İçeriğe atla

Harem (bale)

Harem, koreografisi Merih Çimenciler'e ait klasik Türk ve Osmanlı müziği parçaları ile icra edilen iki perdelik bale eserdir.

Osmanlı sarayındaki genç kadınların yaşamını, iktidar mücadelesini padişah ile Gülbeden'in aşk öyküsünü çerçevesinde işler. Osmanlı Devleti'nin 700. yılı nedeniyle yazılan eserin ilk gösterimi 19 Ekim 1998'de yapılmış[1] ve yirmi yıl boyunca Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenmştir.[2]

Eser, Türkiye'de pek çok festivalde, 2008'de Dolmabaçe Sarayı 150. yıl kutlamalarında, 2010 yılında Şangay'da,[3] Almanya'nın Dortmund kentinde,[4] 2014'te Aşkabat'ta sahnelenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Harem Balesi". www.sistems.org. 13 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  2. ^ Kalyoncuoğlu, Yasemin (20 Şubat 2019). "En uzun süre sahnelenen Türk balesi: Harem". Anadolu Ajansı. 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  3. ^ "Şanghay'da 'Harem'". Habertürk. 6 Eylül 2010. 9 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  4. ^ Önaldı, Doğanay (19 Ekim 2010). "'Harem Almanya'da sahnelendi". ha-ber.com. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Opera ve Balesi</span>

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 1309 sayılı kanun ile kurulmuş, ulusal opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir genel müdürlüktür. 6 taşra müdürlüğünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleridir.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

<i>Kanlı Nigar</i> (oyun) Tiyatro oyunu

Kanlı Nigar, Sadık Şendil'in yazdığı iki perdelik seyirlik bir oyundur.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Hürrem Sultan, müziği Nevit Kodallı'ya, koreografisi Oytun Turfanda'ya ait olan 1976 tarihli bale eseridir. Türkiye'de yazılan ilk büyük bale eseridir.

Beyhan Ayşe Murphy, Türk sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen ve sanat aktivistidir.

<i>Ferhad ile Şirin</i> (oyun)

Ferhad, Şirin, Mehmene Banu ve Demirdağ Pınarının Suyu, Nâzım Hikmet'in 1948 yılında yazdığı üç perdelik tiyatro oyunu.

Gürcü besteci Vakhtang Kakhidze'nin 1988-1989 yılları arasında 3 perde olarak bestelediği, 25 bölümden oluşan Amazons isimli eserinin müziklerini, daha sonra Medeia Magalashvili tarafından 2009-2010 yılları arasında yazılan 2 perdelik yeni bir librettoya uygun olarak, Nugzar Magalashvili ile birlikte stüdyo ortamında yeniden düzenlemesiyle 2011 yılında tamamlanan, M.Ö. 1200 yıllarında Samsun ve çevresinde yaşamış efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen ve oklarındaki yayı iyi çekebilmeleri için çocukken sağ göğüslerinin kesilmesi nedeniyle 'memesiz' anlamına gelen 'Amazon' diye adlandırılan kadın savaşçıları anlatan bir bale eseridir. İlk gösterimi 5 Mayıs 2011 tarihinde Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından, Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

Çalıkuşu, Koreograf Merih Çimenciler tarafından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu'ndan uyarlanmış bale eseri.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Güldestan, librettosu ve koreografisi Beyhan Murphy'e, müziği Mercan Dede'ye ait 2004 tarihli 2 perdelik müzik ve dans yapımı.