İçeriğe atla

Harbiye Orduevi

Koordinatlar: 41°02′44″K 28°59′15″D / 41.04556°K 28.98750°D / 41.04556; 28.98750
Harbiye Orduevi
Harita
Genel bilgiler
DurumKullanımda
TürOrduevi
KonumTürkiye İstanbul, Türkiye
AdresHarbiye, Şişli, İstanbul
Koordinatlar41°02′44″K 28°59′15″D / 41.04556°K 28.98750°D / 41.04556; 28.98750
Başlama1971 - 1974
Açılış1974
SahipTürk Silahlı Kuvvetleri
İşletmeciOtelcilik Turizm Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi
Yükseklik
En üst kat21
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı44 m2
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Metin Hepgüler

Harbiye Orduevi, İstanbul'un Şişli ilçesi sınırları içinde bulunan Türkiye'deki en büyük orduevi. Diğer ismi Harbiye Subay Orduevi'dir.

Mimari tasarımı Metin Hepgüler tarafından 1969 yılında yapılan yapının inşaatına 1971 yılında başlanmış ve 1974'te tamamlanmıştır. 44.000 metrekarelik inşaat alanına sahip olan ve birinci sınıf otel niteliğindeki Harbiye Orduevi, subayların kullanımına açıktır.[1]

İnşası 1974'te tamamlanan orduevi daha önce yakınında bulunan eski Mekteb-i Harbiye binasının bir bölümünde hizmet vermekteydi. 21 katlı bina, devlet misafirhanesi olarak da kullanılmaktadır. 164 odası, restoranı, çay ve pasta salonları, spor salonu, öğrenci etüd salonu, düğün salonu, çeşitli davet ve kokteyl salonları, çocuk oyun salonları, butik, kadın ve erkek kuaför salonları, yüzme havuzu, kapalı otoparkı, solaryum ve kütüphanesi bulunan kompleks 2000 yılında Uluslararası Kalite Belgesi ISO 9002 ödülüne layık görülmüştür.

14 Temmuz 1997'de orduevine lav silahıyla düzenlenen saldırıda binanın duvarına isabet eden materyal ufak çaplı hasara yolaçtı. 5 Ekim 2000 tarihinde, akşam saatlerinde Harbiye Orduevi'ne bombalı saldırıda bulunmak isteyen bir terörist, zaman ayarlı bombanın erken patlamasıyla yaşamını kaybetti.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Harbiye Ordu Evi". Arkitera.com. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  2. ^ Isınınca havaya uçtu 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 7 Ekim 2000.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Harp Okulu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki okul, bahriye

Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Alagaş Spor Salonu</span>

Haldun Alagaş Spor Salonu, İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bulunan bir spor salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Müze (İstanbul)</span> Harbiyede bulunan askerî müze

Askerî Müze, İstanbul'un Harbiye semtinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan, 54.000 m²lik bir alan üzerinde kurulu 18.600 m²lik binasıyla bir yapılar kompleksidir. Geniş bir alana yayılan Mekteb-i Harbiye binası, Osmanlı Devleti’ne subay yetiştirmek amacıyla kurulmuş ve 1862’de inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harp Akademileri</span> Yüksek lisans seviyesinde eğitim vermiş askerî okul

Harp Akademileri Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim veren, nitelikli kurmay subay yetiştiren bir askerî akademiydi. Eğitim ve öğretim faaliyetlerin Yenilevent'teki yerleşkesinde sürdürüyordu. 31 Temmuz 2016 tarihinde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile birlikte kapatıldı. Aynı KHK'da yapılan düzenlemeyle Enstitüler adı altında Milli Savunma Üniversitesine bağlı olan yeni bir yapı oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanyon Alışveriş Merkezi</span> İstanbul, Türkiyede bir alışveriş merkezi

Kanyon Alışveriş Merkezi İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe semtinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Aynı yapı kompleksinde bir rezidans kulesi de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi Arena</span> İstanbulda bir spor salonu

Abdi İpekçi Arena, İstanbul, 10. Yıl Cad. Zeytinburnu'nda bulunan çok amaçlı kapalı bir spor salonuydu. Kapasite itibarıyla Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü salonuydu. Adını, inşaatının başladığı yıl öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den almıştır. 2018 yılında yıkılan salonun yerine Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harbiye, Şişli</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Harbiye, İstanbul'un Şişli İlçesi'ne bağlı bir semt ve mahalledir. Adını 1834-1936 yılları arasında burada bulunan Mekteb-i Harbiye'den almıştır. Kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı Halaskargazi ve Teşvikiye mahalleleri, batısında yine Şişli ilçesine bağlı İnönü ve Ergenekon mahalleleri vardır. Doğusunda Beşiktaş ilçesi, güneyinde ise Beyoğlu ilçesi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Spor Salonu</span>

Ankara Spor Salonu, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan spor salonu. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmıştır. VIP, loca ve portatif tribünler hariç 10.400 olan kapasite bu etkenlerle 13 bine kadar çıkmaktadır. 2023 yılında AKP ve CHP olağan kurultayları da bu spor salonunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Royal Opera House</span>

Royal Opera House, Birleşik Krallık'ta Londra merkezinde Covent Garden Meydanı ve Bow Street'te bulunan bir opera evi ve bale gibi görsel sanatlar temsil yeridir. 2256 kişilik seyirci kapasiteli büyük bina, çok kere 1732'de ilk defa zaman orada bulunan tiyatronun ismine atıfla kullanılan ismi ile, "Covent Garden Tiyatrosu" diye de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey Konser Salonu</span>

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul'un Harbiye semtinde bulunan bir konser salonudur. Evlendirme dairesi olarak planlanan Cemal Reşit Rey Salonu'nu daha sonra Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na dönüştürülmüştür. Bu salon, Türkiye'de klasik müzik için tasarlanmış ilk salon olmakla beraber, ülkenin en büyük konser salonlarından biridir. Salonun işletmecisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olup, salon 1989 yılında açılmıştır. 1994'te bu salonun Müdürlüğüne ve genel sanat yönetmenliğine getirilen Türk opera sanatçısı Arda Aydoğan, 1995'te İBB Cemal Reşit Rey Opera Orkestrasını ve Korosunu, 1996'da Cemal Reşit Rey Senfoni orkestrasını, 2003'te Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosunu kurmuştur. Salon, günümüzde bu tür aktiviteler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

1998 Van saldırısı, 24 Aralık 1998'de Türkiye'nin Van şehrinde, askerî personelin çocukları olan lise öğrencilerini taşıyan askerî servis aracı hareket etmek üzereyken araca yaklaşan PKK mensubu Hamdiye Kapan'ın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra bir öğrenci öldü, aralarında asker, öğretmen, öğrenci ve diğer sivillerin olduğu 21 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi, Trabzon'un Yomra ilçesinde inşa halinde olan bir binadır. Binanın, inşaatına 2016 yılında başlanmış olup tamamlandığında 4 ve 5 yıldızlı otellere, ticaret heyeti programları düzenlemesi, fuar alanları işletmesi ve ofis, kongre ve toplantı salonlarına sahip olması beklenmektedir.

Avaza Kongre Merkezi, Türkmenistan'ın Avaza kentinde bulunan bir kongre merkezidir. Bina, dünyanın en büyük konferans merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Enstitüsü</span> Karacı kurmay subay yetiştiren askerî okul

Kara Harp Enstitüsü, karacı kurmay subay yetiştirmek ve yüksek lisans eğitimi vermek üzere teşkil edilen, Milli Savunma Üniversitesine bağlı askerî eğitim kurumudur.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.