İçeriğe atla

Hardcore punk

Hardcore punk
Minor Threat, Washington D.C.'de sahne alırken.
Müzikal kökenleriPunk rock
Kültürel kökenleri1970'ler sonu, ABD, Birleşik Krallık ve Kanada
Önemli çalgılarVokaller, gitar, bas, bateri
TürevlerAlternatif metal, alternatif rock,[1] grunge, nu metal, post hardcore
Alt tarzlar
D-beat, emo, melodik hardcore, powerviolence, skate punk, thrashcore
Karışım tarzları
Crust punk, crossover thrash, deathcore, dijital hardcore, grindcore, grunge, horror punk, manguebeat, metalcore, nintendocore, punk jazz, rapcore, ska punk, sludge metal
Bölgesel tarzlar
Avustralya – Brezilya – Japonya – Kanada – İtalya – İskandinavya
Tarza özgü müzik sahneleri
Washington DC – California – Chicago – Detroit – Minneapolis – New Jersey – New York – Boston – Philadelphia – Umeå – Bakırköy
Diğer konular

Hardcore punk (sadece hardcore olarak da bilinir), 1970'lerin sonunda ortaya çıkan bir punk rock müzik tarzı ve kültürü. Hardcore tarzı genel olarak normal punk rock'tan daha hızlı ve ağırdır.[2] Her ne kadar "hardcore punk" teriminin kökeni belirsiz olsa da Vancouver kökenli D.O.A.'nın 1981'de çıkan albümü Hardcore '81'in terimi popülerleştirdiği düşünülmektedir.[3][4][5] Hardcore müzik tarihçisi Steven Blush ayrıca "hardcore" teriminin dönemin punk ve new wave türlerine karşı bir "bıkkınlık" hissi belirttiğini söylemiştir.[6]

Drowned in Sound'da bir makale ise 1980'lerin hardcore tarzının "punk'ın gerçek ruhu olduğunu" ifade etmiş, bunun nedeninin de "tüm pozcu kitlenin punk'tan sonraki yeni trend olan New Romantic'e kayması" olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak punk komünitesinde geriye kalan herkes "gerçekten DIY etiğine bağlı olan kişiler olmuştur."[7] Hardcore tarzı aynı zamanda "son derece sert bir punk rock tarzı" olarak da tarif edilmiştir.[8]

Tarihçe

Hardcore tarzı 1980'lerin başında özellikle Washington, DC, California, New York, New Jersey ve Boston olmak üzere ABD'deki yeraltı müzik sahnelerinde ön plana çıkmaya başladı. Benzer oluşumlar aynı zamanda Avustralya, Kanada ve İngiltere'de de filizlendi. Hardcore aynı zamanda straight edge, hardline ve youth crew gibi birçok akımın da ortaya çıkmasını sağladı. Hardcore, 1980'lerdeki bağımsız plak şirketlerinin ortaya çıkmasında ve DIY etiğinin yeraltı müzik sahnelerinde yayılmasında rol aldı. Alternatif rock, grunge, alternatif metal, metalcore, thrash metal, post-hardcore ve hip hop gibi birçok müzik tarzı hardcore'dan etkilenmiştir.

Her ne kadar geleneksel hardcore müziği asla "anaakım" bir ticari başarı yakalayamamış olsa da, türün ilk öncüleri olan gruplar zamanla kült statüsüne ulaştı. Black Flag'in Damaged, Minutemen'in Double Nickels on the Dime ve Hüsker Dü'nün New Day Rising albümleri 2003'te Rolling Stone'un tüm zamanların en büyük 500 albümü listesine eklendi ve Dead Kennedys'in Give Me Convenience or Give Me Death isimli toplama albümü altın albüm sertifikasına ulaştı.[9] Her ne kadar hardcore tarzı İngilizce konuşulan batı ülkelerinde ortaya çıkmış olsa da, İtalya, Brezilya, Japonya, Avrupa ve Orta Doğu gibi bölgelerde de yayılmıştır. Türkiye'de ise bu tarzı Moribund Youth ve Radical Noise gibi gruplar temsil etmektedir.

