İçeriğe atla

Hareket eden mıknatıs ve iletken problemi

İletken manyetik alan içerisinde hareket etmektedir. (Şekilde iletken (conductor) ve mıknatıs (magnet) gösterilmiştir.)

Hareketli mıknatıs ve iletken problemi 19. yüzyılda ortaya çıkan, klasik elektromanyetizma ve özel görelilik kesişimi ile ilgili ünlü bir düşünce deneyidir. Mıknatısa göre sabit hız (v) ile hareket eden iletkendeki akım, mıknatısın ve iletkenin referans sistemlerinde hesaplanır. "Sadece "göreli" hareket gözlemlenebilir, diğerlerinin mutlak bir standardı yoktur." diye belirten temel görelilik ilkesi doğrultusunda, deneydeki gözlemlenebilir miktar olan akım, her durumda aynıdır.[1] Ancak, Maxwell denklemlerine göre, iletkendeki yük, mıknatıs referans sisteminde "manyetik kuvvete" ve iletken referans sisteminde "elektrik kuvvetine" maruz kalır. Aynı olgu, gözlemcinin referans sistemine bağlı olarak iki farklı tanımları var gibi görünebilir.

Michelson-Morley deneyi ile birlikte bu problem, Einstein'ın görelilik kuramının temelini oluşturmuştur.

Giriş

Albert Einstein'ın 1905'te dünyaya göreliliği sunduğu çalışması, mıknatıs/iletken sorununun tanımıyla başlar. On the Electrodynamics of Moving Bodies25 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Şu anda genellikle anlaşıldığı haliyle Maxwell'in elektrodinamiği, hareketli cisimlere uygulandığında olgunun doğasında olarak görünmeyen asimetrilere yol açtığı bilinmektedir. Örneğin, bir mıknatısın ve iletkenin karşılıklı elektrodinamik hareketlerini ele alalım. Burada görünebilir olgu sadece iletken ve mıknatısın göreli hareketine bağlıdır, oysaki klasik yaklaşım, birinin veya diğerinin hareket halinde olduğu iki durum arasında keskin bir fark belirtir. Eğer mıknatıs hareket halinde ve iletken hareketsiz ise mıknatısın etrafında, iletkenin konumlandığı kısımlarda akım üreten belirli bir enerjiye sahip elektrik alan ortaya çıkar. Fakat mıknatıs hareketsiz ve iletken hareket halinde ise, iletkenin etrafında hiçbir elektrik alanı ortaya çıkmaz. Ancak, iletkende elektromotor kuvveti buluruz. Bu kuvvetin kendi içinde karşılığı olan enerji yoktur, ama tartışılan iki durumdaki göreli hareketin eşit olduğu varsayılarak, ilk durumdaki elektrik kuvveti tarafından üretilen ile aynı yol ve yoğunlukta elektrik akımına yol açmaktadır.

Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine, A. Einstein, 1905

Farklı referans sistemlerindeki gereklilik tanımlamaları tutarlı olmalarıdır. Tutarlılık bir meseledir, çünkü Newton mekaniği, yükleri yürüten ve akıma yol açan güçler için olan ve Galileo değişmezliği olarak adlandırılan bir dönüşümü öngörürken Maxwell denklemleri olarak ifade edilen elektrodinamik, bu güçlere yol açan alanların Lorentz değişmezliğine göre farklı şekilde dönüştürdüğünü öngörür. Michelson Morley deneyinde açığa çıkan ışık sapması gözlemleri, Lorentz değişmezliğinin geçerliliğini saptadı ve özel göreliliğin gelişmesi Newton mekaniği ile sonuçlanan anlaşmazlığı çözdü. Özel görelilik, Lorentz değişmezliği ile tutarlı olması için, hareketli referans sistemlerindeki güçlerin dönüşümünü gözden geçirmiştir. Bu dönüşümlerin detayları aşağıda tartışılmıştır.

