İçeriğe atla

Hans Thewissen

Hans Thewissen
DoğumJohannes Gerardus Marie Thewissen
28 Kasım 1959 (64 yaşında)
Herkenbosch, Hollanda.[1]
MilliyetAmerikan ve Felemenk
EğitimUtrecht Üniversitesi (MSc),
Michigan Üniversitesi (PhD)
Tanınma nedeniAmbulocetus,
Pakicetus,
Indohyus,
Kutchicetus
ve Kuzey kutbu balinaları üzerine yaptığı çalışmalar
Kariyeri
DalıPaleontoloji, evrimsel biyoloji, anatomi, embriyoloji, duyusal ekoloji
Çalıştığı kurumlarKuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi,
Kent State Universitesi
Cleveland Doğa Tarihi Müzesi
Doktora
danışmanı
Philip D. Gingerich

Hans Thewissen, Hollandalı-Amerikalı bir paleontologdur.

Saha çalışması balinalarda karadan suya geçişindeki adımlar için fosiller keşfetti: Ambulocetus, Pakicetus, Indohyus ve Kutchicetus. Şu anda, biyolojileri ve yönetim ve koruma üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinmek için Alaska'daki modern grönland balinası ve beyaz balinaları inceliyor.

Kariyer

Thewissen ile kendisinin bulduğu ve tanımladığı Ambulocetus natans

Thewissen, 1993'ten 1999'a kadar Kuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi'nde (daha sonra Northeastern Ohio Üniversiteleri Tıp Fakültesi olarak adlandırıldı) yardımcı doçent, ardından 1999'dan 2008'e kadar doçent oldu.

2001 yılında Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak bulundu. 1994'ten beri Cleveland Doğa Tarihi Müzesi'nde araştırma görevlisidir. 2008'de Kuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi'nde Anatomi Profesörü olan Ingalls-Brown Bağışlı Kürsüsü oldu.[2] Şubat 2019'da Alaska'daki Sitka Sound Science Center'da ikamet eden bir bilim insanıydı.

Bulunduğu bilim filmleri ve TV şovları

Discovery Channel, "Paleoworld", 1994." Denizlere Dönüş" Paleoworld (Sezon 1)

BBC, "Canavarlarla Yürümek", 2001 (geniş röportajlarla kaplı çalışma).[3][4][5][6]

NHK (Japon Ulusal Kamu Televizyonu), "Okyanuslar", 1996

Discovery Channel, 2001 "Okyanuslar".

Discovery Channel (BBC yapımı), 2006. Rahimdeki Yaşam (yunuslarda doğum öncesi gelişim).[7]

Rahimdeki Hayvanlar, 2006.[8]

Evrimler (National Geographic Channel), 2009.[9]

Morphed, 2009.[10]

Kitaplar

Kaynakça

  1. ^ Hermans-Delescen, H.G. "Landgenoot". NRC Handelsblad. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  2. ^ "J. G. M. 'Hans' Thewissen Ph. D., College of Medicine | Northeast Ohio Medical University". 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "When Whales had Legs". imdb. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Land of Giants". imdb. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  5. ^ "Whale Killer". imdb. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2018. 
  6. ^ "Walking with Prehistoric Beasts". imdb. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "In the Womb". IMDB. 19 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Animals in the Womb". 10 Aralık 2006. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – IMDb vasıtasıyla. 
  9. ^ "Evolutions". National Geographic TV. 25 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Morphed". imdb. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Memeliler</span> kara omurgalıları sınıfı

Memeliler, hayvanlar aleminin insanların da dâhil olduğu, dişilerinde bulunan meme bezleri ve hem dişi hem erkek bireylerinde bulunan ter bezleri, kıl, işitmede kullanılan üç orta kulak kemiği ve beyinde yer alan neokorteks bölgesi ile ayrılan bir omurgalı sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Balinalar</span> sucul memeli grubu

Balinalar içinde balinaları, yunusları ve muturları barındıran, çift toynaklılar takımında bir infra takımdır. Biyolojik adlarda "balina" için Latince cetus sözcüğü kullanılır, özgün anlamı ise "büyük deniz hayvanı"dır. Latinceye ise Yunancadan geçmiştir. Yunanca κῆτος sözcüğü "balina" ya da "herhangi bir dev balık veya deniz canavarı" anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Balina</span> çeşitli türlerden oluşan büyük plasentalı deniz memelileri

