İçeriğe atla

Haramiler

Haramiler
Başladığı yerTürkiye
TarzlarRock müzik
Etkin yıllar1966-1970
1996 - 1998
2001 - günümüz
İlişkili hareketlerUğur Dikmen
Asım Ekren
ÜyelerAyhan Yener
Emrah Yurtçu
Hakan Oral
Cumhur Başaran
Mehmet Kurban
Eski üyelerUğur Dikmen
Koray Oktay
Çetin Yorulmaz
Oğuz Durukan
Asım Ekren

Haramiler, 1966'da Uğur Dikmen tarafından kurulmuş olan rock müzik grubudur. 1968'de Altın Mikrofon yarışmasında ikinci olmuştur. Kısa bir süre sonra dağılmıştır.

1990'lı yılların ortalarında başka kişilerce aynı isimle, eski grubun kurucularından izin alınarak kurulmuştur. Grup, Eskişehir çıkışlı bir rock müzik grubudur. Grup üyeleri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi mezunudur. Şimdiye kadar yayınlanan iki albümü bulunan grup, albümlerinde özellikle Anadolu ezgilerini yoğun olarak kullanmıştır. Solistleri Ayhan Yener ile 2006 yılında vizyona giren Keloğlan Kara Prens'e Karşı isimli filmin soundtrack çalışmasını yapmışlardır.

1960'lı yıllardaki ilk Haramiler grubunun kurucu üyesi Uğur Dikmen'in de destek vermesiyle yine Haramiler adında bir grup genç üyeler tarafından 1991 yılında Eskişehir de kurulur. İlk Haramiler grubu gibi Anadolu Rock tarzında müzik yapmaktadırlar. İlk albümleri Alın Yazısı 1998'de Ada Müzik etiketiyle çıktı.[1] Albümün en ilgi gören parçası olan Mavi Duvar'a video klip çekildi. Drama Köprüsü, Alın Yazısı, Balıkçının Öyküsü, Camdan Küre gibi güzel parçaların bulunduğu albümüyle Anadolu Rock müziğini bize yeniden yaşatan Haramiler cover parçalardan oluşan 2. albümünü 2002 yılında piyasaya sürer. Grup bu albümünde Dadaloğlu, Fabrika Kızı, Leylim Ley gibi klasikleşmiş parçaları bize yeniden sunmuştur.

Grubun 1991 yılındaki kurucularından Ayhan Yener, 1973 doğumlu Türk rock müziği sanatçısı, besteci, doktordur.[2] Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur.

Diskografi

Albümleri

  • Alın Yazısı - 1998
  • Kar Yağıyor Bugün Ankara'ya - 2002
  • Ayhan Yener-Keloğlan Kara Prens'e Karşı - 2006

Şarkılar

  • Drama Köprüsü
  • Emmoğlu
  • Kar Yağıyor Bu Gün Ankara'ya
  • Dadaloğlu
  • Suna Gelin
  • Büyük Şehir
  • Nem Kaldı
  • İnce İnce
  • Yastayım
  • Yeşil Gözlerinden
  • Ala Gözlerini
  • Alın Yazısı
  • Çağır Beni
  • Balıkçının Öyküsü
  • Yaşamak
  • Camdan Küre
  • Çamlıca Yolunda
  • Fabrika Kızı
  • Leylim Ley
  • Mavi Duvar
  • Mektup
  • Sürgün
  • Yeşil Gözlerinden

Kaynakça

  1. ^ "'Haramiler' canlandı". Hürriyet. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  2. ^ "Cem Karaca'nın 'Yol Arkadaşları'". Hürriyet. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MFÖ</span> Türk pop ve rock müzik grubu (1971–2023)

Mazhar Fuat Özkan, kısaca MFÖ, Türk pop ve rock müzik grubu. Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşmaktadır. 1984 yılında çıkardıkları Ele Güne Karşı Yapayalnız ile müzik hayatlarına başlayan grup; bu albümdeki "Ele Güne Karşı", "Güllerin İçinden", "Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da", "Yalnızlık Ömür Boyu" gibi şarkılarla dikkat çekti. 1985 ve 1988 yıllarında sırasıyla "Diday Diday Day" ve "Sufi" şarkılarıyla Türkiye'yi Eurovision şarkı yarışmasında temsil ettiler.