Tutarlılığın yanı sıra, referans sisteminden bağımsız gibi görünen tanımlamaları pekiştirmek iyi olacaktır. Referans sisteminden bağımsız tanımın anahtarı, bir referans sistemindeki manyetik alanların başka referans sisteminde elektrik alanı halini aldığının gözlenmesidir. Aynı şekilde, elektrik alanlarının solenoidal bölümü (elektrik yüklerinden kaynaklanmayan bölümü) başka bir referans sistemi içinde bir manyetik alan haline gelir: yani, solenoidal elektrik alanlar ve manyetik alanlar aynı şeyin görünümleridir.[2] Bu farklı açıklamaların paradoksunun sadece semantik olabileceği anlamına gelir. B ve E yerine φ ve A skaler ve vektör potansiyelleri kullanan açıklama semantic tuzağın önüne geçer. Lorentz değişmeyen dört vektörü Aα = (φ /c 0, A) yerini E ve B [3] ve çerçeveden bağımsız açıklama (EB– tanımlamasından daha az visseral de olsa) sağlar.[4] Açıklamaların alternatif bir birleşmesi, fiziksel varlığı daha sonradan açıklanacak olan elektromanyetik alan tensörü olarak düşünülmektir. Bu tensör hem bileşenler olarak E ve B alanları içerir hem de referansın tüm çerçevelerinde aynı forma sahiptir.

Arka plan

Elektromanyetik alanlar doğrudan gözlemlenemezler. Elektromanyetik alanların varlığı görünebilir yörüngeleri olan yüklü parçacıkların hareketinden anlaşılmaktadır. Elektromanyetik alanlar, yüklü parçacıkların gözlenen hareketlerini açıklar.

Fizikteki güçlü bir koşul, bir parçacığın hareketinin tüm gözlemcileri, parçacığın yörüngesi üzerinde hemfikir olduğudur. Örneğin, eğer bir gözlemci bir parçacığın gözetleme camının merkezi ile çarpıştığını kaydederse, sonrasında tüm gözlemcilerin aynı sonuca ulaşması gerekir. Bu gereklilik, elektromanyetik alanların doğası üzerine ve bu alanların bir referans çerçevesinde diğerine dönüşümü üzerine kısıtlamalar koyar. Ayrıca, alanların ivmeyi ve dolayısıyla yüklü parçacıkların yörüngelerini etkilediği biçime kısıtlamalar koyar.

Belki de en basit örnek ve Einstein'ın 1905'teki özel göreliliği tanıtan çalışmasında bahsettiği mıknatıs alanında hareket eden iletken problemidir. Mıknatıs çerçevesinde iletken manyetik' bir kuvvete maruz kalır. Mıknatısa göre hareket eden bir iletkenin çerçevesinde, iletken elektrik alanına bağlı olarak bir kuvvete maruz kalır. Mıknatıs çerçevesindeki manyetik alanın ve iletken çerçevesindeki elektrik alanın iletkende tutarlı sonuçlar oluşturması gerekir. Einstein'ın zamanı 1905'te, Maxwell denklemleri tarafından temsil edilen alan denklemleri tamamen tutarlıydı. Fakat, Newton'un hareket kanunu, tutarlı parçacık yörüngeleri sağlaması için düzeltilmeliydi.[5]

Galileo dönüşümlerini kullanarak alanların dönüşümü

Mıknatıs çerçevenin ve iletken çerçevenin Galileo dönüşümü ile ilgili olduğu varsayılarak, iki çerçevedeki alanları ve kuvvetleri hesaplamak basittir. Bu, indüklenen akımın aslında her iki çerçevede aynı olduğunu gösterecektir. Bir yan ürün olarak, bu argüman ayrıca başka çerçevedeki alanlar açısından bir çerçevedeki elektrik ve manyetik alanlar için genel bir formül verir.[6]

Gerçekte, çerçeveler Galileo dönüşümü tarafından ilişkilendirilmez, ama Lorentz dönüşümleri tarafından ilişkilendirilir. Buna rağmen, bu, ışık hızından çok daha az hızlarda Galileo dönüşümü olacaktır.

İşlemden geçirilmemiş nicelikler, mıknatısın geri kalan çerçevesine karşılık geliyorken işlemden geçirilmiş nicelikler, iletkenin geri kalan çerçevesine karşılık gelir. v iletkenin mıknatısın olduğu referans sistemindeki hızı olsun.

Mıknatısın referans sistemi

Mıknatısın durgun olduğu referans sisteminde, manyetik alan, mıknatısın yapısı ve şekli tarafından belirlenen sabit bir alandır B(r). Elektrik alan sıfırdır.

