İçeriğe atla

Harold Hotelling

Harold Hotelling (/ˈhoʊtəlɪŋ/; 29 Eylül 1895 - 26 Aralık 1973), Amerikalı bir matematiksel istatistikçi ve etkili bir ekonomi teorisyeniydi; ekonomi alanında Hotelling yasası, Hotelling lemması ve Hotelling kuralı ile istatistik alanında Hotelling'in T-kare dağılımı ile tanınır.[1] Ayrıca finans, istatistik ve bilgisayar bilimlerinde yaygın olarak kullanılan Temel Bileşen Analizi yöntemini geliştirmiş ve adlandırmıştır.

1927'den 1931'e kadar Stanford Üniversitesi'nde matematik doçenti, 1931'den 1946'ya kadar Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve 1946'dan ölümüne kadar Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde Matematiksel İstatistik profesörü olarak görev yapmıştır. Chapel Hill'deki bir cadde onun adını taşımaktadır. 1972 yılında bilime katkılarından dolayı Kuzey Carolina Ödülü'nü almıştır.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ Dodge, Yadolah (15 Nisan 2008). The Concise Encyclopedia of Statistics (İngilizce). Springer Science & Business Media. ISBN 978-0-387-31742-7. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Harold Hotelling - Biography". Maths History (İngilizce). 12 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 
  3. ^ Darnell, Adrian C. (1988). "Harold Hotelling 1895-1973". Statistical Science. 3 (1): 57-62. ISSN 0883-4237. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Milton Friedman</span> Amerikalı ekonomist

Milton Friedman, tüketim analizi, para tarihi ve teorisi ve istikrar politikasının karmaşıklığı üzerine yaptığı araştırmalardan dolayı 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü almış Amerikalı ekonomistti.

<span class="mw-page-title-main">Londra Ekonomi Okulu</span>

London School of Economics and Political Science ya da kısaca LSE olarak da bilinen London School of Economics, 1895 yılında Fabian Derneği üyeleri olan Beatrice ve Sidney Webb tarafından Londra'da kuruldu.

Richard Wesley Hamming,, Amerikan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Karolina</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kuzey Karolina, ABD'nin doğusunda bulunan eyaletlerden biridir. Orta Atlantik Eyaleti olarak da bilinir. Güneyinde Güney Karolina, güneybatısında Georgia, batısında Tennessee, Kuzeyinde Virginia, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile sınırlıdır. İsmi İngiltere Kralı I. Charles tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill</span>

Chapel Hill Kuzey Karolina Üniversitesi veya İngilizcesi ile University of North Carolina at Chapel Hill (UNC), ABD’nin önde gelen devlet eğitim ve araştırma üniversitelerindendir. UNC adlarıyla da anılan üniversite Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitime başlayan ilk devlet üniversitesi unvanını da taşımaktadır. Üniversitenin başarısı nedeniyle Richard Moll tarafından ünlü ve yıldızları kendisine çekebilen anlamında kullanılan "Public Ivies" tanımlamasıyla ithaf edilen 8 devlet üniversitesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ragnar Anton Kittil Frisch</span> Norveçli ekonomist

Ragnar Anton Kittil Frisch,, Norveçli iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Wassily Leontief</span> Rus ekonomist (1906-1999)

Wassily Leontief, Rus asıllı Amerikalı iktisatçı. 1973 yılında Nobel İktisat Ödülü'nü kazanmıştır. En iyi bilinen çalışmaları girdi-çıktı analizi ve tablolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vernon L. Smith</span> Amerikalı ekonomist

Vernon Lomax Smith Amerikalı ekonomist. 2002 yılında Daniel Kahneman ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">Fred Brooks</span> Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimci (1931-2022)

Frederick Phillips Brooks, Jr., Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. The Mythical Man-Month adlı kitabın yazarıdır ve 1999 yılında Turing Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Ysidro Edgeworth</span>

Francis Ysidro Edgeworth, 1880'li yıllarda gerçekleştirdiği istatistiksel metot çalışmalarıyla tanınan İrlandalı düşünür ve politik iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Türk-Amerikalı doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lionel Stander</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1908 – 1994)

Lionel Jay Stander, Amerikalı radyo, sinema, tv, tiyatro ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Harold Jeffreys</span> İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimci (1891 – 1989)

Sir Harold Jeffreys, İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimcidir. İngiltere Kraliyet Akademisi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Carolina Kolonisi</span>

Carolina Kolonisi, Amerika'nın Britanya İmparatorluğu kontrolündeki bölümünde yer alan koloniydi.

<span class="mw-page-title-main">Pozitron emisyonu</span>

Pozitron emisyonu, beta artı bozunması veya kısaca β+ bozunması; bir radyonüklidin çekirdeğindeki bir protonun, birer pozitron ve elektron nötrinosu yayarak bir nötrona dönüşmesiyle gerçekleşen, beta bozunmasının alt türü olan bir bozunma türüdür.

Margaret Walton Mayall Amerikan bir astronomdur. 1949'dan 1973'e kadar, Amerikan Değişken Yıldız Gözlemciler Birliği 'nin yöneticiliğini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Valerie Ashby</span>

Valerie Sheares Ashby, şu anda Baltimore County'deki Maryland Üniversitesi'nin başkanı olarak görev yapan Amerikalı kimyager ve profesördür. 2015'ten 2022'ye kadar Duke Üniversitesi'nde Trinity College of Arts and Sciences'ın Dekanıydı ve 2012'den 2015'e kadar Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nde kimya bölümünün eski başkanıydı. Araştırma grubuyla birlikte on patente sahiptir. Nisan 2022'de Ashby'nin Baltimore County'deki Maryland Üniversitesi'nin başkanlık görevini üstleneceği açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Gertrude Mary Cox</span> Amerikalı kadın istatistikçi (1900-1978)

Gertrude Mary Cox, Amerikalı istatistikçi ve Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nde Deneysel İstatistik bölümünün kurucusudur. Daha sonra hem Konsolide Kuzey Carolina Üniversitesi İstatistik Enstitüsü'nün hem de Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi İstatistik Araştırma Bölümü'nün direktörlüğüne getirilmiştir. En önemli ve etkili araştırması, deneysel tasarım ile ilgiliydi; 1950'de W. G. Cochran ile birlikte Experimental Designs adlı kitabı yayınladı ve bu kitap daha sonraki yıllarda istatistikçiler için deney tasarımı konusunda temel referans çalışması haline geldi. Cox, 1949 yılında Uluslararası İstatistik Enstitüsü'ne seçilen ilk kadın oldu ve 1956 yılında Amerikan İstatistik Derneği Başkanı oldu.