İçeriğe atla

Har Berakha

Har Berakha
הר ברכה

Har Berakha (İbraniceהַר בְּרָכָה), Samarya Dağları'ndaki Gerizim Dağı'nın güney yamaçlarında, deniz seviyesinden 870 metre (2.850 ayak) yükseklikte yer alan bir İsrailli yerleşim birimidir. Filistinli Şehir Nablus'un yanında bulunur. Har Berakha, Tevrat'taki Tesniye Kitabı'nda bahsedilen ve İsrail'in on iki kabilesinin yarısının üzerine çıkıp bereketler okuduğu iki dağdan birinin adıyla anılmaktadır. Yerleşim, bir topluluk yerleşimi olarak düzenlenmiştir ve Samarya Bölge Konseyi'nin yargı yetkisi altındadır. 2021 yılında 3,062 nüfusa sahipti.[1]

Har Berakha, 17 Kasım 1982'de kuruldu. 1987 yılında, yerleşimi kuran ve kuran Ortodoks Yahudi ailelerin bir çekirdeği geldi. Yerleşimin kurulmasının ardından, "Peninei Halakha" adlı Halakha kitap serisinin yazarı olan Rabbi Eliezer Melamed, yerleşimin rabbi olarak atandı.[2]

Yerleşimde, erkekler ve kızlar için ilkokullar, erkekler ve kızlar için dini liseler ve bir "yeşiva" bulunmaktadır.

2011 yılında, yerleşime yakın bağlarda hasat yapmaya yardımcı olmak için büyük bir Evanjelist Hristiyan grubu geldi ve o zamandan beri yerleşimin batı tepesinde yaşamaktadırlar.

Har Berakha'da birkaç yüz müstakil ev inşa edildikten sonra, yerleşim sakinleri, ev fiyatlarını düşürmek ve genç çiftlere köyde ev satın alma imkanı sağlamak amacıyla dört, beş ve altı katlı binalar inşa etmeye başlama kararı aldılar. İnşaat kapsamında, Har Berakha'da erkekler ve kızlar için bir okul ve on bir anaokulu da inşa edildi.

Kaynakça

  1. ^ "ברכה על הר ברכה". www.inn.co.il. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  2. ^ "This rabbi hopes to explain Judaism to millions with new website". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 18 Haziran 2023. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kur'an</span> İslamın temel dinî metni

Kur'an veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim, Müslüman inancına göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır. İslam inancına göre Kur'an, Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğunu kanıtlayan en önemli ve en büyük mucizedir. Müslümanlar, namaz başta olmak üzere belli başlı ibadetlerinde Kur'an'dan çeşitli bölümler okurlar.

İslam peygamberleri, İslâm dininde Âdem ile başlayıp Muhammed ile son bulan ve peygamber oldukları kabul edilen dinî şahsiyetlere denir.

<span class="mw-page-title-main">Musa</span> İbranî peygamber ve din büyüğü

Musa, Hristiyanlık, İslam ve Bahâîlik gibi İbrahimî dinlerde önemli bir peygamber, Yahudilikte ise en büyük peygamber kabul edilen İbrani din büyüğüdür. İsrail'in on iki oğlundan biri olan Levi'nin soyundan geldiğine inanılır. Tanah'taki anlatımlara göre İsrailoğulları'nın önderi ve kanun koyucusu olan Musa, Tanah'ın ilk beş kitabının birleşimi olan Tevrat'ın gökten indiricisi olarak atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim</span> Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamın müştereken kabul ettiği peygamber, bu dinlerin ortak atası

İbrahim, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi İbrahimî dinlerin ortak atasıdır. Yahudilikte, Yahudiler ile Tanrı arasındaki özel ilişkinin kurucu babası, Hristiyanlıkta, Yahudi ya da Yahudi olmayan tüm inananların ruhsal atası, İslam'da ise Adem ile başlayan ve Muhammed'de sona eren peygamberler zincirinin bir halkasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yehoiakim (Yeni Ahit)</span> Meryemin babası, İsanın dedesi

Yehoiakim, Hristiyan geleneğine göre, Hanne'nin kocası ve İsa'nın annesi Meryem'in ise babası olan Yahudi aziz.

<span class="mw-page-title-main">Sina Dağı</span> Musa Dağı

Sina Dağı, Mısır'da Sina Yarımadası'nda yer alan 2.285 metre yükseklikte bir dağdır. Dinler tarihinde de önemli yeri vardır. Kurak yarımadadaki 2,629 metrelik Aziz Katerina Dağı'ndan sonraki en yüksek ikinci dağıdır.

