğlak burcu anlamlarına gelmektedir. Capricorn One ise filmde Mars'a gidecek uzay aracının kod adıdır.

<i>Tea for the Tillerman</i>

Tea for the Tillerman, İngiliz şarkıcı Cat Stevens'ın bir albümü. Stevens'ın 1970'te çıkardığı ikinci albüm olan çalışma, "Where Do the Children Play?", "Hard Headed Woman", "Wild World", "Sad Lisa", "Into White" ve "Father and Son" gibi en bilinen şarkılarından bazılarını içermektedir. Albümdeki şarkılardan dördü, Hal Ashby ve Colin Higgins'in 1971 yapımı kara mizah filmi, Harold and Maude'da yer aldı. "But I Might Die Tonight" şarkısı ise bir yıl önce, 1970'te, Jerzy Skolimowski'nin yönettiği Deep End filminde kullanıldı. Eski bir resim öğrencisi olan Stevens, albümün kapağını da kendi hazırlamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Harold Arlen</span> Amerikalı besteci (1905 – 1986)

Harold Arlen Amerikalı bir popüler müzik bestecisidir. 500 şarkı bestelemiş ve bu şarkılardan birçoğu dünya çapında bir başarı yakalamıştır. The Wizard of Oz adlı film için düzenlenen beste yarışmasına katılmış ve bu film için 1938 yılında bestelediği "Over the Rainbow” şarkısı klasikler arasına girmiştir. Ayrıca Arlen'in "Great American Songbook" 'a çok büyük katkıları olmuştur. "Over the Rainbow" şarkısı Recording Industry Association of America (RIAA) ve National Endowment for the Arts (NEA) tarafından 20. yüzyılın en iyi şarkısı olarak olarak kabul edilmiştir.

<i>Ölüm Korkusu</i> (film, 1953)

Ölüm Korkusu, 1953 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı "The Big Heat" olan film 7 Kasım 1955'te Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harold ve Maude (roman)</span>

Harold ve Maude, Colin Higgins tarafından yazılan roman.

<i>Howards End</i> (film)

Howards End, James Ivory'nin yönettiği 1992 yapımı romantik drama filmidir. Senaryosu, 20. yüzyılın başlarında Britanya'da sınıf ilişkilerini konu alan E. M. Forster'ın 1910 tarihli aynı adlı romanından Ruth Prawer Jhabvala tarafından uyarlanan filmin yapımcılığını Ismail Merchant üstlendi. Merchant Ivory Productions tarafından üçüncü Forster romanı uyarlaması olarak üretilen film, Sony Pictures Classics tarafından piyasaya sürülen ilk filmdi.