Balina yaşamını tamamen suda sürdüren ve yaygın olarak dünya okyanuslarında bulunan farklı çok sayıda türden oluşan plasentalı deniz memelileridir. Cetacea infra takımı içinde genellikle yunusları ve musurları hariç tutarak oluşturulmuş formel olmayan bir gruplamada yer alırlar. Balinalar, yunuslar ve musurlar çift toynaklılarla birlikte Cetartiodactyla takımında yer alırlar. En yakın akrabaları olan su aygırlarından 55 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Balinaların iki parvo takımı dişsiz balinalar (Mysticeti) ve dişli balinalar (Odontoceti) birbirlerinden yaklaşık 34 milyon yıl kadar önce ayrılmışlardır. Yaşayan ve balina olarak kabul edilen familyalar şunlardır: Balaenopteridae, Balaenidae, Cetotheriidae, Eschrichtiidae, Monodontidae, Physeteridae, Kogiidae ve Ziphiidae.

<span class="mw-page-title-main">Discovery, Inc.</span> Amerikan küresel medya ve eğlence şirketi

Discovery, Inc. (DI) bir Amerikan küresel medya ve eğlence şirketidir. Şirket John Hendricks tarafından 17 Haziran 1985 tarihinde Discovery Channel adıyla tek bir kanal olarak yayın hayatına başladı. Bugün ise DI'in dünya üzerinde 170 ülkede, 33 dilde, 1.5 milyar seyircisi ile 100'ün üzerinde kanalı ve 29 eğlence markası bulunmaktadır. Discovery Communications Silver Spring, Maryland'de kuruldu. Şirket sloganı: "The number-one nonfiction media company.(çeviri: Bir numaralı kurgu-dışı medya şirketi.)"

<span class="mw-page-title-main">Balinaların evrimi</span> Eosen devrinin başında sucul hayata adapte olmaya başlayan mezonikid benzeri çift toynaklıların evrimsel süreci

Balinaların evriminin, Hindistan alt kıtasında 50 milyon yıl önce çift toynaklılardan başladığı ve en az 15 milyon yıllık bir süre boyunca ilerleyip günümüz dişli ve dişsiz balina gruplarını oluşturduğu düşünülmektedir. Balinalar, çift toynaklılar takımına ait, tamamen suda yaşayan deniz memelileridir ve yaklaşık 50-55 milyon yıl önce diğer çift toynaklılardan kopmuşlardır. Birçok analiz, balinaların Eosen veya daha öncesinde evrimleştikleri ve su aygırları ile nispeten yakın – diğer çift toynaklılara göre – bir ortak ataya sahip olmaları gerektiğini göstermiştir. Memeli olarak, hava solumak için yüzeye çıkarlar; yüzgeçlerinde 5 parmak kemiği vardır; yavrularını emzirirler. Tamamen suda yaşamalarına rağmen, karasal atalarından gelen birçok iskelet özelliğini korumuşlardır. 1970'lerin sonlarında Pakistan'da yapılan araştırmalar, deniz memelilerinin karadan denize geçişindeki çeşitli aşamaları ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Uzun dişli gagalı balina</span>

Uzun dişli gagalı balina veya Layard gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Epiteti bu balina türünün ilk çizimlerini yapıp taksonomist John Edward Gray'a gönderen ve 1865 yılında tarifinin yapılmasını sağlayan Güney Afrikalı Edgar Leopold Layard onuruna verilmiştir.

<i>Pakicetus</i> bir arkaik balina cinsi

Pakicetus, Erken Eosen'de Pakistan yakınlarında yaşamış, ilkel bir ikiyaşamlı cetacean cinsidir. Yaklaşık olarak kurt büyüklüğünde bir çift toynaklıydı. Muhtemelen suda veya yakınında yaşayan hayvanlarla, balıklarla ve böceklerle besleniyordu. Paleontologların büyük çoğunluğu, onu kara memelileri ile balinalar arasında bir geçiş türünü temsil eden en bazal balina olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Archaeoceti</span> arkaik balinaları içeren bir taksonomik grup

