İçeriğe atla

Harold Wilson (fizikçi)

Harold Albert Wilson
1939'da Wilson
Doğum1 Aralık 1874
York, İngiltere
Ölüm1964
Milliyetİngiliz
MeslekFizikçi
İşverenCambridge Üniversitesi
Leeds Üniversitesi
King's College London
Rice Üniversitesi
Cavendish Laboratuvarı
Glasgow Üniversitesi
McGill Üniversitesi

Harold Albert Wilson (1 Aralık 1874, York - 1964), İngiliz fizikçidir.[1] Royal Society üyesi olup, elektronlar hakkında çalışmalar yürütmüştür.[2]

Hayatı

Erken yıllar

Wilson York şehrinde bir demiryolu memurunun oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi olan Anne Gill bir çiftçi ve hancının kızıydı. Aynı zamanda Wilson'ın Sör Owen Willans Richardson ile evlenmiş bir kız kardeşi vardır.

Eğitim

Wilson İngiltere'de bulunan Yorkshire College'a bağlı Leeds Üniversitesi'nde ve Almanya'da bulunan Berlin Üniversitesi'nde eğitim gördü.

Kariyer

1896 yılında Cambridge'de İngiliz fizikçi J. J. Thomson ile iş arkadaşı olan Wilson elektronların Yükleri Üzerine olan ilk araştırmaları yürütmüştür. 1900 yılında Londra'da Doctor of Science unvanı verilen Wilson 1901 yılında Trinity College, Cambridge tarafından akademi üyesi olarak seçildi.[3]

1901 ve 1904 yılları arasında Cavendish Laboratuvarı'nda James Clerk Maxwell bursuna sahip olan Wilson ilerleyen zamanlarda King's College London'da fizik dersi vermeye başladı ve 1905 yılında profesör unvanını aldı. 1909 yılında Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde profesörlük hayatında devam etti ancak 1912 yılında Rice Institute'e katılarak üniversitenin fizik departmanının başına geçti. Houston'da bir petrol şirketinde çalışmaya başlamadan önce 1924 yılında bir senesini Glasgow Üniversitesi'nde geçirdi. Rice Üniversitesi'nden 1947 yılında emekliye ayrıldı.

Ödüller

Wilson Royal Society tarafından "Fellow" (akademi üyesi) seçilmiştir..[2] Rice Üniversitesi'nde düzenli olarak anısına Wilson Ödülü verilmektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Biography of Harold Wilson". University of Glasgow. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2008. 
  2. ^ a b Thomson, G. P. (1965). "Harold Albert Wilson 1874-1964". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. Cilt 11. ss. 186-201. doi:10.1098/rsbm.1965.0013. 
  3. ^ "University intelligence - Cambridge". The Times (36583). 11 Ekim 1901. s. 4. 
  4. ^ "Awards in Physics and Astronomy". Rice University. 24 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">William Thomson</span> Britanyalı fizikçi ve mühendis (1824-1907)

William Thomson, İskoçyalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Behram Kurşunoğlu</span>

Behram Kurşunoğlu, Türk teorik fizikçi, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Michelson</span> Amerikalı fizikçi

Albert Abraham Michelson, Amerikalı fizikçidir. Doğumundan iki yıl sonra ailesi Virginia City'ye taşındı. Fakat daha sonra San Francisco'ya gittiler. Michelson burada 1869 yılında liseyi bitirdi. Başkan Grant tarafından U.S. Naval Academy 'ye çağrıldı. Teğmen olarak mezun olduktan sonra iki yıl gemiyle gezdi. Daha sonra Amiral Sampson'un yanında akademide fizik ve kimya öğretmenliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Owen Richardson</span> İngiliz fizikçi (1879-1959)

Owen Willans Richardson, İngiliz fizikçidir. 1906-1913 yılları arasında Princeton Üniversitesi'nde çalışmış ve kendi adıyla alınan Richardson kuralı ve termiyonik olay üzerindeki çalışmalarından dolayı 1928 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Princeton Üniversitesi</span> ABD, New Jerseyde kurulu vakıf üniversitesi

Princeton Üniversitesi, New Jersey'de yer alan özel bir üniversitedir. Ivy League'e ait 8 üniversiteden birisidir. İlk olarak Elizabeth, New Jersey'de 1746'da New Jersey Koleji (College of New Jersey) adıyla kurulan üniversite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski dördüncü yüksek öğrenim kurumudur ve Amerikan Devrimi'nden önce kurulan dokuz üniversiteden biridir. 1896 yılında ise adı Princeton Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Princeton'ın 40 Nobel Ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası kazananıyla ilişkisi olmuştur. Princeton, dünyanın öğrenci başına en büyük bağışı olan üniversitesidir. Ünlü fizikçi Albert Einstein 1933 yılından itibaren Princeton'da çalışmaya başlamıştır. Öldüğü yıl 1955'e dek bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harold Jeffreys</span> İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimci (1891 – 1989)

Sir Harold Jeffreys, İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimcidir. İngiltere Kraliyet Akademisi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schuster</span>

Franz Arthur Friedrich Schuster, Britanyalı fizikçidir. Spektroskopi, elektrokimya, optik, radyografi ve harmonik analiz üzerine çalışmalarda bulunmuştur.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

Daha çok Neville Temperley olarak bilinen Harold Neville Vazeille Temperley, istatistiksel mekanik, grafik teorisi, sıvı ve gaz fiziği alanlarına çok sayıda katkısı bulunan uygulamalı matematikçidir. King's College Cambridge'in bir üyesi olarak Bilim Doktoru unvanını aldıktan sonra 2. Dünya Savaşı sırasında su altı patlamalarının sayısal modellemesi üzerine deniz kuvvetleri adına çalışmalar yürüttü. Sıvıların fiziksel özellikleri üzerine çalışmalarını 1965 yılına kadar Aldermaston'daki Atom Silahları Araştırma Kuruluşunda sürdürdü.

Cecil Reginald Burch, FRS İngiliz fizikçi ve mühendis.

Edward Allen Hinds FInstP FAPS FRS soğuk maddeyle ilgili çalışmaları ile dikkat çeken bir İngiliz fizikçidir.