Rab "Efendi" veya "kral" anlamına gelen İbranice kökenli bir sözcük. Bir diğer anlamı da öğretmen veya usta'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yakub</span> İbrani din büyüğü ve atası, İsrailoğullarının babası

Yakub, Yakov veya İsrail, İsrailoğullarının üç önemli büyüğünden biri olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu olan İsrail, özellikle Yahudilikte çok yüksek bir manevî konuma sahiptir. Hristiyanlıkta önemli bir din büyüğü olarak; İslam'da ise bir peygamber olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Gökköy, Altıeylül</span>

Gökköy, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir. Balıkesir'den Gökköy'e Savaştepe Yolu üzerinden 12 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Yolüstü, Arsin</span>

Yolüstü, Trabzon ilinin Arsin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Harun</span> İbrani peygamber ve din büyüğü

Harun, Musa'nın ağabeyi olan Yahudi kâhin ve din büyüğü.

<span class="mw-page-title-main">Mübahele Ayeti</span>

Mübahele Ayeti, Âl-i İmrân Suresi'nin 61. ayetidir. Mübahele, kelime anlamı olarak "karşılıklı beddua etme" demektir.

Sefaradlarca Zeved habat Aşkenazlarca Simhat bat denen Yahudilikte yeni doğan kız çocuklarına isim koyma törenidir.

<i>Elmayı Yılan Isırdı</i> İngiliz yazar Agatha Christie tarafından 1969 yılında yayınlanan polisiye romanı

Elmayı Yılan Isırdı Agatha Christie'nin romanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İgbo Yahudileri</span>

Nijerya'nın bazı İgboları atalarının Akdenizden gelen İsrailoğulları olduğuna inanır fakat bunu kanıtlayabilecek arkeolojik veya adli tıbbi bir buluntu yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Altın buzağı</span> Eski Ahitte bahsi geçen bir put

Altın buzağı, Eski Ahit'e göre, Musa Sina Dağı'na çıktığında isyan başlatan İsrailoğullarını memnun etmek için Samiri tarafından yapılmış bir puttur. Buzağı, Mısır'ın Tanrısının fizikselleştirilmiş haliydi, dolayısıyla hem puta tapıldığından hem de Tanrı görselleştirildiğinden çifte hata yapılmıştır. Çıkış 32:7-14 RAB Musa'ya, “Aşağı in” dedi, “Mısır'dan çıkardığın halkın baştan çıktı. Buyurduğum yoldan hemen saptılar. Kendilerine dökme bir buzağı yaparak önünde tapındılar, kurban kestiler. ‘Ey İsrailliler, sizi Mısır'dan çıkaran ilahınız budur!’ dediler.”RAB Musa'ya, “Bu halkın ne inatçı olduğunu biliyorum” dedi, “Şimdi bana engel olma, bırak öfkem alevlensin, onları yok edeyim. Sonra seni büyük bir ulus yapacağım.”Musa Tanrısı RAB'be yalvardı: “Ya RAB, niçin kendi halkına karşı öfken alevlensin? Onları Mısır'dan büyük kudretinle, güçlü elinle çıkardın. Neden Mısırlılar, ‘Tanrı kötü amaçla, dağlarda öldürmek, yeryüzünden silmek için onları Mısır'dan çıkardı’ desinler? Öfkelenme, vazgeç halkına yapacağın kötülükten.Kulların İbrahim'i, İshak'ı, İsrail'i anımsa. Onlara kendi üzerine ant içtin, ‘Soyunuzu gökteki yıldızlar kadar çoğaltacağım. Söz verdiğim bu ülkenin tümünü soyunuza vereceğim. Sonsuza dek onlara miras olacak’ dedin.” Böylece RAB halkına yapacağını söylediği kötülükten vazgeçti.

Miryam veya Meryem Amram ile Yochebed'in kızı ve Musa ile Harun'un ablasıdır. Adından ilk defa Tevrat'ın Çıkış kitabında bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Siyon Dağı</span> Kudüste bir tepe

Siyon Dağı, Kudüs'teki Eski Şehir'in duvarlarının hemen dışında yer alan bir tepe. Siyon Dağı terimi İbrani Kutsal Kitabı'ndan önce David Şehri için ve daha sonra Tapınak Tepesi için kullanılmıştır ancak Tapınak Tepesi için kullanılan isim günümüzde "antik Kudüs'ün batı tepesi"dir. Daha geniş anlamda bu terim, tüm İsrail toprakları için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gilboa Dağı</span>

Gilboa Dağı, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bulunan bir sıradağdır. Dağ, 536 metre yüksekliğinde olup Emir Vadisi'ne bakmaktadır.