Archaeoceti veya arkaik balinalar, Erken Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında yaşamış, parafiletik bir ilkel balina kladıdır. En erken balina radyasyonunu temsil eden bu balinalar, balina evrimindeki ilk ikiyaşamlı (amfibi) aşamaları içerir; bu nedenle Archeoceti, çağdaş balina grupları olan Mysticeti ve Odontoceti'nin de atalarıdır. Bu ilk evrimsel radyasyon, Hindistan ve Asya'yı ayıran sığ sularda meydana geldi (Eosen); su yaşamına iyi uyarlanmış türlerin çeşitlenmesi ve çağdaş balinaların en erken örneklerinin görülmeye başlanması ise Oligosen'e dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Pakicetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Pakicetidae, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır. Familyaya ait fosiller Kuzey Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan'da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Remingtonocetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Remingtonocetidae, Orta Eosen'de Hindistan ve Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina familyasıdır. Remingtonocetidae'nin en eski temsilcileri, Ambulocetus ile aynı fosil bölgelerinde bulunur, ancak en büyük remingtonocetid çeşitliliği, 48 ila 41 milyon yıl önce Hindistan ve Pakistan'daki daha genç kayalardan bilinmektedir. Toplamda, kafatası uzunluğunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan uzun bir burun ile karakterize edilen 6 remingtonocetid cinsi vardır.

<i>Ambulocetus</i> soyu tükenmiş arkaik balina

Ambulocetus, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsi. Cins, 1994 yılında tanımlanan, kalıntıları yaklaşık 47.5 milyon yıllık olan Ambulocetus natans tip türü ile bilinir. Ambulocetus, Pakicetus ve Himalayacetus'dan sonra, bilinen en eski balinalardandır.

<i>Kutchicetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Kutchicetus, Orta Eosen'de Batı Hindistan'da yaşamış bir arkaik balina cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Mesonychia</span> memeli takımı

Mesonychia, erken Paleosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış arkaik toynaklı memelileri kapsayan bir etçil memeli grubudur.

Protocetidae, Orta Eosen'de yaşamış arkaik balinaları içeren bir erken balina familyasıdır. Familyaya ait canlıların fosilleri, Güney Asya, Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu eyaletlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Raoellidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Raoellidae,, Whippomorpha kladından soyu tükenmiş bir yarısucul çift toynaklı familyasıdır. Raoellidlerin fosilleri, Güne ve Güneydoğu Asya'nın Eosen tabakalarında bulunur.

Himalayacetus, Erken Eosen döneminde kuzey Hindistan'da yaşamış, bilinen en eski balina cinsi. Subathu Oluşumu'nda bulunan kalıntıları 53.5 milyon yıl öncesine tarihlendi. Bu kalıntılar tek ve tip türü olan Himalayacetus subathuensis'e atandı.

<i>Ichthyolestes</i> tarih öncesi balina cinsi

Ichthyolestes, Erken Eosen döneminde Kuzey Pakistan'da yaşamış arkaik balina cinsi. Cins, tek ve tip türü Ichtyolestes pinfoldi ile bilinir. Ichthyolestes, Pakicetidae familyasının diğer üyelerinden daha küçüktü.

<i>Rodhocetus</i> tarihöncesi balina cinsi

Rodhocetus, Pakistan'ın Lütesiyen'inden bilinen soyu tükenmiş bir protocetid erken balina cinsidir. En iyi bilinen protocetid olan Rodhocetus, muhtemelen perdeli uzun elleri ve ayakları olan kısa uzuvları ve kısmen kaynaşmış dört sakral omurla hareketsiz bir sakrumu olan bir Eosen balinasının tam bir görüntüsünü veren iki kısmi iskeletten bilinmektedir. Kara memelisi özelliklerine sahip olan ve böylece karadan denize evrimsel geçişi gösteren soyu tükenmiş birkaç balina türünden biridir.

<i>Indohyus</i> tarih öncesi çift toynaklı cinsi

Indohyus, fosilleri Güney Asya'nın Erken Eosen'inden bilinen, soyu tükenmiş bir çift toynaklı cinsidir. Himalayalarda bulunan bu küçük cüce geyik benzeri hayvan, deniz memelisi kök grubunun (Cetaceamorpha) bilinen en eski üyelerinden biridir.