Öncü hardcore punk grupları

Kaynakça

  1. ^ "Mastodon, Against Me! Stop, Smell Roses". Spin. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2011. 
  2. ^ Blush, Stephen (9 Kasım 2001). American Hardcore: A Tribal History (İngilizce). Feral House. ISBN 0-922915-71-7. 
  3. ^ "Hardcore Punk music history". Silver Dragon Records (İngilizce). 2003. 29 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2006. 
  4. ^ "D.O.A. To Rock Toronto International Film Festival". PunkOiUK (İngilizce). 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2006. 
  5. ^ "D.O.A." punknews.org. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2006. 
  6. ^ https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/26264/BrockmeierxDUO.pdf?sequence=1 2 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. p. 9
  7. ^ Symonds, Rene (16 Ağustos 2007). "Features – Soul Brothers: DiS meets Bad Brains" (İngilizce). Drowned in Sound. 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2010. 
  8. ^ The American Heritage® Dictionary of the English Language, Dördüncü baskı. copyright ©2000, Houghton Mifflin Company. Houghton Mifflin Company tarafından yayınlandı.
  9. ^ "Recording Industry Association of America". RIAA. 7 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır. Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Grunge</span>

Grunge 1980'lerin ortasında Amerika'nın Washington eyaletinde çoğunlukla da Seattle bölgesinde alternatif rockın bir alt türü olarak ortaya çıkmıştır. İlk grunge oluşumları Seattlelı bağımsız plak şirketi Sub Pop etrafında şekillenmiştir, 1990'lı yılların başında da popülaritesi hızla artarak, Kaliforniya ve birçok Amerikan eyaletine yayılarak daha çok hayran kitlesi toplamış ve büyük plak şirketlerinin ilgisini çekmiştir.

Punk rock, kökenleri 1974 ve 1975 yıllarına, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'a dayanan ve kendisini Green Day, The Exploited, Ramones,The Damned ve The Clash gibi gruplarla kanıtlamış düzen karşıtı rock müzik hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Black Flag</span>

Black Flag 1976 yılında Hermosa Beach, Kaliforniya'da kurulmuş bir hardcore punk grubudur. Grubun kurucusu olan gitarist ve söz yazarı Greg Ginn, grubun aktif olduğu süre boyunca tek devamlı üyesi olmuştur. İlk hardcore punk gruplarından biri olarak kabul gören Black Flag, 1986'da dağıldıktan sonra kısa bir süreliğine 2003'te ve 2013'te yeniden aktif olmuştur.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Damned</span>

The Damned, 1976'da Londra'da oluşmuş İngiliz punk rock ve gotik rock grubudur. "Damned", İngilizcede "Lanetlenmiş" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Dead Kennedys</span>

Dead Kennedys, San Francisco Kaliforniya'da kurulmuş bir hardcore punk grubudur. 80'ler boyunca dünya müzik piyasasında büyük bir hayran kitlesi kazanmıştır. Müzikleri 1970'lerin İngiliz punkının deneysel kısımlarıyla 1980'lerin Amerikan hardcore punk akımının enerjisinin bir karışımıdır. Dead Kennedys'in şarkıları esprili fakat şok edici punk sözleri, günün politika ve dünya görüşlerinin keskin, hicivsel ve iğneleyici sol yorumlarıdır. Aynı zamanda bazı şarkıları, liberal seçkinlerin ikiyüzlülüğü ile dalga geçer. Grubun çoğu şarkısı sağ görüşlülerin inançları ve Ronald Reagan yönetimini eleştirir niteliktedir.

Post-punk, 1970'lerin ortasındaki punk rock'ın popülaritesinin ardından yükselişe geçen bir rock müzik hareketidir. Bu türün her ne kadar kökeni punk rock'a dayansa da bu tür daha içe dönük, karışık ve deneysel bir yapı göstermektedir. Post-punk, bağımsız müziği ve punk rock'ı yaygınlaştırmış, Krautrock'tan synthesizer kullanımı ve tekrar öğelerini alarak alternatif rock'ın doğuşuna zemin hazırlamıştır. Post-punk aynı zamanda Jamaika dub müziğinden ve Amerikan funk'ından etkilenmiş; stüdyo çalışmalarında deneyselliği ön plana çıkarmıştır.

Sludge metal doom metal ve hardcore punk tarzlarını birleştiren bir ekstrem metal türü. Swans'ın ilk dönem işlerinden ve endüstriyel müzik ile noise rock gibi tarzlardan öğeler taşıyan tarz, bu türlerin deneysel ve gürültülü özelliklerini de içermektedir. Genel olarak ağır ve sert olmakla beraber hardcore punk tarzı gürültülü brutal vokaller, distorsiyon ve değişen tempolar içermektedir. Her ne kadar Washington'lı grup Melvins sludge metal ile grunge türlerinin kökenini 1980'li yıllarda oluşturmuş olsa da ayrı bir tarz olarak sludge 1990'lı yıllarda New Orleans, Louisiana'da ortaya çıkmıştır. Eyehategod, Crowbar ve Acid Bath gibi bu bölgenin yerel grupları aynı zamanda Southern rock'dan etkilenmiştir. Daha sonra gelen bazı gruplar ise stoner rock ile post-metal tarzlarına kaymışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsker Dü</span>

Hüsker Dü, 1979'de Saint Paul, Minnesota'da kurulan Amerikalı bir rock grubudur. Grup, gitarist Bob Mould, basist Greg Norton ve baterist Grant Hart'dan oluşmaktaydı.

