İçeriğe atla

Harbiye, Şişli

Harbiye
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°02′43″N 28°59′27″E / 41.0453°K 28.9908°D / 41.0453; 28.9908
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeŞişli
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam0.77 km²
Nüfus
 (2023)
2.217[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34367[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Harbiye, İstanbul'un Şişli İlçesi'ne bağlı bir semt ve mahalledir. Adını 1834-1936 yılları arasında burada bulunan Mekteb-i Harbiye'den almıştır. Kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı Halaskargazi ve Teşvikiye mahalleleri, batısında yine Şişli ilçesine bağlı İnönü ve Ergenekon mahalleleri vardır. Doğusunda Beşiktaş ilçesi, güneyinde ise Beyoğlu ilçesi yer alır.

Tarihçe

Harbiye'de yerleşim 1870 yılındaki Beyoğlu yangınında evsiz kalan Levantenler ve gayrimüslimlerin Harbiye çevresinde inşa edilen kâgir binalara taşınmalarıyla başladı. Şehir yavaş yavaş Harbiye'ye, Pangaltı'ya doğru, daha çok askeri ve idari yapılarla uzanmaya başladı.

Semte adını veren Mekteb-i Harbiye padişah II. Mahmut'un emriyle 1834 tarihinde kuruldu. Günümüzde Askeri Müze olarak kullanılan binası 1864 yılında II. Abdülhamit tarafından inşa ettirildi. Harp Okulu, Cumhuriyetin ilanından sonra 25 Eylül 1936 tarihinde Ankara'ya nakledildi.

Günümüzdeki semt

Semtin önemli binalarından biri olan İstanbul Radyoevi ise 19 Kasım 1949 günü, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün açış konuşmasıyla hizmete girdi. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi de Radyoevi'nin karşısında konumlanmıştır. Günümüzde semtin ana caddesi olan Cumhuriyet Caddesi boyunca birçok oteller, yerli ve yabancı havayolları bulunmaktadır. Semtte ayrıca Şehir Tiyatroları 'nın Muhsin Ertuğrul Harbiye Sahnesi yer almaktadır. 1955'te Harbiye semtinde açılan İstanbul Hilton Oteli, Türkiye'nin ve İstanbul'un ilk 5 yıldızlı otelidir. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Taşkışla ve Maçka binaları da Harbiye'nin mahalle sınırları içinde yer alır. Gürcistan'ın İstanbul Konsolosluğu da bu bölgededir.

Gene Harbiye'de yer alan Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu 1946-1947 yılları arasında Harbiye semtinde inşa edildi. İstanbul'un II. Meşrutiyet dönemindeki belediye başkanı Cemil Topuzlu'nun adını alan bu açık hava tiyatrosu 3,975 koltuk kapasitesine sahip olup İstanbul'un en büyük açık hava tiyatrosu olma özelliğini hala korumaktadır. 4,500 kişiye aynı anda hizmet verebilmektedir.

Harbiye'de bulunan ve projesi P. Vietti Violi, Şinasi Şahingiray ve Fazıl Aysu tarafından hazırlanan Spor ve Sergi Sarayı'nın inşasına 1948 yılında başlanmış ve bir yıl sonra yapılan uluslararası bir güreş turnuvasıyla hizmete açılmıştır. 7.000 kişilik seyirci kapasitesi olan salon, uzun yıllar boyunca İstanbul halkına konser, sergi, sempozyum amaçlarıyla hizmet etmiş, 1995 - 1996 yıllarında yenilerek Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı adı altında 23.850 m²'lik bir kapalı alanla tekrar hizmete girmiştir.

İstanbul'da subay ve astsubayların kullanımına açık 8 orduevinden en büyüğü Harbiye Orduevi'dir. İnşaatı 1981'de tamamlanan orduevi daha önce eski Mekteb-i Harbiye binasının bir bölümünde yer almaktaydı. 1981 yılında yapılan yeni Orduevi binasının tamamlanması üzerine eski bina Askeri Müze olarak kullanılmaya başlandı. Yeni Harbiye Orduevi ise otel kısmı ve sunduğu sosyal aktivitelerle Türkiye'nin en büyük ordu evi olma özelliğini kazandı. Vatikan İstanbul Temsilciliği de Harbiye Papa Roncalli Sokak'ta bulunmaktadır.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
20072.327ADNKS
2008 2%2.269ADNKS
2009 8%2.443ADNKS
2010 2%2.399ADNKS
2011 3%2.475ADNKS
2012 6%2.325ADNKS
2013 22%2.833ADNKS
2014 5%2.692ADNKS
2015 1%2.730ADNKS
2016 6%2.565ADNKS
2017 2%2.504ADNKS
2018 1%2.524ADNKS
2019 7%2.345ADNKS
2020 8%2.164ADNKS
2021 3%2.232ADNKS
2022 3%2.157ADNKS
2023 3%2.217ADNKS

Ulaşım

Otobüs hatları

Minibüs hatları

Metro Hatları

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomonti</span> İstanbul, Şişlide bir semt

Bomonti, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı, adını 1890 yılında İsviçreli Bomonti Kardeşler tarafından kurulan Bomonti Bira Fabrikası'ndan alan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiyeköy</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Mecidiyeköy, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli ile Esentepe semtleri arasında, Büyükdere Caddesi'nin iki yanında, ağırlıklı olarak kuzey kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Şişhane</span>

Şişhane İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.

