İçeriğe atla

Hard Muharebesi

Hard Muharebesi
Svabya Savaşı

Svabya Savaşı'nın ilk büyük muharebesi, illustrasyon: Luzerner Schilling 1513.
Tarih20 Şubat 1499
Bölge
Hard, Avusturya, Bregenz'in güneydoğusu
Sonuç İsviçre zaferi
Taraflar
Eski İsviçre Konfederasyonu Kutsal Roma İmparatorluğu
Güçler
Bilinmiyor 10000
Kayıplar
Bilinmiyor Ağır

Hard Muharebesi Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian ve İsviçre Konfederasyonu altındaki İmparatorluklar arasında yürütülen Swabian Savaşı'ndaki ilk büyük ölçekli çatışmadır. Muharebe, soğuk ve sisli bir gün olan 20 Şubat 1499'da, çoğunlukla Svabya'dan 10.000 İmparatorluk askeri ve genellikle Reisläufer olarak adlandırılan daha az sayıda İsviçre askeri arasında gerçekleşti.

Muharebe, günümüz Avusturya'sının en batı kesiminde, Bregenz kasabasının kabaca güneybatısında, Konstanz Gölü'nün güneydoğu köşesi civarında gerçekleşti. İmparatorluk ordusu, bir göl kasabası olan Hard'ın güneyindeki Lustenau ve Höchst kasabaları arasında ön muhafızlarını konuşlandırmıştı. Muharebenin sabahı, İmparatorluk ileri muhafızı, Ren'in sağ kıyısında yürüyen işgalci İsviçre ordusunun ileri muhafızını keşfetti, ona saldırdı ve Hard'a doğru geri dönmesine neden oldu.

İsviçre saldırısına karşı uyarılan şaşkın İmparatorluk ordusu, kendilerini aceleyle Lauterach kasabası yakınlarındaki savaş düzenine yerleştirdiler ve topçuları yerleştirdiler. Bu arada İsviçre kuvvetinin ana gövdesi savaş alanına vardı ve İmparatorlukların topçu üstünlüklerinden maksimum fayda sağlamasını engellemek için saldırı kollarını ustaca konuşlandırdı.

Her iki ordu da esas olarak piyadelerden oluşuyordu, birçoğu spiess (Kargı) adı verilen çok uzun bir mızrakla, diğerleri ise halberd adı verilen bir gönderli silah ile donanmıştı. Bunlar çok derin piyade savaş kollarında konuşlandırılacaktı. Daha küçük insan grupları bu kolların etrafında çarpışarak tatar yayı veya arkebüz adı verilen ilkel ağızdan dolmalı silahlar ile ateş ediyorlardı. İmparatorluk ordusunun bir topçu katarı ve küçük bir zırhlı şövalye kuvveti vardı, ancak bunların at sırtında mı yoksa genellikle geleneksel olarak yaptıkları gibi piyade mızrak kolları arasında yaya olarak mı savaştıkları bilinmemektedir.

İsviçre saldırı birlikleri, İmparatorluk topçularından gelen savunma ateşinin ağırlığı altında sendeleyerek, ancak ciddi savaşma değerleriyle ileriye doğru itilerek, İmparatorluk mevzilerine hızla saldırdı ve saldırıyı sürdürdü. İmparatorluk piyade kolları ile çarpışan İsviçreliler, Svabya kuvvetlerini hızla düzensizliğe ve ardından bozguna uğrattı.

Svabyalılar savaştan geri çekilmeyi başaramadılar ve sonuç olarak, kaçan pek çok asker, gelenekleri olduğu gibi İsviçreliler tarafından katledildi. Svabya askerleri bu geleneğin farkındaydı ve bir panik başladı. Bazı İmparatorluk birlikleri Bregenz'e kaçtı, diğerleri yakındaki üç gemiye binmeye çalıştı, gemiler kaosta devrildi ve battı, kaçan piyade ve şövalyelerin çoğunu boğdu. Diğerleri, hüküm süren korkunç soğukta bir gecede yetersiz donanım ile saklanacak yerler aradılar, maruz kaldıkları soğuktan öldüler. Muzaffer İsviçre en iyi ihtimalle, sistematik bir takipten (geleneklerinden başka bir şey) yağmalamaya odaklanarak özensiz bir takip gerçekleştirmiş olsa da, savaşın sonunda birkaç bin Swabian cesedi yine de savaş alanını kirletti ve sonunda Ankara dışındaki bir toplu mezara gömüldü. .en başka bir şey) yağmalamaya odaklanarak özensiz bir takip gerçekleştirmiş olsa da, savaşın sonunda birkaç bin Svabya cesedi yine de savaş alanını kirletti ve sonunda Hard şapelinin dışındaki bir toplu mezara gömüldüler.