<i>Zen Arcade</i>

Zen Arcade, Amerikalı punk rock grubu Hüsker Dü'nün ikinci stüdyo albümüdür. 1984 Temmuz'unda SST Records tarafından yayımlanan albüm orijinalde iki plakta bir çifte albüm olarak yayımlanmıştır. Zen Arcade hoşlanmadığı ev hayatından kaçan ve dış dünyanın ondan da kötü olduğunu anlayan bir çocuğun hikâyesini anlatmaktadır., only to find the world outside is even worse. Albüm; hardcore punk önceden kültüründe duyulmamış olan caz, psychedelia, akustik folk ve pop öğeleri ile piyano geçişlerini entegre etmektedir.

Post hardcore, punk rock'ın bir alt türüdür. Hardcore punk'ın agresifliğini ve "kendin yap" etiğini benimseyen bu tarz, buna karşın hardcore punk'ın aksine post punk ve noise rock gibi tarzların öğelerini ve deneyselliği de benimser. "Post hardcore" terimi, tarz olarak geniş bir yelpazedeki grupları betimlemek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Minor Threat</span>

Minor Threat, 1980'de Washington, DC'de kurulan ve 1983'te dağılan bir hardcore punk grubuydu. Her ne kadar grubun faaliyetleri kısa sürmüş olsa da, grubun hardcore punk tarzına hem müzik hem de etik açısından büyük etkileri olmuştur. Hardcore punk müziğinde müzik dağıtımı ve konser tanıtımı açısından bir "do it yourself" (DIY) etiği getiren grubun "Straight Edge" isimli şarkısı, aynı isimli punk akımının temelini oluşturmuştur. AllMusic Minor Threat'in müziğini "ikonik" olarak tanımlamış, ve grubun müziğinin "dönemindeki grupların çoğununkinden daha kalıcı" olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bad Brains</span>

Bad Brains, 1977'de Washington, DC'de kurulmuş bir hardcore punk grubudur. Grup, hardcore punk müzik türünün öncüleri arasında kabul görmekle beraber, bu terimin müziği için kullanımına karşı çıkmıştır. Grup aynı zamanda reggae tarzı müzik yapmaktadır ve son dönem albümlerinde müziklerine funk, heavy metal, hip hop ve soul tarzlarından unsurlar eklemişlerdir. Grup üyeleri Rastafaryanizm dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Minutemen</span>

Minutemen, 1980 yılında San Pedro, Kaliforniya'da kurulmuş bir hardcore punk grubuydu. Gitarist/vokalist D. Boon, bas gitarist/vokalist Mike Watt ve baterist George Hurley'dan oluşan grup, aktif olduğu dönem boyunca dört albüm ve sekiz EP yayınladı. Grup, Ararlık 1985'te D. Boon'un bir trafik kazasında ölmesinin ardından dağıldı.

Nazi punk, punk altkültürünün parçası olan bir neo-Nazi'yi tanımlamak için kullanılır. Terim, aynı zamanda, ilgili bir müzik türünü tarif etmektedir ve bazen hatecore olarak adlandırılır. Nazi Punk, müziksel açıdan genellikle diğer punk rock formları gibidir, ancak etnik azınlıklara, Yahudilere, eşcinsellere, anarşistlere ve diğer algılanan düşmanlara karşı nefret ifade eden sözler içermesi açısından farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Punk rap</span>

Punk rap, punk rock'ın asi ahlakından ve bazen müzikal özelliklerinden etkilenen hip hop müziğidir. Tür, trap müzik, punk rock, heavy metal ve lo-fi müzik gibi tarzlardan etkilenmiş olarak tanımlanmıştır.

Uncle Tupelo, 1987 ile 1994 yılları arasında aktif olan Belleville, Illinois'den alternatif bir country müzik grubuydu. Jay Farrar, Jeff Tweedy ve Mike Heidorn, önceki grupları The Primitives'in solisti üniversiteye gitmek için ayrıldıktan sonra grubu kurdular. Üçlü, Sire Records ile sözleşme imzalamadan ve beş parçaya çıkmadan önce Rockville Records için üç albüm kaydetti. Grubun büyük plak şirketi ilk albümü Anodyne'nin yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Farrar, söz yazarı Tweedy ile bozulan ilişkisi nedeniyle gruptan ayrılma kararını açıkladı. Uncle Tupelo, bir veda turunu tamamladıktan sonra 1 Mayıs 1994'te ayrıldı. Ayrılığın ardından Farrar, Heidorn ile Son Volt'u kurarken, kalan üyeler Wilco olarak devam etti.