İçeriğe atla

Harkiv Matematik Okulu

Kharkov şehri, dünya matematik topluluğu tarafından her zaman Rusya'da (1917'ye kadar), Sovyetler Birliği'nde (1917'den 1991'e kadar) ve Ukrayna'da (1991'den sonra) önde gelen matematiksel araştırma merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Bu nedenle, Amerikan Matematik Derneği tarafından eski Sovyetler Birliği ülkelerinde topluluğun bağışlarının organizasyonu ve dağıtımı ile ilgili olarak yayınlanan çok sayıda belgede Kharkov, (Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra) üçüncü en önemli merkez olarak görünmektedir.

Kharkov matematik gelenekleri, 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanır. 1879'da kurulan Kharkov Matematik Derneği, Rusya'nın en eskilerinden biri ve M. V. Ostrogradsky, A. M. Lyapunov, V. A. Steklov, S. N. Bershtein, D. M. Sintsov, N. I. Akhiezer, B.Ya. Levin gibi dünyaca ünlü isimlerle ilişkilidir. Bu gelenekler, analiz (karmaşık analiz, fonksiyonel analiz, spektral analiz, diferansiyel denklemler teorisi, vb. dahil) ve geometri (diferansiyel geometri, genel olarak geometri, Riemann manifoldlarının geometrisi ve cebirsel geometri dahil) matematik okullarının uluslararası tanınırlığı da günümüzde somutlaşmıştır.

Kharkov matematik okullarının matematiksel başarıları, önemli ve kendi içlerinde uluslararası kabul görmüş olmaları, her zaman büyük ölçüde matematiksel fizik problemleriyle motive olmuştur. Matematiksel fiziğe katkıları klasik olarak kabul edilen Ostrogradsky, Lyapunov, Steklov'un isimlerini hatırlamak yeterlidir.

Kharkiv matematik okulu ile ilişkili bilim insanları

  • Aleksandr Lyapunov (örneğin, Lyapunov fonksiyonu, Lyapunov üssü)
  • Konstantin Andreev
  • Vladimir Steklov
  • Mihail Ostrogradski
  • Sergei Bernstein (örneğin, Bernstein polinomu)
  • Yakov Geronimus (örneğin, Geronimus polinomu)
  • Anton Sushkevich
  • Dmitry Sintsov
  • Naum Akhiezer
  • Lev Landau (örneğin, Landau teorisi, Ginzburg-Landau teorisi)
  • Boris Levin
  • Vladimir Marchenko
  • Aleksey Pogorelov
  • Mihail Kadets
  • Leonid Pastur
  • Alexandre Eremenko
  • Vladimir Drinfeld (örneğin, Drinfeld mütekabiliyeti)
  • Valentina Borok
  • Vitali Milman

Şu anda aktif olan bazı kıdemli bilim insanları

  • Leonid Pastur[1][]
  • Eugen Khruslov[2]
  • Mariya Shcherbina[3]
  • Igor Chueshov[4]
  • Vladimir Kadets[5]
  • Igor Chudinovich[6]
  • Iossif Ostrovski[7]
  • Valery Korobov[8]
  • Alexander Borisenko[9]

Notlar

  1. ^ "Leonid Pastur". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 22 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "BOOKS of Khruslov Eu.Ya". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mariya Shcherbina". Institute for Low Temperature Physics and Engineering. 9 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Igor Dmitrievich Chueshov". Kharkiv National University. 22 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009. 
  5. ^ "Vladimir Kadets". Kharkiv National University. 21 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009. 
  6. ^ "Чудинович Игорь Юрьевич". Kharkiv National University. 17 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  7. ^ "Iossif Ostrovskii". Bilkent University. 15 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Professor Dr. Valery I. Korobo". Kharkiv National University. 25 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  9. ^ "CURRICULUM VITAE - ALEXANDER ANDREEVICH BORISENKO". Kharkiv National University. 16 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel geometri</span>

Diferansiyel geometri türevin tanımlı olduğu Riemann manifoldlarının özellikleriyle uğraşan matematiğin bir alt disiplinidir. Başka bir deyişle, bu manifoldlar üzerindeki metrik kavramlarla uğraşır. Eğrilik, eğriler için burulma ve yüzeyler için değişik eğrilikler, araştırılan özellikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan matematiği</span> Eski Yunanların Matematiği

Yunan matematiği, Doğu Akdeniz kıyılarında MÖ 7. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar uzanan Arkaik dönemden Helenistik ve Roma dönemlerine kadar yazılan matematik metinleri ile ortaya çıkan fikirleri ifade eder. Yunan matematikçiler, İtalya'dan Kuzey Afrika'ya tüm Doğu Akdeniz'e yayılmış şehirlerde yaşadılar, ancak kültür ve dil açısından birleştiler. "Matematik" kelimesinin kendisi Antik Yunancadan türemiştir: Grekçe: μάθημα: máthēma Yunanca telaffuz: [má.tʰɛː.ma] Yunanca telaffuz: [ˈma.θi.ma], "eğitim konusu" anlamına gelir. Kendi iyiliği için matematik çalışması ve genelleştirilmiş matematik teorilerinin ve kanıtlarının kullanılması, Yunan matematiği ile önceki uygarlıkların matematiği arasındaki önemli bir farktır.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Kovalevskaya</span> 19. yüzyıl Rus kadın matematikçi

Sofia Vasilyevna Kovalevskaya, ilk büyük kadın Rus matematikçidir. Analiz, diferansiyel denklemler ve mekanik alanlarına birçok orijinal katkıda bulunmuştur. Kuzey Avrupa'da ilk kez tam profesörlük alan kadındır. Ayrıca bilimsel bir dergide editör olarak çalışan ilk kadınlardandır.