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

  • Richards, John: Landsknecht Soldier 1486-1550, Osprey Publishing 2002. 1-84176-243-1.

Dış bağlantı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balaklava Muharebesi</span>

Balaklava Muharebesi, 25 Ekim 1854'te meydana gelen, Kırım Savaşı sırasında Ruslar ile Kırım'ın Sivastopol kentini kuşatan Osmanlı Devleti - Birleşik Krallık - Fransız İmparatorluk ittifak kuvvetleri arasındaki muharebedir. İttifak kuvvetlerinin amacı Sivastopol'un limanı ve kalesini ele geçirmekti. Muharebenin bir tarafının bu üç değişik devlet tarafından oluşması, Alma Muharebesi'nde kazanılan ittifak zaferinin ardından meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Konstanz Gölü</span>

Konstanz Gölü, Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır ve 536 km²'lik yüzölçümü ile Macaristan'daki Balaton (594 km²) ve İsviçre'deki Cenevre gölünden (582 km²) sonra Orta Avrupa'nın üçüncü geniş gölüdür. İçerdiği 48 km³'lük su miktarı ile 89 km³'lik Cenevre Gölünden sonra Orta Avrupa'nın da ikinci büyük gölüdür.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Babürlüler</span> Bir zamanlar Hindistan alt kıtasının büyük kısımlarına uzananan hanedan imparatorluğu

Babürlüler veya Babür İmparatorluğu, günümüzdeki Hindistan ve çevresi üzerinde kurulmuş ve hüküm sürmüş Türk-Moğol kökenli devlet. Çağatay Türkü bir şef ve Timurlu Hanedanı'ndan olan Babür Şah tarafından 1526 yılında kurulan ve 17. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın başında imparatorluğun gücünün zirvesinde olduğu dönemde, Hindistan'ın büyük bölümüne hakim olan imparatorluğun nüfusunun o tarihlerde 3,2 milyon kilometre karelik bir bölge üzerinde 110 milyon ila 150 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Babür İmparatorluğu'nun hakimiyet alanı, en geniş olduğu dönemde bugünkü Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'ı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu (klasik dönem)</span> 15-19. yüzyıllarda Osmanlı Ordusuna genel bakış

Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir. Bu dönemde birçok ocaklardan birisi olan Yeniçeri ocağı olarak adlandırılan ve devşirmelerden kurulan ocağın ordu ve siyasette büyük yeri ve etkisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

İsviçre tarihi bugünkü İsviçre Konfederasyonu topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kırkkilise Muharebesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan Krallığı arasında geçen savaş

Kırkkilise Muharebesi veya Kırklareli Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan Krallığı orduları arasında geçen Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan; 22 Ekim 1912 tarihinde başlayan ve 24 Ekim 1912'de Osmanlı ordusunun doğu Trakya'da yenilgisi, Bulgar zaferi ile son bulan; Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Balkan Savaşı'nı kaybetmesine sebep olan en önemli muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zivin Muharebesi</span>

Zivin Muharebesi 25-26 Haziran 1877 tarihinde, Rus İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çatalca Muharebesi</span>

Birinci Çatalca Muharebesi 17 ve 18 Kasım [E.U. 4-5 Kasım] 1912 tarihinde gerçekleşmiş ve Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Birinci Balkan Savaşı'nın Lüleburgaz Muharebesi'yle birlikte en büyük muharebelerinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilson's Creek Muharebesi</span>

Wilson's Creek Muharebesi veya Oak Hills Muharebesi, Amerikan İç Savaşı'nda Trans-Mississippi Cephesi'ndeki ilk büyük muharebedir. 10 Ağustos 1861 tarihinde Batı Birlik kuvvetleri ile Missouri Eyalet Muhafızları arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Birinci Bull Run Muharebesi'ne benzetildiği için "Batı'nın Bull Run'u" olarak tabir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Top (silah)</span> çok uzağa atış yapabilen ve tahrip gücü yüksek ağır silahlar

