İçeriğe atla

Harbi Hotan

Harbi Hotan
Doğumİsmail Harbi Hotan
1916
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm16 Aralık 2006 (89-90 yaşlarında)
İzmir, Türkiye
Ölüm sebebiKalp yetmezliği
Defin yeriİzmir Pınarbaşı Mezarlığı
Eğitimİstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi
MeslekMimar
Etkin yıllar1943-1996
Önemli eser(ler)İzmir Atatürk Stadyumu
Evlilik
Fahriye Melahat Onguner
(e. 1935; b. 1940)

Bihter Firuzan Hotan
(?-2006)
Çocuk(lar)3

İsmail Harbi Hotan (1916-2006), Türk mimardır.

Hayatı ve kariyeri

Harbi Hotan, 1916'da İstanbul'da doğdu.[1] 1935'te Fahriye Melahat Onguner ile evlendi ve bu evlilikten Erol Hidayet adında bir oğlu oldu.[2][3] 1938'de İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdi.[1] 1940'ta eşinden ayrıldı.[2] 1943'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu ve mimarlık kariyerine başladı.[1] İkinci evliliğini Bihter Firuzan Hotan ile yaptı ve bu evlilikten iki çocuğu dünyaya geldi.[2]

Eserleri arasında İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir Atatürk Spor Salonu, Pakistan Pavyonu, İzmir Ticaret Odası Tüccar Kulübü ve Oteli yer almaktadır.[4][5][6] 16 Aralık 2006'da kalp yetmezliği nedeniyle İzmir'de öldü.[7][8]

Kitapları

  • Mimari Perspektif ve Gölge (1978)[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Harbi Hotan". İzmir Serbest Mimarlar Derneği. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  2. ^ a b c d "Ünlü mimarın miras davası". Yeni Asır. 8 Temmuz 2010. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  3. ^ "Mimarın oğlu, üvey anneden miras istiyor". Milliyet. 8 Temmuz 2010. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  4. ^ Sayar, Yasemin; Gökmen, Hikmet (Ocak 2008). "Harbi Hotan Anısına..." (PDF). Mimarlar Odası İzmir Şubesi. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  5. ^ Gökmen, Hikmet (Şubat 2000). "Harbi Hotan ile Söyleşi" (PDF). Ege Mimarlık, 34. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  6. ^ Tükel, Cemal (3 Ağustos 2011). "Mimari eserlerimizi ve değerlerimizi korumak". Hürriyet. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  7. ^ "İzmir Atatürk Stadı'nın mimarı öldü". Hürriyet. İzmir. 18 Aralık 2006. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 
  8. ^ "İzmir Mimarını Yitirdi, Harbi Hotan (1916-2006)". yapi.com.tr. 19 Aralık 2006. 25 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Spor Salonu</span>

İzmir Atatürk Spor Salonu, 1971 yılında Alsancak'ta 1971 Akdeniz Oyunları için yapılmış birçok spor içinde barındıran uluslararası standartlarda bir spor salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Opera Evi</span> Avustralyada bir gösteri sanatları merkezi

Sidney Opera Evi, Avustralya'nın başkenti Sidney'in sembolü ve 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri. Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

Abdurrahman Seyfettin Arkan ya da bilinen adıyla Seyfi Nasih, Türk mimar ve şehircilik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

Muhlis Türkmen, Türk mimar. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesördür.

Yapı Endüstri Merkezi veya kısaltılmış ismi ile YEM, başta mimarlar, tasarımcılar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi ile ilgili çalışanlar olmak üzere, mimarlık ve yapı alanlarında bilgi üretimi ve paylaşımı amacıyla 1968-2018 yılları arasında faaliyet göstermiş kurum. Yaptığı çalışmalar arasında konferanslar, kurslar, fuarlar ve sergiler düzenlemek, mimarlık ve yapı alanında yayıncılık yapmak bulunur. Mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü 1992 yılında Mimarlar Odası tarafından Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü verilmiştir.

Türkiye’de çağdaş mimarlığın (1923-2003) önde gelen 20 eseri Mimarlar Odası’nın resmî yayını olan Mimarlık dergisinin 311. sayısında okuyucularına yaptırdığı ankete verilen isimdir. Bu ankette 1923 ile 2003 yılları arasında Türkiye’de mimarlık alanında kayda değer eserlerden seçim yapması istendi.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1952'de açılan müzede resim ve heykel sanatına ait eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Gürhan Tümer, mimarlık alanında Türk öğretim üyesi ve yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Pavyonu</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Pakistan Pavyonu veya Evkaf Vakıflar Pavyonu, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde yer alan bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Swissôtel Büyük Efes</span> İzmir, Türkiyede bir otel

Swissôtel Büyük Efes, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan beş yıldızlı bir oteldir. Konak ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı'nın hemen arkasındadır. 1964'te hizmete giren otel, merkezi İsviçre'nin Zürih şehrinde olan Swissôtel otel zincirinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde, Anayasa Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Anayasa Meydanı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir meydan

Anayasa Meydanı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde yer alan bir meydandır. Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı meydanda bulunmaktadır. Meydan, ilçede gerçekleştirilen birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumrular Sokak</span> Ankarada bir sokak

Kumrular Sokak veya diğer adıyla Kumrular Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan tarihi bir sokaktır. Sakarya, Yüksel ve İzmir caddeleriyle birlikte Kızılay semtinin en önemli yaya bölgelerinden birini oluşturur. Sokağın adı, burada yaşayan kumru kuşlarından gelir. 1940'lı yıllarda, her iki tarafına da simetrik şekilde dikilmiş olan çınar ağaçları sayesinde bir hıyâban şeklini almıştır.