İçeriğe atla

Haris bin Abdülmuttalib

Haris bin Abdülmuttalib (Arapça: الحارث بن عبد المطلب) İslam peygamberi Muhammed'in amcalarından biriydi. Kureyş kabilesinden Abdülmuttalib ile ilk eşi olan Hevazin kabilesinden Sumra binti Cündeb'in oğludur.[1][2]:99 Babasının künyesi Ebu'l-Haris idi[2]:99 ve uzun süre başka çocuğu olmadı.[2]:87[3]:62

El-Haris'in Zemzem Kuyusu kazılırken, kazılmış toprağı küreyerek[2]:87Abdülmuttalib'e yardım ettiği söylenir.[3]:62

Kaynakça

  1. ^ Abdulmalik ibn Hisham. Notes to Ibn Ishaq's Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad, p. 708 note 97. Oxford: Oxford University Press.
  2. ^ a b c d Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir. Translated by Haq, S. M. (1967). Ibn Sa'd's Kitab al-Tabaqat al-Kabir Volume I Parts I & II. Delhi: Kitab Bhavan.
  3. ^ a b Muhammad ibn Ishaq. Sirat Rasul Allah. Translated by Guillaume, A. (1955). The Life of Muhammad. Oxford: Oxford University Press.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abbas bin Abdülmuttalib</span> İslam peygamberi Muhammedin amcası ve sahabe

Abbas bin Abdülmuttalib İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve amcası. Muhammed'den üç yaş büyük olan Abbas, zengin bir tüccardı, İslam'ın ilk yıllarında Muhammed'i Mekke'de himaye etti. 624 yılındaki Bedir Muharebesi'ne kadar müslüman olmadı. İleride Emevî devletini yıkarak adını taşıyacak Abbâsî devletini kuranlar onun soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yermük Muharebesi</span> Müslüman Arap ordularının Bizans İmparatorluğu ile yaptığı muharebe (636)

Yermük Muharebesi, Halid bin Velid komutasındaki İslam ordusuyla Bizans İmparatorluğu'nun Yermük'te yaptığı, Arap-Bizans savaşlarının en büyük muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Cehil</span> Mekkeli pagan

Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Muhammed'in ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Muhammed'e muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baki Mezarlığı</span>

Baki Mezarlığı veya Cennetü'l-Baki, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan bir mezarlıktır. Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cafer bin Ebu Talib</span> sahabe

Cafer bin Ebu Talib ya da Cafer-i Tayyar, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

<span class="mw-page-title-main">Zeyneb bint Cahş</span> İslam peygamberi Muhammedin eşlerinden biri

Zeyneb bint Cahş, İslam peygamberi Muhammed'in kuzeni ve yedinci karısıdır. Aynı zamanda Muhammed'in evlatlığı Zeyd'in eski eşidir. Müslümanlar arasında "Müminlerin Annesi" (Ümmü’l-Müminin) ve "Miskinlerin Annesi" (Ümmü’l-Mesâkîn) olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rukiyye bint Muhammed</span> İslam peygamberi Muhammedin kızı

Rukiyye bint Muhammed veya Rukiye, İslam peygamberi Muhammed'in eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Daha sonraları üçüncü halife olacak Osman ile evlendi ve çiftin Abdullah adında bir oğulları oldu.

İbn Şihab Zuhrî, ilk Siyer toplayıcılar arasında merkezi bir figürdür. Sahabeleri görmüş Tabiindendir. Hadis üzerine en büyük Sünni otoritelerden sayılır. Önde gelen hadis tenkitcileri arasında İbn el-Medini, İbn Hibban, Abu Hatim, El-Dahabi ve İbn Hacar el-Askalani dahil, hepsi İbn Şihab Zuhri'nin tartışılmaz otoritesi hakkında mutabık kalmışlardır. Birçok Sahabeden hadis almıştır. Sahabe'den sonraki birinci ve ikinci kuşak çok sayıda alim ondan rivayet etmişlerdir. Emevi Halife Abdülmelik zamanında Medine'den Şam'a taşınmıştır.

Esma bint Umeys, Ebu Bekir ile Ali'nin eşi, Muhammed'in eşi Meymûne bint Haris'in kız kardeşi.

Huneys Bin Huzafe Muhammed Bin Abdullah'ın Sahabelerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Enos</span>

Enos veya Enoş İbrani Kutsal Kitabı'ndaki Yaratılış Kitabı'nda yer alan bir figürdür. Adem'in Nesli'nde yer alır ve aynı zamanda Tarihler 1'in soy ağacında Şit'in ilk oğlu olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Metuşelah</span>

Metuşelah Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da kutsal bir ata ve bir figürdü. Kutsal Kitap'ta bahsedilen insanlar arasında en uzun yaşam süresine sahip insandı ve anlatılara göre 969 yıl yaşamıştı. Yaratılış Kitabı'na göre Metuşelah, Lamik'in babası, Hanok'un oğlu ve Nuh'un büyükbabasıydı. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde Metuşelah, Tarihler Kitabı'nın 1. bölümünde ve Luka İncili'nde şecerelerde belirtilmiştir.

Muhammed'in devlet başkanlarına yazdığı mektuplar, İslam peygamberi Muhammed'in dünyanın siyasi liderlerine gönderdiği ve onları İslam'a davet ettiği bildirilen diplomatik mektuplardır. İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II. Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.

Urve bin Mesud, Muhammed'in sahabesi olan Benî Sakif kabilesinden bir Taif reisidir. Kabilesinden İslam'ı ilk kabul edenlerden biriydi ve memleketinde İslam'ı tebliğ ederken arkadaşları tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ümeyme bint Abdülmuttalib</span>

Ümeyme bint Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in halasıdır.

Benî Mustaliḳ bir Arap kabilesidir. Kabile, Azdi Kahtani'nin soyundan gelen Banu Khuza'a'nın bir alt boyudur. Kızıldeniz kıyısında Cidde ile Rebiğ arasındaki Kadid topraklarında yer alırlar.

Lüey bin Galib, İslam peygamberi Muhammed'in atalarından biriydi. Yesrib'de yaşayan Galib bin Fihr'in oğludur.

Hamne bint Cahş, İslam peygamberi Muhammed'in kadın sahabesi ve ilk müslümanlardan Mus'ab bin Umeyr'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Kuhâfe</span>

Osman bin Amir bin Amr, ilk İslam halifesi Ebû Bekir'in babasıdır. Muhammed'in sahabesidir. Halifelik konusunda Ali'yi desteklediği düşüncesinde oldukları için Şiiler tarafından sevilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selma Ümmü'l-Hayr</span>

Selma Ümmü'l-Hayr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve Raşidin halifesi Ebû Bekir'in annesidir.