Top, çok uzağa atış yapabilen ve tahrip gücü yüksek ağır silahlardır. Topları kullanan askeri sınıf topçu birlikleri olarak adlandırılmıştır. Orta Çağ'da şehirleri korumak için inşa edilen büyük surları yıkmak insan gücüyle mümkün olmadığı için topçuluğun önemi artmış ve yüzyıllar boyu farklı devletler tarafından geliştirilerek kullanılmıştır. Tarihi kaynaklarda ilk topların Çin'de döküldüğü ve 13. yüzyılda önce Orta Doğu, daha sonra ise Avrupa'ya yayıldığı ifade edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nda topçu ocağı I. Murad zamanında kurulmuş, top dökümlerinin yapıldığı yer Tophane olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Damğan Savaşı</span>

Damğan veya Mehmandust Savaşı - Damgan şehri yakınlarında 29 Eylül'den 5 Ekim 1729'a kadar süren bir savaş. Savaş Safevi devleti ile Afganlar arasında gerçekleşmiştir. Savaş, Nadir Han ve Safevi yönetimi için önemli bir zaferle sonuçlandı, ancak Eşref Han'ın İran'daki yönetimi henüz tamamen sona ermedi. Bu muharebeyi, II. Tahmasb'ı tahta çıkarmak için başarılı seferler izledi. Damğan Savaşı'ndan sonra Murchekhort Savaşı gerçekleşti. Murchekhort, İsfahan yakınlarındaki bir köydü ve savaş Safevilerin zaferiyle sonuçlandı. Bu iki muharebe sonucunda Afgan Gilzay hanedanının imparatorluk tahtındaki kısa süreli saltanatı sona erdi. Hotakiler, günümüz Afganistan'ının güney kısmını kapsayan kendi topraklarına sürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Bruderholz Muharebesi</span> muharebe

Bruderholz Muharebesi 22 Mart 1499'da Svabya birlikleri ile Eski İsviçre Konfederasyonu güçleri arasındaki Svabya Savaşı'nda gerçekleşmiştir. Svabyalılar birkaç İsviçre köyüne baskın düzenlemişler ve dönüş yolunda Alsas'deki bir baskından geri dönmekte olan Luzern, Solothurn ve Bern'den askerler ile karşılaştılar. Svabya birliklerinin muhtemel rotasını tahmin eden İsviçreli askerler, Basel yakınlarındaki Bruderholz tepesindeki ormanda saklandılar. Üç kat daha fazla sayıdaki Svabyalı ormanı geçtiğinde, İsviçreliler saldırdı. Svabya piyadeleri hızla dağıldı ve savaş alanından kaçtı. Süvari, kendileri de geri çekilmeden önce piyadenin de kaçmasına izin vermek için oyalama eylemi yaptı. Kaçan askerlerin bir kısmı, geri çekilmeye devam etmek için yüzmeden önce Ren nehrine yaklaşık 2 mil (3,2 km) koştu. Diğerleri Basel'e kaçtı, ancak girişleri reddedildi. Svabyalılar yaklaşık 80 adam kaybederken Konfederasyon sadece bir asker kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Frastanz Muharebesi</span> muharebe

Frastanz Muharebesi, Eski İsviçre Konfederasyonu ordusu ile Kutsal Roma İmparatorluğu hükümdarı I. Maximilian'ın birlikleri arasında 20 Nisan 1499'da gerçekleşti. Svabya Savaşı'nın birçok baskınından birinde, Habsburg birliklerinin bir seferi, Vorarlberg'e bir ordu göndererek karşılık veren İsviçre Konfederasyonu'ndaki bazı köyleri yağmalamıştı. Feldkirch'in birkaç kilometre güneydoğusundaki Frastanz'da, Habsburg birlikleri Montafon vadisine girişi Letzi adı verilen güçlü bir ahşap surla engellemişti. İsviçre, Letzi surunu pas geçmek için yandan bir manevra yaptı ve sert bir savaştan sonra Maximilian'ın ordusunu bozguna uğradı. Birçok Landsknechte, Ill nehrinde boğuldu.

<span class="mw-page-title-main">Schwaderloh Muharebesi</span> muharebe

Schwaderloh Muharebesi 11 Nisan 1499'da Konstanz'ın hemen güneyinde Untersee'nin İsviçre kıyılarındaki bir köy olan Triboltingen yakınlarında gerçekleşti. Eski İsviçre Konfederasyonu ile Svabya Birliği ve İmparator I. Maximilian'in güçleri arasındaki Svabya Savaşı'nın en büyük muharebelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hanau Muharebesi</span>

Hanau Muharebesi, 30-31 Ekim 1813 tarihleri arasında, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Karl Philipp von Wrede'nin Avusturya-Bavyera ordusu ile Napolyon'un geri çekilen Grande Armée arasında gerçekleşti.