Genel olarak, iletkendeki yükün parçacığı q üzerinde elektrik alan ve manyetik alan tarafından kullanılan kuvvet şöyledir (SI birimleri kullanılarak):

burada parçacık yükü, parçacık hızı ve F Lorentz kuvvetidir. Ancak burada, elektrik alanı sıfırdır ve parçacık üzerindeki kuvvet şöyledir:

İletkenin referans sistemi

İletkenin referans sisteminde, buna göre manyetik alan B', mıknatıs referans sistemindeki manyetik alan B ile şu ilişki içerisinde olacaktır:[7]

Bu referans sisteminde, Maxwell-Faraday denklemi tarafından üretilen bir elektrik alanı vardır:

B' için yukarıdaki ifadeyi kullanarak,

(Zincir kuralını ve Gauss'un manyetizma kuralını kullanarak). Bunun şöyle bir çözümü vardır:

İletkendeki yük q, iletken referans sisteminde durağan olacaktır. Bu nedenle, Lorentz kuvvetinin manyetik kuvvet teriminin hiçbir etkisi yoktur ve yükün üzerindeki kuvvet şöyledir:

Bu, (beklenileceği üzere) kuvvetin her iki referans sisteminde de aynı olduğunu gösterir, böylelikle, indüklenen akım gibi, bu kuvvetin gözlenebilen her bir sonucu da her iki çerçevede aynı olacaktır. Bu, kuvvetin iletkenin referans sisteminde elektrik kuvveti olarak görünmesine rağmen, mıknatısın referans sisteminde manyetik kuvvet olarak görünür. İşte burada manyetik alan ve elektrik alan arasındaki ilişki ortaya çıkmaktadır.

Alanlar için Galileo dönüşüm formülü

Eğer mıknatısın referans sistemi de elektrik alan içerirse benzer bir takım argümanlar üretilebilir. (Amper-Maxwell denklemi de bu hareketli elektrik alanının, iletkenin referans sistemi içinde manyetik alana nasıl katkıda bulunduğunu açıklayarak devreye giriyor.) Sonuç, genel olarak, şöyledir:

boş alandaki c0 ışık hızı ile birlikte.

Bu dönüşüm kurallarını tamamen Maxwell denklemlerine yerleştirirsek, eğer Maxwell denklemleri bir referans sisteminde doğruysa, bunların diğerinde neredeyse doğru olduğu ama Lorentz dönüşümleri tarafından lehinde yanlış terimler içerdiği görülebilir ve alan dönüşüm denklemleri ayrıca aşağıda verilen ifadelere göre değiştirilmelidir.

Alanların Maxwell denklemleri tarafından öngörüldüğü gibi dönüşümü

V hızında hareket eden referans sistemi içinde, hareketsiz mıknatısın referans sisteminde hiçbir E alanının olmadığı durumdaki Maxwell denklemleri şu şekilde dönüştürülür:

burada

buna Lorentz faktörü denir ve c0 boş alandaki ışık hızıdır. Bu sonuç, tüm ivmesiz referans sistemlerindeki gözlemcilerin Maxwell denklemleri için aynı forma ulaşması gerekliliğinin bir sonucudur. Özellikle, tüm gözlemcilerin, aynı ışık hızı c0 değeri gözlemlemeleri gerekir. Bu gereklilik uzay ve zaman için Lorentz dönüşümlerine yol açar. Lorentz dönüşümünü varsayarsak, böylelikle Maxwell denklemlerinin değişmezliği bu örnek için alanın yukarıdaki dönüşümüne yol açar.

Sonuç olarak, yükün üzerindeki kuvvet şöyledir:

Bu ifade, faktörü tarafından ve göreli olmayan Newton'un hareket yasasından elde edilen ifadeden farklıdır. Özel görelilik, kuvvetlerin ve alanların sürekli dönüştüğü bir şekilde uzay ve zamanı değiştirir.

Dinamiğin Maxwell denklemleriyle tutarlılığı için modifikasyonu

Şekil 1: İki ivmesiz referans sisteminden görülen iletken cisim; bir referans sisteminde cisim v hızı ile hareket ediyor; işlemden geçirilmiş yeni referans sisteminde cisim hareketsiz çünkü işlemden geçirilmiş referans sistemi cisim ile aynı hızda hareket ediyor. B alanı x yönündeki konumla değişir.

