İçeriğe atla

Haracıma Dokunma

Haracıma Dokunma
Filmin afişi
YönetmenHasan Kazankaya
YapımcıHasan Kazankaya
SenaristYücel Uçanoğlu
OyuncularYılmaz Güney
Gülsüm Kamu
Görüntü yönetmeniVedat Akdikmen
StüdyoKazankaya Film
CinsiSinema filmi
TürüMacera
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1965
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Haracıma Dokunma, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülsüm Kamu'nin oynadığı yönetmenliğini ise Hasan Kazankaya'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.[1]

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<i>Aç Kurtlar</i>

Aç Kurtlar, 1969 yılında çekilen bir Türk filmidir. Filmin başrolünde oynayan Yılmaz Güney aynı zamanda yönetmenliği de üstlenmiştir. Film, yazar Haydar Turan'ın romanından sinemaya uyarlanmıştır. Filmde; aslında önceden öğretmenken karısının öldürülmesi üzerine eşkıya olmuş Serçe Memed lakaplı eşkıyanın dramı anlatılmaktadır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Yılan Hikâyesi</i> Türk televizyon dizisi

Yılan Hikâyesi, Yağmur Ajans imzalı, başrollerini Meltem Cumbul, Memet Ali Alabora, Çetin Tekindor, Ayten Gökçer, Süleyman Turan ve Emre Kınay'ın paylaştığı, 1999-2002 yılları arasında Kanal D'de yayımlanmış olan dram, komedi ve polisiye türündeki Türk televizyon dizisidir. 3 sezondan oluşan dizi, 90. bölümü ile sona erdi.

Gülsüm Kamu, tanındığı diğer adıyla Mine Gülsüm, doğum adıyla Emine Gülsüm Kefeli, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Belanın Yedi Türlüsü</i>

Belanın Yedi Türlüsü, 1969 yılında çekilen, yönetmenliğini Nuri Ergün, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı bir filmdir.

<i>İkisi de Cesurdu</i>

İkisi de Cesurdu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Semra Sar'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı 1963 yapımı Türk filmidir.

<i>Krallar Kralı</i>

Krallar Kralı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülsüm Kamu'nun oynadığı yönetmenliğini ise Bilge Olgaç'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Kasımpaşalı Recep</i>

Kasımpaşalı Recep, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Hudutların Kanunu</i> Yılmaz Güneyin başrolündeki 1966 yapımı film

Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.

<i>Tehlikeli Adam</i> (film, 1965) 1965 filmi

Tehlikeli Adam, başrollerinde Yılmaz Güney ve Selma Güneri'nin oynadığı yönetmenliğini ise Hasan Kazankaya'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Sayılı Kabadayılar</i>

Sayılı Kabadayılar, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülsüm Kamu'ın oynadığı yönetmenliğini ise Hasan Kazankaya'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Kahreden Kurşun</i>

Kahreden Kurşun, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Kan Gövdeyi Götürdü</i>

Kan Gövdeyi Götürdü, başrollerinde Yılmaz Güney ve Gülbin Eray'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>Beyaz Atlı Adam</i>

Beyaz Atlı Adam, başrollerinde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Remzi Jöntürk'ün yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.

<i>İnce Cumali</i>

İnce Cumali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Duru'nun yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

<i>Kozanoğlu</i> (film) film

Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.

Kızıllar ya da Hızıllar, Rusya'nın orta güney bölgesindeki Hakasya'da yaşayan Türk halklarından Hakasların kabilesi.

<i>Toprak Ana</i> (film)

Toprak Ana, senaryosunu Duygu Sağıroğlu'nun yazdığı ve Memduh Ün'ün yönettiği 1973 yapımı Türk filmdir.

<i>Afilli Delikanlılar</i>

Afilli Delikanlılar, Orhan Aksoy'un yönettiği 1964 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde İzzet Günay ve Sadri Alışık oynamıştır.