İçeriğe atla

Hans von Seeckt

Hans von Seeckt
Doğum22 Nisan 1866
Schleswig
Ölüm27 Aralık 1936 (70 yaşında)
Bad Wildungen, Hesse
Bağlılığı
Hizmet yılları1885-1926
1933-1935
RütbesiGeneraloberst
Komutası11. Ordu Kurmay Başkanı
Chef der Heeresleitung der Reichswehr
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Ödülleri Demir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf) Mecidiye Nişanı Osmaniye Nişanı
Seeckt, Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile birlikte, (Hodoriv, Haziran 1916)

Johannes "Hans" Friedrich Leopold von Seeckt (22 Nisan 1866 – 27 Aralık 1936), Alman general. I. Dünya Savaşı sırasında General August von Mackensen ile doğu cephesindeki Alman hareketlerinin planlanmasında önemli rol oynadı. 1919-1920 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı hüviyetinde olan Askerî Büro Şefi görevini yürüttü.

Babası, Posen askeri valisi olarak görevinden emekli olurken Alman Ordusu içinde önemli bir generaldi.[1][2] 1885 yılında Prusya Ordusu'na katıldı.[3] Elit Kaiser Alexander Muhafız Bombacıları birliğinde görev aldı. 1897 yılında Prusya Genelkurmayı'na katıldı. 1913 yılında Berlin merkezli 3. Kolordu'nun Kurmay Başkanı oldu. Ağustos 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlaması ve seferberlik ilanından sonra kurmay başkanı olduğu 3. Kolordu, Batı Cephesi'nde Schlieffen Planı'na uygun olarak yapılacak saldırı için 1. Ordu'nun sağ kanadına atandı.[4]

27 Ocak 1915 tarihinde Albay rütbesine terfi etti. Mart 1915'te 11. Ordu Komutanı General August von Mackensen'in Personel Şefliği göreviyle Doğu cephesine transfer edildi. Planlamada önemli bir rol oynadı ve Mackensen'in emrinde son derece başarılı seferler yürüttü.

27 Haziran 1915 tarihinde General Mackenzen ile birlikte Rus orduları ikiye bölen harekâtın planlarını yaptı. 2 Mayıs tarihinde 11. Ordu emrinde, Gorlice-Tarnów Taarruzu'na katıldı. Taarruzun kesin başarı getirmesi nedeniyle Prusya'nın en yüksek askerî nişanı olan Pour le Mérite ile ödüllendirildi. Haziran 1915 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. 11. Alman Ordusu, 3. Avusturya-Macaristan Ordusu ve 1. Bulgar Ordusu'ndan oluşan Mackensen Ordular Grubu'nda yine aynı görevine devam etti. 6 Ekim ve 24 Kasım 1915 tarihleri arasında Sırbistan'a yapılan Macar-Bulgar seferinin planlarını yaptı ve harekâtların yürütülmesinde önemli bir rol oynadı. Başarıları Alman Ordusu'ndaki şöhretini arttırdı. "Seeckt nerede, zafer orada" sözü söylenmeye başlandı.

Başarıları, General Mackenzen'in tavsiyesiyle Meşe Yapraklı Pour le Mérite ile ödüllendirildi. Haziran 1916'da Galiçya'daki 7. Avusturya-Macaristan Ordusu'nun kurmay başkanlığına atandı.[5]

1917 yılında, Albay Fritz Bronsart von Schellendorf'un yerine Osmanlı Genelkurmay Birinci Başkanlığı görevine atandı.

Ekim 1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Mondros Mütarekesi'ni imzalaması üzerine Kasım 1918'de Almanya'ya döndü. 1919 baharında Paris Barış Konferansı'nda Alman Genelkurmayı'nı temsil etti. Almanya'nın silahsızlanma taleplerini sınırlamak için çabaladı. Silahlı kuvvetlerin 200.000 kişilik mevcudu olmasını istedi ise de bu reddedildi. Haziran 1919'da Almanlar, Versay Antlaşması hükümlerini kabul etti.

Ekim 1926'da ordudaki görevinden istifa edene kadar Alman ordusunu düzenlemekle meşgul oldu. 1919 yılında Reichswehr Kurmay Başkanlığı görevine atandı. Onun doktrini, taktikleri, Alman ordusunun eğitimi ve oluşumunda temel alındı.[6] Reichswehr'da açık, standart ve kesin harekât doktrini yarattı. Bu çalışmaları II. Dünya Savaşı'nda Alman Ordusu'nun harekât planlarının esasını oluşturdu.[7]

1926 yılında emekli olduktan sonra 1930-1932 yılları arası Reichstag üyesi olarak görev yaptı. 1933-1935 yılları arasında Çin'de Çan Kay-şek'in yanında askeri danışman olarak Çinli komünistlere karşı yaptığı savaşta bulundu.

27 Aralık 1936 tarihinde Berlin'de öldü.

Kaynakça

  1. ^ Kochan 37.
  2. ^ Gordon 94.
  3. ^ "Hans von Seeckt (German general)". Encyclopædia Britannica Online. 2010. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2010. 
  4. ^ Cron 2002, s. 303.
  5. ^ Kent 1984, s. 120.
  6. ^ Corum 1992, s. 79.
  7. ^ Corum 1992, s. 34.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Erich von Falkenhayn</span>

Erich Georg Sebastian Anton von Falkenhayn, Alman general ve Osmanlı mareşali.

