İçeriğe atla

Haput, Kuba

Koordinatlar: 41°08′34″K 48°11′40″D / 41.14278°K 48.19444°D / 41.14278; 48.19444
Haput
Harita
Bilgiler
Koordinatlar41°08′34″K 48°11′40″D / 41.14278°K 48.19444°D / 41.14278; 48.19444
Genel bilgiler
RayonKuba

Haput (AzericeHaput), Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Baş Kafkas silsilesinin yamacındadır.

Tarihi

Köyün yaranma tarihi belli değildir. Ama çok eski olduğu bellidir.

Nüfus

Köyün esas nüfusunu Şahdağ halkları′ndan haputlular teşkil ediyor.[1][2] Ataları Kafkasya Albanları ihtimal olunuyor.[3][4] XIX yüzyılın 80'li yıllarına ait bir belgede haputluların sayısı 997 kişi gösterilmiştir.[5][6]

Dil

Köy nüfusu haput dili′nde konuşuyor.

Din

Köy nüfusu VII yüzyıldan sonra müslümandırlar.

Eğitim

Köyde ilkokul faaliyet gösteriyor.

Kaynakça

  1. ^ "Хапутлинцы. www.terra.su". 17 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  2. ^ "Большая Энциклопедия в 62 томах: Хапутлинцы". 27 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2011. 
  3. ^ Алиев К. «К вопросу о племенах Кавказской Албании. Исследования по культуры народов Востока». Москва-Ленинград, 1960, s. 18
  4. ^ Гейбуллаев Г.А. «Топонимия Азербайджана». Баку, «Элм», 1986, стр. 93
  5. ^ İmaməddin Zəkiyev. "Naməlum xınalıqlı alimlər". "Ədəbiyyat" qəzeti 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Azerice)
  6. ^ H. Həvilov. Azərbaycan etnoqrafiyası. Bakı. Elm. 1991. səh. 40

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kusar</span> Azerbaycanda şehir

Kusar Azerbaycan'ın Kusar Rayonu'nun başkentidir. Kusar, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde, Kuşçay Nehri üzerinde, Hudat tren istasyonunun 35 kilometre güneybatısında yer alır ve Bakü'ye 180 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kınalıklılar</span>

Kınalıklılar veya Ketş halkı, Azerbaycan’ın kuzeyindeki Kuba Rayonu'nda Tufandağ ile Kızılkaya arasındaki Kınalık’ta yaşayan bir topluluk.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ</span>

Şahdağ Dağı, Azerbaycan'ın en yüksek dağlarından biridir. Yüksekliği 4.243 metredir. Büyük Kafkas Sıradağlarının bir parçası olup Azerbaycan′nın Kusar Rayonu sınırlarında yer almaktadır. Şahdağ ile Kızılkaya, Tufan Dağı ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte Kınalık köyü yerleşiyor.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ halkları</span> Azerbaycanın kuzeyindeki Şahdağ çevresinde yaşayan birkaç küçük etnik topluluk.

Şahdağ halkları veya Şahdağ ulusal etnik grubu veya Küçük Yediler, Azerbaycan'ın yerli nüfusu (aboriginal), etnik azınlıklarındandır. Azerbaycan'ın millî serveti olarak görülmektedir.

Ebu Müslim camileri, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda en eski camiler. Orada aynı isimli 3 cami vardır. Azerbaycan'ın aborigen nüfusuna ait, etnik azınlıklar olan Şahdağ halkları'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Buduq, Kuba</span>

Buduq, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

<span class="mw-page-title-main">Cek, Kuba</span>

Cek, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Cek yerleşim yeri deniz seviyesinden 1643 metre yüksekliktedir.

Əlik, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Əlik Belediyesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Krız</span>

Krız, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

<span class="mw-page-title-main">Kınalık, Kuba</span>

Kınalık, veya yerel dilde: Kətiş — Azerbaycan Cumhuriyeti Kuba rayonunun aynı adlı idari biriminde köy ve bu birimin merkezi. Kınalık Belediyesinin merkezidir. Tufan Dağı ile Kızılkaya, Şahdağ ve Kınalık Dağı arasındaki yükseklikte yerleşiyor. Kınalık yerleşim yeri deniz seviyesinden 2350 metre yüksekliktedir.

Yergüc, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy.

<span class="mw-page-title-main">Cekliler</span> Azerbaycanın Kafkasya bölgesinin kuzeyinde yaşayan yerli halk

Cekliler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halklarından biridir. Konuştukları dil Cekce veya Cek dili olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Buduklular</span> Kuzeydoğu Kafkasyada etnik bir topluluk.

Buduklular, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerbaycan'daki etnik azınlıklarından olan Şahdağ halklarından biridir. Konuştukları dil Budukça olarak adlandırılır.

Elikliler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Elik dili olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Haputlular</span>

Haputlular, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Haput dili olarak adlandırılır.

Yergüclüler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halkları′ndan biridir. Konuştukları dil Yergüc dili olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki millî parklar, bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şahdağ Millî Parkı</span>

Şahdağ Millî Parkı, Azerbaycan'da millî park. Yüzölçümü 1305.08 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet halkı</span>

Sovyet halkı veya SSCB vatandaşları Sovyetler Birliği nüfusunu bir arada tanımlamak için üretilmiş şemsiye bir demonim terimdir. Başlangıçta Sovyet nüfusuna özgün olmayan bir referans olarak kullanılmış, sonra "insanların yeni bir tarihsel, sosyal ve uluslararası halk birliği" olarak değerlendirilmiş ve farklılıkların yok edilmesi amacı güdülmüştür.