İçeriğe atla

Harold Walter Bailey

Harold Walter Bailey
Doğum16 Aralık 1899
Devizes, Wiltshire, Birleşik Krallık
Ölüm11 Ocak 1996 (96 yaşında)
Birleşik Krallık
Milliyetİngiliz
MeslekDoğubilimci

Harold Walter Bailey (16 Aralık 1899 – 11 Ocak 1996), İngiliz doğubilimci ve İran dilleri uzmanıdır. Bailey, 20. yüzyılın en büyük doğubilimcilerinden birisiydi.

Hayatı

Bailey, 10 yaşından itibaren Batı Avustralya'da bir çiftlikte resmi eğitim görmeden büyümüştür. Daha gençken Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Latince ve Yunanca'yı evdeki kitaplardan Rusça'yı ise komşusunda öğrenmiştir.

Batı Avustralya Üniversitesi'ne 1921'de girdi. 1927'de, Euripides üzerine olan yüksek lisansını tamamladıktan sonra, Hackett Bursunu kazanarak Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti.

1929'da yüksek onur derecesiyle mezun oldu. 1936'da Sanskrit dalında profesör olmuş ve Queens' College'den fellowship bursu kazanmıştır.[1] II. Dünya Savaşı sırasında Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü'nde çalışmıştır.[2]

Bailey, 1967'de emekli oldu. Ölümünden sonra, kütaphanesi Ancient India and Iran Trust'a bağışlanmıştır.

Bazı eserleri

  • Codices khotanenses, Copenhagen : Levin & Munksgaard, 1938.
  • Zoroastrian problems in the ninth-century books, Oxford : The Clarendon press, 1943.
  • Khotanese texts, Cambridge : The University Press, 1945
  • Khotanese Buddhist texts, London : Taylor's Foreign Press, 1951.
  • Sad-dharma-puṇḍarīka-sūtra [the summary in Khotan Saka by], Canberra : Australian National University, Faculty of Asian Studies, 1971.
  • Dictionary of Khotan Saka. Cambridge University Press. 1979. 1st Paperback edition 2010. ISBN 978-0-521-14250-2.
  • The culture of the Sakas in ancient Iranian Khotan, Delmar, N.Y. : Caravan Books, 1982.

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Brockington, J. L. "Bailey, Harold Walter". Oxford Dictionary of National Biography (çevrimiçi bas.). Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/60739.  Birleşik Krallık Halk Kütüphanesi abonelik veya üyeliği gereklidir
  2. ^ C. Edmund Bosworth (27 Aralık 2001). A Century of British Orientalists, 1902-2001. Oxford University Press. s. 33. ISBN 978-0-19-726243-6. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enki</span>

Enki, su, bilgi (gestú), zanaatlar (gašam) ve yaratılışla (nudimmud) ilgili Sümer tanrısıdır. Anunnaki grubunun bir üyesidir. Daha sonra Akad (Asur-Babil) dininde Ea veya Ae olarak anılmıştır. Bazı bilim insanları tarafından Kenan dinindeki Ia ile özdeşleştirilir. İsmi Yunan kaynaklarında Aos olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Venüs (mitoloji)</span> Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin koruyucusu tanrıça

Venüs, Roma mitolojisinde aşkın ve güzelliğin koruyucusu olan tanrıça. Genelde çıplak olarak resmedilir. Romen mitleri ve festivallerinde anahtar rol alan bir tanrıçadır. Yunan mitolojisindeki dengi Afrodit'tir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Stanley Eddington</span> İngiliz astrofizikçi (1882-1944)

Arthur Stanley Eddington, OM, FRS, 20. yüzyıl başlarında yaptığı çalışmalarla tanınan astrofizikçi. Eddington aydınlatma gücü ve yıldızların aydınlatma gücünün doğal sınırı, adını kendisinden alır.

Vladimir Fyoodoroviç Minorski, Kürt ve Fars tarihi, edebiyatı, coğrafyası, kültürü hakkında araştırmalar yapan Rus doğubilimci.

<span class="mw-page-title-main">I. Harold</span> İngiltere Kralı

Tavşanayak Harold ya da I. Harold, 1035 ile 1040 yılları arası İngiltere Kralı. "Tavşanayak" lakabı hızına ve av yeteneklerini vurgular. İngiltere, Danimarka ve Norveç Kralı Büyük Knud'un ilk karısından doğan en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Seyanto Hanlığı</span> Göktürk Kağanlığının yönetimi altına girmiş bir Türk Hanlığı

Seyanto Hanlığı ; Tielelerin, Batı Göktürk Kağanlığından sonra kurduğu bağımsız devlettir. Şikoey Kağanın tahta çıkmasında sonra tekrar Batı Göktürk Kağanlığının boyunduruğuna girmiştir.

