Urmiye veya Urumiye, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.
Erdebil, İran'ın Güney Azerbaycan bölgesinde, İran'ın aynı isimli Erdebil Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.
İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.
Yahudi Farsçası veya Cidi hem İran Yahudileri'nin konuştuğu lehçeye hem de İbranice harflerle yazılmış Yahudi-Farsça metinlere denir. Genel anlamda Cidi eskiden Pers İmparatorluğu'nda ve bugünün İran'ında Yahudiler'in konuştuğu İrani dillerinin adıdır; daha özele inildiğinde ise Yahudi Farsçası Tahran ve Meşhed'deki Yahudi cemaatlerinde konuşulan bir lehçedir. Bazen Tora'nın olmadığı dil anlamına gelen Latorayi ismi de kullanılır.
Hulaula, İran Kürdistanı'nda ortaya çıkmış modern Yahudi Aramicesidir. Bu dile bazen Neo-Aramca ya da Yahudi Aramcası da denir. Hulaulá dilini konuşanların büyük bir kısmı İsrail'de yaşamaktadır. Hulaulánın kelime anlamı Yahudidir. Bu dili konuşanlar kendi dillerine Lişana Noşan ya da Lişana Ahni derler; ikisi de bizim dilimiz demektir. Hulaulá dilini diğer Yahudi Aramicesi dillerinden ayırmak için edatlarındaki ve zamir eklerindeki farklılıklarından dolayı Galiglu (benim-senin) da denir. Bilim insanları ise daha bir teknik isim olan İran Kurdistanı Yahudi Neo-Aramcası demeyi tercih eder.
Bukan, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Salmas, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Bunab, İran 'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.
Ferahşehr (Farsça : فرخشهر), İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti'nde şehir.
Aligudarz, İran'ın Luristan Eyaleti'nde şehir.
Astara, İran'ın Gilan Eyaleti'nde şehir.
Hansar şehristanı (Farsça: شهرستان خوانسار), İran'nde İsfahan Eyaleti'nin 22 şehristanından birisidir.
Demavend, İran'ın Tahran eyaletindeki bir şehirdir.
İranşehr, İran'ın Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde şehir.
Geraş, İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.
Ebuzeydabad, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.
Negur, İran'ın Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde şehir.
Batı İran dilleri, Doğu İran dilleri ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunu oluşturan iki koldan biridir. Batı İran dilleri temelde Kuzeybatı İran dilleri ve Güneybatı İran dilleri olmak üzere iki kola ayrılmaktadır. Eski Farsça, Medce, Partça ve Orta Farsça gibi diller İran dillerinin batı grubunda yer almış belgelenmiş en eski dilleridir. Farsça, Kürtçe, Beluçça, Lurca, Zazaca, Talışça, Tatça, Simnanca, Sengserce, Gilekçe gibi diller bu grupta yer almaktadır.
Hansarca, İran dilleri'nin Kuzeybatı İran dilleri koluna bağlı bir dildir. İsfahan eyaletinin batısında, Hansar şehri etrafında konuşulmaktadır.
Yahudi-İran dilleri ya da Yahudi-İran lehçeleri, İran Yahudileri tarafından İran'da konuşulan dillerdir. Antik Çağ Pers imparatorluklarından bu yana konuşulan bu diller, genellikle İran'da Müslümanlar tarafından konuşulan İran dilleri ve lehçelerine göre daha muhafazakardır. Diğer Yahudi dilleri gibi Yahudi-İran dilleri de İbranice birçok alıntı sözcüğe sahiptir ve dillerin yazımında İbrani alfabesinin varyasyonları kullanılmaktadır. Letorayca, bu dillere konuşurları tarafından verilen bir diğer adlandırmadır. Yidiş ve Ladino'yla karşılaştırıldığında Yahudi-İran dillerinde diğer dillerden alıntı sözcükler daha azdır.