Alanları farklı olsa da Lorentz kuvveti her iki referans sisteminde de aynı formülle gösterilir, yani:

Şekil 1'e bakınız. Basitleştirmek için, manyetik alan z yönünde olsun ve konumu x ekseni boyunca değişsin ve iletken v hızıyla pozitif x yönünde ilerlesin. Sonuç olarak, mıknatısın referans sisteminde iletken hareket eder, Lorentz kuvveti, hem hıza hem de "B" alanına dik doğrultudaki negatif "y" yönünü gösterir. Sadece B alanı nedeniyle yükün üzerindeki kuvvet şöyle ifade edilir:

iletkenin referans sistemindeyse mıknatıs hareket ediyorken, kuvvet, kuvvet E-alnından kaynaklı olarak yine negatif y yönünde olacaktır.

İki kuvvet birbirinden Lorentz faktörü γ kadar farklıdır. Bu fark rölativistik teoride beklenen bir sonuçtur; ancak, referans sistemleri arasındaki uzay-zaman değişimi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Görelilik, Maxwell denklemlerinin Lorentz dönüşümleriyle verilen bir uzay-zamanda değişmez kılınmasını sağlar ve bunu dinamikte Newton'un hareket kanunları üzerinde de uygular. Bu örnekte, Lorentz dönüşümleri sadece x yönünde etki eder (göreli hareket sadece x yönü boyuncadır). Zaman ve uzayı birleştiren bağlantılar şöyledir (üssü işareti hareketli iletkenin referans sistemini ifade eder):[8]

  
  

Bu dönüşümler, bir kuvvetin y bileşenindeki değişime neden olur:

Galileo değişmezliğinin aksine, kuvvet Lorentz değişmezliğinde bütün referans sistemlerinde aynı değildir. Fakat Lorentz kuvveti yasası temel alarak yapılan daha önceki analiz:

  

tamamen tutarlıdır. Yani yük üzerindeki kuvvetler iki referans siteminde aynı değildir; fakat göreliliğe göre beklendiği gibi dönüşür.

Modern gösterimde Newton'un hareket yasası

Newton'un hareket yasasını relativistik sürümünü elde etmek için modern bir yaklaşım Maxwell denklemlerinin kovaryant formda ve Newton'un hareket yasasını genelleştiren kovaryant formun bulunmasıyla yazılarak elde edilebilir

Newton'un hareket yasası modern kovaryant gösterimle, alan gücü tensörü olarak yazılabilir:

burada m parçacık kütlesi, q yük ve

parçacığın 4-hız vektörüdür. Burada, parçacığın gerçek zamanının c katı, Minkowski metriği tensorüdür.

Alan gücü tensörü alan cinsinden aşağıdaki gibi yazılır:

Alternatif olarak, dört vektörü kullanarak:

elektrik ve manyetik alanlarla ilgili olarak:

   

alan tensörü şöyle olur:[9]

burada

Alanlar sabit göreli bir hızla hareket eden referans sistemine göre dönüştürülür:

burada bir Lorentz dönüşümüdür.

Bu, mıknatıs/iletken probleminde şunu verir:

bu SI ve CGS birimleri arasındaki ilişki dikkate aldığında geleneksel dönüşümle uyumludur. Böylece, Newton'un hareket yasasının Lorentz kuvvetini kullanarak rölativistik düzenlemesini yaparsak, bütün referans sistemleri için aynı olan, parçacığın hareketini tahmin edebiliriz.