En genel anlamda, soyut matematik, matematiğin soyut kavramlarını inceleyen bir kolu olarak adlandırılabilir. 18. yüzyıldan bu yana, soyut matematik matematiksel aktivitenin bir kategorisi olarak kabul edilmiştir. Bazen spekülatif matematik olarak da kategorize edildiği olur. Soyut matematik navigasyon, mühendislik, fizik, astronomi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Soyut matematiğe dair en güçlü öngörülerden biri de soyut matematiğin ille de uygulamalı matematik olmak zorunda olmadığıdır; soyut şeylerleri onların içsel doğasını anlayarak çalışmak onların doğada nasıl apaçık biçimde nasıl olduğu ile ilgili olmak zorunda değildir. Soyut matematik ve uygulamalı matematik arasındaki felsefi açı farkına rağmen pratikte birçok örtüşme noktalarının olduğu da aşikardır.

<span class="mw-page-title-main">Tensör</span> skaler, vektör, covector ve tensörlerin bazı kombinasyonlarında çok çizgili harita

Matematikte, tensör, çok boyutlu verinin simgelenebildiği geometrik bir nesnedir. Skaler denilen yönsüz nicel büyüklükler, vektör denilen yönlü büyüklükler ve matris denilen iki boyutlu nesneler birer tensördür. Tensör, tüm bu nesnelerin genelleştirilmiş halidir ve çok boyutlu veri kümeleri için kullanılır. Nesnenin kaç boyutla ifade edildiğine de tensörün derecesi denilir. Bir skalerin derecesi sıfır, bir vektörün bir, bir matrisin ise ikidir. Tensörler üç ve üzeri dereceye sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Jeffreys</span> İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimci (1891 – 1989)

Sir Harold Jeffreys, İngiliz matematikçi, istatistikçi, jeofizikçi ve gökbilimcidir. İngiltere Kraliyet Akademisi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel ve teorik biyoloji</span>

Matematiksel ve teorik biyoloji, biyolojinin bilimsel teorileri kanıtlamak için gerekli deneyleri yapmakla uğraşan deneysel biyoloji dalının aksine biyolojik sistemlerin yapılarının, gelişimlerinin ve davranışlarının altında yatan ilkeleri araştırmak için yaşayan organizmaların teorik analizlerini, matematiksel modellerini ve soyutlamalarını kullanan bir dalıdır. Bu alan aynı zamanda matematiksel yanını vurgulamak için matematiksel biyoloji ya da biyomatematik ya da biyolojik yanını vurgulamak için ise teorik biyoloji olarak da adlandırılır. Teorik biyolojinin odak noktası daha çok biyolojinin teorik ilkelerinin geliştirilmesi iken matematiksel biyoloji biyolojik sistemlerin incelenmesinde matematiği kullanır ama her iki terim de bazen birbirinin yerine kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

Bu sayfa teoremlerin bir listesidir. Ayrıca bakınız:

Matematik konularının listesi, matematik ile ilgili çeşitli konuları kapsar. Bu listelerden bazıları yüzlerce makaleye bağlantı içerir; bazıları sadece birkaç tane ile bağlantılıdır. Bu makale, aynı içeriği, göz atmaya daha uygun bir şekilde organize halde bir araya getirmektedir. Listeler, temel ve ileri matematik, metodoloji, matematiksel ifadeler, integraller, genel kavramlar, matematiksel nesneler ve referans tablolarının özelliklerini kapsar. Ayrıca insanların adını taşıyan denklemleri, matematiksel toplulukları, matematikçileri, matematik dergilerini ve meta listeleri de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Bernstein</span> Sovyet matematikçi

Sergey Natanoviç Bernstein kısmi diferansiyel denklemlere, diferansiyel geometriye, olasılık teorisine ve yaklaşım teorisine katkılarıyla tanınan Yahudi kökenli bir Rus ve Sovyet matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">George Pólya</span> Macar matematikçi (1887 – 1985)

George Pólya Macar matematikçi. 1914-1940 yılları arasında ETH Zürih'te ve 1940-1953 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörüydü. Kombinatorik, sayı teorisi, sayısal analiz ve olasılık teorisine temel katkılarda bulundu. Sezgisel analiz ve matematik eğitimindeki çalışmalarıyla da tanınır. Marslılardan biri olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

Otto Eduard Neugebauer, astronomi tarihi ile Antik Çağlarda ve Orta Çağ'da uygulanan diğer kesin bilimler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Avusturyalı-Amerikalı bir matematikçi ve bilim tarihçisiydi. Kil tabletlerini inceleyerek, eski Babillilerin matematik ve astronomi hakkında daha önce fark edildiğinden çok daha fazlasını bildiklerini keşfetti. Ulusal Bilimler Akademisi, Neugebauer'i "çağımızın müspet bilimler tarihinin, belki de bilim tarihinin en özgün ve üretken bilim insanı" olarak adlandırmıştır.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Manin</span> Rus matematikçi (1937–2023)

Yuri İvanoviç Manin, cebirsel geometri ve diyofant geometri alanındaki çalışmaları ve matematiksel mantıktan teorik fiziğe kadar birçok açıklayıcı çalışmasıyla tanınmış bir Rus matematikçidir. Ayrıca Manin, 1980 yılında Computable and Uncomputable adlı kitabıyla kuantum bilgisayar fikrini ilk önerenlerden birisidir.

Bu liste, en iyi bilinen Ukraynalı matematikçilere ait bir listesidir. Bu liste Ukrayna'da yaşamış veya çalışmış bazı Polonya, devrim öncesi Rusya ve Sovyet matematikçilerini de içerir.