Mary Boyce araştırma konuları arasında Maniheizm, Zerdüştçülük ve İran dilleri bulunan Britanyalı bir İran tarihçisidir. Encyclopædia Iranica için çeşitli maddeler yazmıştır.

Sör John Tenniel , 19. yüzyılın ikinci yarısında öne çıkan İngiliz çizer, grafik mizahçı ve politik karikatürist. 1893'te sanatsal başarılarından ötürü şövalye edildi. Tenniel, özellikle 50 yılı aşkın süredir Punch dergisinin başlıca politik karikatüristi olarak ve Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında (1865) ile Aynanın İçinden (1871) romanlarına yaptığı çizimlerle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakaca</span>

Bazı araştırmacılar; Sakaca'nın Sakalar tarafından Kotan Krallığı, Shule Krallığı ve Tomşuk gibi Tarım Havzasında hüküm sürmüş Budist devletlerce konuşulmuş ve dil bilimciler tarafından Hotanca ve Tomşukça da denen 2 adet şiveye ayrılmış bir Doğu İran dili olduğunu iddia etmektedirler. Fakat bazı araştırmacılar da Sakaca'nın Ön-Türkçe ile ilişiği olduğunu düşünmektedirler.

Eski Farsça, Avestaca ile beraber kayıt altına alınmış iki Eski İran dilinden biridir. Eski Farsça, başlıca Ahameniş dönemi yazıtlarında, kil tabletlerinde ve mühürlerinde görülür.

Baktriya dili, Orta Asya'nın Baktriya bölgesinde konuşulmuş bir İrani dildi. Dil, Kuşan ve Eftalit İmparatorluğu'nun resmi diliydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Uganda ilişkileri</span>

Türkiye-Uganda ilişkileri, Türkiye ile Uganda arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Kampala'da, Uganda'nın ise Ankara'da büyükelçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.

Çungarların Altışehir'i ele geçirmesi, 1678-1680 yılları arasında arasında Çungar Hanlığı'nın Çağatay Hanlığı'nın son toprağı olan Altışehir'i işgalidir. Çungar Hanlığı'nın Altışehir'i ele geçirmesiyle Çağatay Hanlığı Çungar Hanlığı egemenliği altına girdi.

Hugh Nigel Kennedy, bir İngiliz ortaçağ tarihçisi ve akademisyenidir. Erken İslami Orta Doğu, Müslüman İberya ve Haçlı Seferleri tarihinde uzmanlaşmıştır. 1997'den 2007'ye kadar St Andrews Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Profesörüydü. 2007'den beri Londra Üniversitesi SOAS'ta Arapça Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, H. A. R. Gibb olarak bilinir, İskoç tarihçi ve Oryantalisttir.

Gerald R. Hawting (d.1944), İngiliz tarihçi ve İslam uzmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amélie Kuhrt</span>

Amélie Kuhrt FBA İngiliz tarihçi ve antik Antik Yakın Doğu tarihi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Anahita (tanrıça)</span>

Anahita, bir İran tanrıçasının Eski Farsça adıdır ve eski tam adı Aradvi Sura Anahita olarak geçmektedir. Avestaca olan bu ad, "Sular" (Aban) tanrısı olarak tapınılan ve bu nedenle bereket, şifa ve bilgelik ile ilişkilendirilen, Hint-İran dilindeki kozmolojik bir figürün adıdır. İran'da Anahita adında bir tapınak da bulunmaktadır. Anahita, Orta ve Modern Farsça Ardvisur Anahid ve Ermenicede Anahit olarak bilinir. Aradvi Sura Anahita'nın ikonik tapınak kültü, diğer tapınak kültleriyle birlikte "görünüşe göre MÖ 4. yüzyılda ortaya çıkmış ve Sasaniler dönemindeki ikonoklastik hareketle bastırılana kadar devam etmiştir." Tanrıça Anahita'nın sembolü Lotus çiçeğidir. Lotus Festivali, her yıl Temmuz ayının ilk haftasının sonunda düzenlenen bir İran festivalidir. Bu festivalin bu dönemde yapılmasının nedeni altında yazın başında lotus çiçeklerinin açması yatıyor olabilir.