Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.
Gandalf, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir.
Gondor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülkedir.
Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.
Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.
Dol Guldur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde kale-kent.
Ayrıkvadi ya da Yarma vadi J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir vadi ve bu vadide kurulan aynı isimdeki krallık.
Pelennor Çayırları Savaşı, Tolkien evreninde Gandalf komutasındaki Gondor'un güçleri ile Angmarlı Cadı Kral komutasındaki Karanlık Lord Sauron'un güçleri arasında Minas Tirith üzerine geçen savaşa verilen isimdir.
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.
J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.
Aşağıdaki listede, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Arda'da kurulmuş olan krallıkların adları ve her bir krallığın isminin yanında adı geçen krallığın kurulduğu tarih belirtilmektedir. Arda, Tolkien'in –gerçek kainata bir alternatif olarak kurgulamış olduğu- hayalî Orta Dünya evreninde dünyaya verilen isimdir.
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenini anlatan Hobbit, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplarda bir ırkın adıdır. Hobbit gibi kimi insansı ırklar ve büyücüler gibi insansı karakterleri olan ırklar buna dahil edilmez.
Rhûn, Orta Dünya'nın doğusunda, Mordor'un kuzeyindeki büyük bir çöl bölgesidir. Rhovanion'un doğusundaki Rhûn denizinin çevresini kapsar. Gondor'a Üçüncü Çağ boyunca saldırılarda bulunarak yıpratan Mordor ittifakı Rhûn krallığı bu bölgede bulunur.
Yeni Birleşik Krallık, Aragorn'un Yüzük Savaşı ardından Gondor'un tahtına geçmesiyle, Arnor ile krallığını birleştirerek kurduğu yeni krallık. Krallığı kurduktan sonra Aragorn'a Kral Elessar denmeye başlandı.
Umbar, Harondor'un güneyinde bulunan Orta Dünya'nın korsanları olan Umbar Korsanlarına ev sahipliği yapan bölgedir.
Dale, Celduin Nehri ile Yalnız Dağ arasındaki insan şehri/krallığıdır. Üçüncü Çağ 2770'de Ejderha Smaug'un saldırısıyla harabeye dönmüş, ancak Erebor cücelerinin yardımıyla tekrar kurulmuştur. Bu sayede insanlar Dale'ye geri dönmüştür.
Son ittifak savaşı, J.R.R. Tolkien kurgusal evreninde bir savaştır.
Akallabêth J. R. R. Tolkien'in fantezi yapıtı Silmarillion'un dördüncü bölümüdür.
J.R.R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde birçok farklı ırk ve halk bulunmaktadır. Bu halklar genel olarak, özgür halklar ve köleleştirilmiş halklar olarak iki ana grup içinde yer alırlar.
Aşağıda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, Birinci Çağ'ın sâdece Güneş Yılları kronolojisi gösterilmektedir.