İçeriğe atla

Hanım İbrahimova

Hanım İbrahimova
Azerbaycan Azerbaycan'ın İsviçre Büyükelçisi İsviçre
Görev süresi
13 Eylül 2017 - 24 Nisan 2021
Yerine geldiğiEkrem Zeynallı
Kişisel bilgiler
Doğum 1979
Bakü, Azerbaycan
Bitirdiği okul Columbia Üniversitesi
Mesleği Diplomat

Hanım İbrahimova (d. 1979; Bakü, Azerbaycan) — Azerbaycanlı diplomat. 13 Eylül 2017 tarihinden Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İsviçre Konfederasyonu Büyükelçisi.

Hayatı

Hanım İbrahimova 1979 yılında Bakü şehiri'nde doğmuştur. Hanım İbrahimova, yüksekokulu Columbia Üniversitesi'nde bitirmiştir.

Ödülleri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ayaz Mutallibov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Ayaz Niyazi oğlu Mutallibov, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin sonuncu ve Azerbaycan'ın 1. Cumhurbaşkanı.

<i>Cevat Han</i> (film) film

Cevat Han, başrollerini Nureddin Mehdihanlı, Elçin Allahverdiyev, Amaliya Penahova ve Ramiz Novruzov'un paylaştığı, Sabir Rüstemhanlı'ın senarist, Revşen Almuradlı'nın yönetmenlik, Haydar Dadaşov'un yapımcılığını üstlendiği 2008 Azerbaycan yapımı savaş, tarih ve biyografi filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Alekber Sabir</span> Azerbaycanlı şair, filozof, öğretmen

Sabir, Mirza Alekber Zeynelabidin oğlu Tahirzade, Azerbaycanlı şair, yeni satirik akımın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Televizyon Kulesi</span>

Bakü Televizyon Kulesi, Bakü'de inşa edilen televizyon kulesi. İnşasına 1979 yılında başlanılan kule 1996 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 310 m (1017 ft) olan kulenin 1985 yılında tamamlanması planlanmaktaydı. Fakat inşasına bir dönem ara verilmiş ve 1993 yılında Haydar Aliyev'in dönüşünden sonra devam ettirilmiştir. 65. katta dönen restoran 2008 yılında kullanıma sunulmuştur. Kule, Bakü'nün en önemli simge yapılarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mirza İbrahimov</span> Azerbaycanlı yazar, dramaturg

Mirza İbrahimov, Sovyet Azeri bilim ve devlet adamı, romancı, akademisyen

Azerbaycan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycan'ın kamusal yayın kuruluşu İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) tarafından organize edilen Böyük Səhnə isimli yetenek şovu doğrultusunda ülkenin temsilcisi Dilara Kazımova olarak belirlenmiştir. Kazımova, yarışmada "Start a Fire" isimli şarkıyı seslendirmiş ve yarı finali geçip, finalde 33 puan ile yirmi ikinci olmuştur. Bu, Azerbaycan'ın 2014 yılına dek aldığı en kötü sonuçtur.

<span class="mw-page-title-main">Lenkeran Devlet Üniversitesi</span>

Lenkeran Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Bağımsız Azerbaycan'ın ilk üniversitesidir. Esası 1991 yılında yüksek eğitim ocağı olarak, Bakü Devlet Üniversitesi'nin yan kuruluşu gibi konulmuş, 1992 yılından bir üniversite olarak kurulmuştur. Üniversitenin rektörlüğünü Natik İbrahimov yapmaktadır.

<i>Yedi Oğul İsterim</i>

Yedi Oğul İsterim, 1970 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Filmin senaryosu, yönetmen Yusif Samedoglu'nun babası şair Samed Vurgun'nun Azerbaycan'da Sovyet iktidarının kurulması üzerine yazdığı Komsomol Poeması şiire dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Davud Hüseynov</span> Azerbaycanlı politikacı (1894-1938)

Mirzə Davud Hüseyinov — Azerbaycan Devrim Komitesi Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1921 Mayıs-Aralık tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı, 1925 yılı içinde Maliye Bakanı. Ayrıca Yüksek İktisat Şûrası Başkanlığı, Transkafkasya SFSC XKS Başkan Yardımcılığı, Transkafkasya SFSC Halk Maliye Komiserliği, Tacikistan Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Kâtipliği (1930-1933) görevlerinde de bulunmuştur.

Salatın Asgerova, Karabağ Savaşı'nda öldürülmüş ilk Azeri kadın gazeteci; Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

Rasım İbrahimov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Nureddin İbrahimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Elza İbrahimova</span> Azerbaycanlı besteci

İmameddin kızı Elza İbrahimova, Azeri bestecidir. Azerbaycan'ın (2008) ve Dağıstan'ın halk sanatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Safa Ahundov</span>

Safa Ahundov (1958-1992), Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Rövşen Ekberov</span>

Rövşen Telman oğlu Ekberov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

2010 Çaylı çatışmaları ya da Mardakert çatışmaları, Dağlık Karabağ Savaşı ateşkesinin bir dizi ihlaliydi. Azerbaycan'ı ve tanınmayan ancak de facto bağımsız Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin etnik Ermeni askerî güçlerini ayıran temas hattının ötesinde gerçekleşti. Her iki taraf da diğerini ateşkes rejimini ihlal etmekle suçladı. Bunlar, 1994'ten beri yürürlükte olan ateşkesin iki yıldaki en kötü ihlalleriydi ve Mart 2008'deki Mardakert çarpışmalarından bu yana Ermeni güçlerinin en ağır kayıpları yaşadığı süreç oldu.