
Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

[[Dosya:Kobayashi Izanami and Izanagi.jpg|sağ|upright=0.66|küçükresim|{{nihongo|Tenkei ile Denizi Karıştırmak. Kobayashi Eitaku tarafından Meiji Dönemi'nde çizilmiştir. İzanagi sağda İzanami ise soldadır. İzanagi ile İzanami resimde Ame no Ukihashi büyük bir mızrak ile denizi karıştırarak Japon Adaları'nı yaratıyor.]]
Susanoo, Japon mitolojisinde bir tanrıdır. Susanoo'nun ismi Nihonshoki'de Susanoo no Mikoto olarak, Kojiki'de ise Takehaya Susanoo no Mikoto veya Tatehaya Susanoo no Mikoto (建速須佐之男命) olarak yazılır. İzumokoku Fudoki'de ise Kamu Susanoo no Mikoto (神須佐能袁命) ve Susanoo (須佐能乎命) olarak geçmektedir. Amaterasu’nun erkek kardeşi olup, mitolojide onunla birlikte Japonya'nın gücünü simgeleyen bir ikili olarak gösterilir.

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

Kokugaku, Japonya'nın Edo döneminin ortalarında yoğun ilgi görmüş olan bir çalışma alanıdır. Rangaku ile beraber Edo dönemini temsil eden alanlardan biri olup, Wagaku, Kōchōgaku, Kogaku diye de anılır. Japon dili, Japon edebiyatı, Tanka şiirleri, Tarih bilimi, Coğrafya bilimi, Teoloji gibi birçok alanı kapsayıp, araştırmacıların Kokugaku'ya yönelik bakış açıları da alandan alana değişir.

Şinto tapınağı, Şintoizm'de bir veya birden fazla Şinto kamisini barındırma amaçlı bir yapıdır. Şinto tapınağı bir ibadet yeri olmayıp kutsal nesneleri saklamak için kullanılır.

Japon mitolojisi eski Japon mitleri, efsaneleri ve inançlarıdır. Japon halkının etnik inancı olan Shintō'yu çok iyi bir biçimde yansıttığı gibi Japon tarihine de ışık tutar. M.Ö. 6. yüzyıldan önceki Japon tarihi efsane, yani Kamiyo 神代 olarak kabul edilir.

Yamata no Oroçi veya Oroçi, efsanevi bir sekiz başlı ve kuyruklu Japon ejderhasıdır.
Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū, bir budo örneği olan Japon dövüş sanatıdır. 1387 yılında Iizasa Ienao kurulmuş olup en eski Japon dövüş sanatlarından biridir.
Takamagahara, Japon mitolojisinde bir yerdir. Şintoizm'de kaminin yaşadığı yer olup Ama-no uki-hashi köprüsü ile Dünya'ya bağlandığı inanılmaktadır.

Yomi veya Yomi-no-kuni, Japoncada ölüler diyarı için kullanılan bir kelimedir. Şinto mitolojisine göre Kojiki ile ilişkili olarak, ölülerin hayattan sonra geldikleri yerdir. En çok Izanami'nin ölümünden sonra çekildiği yer olarak bilinir. Izanagi, Izanami'yi orada izledi ve dönüşünde kendini yıkadı, süreç içinde Amaterasu, Susanoo ve Tsukuyomi no Mikoto'yu oluşturdu.

Ulusal Kuruluş Günü 11 Şubat'ta her yıl kutlanan, Japonya'nın mitolojik temeli ve ilk imparatoru İmparator Jimmu'nun Kashihara'da 11 Şubat 660'taki katılımını kutlayan ulusal bir bayramdır.

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

Hokuto no Ken, Buronson tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Eylül 1983-Ağustos 1988 tarihleri arasında Shueisha'nın Weekly Shōnen Jump dergisinde 27 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Hikâye, nükleer bir savaşla kıyamet sonrası bir dünyada geçmekte olup Hokuto Shinken olarak bilinen ölümcül bir dövüş sanatının halefini kullanan Kenshiro adlı bir dövüşçüye odaklanmaktadır.

Misogi, tüm vücudu yıkayarak arınma ritüeli olan bir Şinto uygulamasıdır. Misogi, Harae adı verilen başka bir Şinto arınma ritüeli ile ilgili olduğundan her ikisi de topluca misogiharae (禊祓) olarak anılır.

Mikoshi, Şintoizm'de taşınabilir Şinto tapınağı olarak da bilinen kutsal bir dini tahtırevandır. Şinto takipçileri, bir festival sırasında veya yeni bir tapınağa taşınırken ana türbe ile geçici türbe arasında hareket ederken bir tanrıyı taşımak için bir araç olarak hizmet ettiğine inanırlar. Mikoshi genellikle sütunları, duvarları, çatısı, verandası ve korkuluğu olan minyatür bir binaya benzer.

Kamidana, bir Şinto kamiyi korumak için sağlanan minyatür ev sunaklarıdır. En yaygın olarak kami ibadetinin evi olan Japonya'da bulunurlar.
Kegare (穢れ・汚れ, kirlilik, pisletme) kirlilik ve pisletmeye işaret eden bir Japonca terimdir; özellikle şintoizm inancında önemli bir yere sahiptir. Kegare'nin tipik nedenleri her türlü ölü bedenle olan etkileşim, doğum, hastalık, adet döngüsü, ve tecavüz gibi eylemlerdir. Şintoizm'de kegare birey tarafından düzeltilmesi gereken bir çeşit tsumi'dir. Kegare durumundan arınmak için misogi ve harae gibi arınma ritüellerinden geçmek gerekir. Kegare yalnızca bu durumdan etkilenen bireyin üzerinde kötü bir etkiye sahip değildir, aynı zamanda ait olduğu toplum üzerinde de kötü bir etkiye sahip olduğuna inanılır.
Şintoizm'de, Norito (祝詞), genellikle belirli bir kamiye ithaf edilen litürjik metinler ve ayinsel sözlerdir.

Yasaka Tapınağı, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 656 yılında inşa edilmiş olup Kyoto'nun Higashiyama semtinin Gion mahallesinde yer almaktadır. Shijō-dōri'nin doğu ucunda bulunan tapınak, kapılar, ana salon ve sahne gibi çeşitli binaları içerir.