İçeriğe atla

Harmantepe Kalesi

Koordinatlar: 40°53′28″K 30°26′10″D / 40.89111°K 30.43611°D / 40.89111; 30.43611
Harmantepe Kalesi
Harmantepe Kalesi dış görünüm
Harita
Genel bilgiler
DurumBoş
Tür6'lı Taş Sur Sistemi[1]
AdresSöğütlü, Sakarya
ŞehirSakarya
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar40°53′28″K 30°26′10″D / 40.89111°K 30.43611°D / 40.89111; 30.43611
Yükseklik8 - 10 metre[3]
Teknik ayrıntılar
Yapı sistemiKarakol Kale[2]
MalzemeTaş Yapı

Harmantepe Kalesi, Sakarya ili, Söğütlü ilçesinde bulunan Bizans kalesidir. Söğütlü ilçesi, Harmantepe köyü yakınlarındadır.[4] 12 veya 13. yüzyılda Bizans İmparatorluğunun doğu sınırlarını savunmak amacıyla yapılmıştır.

Kale Taşkısığı Gölü'nden çıkan akarsuyun kenarında küçük bir tepe üzerinde bulunur. Kale surları 10 m yükseklik, 2 m kalınlığa sahiptir. Surlar üzerinde bulunan 6 burç 5x5 ebatlarındadır. Yapımında çevredeki taşlar kullanılmıştır. Beş giriş kapısı bulunan yapının ana girişi güney yönündedir. Yapılışı üzerinden uzun zaman geçen ve tamir görmeyen kalenin surları, kapıları, burçları önemli ölçüde tahrip olmuştur.[5]

Kale geniş Adapazarı Ovasının içinde savunmasız bir durumdadır. Savunmasını güçlendirmek amacıyla kale çevresine yapıldığı düşünülen hendeğin izleri belirsizdir. Kalenin yapı tarzı Seyifler kalesiyle aynıdır. Tuğla kullanılmamış, sadece moloz taş ve kireç harçı kullanılmıştır.[6] Kalenin tarihlemesi sorunu yaşanmış, bazı araştırmacılar Justinianus Köprüsünün de yapımına neden olan Antik Kanal projesine (6. yy) bağlamışlardır. Fakat kaleden elde edilen bulgular ile yoğunlaşan Türk akınlarından korunmak amacıyla, Sakarya Nehri'nin batısına inşa edilen kaleler dizisinin parçası olduğu anlaşılmıştır.[6]

Kale uzun zaman bakımsızlıktan dolayı bitki örtüsü ile kaplanmıştır. Sakarya ilindeki en sağlam Bizans kalesi olan yapı restore edilerek turizme kazandırılma kararı alınmıştır.[7] Kaleye Söğütlü ilçesi merkezden ayrılan 2,5 km asfalt, 2,5 km toprak yolla ulaşılmaktadır.

Harmantepe Kalesi Panorama

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Sakarya Belediyesi Harmantepe Kalesi Sayfası". 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Sakarya Valiliği Harmantepe Kalesi Sayfası". 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Türkiye Kültür Portalı". 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Harmantepe Kalesi". habersakarya.com. 4 Aralık 2014. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  5. ^ "Harmantepe Kalesi". kulturportali.gov.tr. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  6. ^ a b YILDIRIM, Fahri. "SAKARYA İLİ MERKEZ HARMANTEPE KÖYÜ HARMANTEPE KALESİ" (PDF). anadolu.edu.tr. 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  7. ^ "Harmantepe Kalesi Restore Ediliyor". sogutlu.bel.tr. 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yılankale</span>

Yılankale, Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. O-52'de bulunan Yılankale Kavşağı (K-4), ismini buradan almaktadır. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harput Kalesi</span>

Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mercimekkale, Muş</span> Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Mercimekkale, Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hoşap Kalesi</span>

Hoşap Kalesi, Van'a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıkta Van-Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan ve son halini Orta Çağ' da alan kale.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Kalesi</span>

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Kalesi</span>

Sinop Kalesi, Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir. Kale, MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hâlâ özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir. İki ana giriş kapısı vardır. Kale duvarı şehri çevrelemektedir. Bu kale şehrin tarihî eserleri arasında öne gelenler arasındadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Kalesi</span>

Gaziantep Kalesi, Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Hititler döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale, tarih boyunca birçok kez restore edilmiş ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kalesi</span>

Bursa Kalesi, günümüz Osmangazi Belediyesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Günümüzde surların uzunluğu toplam 2 km'dir. Çakırhamam ile Tophane arasında biri daire diğeri dörtgen iki burç yer alır. Tophane, Orduevi ve Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu alandan, Yıldız Kahve'ye kadar olan alan doğal bir set oluşturur. Kalede toplam 5 adet kapı bulunmaktadır. Bunlar Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı Kapısı, Yer Kapı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boyabat Kalesi</span>

Boyabat Kalesi, Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alır. M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonya'lılar tarafından yaptırılan kale, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar ayakta kalan kale, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Akgöl</span>

Küçük Akgöl, Sakarya ili, Söğütlü ilçesi sınırlarında yer alan suları tatlı bir göldür. Söğütlü Akgöl mahallesi sınırlarında bulunur. Adapazarı'na 12, Söğütlü'ye 6 km uzaklıkta eski Adapazarı-Karasu yolundan 1,5 km uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Karasu Kalesi</span>

Karasu Kalesi, Sakarya ili Karasu ilçesinde yer alan Bizans kalesidir. 12-13. yy'e tarihlenen kale işlenmemiş doğal taşlardan kireç harcı kullanılarak yığma tekniği ile yapılmıştır. Tuzla Köyü merkezinin GB yönünde, Sakarya Nehri kıyısında bulunan kaleden küçük bir temel duvarı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Kalesi</span> Diyarbakırın Sur ilçesini çevreleyen şehir surları

Diyarbakır Kalesi veya Diyarbakır surları, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir yapı. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Surlardaki ana girişler Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı 'dır. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. 2000'de yapıyı Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil eden UNESCO, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil etti. Ayrıca Diyarbakır'ın çok eski yapısı olan Keçi Burcu da Sur ilçesinde yer almaktadır. Surlar, İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyifler Kalesi</span> Ferizlide bir kale

Seyifler Kalesi, Sakarya ili, Ferizli ilçesi, Seyifler Köyü yakınlarındaki tarihi Bizans kalesidir.80*80 m ölçülerinde küçük bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.