Kaynakça ve notlar

  1. ^ Fizik yasaları bütün ivmesiz referans sistemleri için aynıdır.
  2. ^ Elektrik alanının iki bileşeni vardır: solenoid alan (veya sıkıştırılamaz alan) ve koruyucu alan (veya dönmesiz alan). İlki, referans sisteminin değişimiyle manyetik alana dönüştürülebilir, ikincisi elektrik yükünden kaynaklanır ve farklı büyüklükte de olsa daima elektrik alanına dönüştürülür.
  3. ^ c0 sembolü serbest uzaydaki ışık hızını temsil eder.
  4. ^ Ancak, φ ve A tamamen ayrıştırılmış değildir, böylelikle E alanının iki tipi tamamen ayrıştırılmış değildir. From Lorenz to Coulomb and other explicit gauge transformations 26 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. a bakınız. Yazar Lorenz in bir yazım hatası olmadığını vurgulamaktadır..
  5. ^ Roger Penrose (Martin Gardner: foreword) (1999). The Emperor's New Mind: Concerning Computers, Minds, and the Laws of Physics. Oxford University Press. s. 248. ISBN 0192861980. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012. 
  6. ^ See Jackson, Classical Electrodynamics, Section 5.15.
  7. ^ Bu ifade, hızı alanlarından bağımsız olan mıknatıslarla olan deneyimlerime dayanan bir varsayım olarak düşünülebilir. Göreceli hızlarda veya mıknatıs referans sistemi içinde bir elektrik alanın varlığında, bu denklem doğru olmaz.
  8. ^ Tai L. Chow (2006). Electromagnetic theory. Sudbury MA: Jones and Bartlett. Chapter 10.5; p. 368 ff. ISBN 0-7637-3827-1. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012. 
  9. ^ DJ Griffiths (1999). Introduction to electrodynamics. Saddle River NJ: Pearson/Addison-Wesley. s. 541. ISBN 0-13-805326-X. 

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

  1. Einstein, A. (1961). Relativity: The Special and General Theory. New York: Crown. ISBN 0-517-02961-8. 
  2. Misner, Charles; Thorne, Kip S. & Wheeler, John Archibald (1973). Gravitation. San Francisco: W. H. Freeman. ISBN 0-7167-0344-0. 
  3. Landau, L. D. and Lifshitz, E. M. (1975). Classical Theory of Fields (Fourth Revised English Edition). Oxford: Pergamon. ISBN 0-08-018176-7. 
  4. Jackson, John D. (1998). Classical Electrodynamics (3rd ed.). Wiley. ISBN 0-471-30932-X. 
  5. C Møller (1976). The Theory of Relativity (Second Edition bas.). Oxford UK: Oxford University Press. ISBN 019560539X. 13 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maxwell denklemleri</span>

Maxwell denklemleri Lorentz kuvveti yasası ile birlikte klasik elektrodinamik, klasik optik ve elektrik devrelerine kaynak oluşturan bir dizi kısmi türevli (diferansiyel) denklemlerden oluşur. Bu alanlar modern elektrik ve haberleşme teknolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Maxwell denklemleri elektrik ve manyetik alanların birbirileri, yükler ve akımlar tarafından nasıl değiştirildiği ve üretildiğini açıklamaktadır. Bu denklemler sonra İskoç fizikçi ve matematikçi olan ve 1861-1862 yıllarında bu denklemlerin ilk biçimini yayımlayan James Clerk Maxwell' in ismi ile adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özel görelilik</span> izafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir

Fizikte, özel görelilik teorisi veya izafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir. Albert Einstein'ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanmaktadır:

  1. Fizik yasaları, tüm süredurum referans çerçevelerinde değişmezdir.
  2. Işık kaynağının veya gözlemcinin hareketinden bağımsız olarak vakumdaki ışığın hızı, tüm gözlemciler için aynıdır.
<span class="mw-page-title-main">Manyetik alan</span> elektrik yüklerinin bağıl hareketteki manyetik etkisini tanımlayan vektör alanı

Mıknatıssal veya manyetik alan, bir mıknatısın mıknatıssal özelliklerini gösterebildiği alandır. Mıknatısın çevresinde oluşan çizgilere de, mıknatısın o bölgede oluşturduğu manyetik alan çizgileri denir. Manyetik alan çizgilerinin yönü kuzeyden (N) güneye (S) doğrudur. Manyetik alan hareket eden elektrik yükleri tarafından, zamanla değişen elektrik alanlardan veya temel parçacıklar tarafından içsel olarak üretilir. Manyetik alan vektörel bir büyüklüktür. Yani herhangi bir noktada yönü ve şiddeti ile tanımlanır. Manyetik alan B harfiyle temsil edilir. SI birimi Sırp bilim insanı Nikola Tesla'nın soyadı Tesladır. Manyetik alan Lorentz kuvveti kullanılarak ölçüldüğü için birimi coulumb-metre/saniye başına Newtondur. Saniye başına coulomba bir amper dendiği için T=N(Am)-1 olarak da geçer. Tesla günlük olaylar için çok büyük bir birim olduğundan pratikte, gauss (G) kullanılmaktadır. 1 T=104 G