Alman Askerî Misyonu, Balkan Savaşları'ndan sonra Osmanlı ve Alman hükûmetleri arasında varılan anlaşma gereğince 14 Aralık 1913 tarihinde Otto Liman von Sanders başkanlığında Osmanlı Ordusu'nu ıslah etmek amacıyla kurulan askeri kurul, İstanbul'a geldi. 42 kişiden oluşmaktaydı. Savaş başlayınca misyonun mevcudu 70'e çıkarıldı. Savaşın sonuna kadar bu sayı 800'e ulaştı. Bu misyon dışında 23'ü general, 10'u amiral olmak üzere orduda 130, donanmada 60, toplamda 190 Alman subay görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet</span> Türk General

Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, Türk asker, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Çobanlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Cevat Çobanlı, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Blomberg</span> Savunma Bakanlığı ve başkomutanlık yapmış Alman subay

Werner Eduard Fritz von Blomberg Nazi Almanyası'nın Savunma Bakanı ve Wehrmacht'ın ilk Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Beck</span>

Ludwig Beck, Alman subay. Nazi Almanyası döneminde Truppenamt Başkanı (1933-1935) ve OKH Başkanı (1935-1938).

<span class="mw-page-title-main">Henning von Tresckow</span>

Henning von Tresckow, , Almanya ve Nazi Almanyası'nın kurmay subayı, tümgenerali ve Fedor von Bock'un yeğeni. Gerd von Rundstedt'in emrinde Ordular Grubu A'nın kurmayı, Günther von Kluge'nin emrinde Doğu Cephesi'nde Merkez Ordu Grubu harekât birinci kurmayı, Batı Cephesi'nde Oberbefehlshaber West kurmay başkanı. Henning von Tresckow, 1941'de Ordu Grubu Merkez'de bir direniş örgütlemeye başlar. 13 Mart 1943'te Tresckow'un Hitler'in uçağına yerleştirdiği saatli bomba patlamaz ve Hitler'e yaptığı suikast başarısız olur. Ardından Von Stauffenberg ile 20 Temmuz Suikastini planlar fakat sonuç başarısız olur. Başarısız suikast girişiminin ardından von Tresckow ertesi gün intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Olbricht</span>

Friedrich Olbricht, Alman subay. Nazi Almanyası'nda OKH Normal Kara Kuvvetleri Dairesi Başkanı ve OKW Yedek Savunma Dairesi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Eberhard von Mackensen</span>

Friedrich August Eberhard von Mackensen,, Alman piyade subayı, II. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunda Generaloberst rütbesiyle görev yapmış asker. Mareşal August von Mackensen'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Brauchitsch</span>

Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch, II. Dünya Savaşı'nda belli bir süre Alman Ordusu'nda başkumandanlık görevi üstlenmiş Alman mareşal. Asil bir subay ailesinde doğdu; 1900'de Prusya muhafızlarına atandı. I. Dünya Savaşı esnasında Batı Cephesi'nde tümen ve kolordu kademesindeki görevlerde üstün başarı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Maximilian von Weichs</span>

Maximilian von Weichs, Almanya'nın süvari subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Fritsch</span>

Werner von Fritsch, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Reichswehr</span> Almanyanın 1919-1935 yılları arasındaki, Versay Antlaşması hakları sahibi ordusu

Reichswehr, Almanya'nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması'nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Georg-Hans Reinhardt</span>

Georg-Hans Reinhardt, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda 3. Panzer Ordusu ve Merkez Ordular Grubu Komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">August von Mackensen</span>

Anton Ludwig August von Mackensen, Alman mareşal. Generaloberst Eberhard von Mackensen'in babasıdır. I. Dünya Savaşı sırasında başarılarından dolayı Alman İmparatorluğu'nun en önde gelen askeri liderlerinden biri hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred von Waldersee</span>

Alfred Ludwig Heinrich Karl Graf von Waldersee, Alman Mareşal. 1888-1891 Alman İmparatorluk Genelkurmay Başkanı ve 1900-1901 yılları arası Çin Müttefik Yüksek Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Bülow</span>

Karl Wilhelm Paul von Bülow 1914'ten 1915'e kadar I. Dünya Savaşı sırasında 2. Alman Ordusunu komuta eden bir Alman mareşaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Buhle</span>

Walther Buhle 1942'den beri Oberkommando der Wehrmacht'ın Ordu Kurmay Başkanı ve 1945'te ordunun silahlanma şefi olan Alman ordusunda bir piyade generaliydi. Walther, Hitler'i takip ettiği için erkek kardeşi ve ailesi tarafından reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Gorlice-Tarnów Taarruzu</span>

I. Dünya Savaşı sırasında ki Gorlice-Tarnów saldırısı başlangıçta Doğu Cephesi'nde güneydeki Avusturya-Macaristanlılar üzerindeki Rus baskısını hafifletmek için küçük bir Alman saldırısı olarak tasarlanmıştı, ancak İttifak Devletleri'nin 1915'teki başlıca saldırı çabasıyla sonuçlandı ve Rus hatlarının tamamen çökmesine, Rusya'nın içlerine doğru geri çekilmelerine neden oldu. Devam eden eylem dizisi, 1915'teki sefer sezonunun çoğunu kapladı ve Mayıs başında başladı; ancak kötü hava koşulları nedeniyle Ekim ayında sona erdi. Mackensen, bir atılım sağlamayı, daha sonra Rusların Dukla Geçidi'nden ve Vistül'ün kuzeyindeki mevzilerinden geri çekilmesine yol açacak bir operasyonun ilk aşaması olarak görüyordu.