maNga Türk müzik grubu

maNga, Ankara kökenli Alternatif Rock, Nu-Metal ve Rapcore tarzlarında müzik yapan Türk rock grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Ogün Sanlısoy</span> Türk vokalist

Saim Ogün Sanlısoy, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

<i>Ele Güne Karşı Yapayalnız</i>

Ele Güne Karşı Yapayalnız, Türk pop grubu Mazhar Fuat Özkan'ın 20 Ocak 1984'te Balet Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1983 yılının ikinci yarısında İstanbul'daki İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur yapımcılığında kaydedildi. Albüm, çığır açan tekli Ele Güne Karşı başlıklı şarkının yanı sıra Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Deli Deli, Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve Güllerin İçinden gibi hitleri içeriyor. Birçok dergi ve müzik eleştirmenleri dahil olmak üzere yayınlar, albümü Türk pop müzik tarihin en büyük ve en benzersiz albümlerinden biri olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Çetin</span> Türk müzisyen

Yavuz Hilmi Çetin, Türk müzisyen ve gitaristtir. Müzik hayatı boyunca 2 adet albüm çıkarmıştır. 2001 yılında intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Uğur</span> Türk müzisyen ve oyuncu (1953–2023)

Raif Özkan Uğur, MFÖ grubunun üyesi, müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu.

Gece Yolcuları, 1993 senesinde Edis İlhan, Uğur Arslantürkoğlu tarafından kurulan bir pop-rock grubudur. 1995 yılında profesyonel müziğe başlayan, ilk üretimlerini ve konserlerini yapan grup, 10. Geleneksel İstanbul FM Altın Ödüllerinde En İyi Grup ödülünü almıştır.

Galip Boransu, Türk piyanist, şarkıcı ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar ve Fuat</span>

Mazhar ve Fuat, Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in 1970'in başlarında kurduğu Anadolu rock grubudur. İkili 1 LP, 4 tane de 45'lik çıkarmıştır.

Kardaşlar, 1970'lerde etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik etmişlerdir.

Altın Mikrofon, Hürriyet gazetesi tarafından 1965'te düzenlenmeye başlamış bir müzik yarışmasıdır.

Ünol Büyükgönenç Türk şarkıcı, gitarist ve besteci. Cem Karaca ve Kardaşlar ile yaptığı çalışmalar dışında, solo kariyeriyle de tanınır. 1979 yılında üç dalda Altın Mikrofon birincisidir.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

Ozan Çolakoğlu, Türk besteci, aranjör ve müzik yapımcısı, Tarkan ile yaptığı çalışmalar ve bestelediği çeşitli film müzikleri ile tanınmıştır. Sarı Ev yapım şirketinin kurucularından biridir; fakat dB Müzik ile çalışmak için 2010 yılında şirketten ayrılmıştır.

Ulus Müzik veya Ulus Plak, Türk müzik yapım ve dağıtım şirketi. 1990 yılında Unkapanı Plakçılar Çarşısı'nda kuruldu. 1994 yılında ünlü sanatçı Belkıs Akkale'nin müzik şirketi Midas Plak ile birleşerek Ulus Müzik Sanayi A.Ş. adını aldı.

<i>Alın Yazısı</i> (albüm)

Alın Yazısı, 1998 Ada Müzik etiketiyle yayınlanan, Haramiler grubunun ilk stüdyo albümü. Albüm 10 şarkıdan oluşmaktadır.

<i>Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin</i>

Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 4 Mayıs 1988 tarihinde çıkardığı yedinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Kasım 1987 tarihinde başlayan albümün kayıtları Şubat 1988 tarihine kadar sürdü. İki buçuk ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm yayınlandı. Albümde Mahzuni Şerif, Musa Eroğlu, Dadaloğlu, Dursun Başçı, Kul Ahmet, Ali Metin, Ali Metin ve Aşık Emrah gibi birçok sanatçının eserine yer verdi. "Selam Olsun" adlı parçanın müziğini ise kendisi besteledi.