<span class="mw-page-title-main">Elektrik alanı</span>

Elektriksel alan, kıvıl alan, elektrik alan veya elektrik alanı, elektriksel yükü veya manyetik alanı çevreleyen uzayın bir özelliği olup, içerisinde bulunan yüklü nesnelere elektriksel güç aracılığı ile etki eder. Kavram fiziğe Michael Faraday tarafından kazandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manyetizma</span> class of physical phenomena

Manyetizma, manyetik alan tarafından oluşturulan fiziksel bir olgudur. Elektrik akımı ya da temel bir parçacık herhangi bir manyetik alan yaratabilir. Bu manyetik alan aynı zamanda diğer akımları ve manyetik momentleri de etkiler. Manyetik alan her maddeyi belli bir ölçüde etkiler. Kalıcı mıknatıslar üzerindeki etkisi en çok bilinen bir durumdur. Kalıcı mıknatıslar ferromanyetizmadan dolayı kalıcı manyetik momente sahiptir. Ferromanyetizma kelimesinde yer alan “ferro” ön eki demir elementinin isminden türetilmiştir. Çünkü kalıcı mıknatıs ilk olarak “manyetit – Fe3O4” adı verilen demir elementinin doğal bir formu olarak gözlemlenmiştir. Çoğu madde kalıcı momente sahip değildir. Bazıları manyetik alan tarafından çekilirken (paramanyetizm); bazıları manyetik alan tarafından itilir (diyamanyetizm). Bazıları ise herhangi bir manyetik alana maruz kaldığında daha karmaşık durumlara sevk olur. Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir. Ayrıca, saf oksijen sıvı hale kadar soğutulduğunda manyetik özellikler gösterir.

Lorentz kuvveti, fizikte, özellikle elektromanyetizmada, elektromanyetik alanların noktasal yük üzerinde oluşturduğu elektrik ve manyetik kuvvetlerin bileşkesidir. Eğer q yük içeren bir parçacık bir elektriksel E ve B manyetik alanın var olduğu bir ortamda v hızında ilerliyor ise bir kuvvet hissedecektir. Oluşturulan herhangi bir kuvvet için, bir de reaktif kuvvet vardır. Manyetik alan için reaktif kuvvet anlamlı olmayabilir, fakat her durumda dikkate alınmalıdır.

Fizikte ve matematikte, matematikçi Hermann Minkowski anısına adlandırılan Minkowski uzayı veya Minkowski uzayzamanı, Einstein'ın özel görelilik kuramının en uygun biçimde gösterimlendiği matematiksel yapıdır. Bu yapıda, bilinen üç uzay boyutu tek bir zaman boyutuyla birleştirilerek, uzay zamanını betimlemek için dört boyutlu bir çokkatlı oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetik alan</span>

Elektromanyetik alan, Elektrik alanı'ndan ve Manyetik alan'dan meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sol el kuralı</span>

Sol el kuralı bir manyetik alan içinde akım taşıyan bir iletken üzerindeki kuvvetin yönünü saptamak için geliştirilmiş bir hatırlatma kuralıdır. Kural ilk elektron tübünü geliştiren İngiliz elektrik mühendisi John Ambrose Fleming (1849-1945) tarafından ortaya konmuştur.

Φ harfiyle gösterilen Manyetik akı, toplam manyetizmanın ölçüsüdür ve bu yönüyle elektrik yükün manyetik karşılığıdır. Manyetik akı yoğunluğu ise B harfiyle gösterilir ve birim kesit alandan geçen manyetik akı miktarının ölçüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Klasik elektromanyetizma</span>

Klasik elektromanyetizm, klasik elektromıknatıslık ya da klasik elektrodinamik teorik fiziğin elektrik akımı ve elektriksel yükler arasındaki kuvvetlerin sonuçlarını inceleyen dalıdır. kuantum mekaniksel etkilerin ihmal edilebilir derecede küçük olmasını sağlayacak kadar büyük ölçütlü sistemler için elektromanyetik fenomenlerin mükemmel bir açıklamasını sunar.