Cumhuriyet , İstanbul ilinin Şişli ilçesinde yer almaktadır. Duatepe ve Paşa mahalleleriyle komşudur. Muhtarlığı Halaskargazi Cad. no:110 Şişli Belediyesi 1. Ek Hizmet Binası Zabıta Müdürlüğünün olduğu pasajtadır. Ergenekon Caddesi'nin bir yanı Duatepe, diğer yanı ise Cumhuriyet Mahallesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez, Şişli</span> Şişli, İstanbul, Türkiyede mahalle

Merkez, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir. Burada bir konak yapan bu aileden dolayı bölgeye önce Şişçilerin Konağı, sonra da Şişlilerin Konağı denmiş ve zamanla da bu ad sadece Şişliye dönüşmüştür. Halâskârgazi Caddesi boyunca ve özellikle caddenin batı kesiminde, içerilere Bomonti'ye doğru uzanır. Şişli Merkez mahallesi dışında Cumhuriyet, Meşrutiyet ve 19 Mayıs mahallelerinin Halâskârgazi Caddesi'ne yakın kesimleri üzerine de yayılır. Semt kuzeyde Mecidiyeköy, kuzeydoğuda Fulya, doğuda Teşvikiye-Nişantaşı, güneyde Osmanbey, Pangaltı, batıda Feriköy, Bomonti ve kuzeybatıda Okmeydanı semtleri ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vefa, Fatih</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Vefa, İstanbul sur içi diye tabir edilen tarihî yarımadada bulunan eski bir semttir. Vefa, Fatih sınırları içinde bulunmaktadır. Semt idari olarak "Molla Hüsrev" mahallesine karşılık gelmektedir. Bozasıyla meşhur olan semt, Vefa Spor Kulübü ile de bilinmektedir. Ayrıca hala eğitim-öğretime devam etmekte olan tarihi Vefa Lisesi bu semtte bulunmaktadır. Süleymaniye Camii ve Vefa Kilisesi bu semtte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükdere Caddesi</span>

Büyükdere Caddesi, İstanbul, Avrupa Yakası'nda, Şişli Camii'nden başlayıp Mecidiyeköy, Esentepe, Zincirlikuyu, Levent, Sanayi mahallelerinin önünden ve Maslak Kavşağı'ndan geçerek soluna Fatih Ormanı'nı alıp kuzeye doğru devam eden ve Hacıosman Bayırı'na kavuşan yol.

<span class="mw-page-title-main">Osmanbey, Şişli</span>

Osmanbey, İstanbul, Şişli ilçesi'nde, Halaskargazi Caddesi ile Valikonağı Caddesi'nin kesiştiği noktadan kuzeye doğru, Halaskargazi Caddesi'nin iki yanında, Şişli'ye kadar uzanan bölgede yer alan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halâskârgazi Caddesi</span> Yaklaşık 1,3 km uzunluğundaki Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camiine kadar uzanan cadde

Halâskârgazi Caddesi, Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii'ne kadar uzanan cadde.Yaklaşık 1,3 km uzunluğunda olup üzerinde iş merkezleri, bankalar, çarşılar, müzeler ve lokantalar bulundurmaktadır. Kenter Tiyatrosu bu cadde üzerindedir.

Duatepe, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Sıracevizler ile Feriköy arasında yer alır. Baruthane Caddesi bu mahallenin de sınırları içinde yer almaktadır.

Halaskargazi, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Halaskargazi, Valikonağı ve Rumeli caddeleri arasındadır.

Paşa, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, Feriköy Mezarlığı'nın kuzeyinde, Piyalepaşa Bulvarı'nın Yayla, Duatepe, Cumhuriyet, Halide Edip Adıvar, Halil Rıfat Paşa ve Mahmut Şevket Paşa doğusunda mahalle. Beyoğlu ilçesinde, İstiklal, Hacıahmet, Piyalepaşa ve Kaptanpaşa doğusunda mahalle.

Meşrutiyet, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Doğuda Nişantaşı, batıda Osmanbey semtleri Meşrutiyet mahallesini kaplar. Rumeli, Halaskargazi ve Valikonağı caddelerinin sınırlarını oluşturduğu Meşrutiyet mahallesinde konfeksiyon mağazaları yoğunlaşmıştır.

İnönü, İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Pangaltı</span>

Pangaltı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semt. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idarî olarak Halaskargazi, Bozkurt ve Cumhuriyet mahallelerinin kestiği alana yayıldığı söylenebilir. Şişli merkezin ana aksını oluşturan Halâskârgazi Caddesi üzerinde; Osmanbey ve Harbiye semtleri arasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Elmadağ, Şişli</span> İstanbulda bir mahalle,Türkiye

Elmadağ, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak İnönü ve Harbiye mahalleleri arasına yayıldığı söylenebilir. Taksim Meydanı ile Harbiye semti arasında yer alır ve semtin ana aksını Elmadağ Caddesi oluşturur.

Çiftecevizler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Halide Edip Adıvar ve Şişli Merkez mahalleleri arasına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Çiftecevizler Dereyolu Caddesi oluşturmaktadır.

Şişli'den geçen ulaşım hatları;

Beyoğlu'ndan geçen ulaşım hatları;