<span class="mw-page-title-main">Liénard-Wiechert potansiyelleri</span>

Liénard-Wiechert potansiyelleri yüklü bir noktasal parçacığın hareketi esnasında oluşan klasik elektromanyetik etkiyi bir vektör potansiyeli ve bir skaler potansiyel cinsinden ifade eder. Maxwell denklemlerinin doğrudan bir sonucu olarak bu potansiyel relativistik olarak doğru, tam, zamana bağlı etkileri de içeren, noktasal parçacığın hareketine herhangi bir sınır konulmaksızın en genel durum için geçerli olan fakat kuantum mekaniğinin öngördüğü etkileri açıklayamayan elektromanyetik bir alan tanımlar. Dalga hareketi formunda yayılan elektromanyetik ışıma bu potansiyellerden elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Enerji biçimleri</span>

Enerji biçimleri, iki ana grubu ayrılabilir: kinetik enerji ve potansiyel enerji. Diğer enerji türleri bu iki enerji türünün karışımdan elde edilir.

Fizikte, Lorentz dönüşümü adını Hollandalı fizikçi Hendrik Lorentz'den almıştır. Lorentz ve diğerlerinin referans çerçevesinden bağımsız ışık hızının nasıl gözlemleneceğini açıklama ve elektromanyetizma yasalarının simetrisini anlama girişimlerinin sonucudur. Lorentz dönüşümü, özel görelilik ile uyum içerisindedir. Ancak özel görelilikten daha önce ortaya atılmıştır.

Lorentz faktörü veya Lorentz terimi bir cismin herhangi bir hıza sahip olmadığı durumla bir hıza sahip olması sırasında kütle, zaman ve uzay ölçümlerinde oluşacak ölçüm farklılıklarını açıklayan niceliktir. Lorentz faktörü, referans çerçeveleri arasında dönüşüm yapılabilmesini sağlayan Lorentz dönüşümünden doğar. Faktör, Lorentz elektrodinamiği içindeki erken görünümü yüzünden Hollandalı fizikçi Hendrik Lorentz adına ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vektör alanı</span> oklid uzayının seçilen bir alt kümesinin her bir noktasında yöneyin belirlenmesidir.

Yöney alan, Öklid uzayının seçilen bir alt kümesinin her bir noktasında yöneyin belirlenmesidir. Düzlemdeki bir yöney alanı, her biri düzlemdeki bir noktaya ilişik, yönü ve büyüklüğü olan oklar topluluğu olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kütleçekimsel elektromanyetizma</span>

Kütleçekimsel Elektromanyetizm, kısaltılmışı KEM, elektromanyetizm ve göreli kütleçekimi arasındaki eşitliklerin benzeşiklerinden oluşan bir settir; Özellikle: Maxwell'in alan eşitliği ve yakınsaması ve bazı durumlarda Einstein'ın genel göreliliğindeki alan eşitliklerinden bulunabilir. Kütleçekimsel manyetizm genelde özellikle kütleçekiminin kinetik etkilerini belirtmek için kullanılır, hareketli elektrik yükünün manyetik etkilerinin benzeşiğidir. KEM, yalıtılmış sistemlerden uzakta olduğunda ve yavaş hareket eden deney parçacıklarında daha geçerli ve doğrudur. 1893'te ilk kez genel görelilikten önce, Oliver Heaviside tarafından yayınlandığından beri benzeşiğinde ve eşitliklerinde çok az değişiklik olmuştur.

Elektromanyetik indüksiyon, değişen bir alana maruz kalmış bir iletkenin üzerindeki potansiyel fark (voltaj) üretimidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizmanın eşdeğişim formülasyonu</span>

Klasik manyetizmanın eşdeğişimli formülasyonu klasik elektromanyetizma kanunlarının(özellikle de, Maxwell denklemlerini ve Lorentz kuvvetinin) Lorentz dönüşümlerine göre açıkça varyanslarının olmadığı, rektilineer eylemsiz koordinat sistemleri kullanılarak özel görelilik disiplini çerçevesinde yazılma sekillerini ima eder. Bu ifadeler hem klasik elektromanyetizma kanunlarının herhangi bir eylemsiz koordinat sisteminde aynı formu aldıklarını kanıtlamakta kolaylık sağlar hem de alanların ve kuvvetlerin bir referans sisteminden başka bir referans sistemine uyarlanması için bir yol sağlar. Bununla birlikte, bu Maxwell denklemlerinin uzay ve zamanda bükülmesi ya da rektilineer olmayan koordinat sistemleri kadar genel değildir.

Şablon:Yj:bekletmeli sil