İçeriğe atla

Hans Rudolf Herren

Hans Rudolf Herren
Doğum30 Kasım 1947(1947-11-30)
Muhleberg, İsviçre
Milliyetİsviçreli
EğitimETH Zürih 1977
ÖdüllerRight Livelihood Award
Kariyeri
DalıEntomoloji

Hans Rudolf Herren, İsviçreli bir entomolog, çiftçi ve geliştirme uzmanıdır. 30 Kasım 1947'de Mühleberg, İsviçre'de doğdu.[1]

Afrika'da büyük bir biyolojik haşere yönetimi kampanyasına öncülük etti ve manyok unlu böceğiyle (Pseudococcidae) başarılı bir şekilde mücadele etti. Bu çabaları sayesinde, tahmini 20 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği büyük bir gıda krizini önledi. 1995 yılında Dünya Gıda Ödülü'nü ve 2013 yılında Doğru Geçim Ödülü'nü (Right Livelihood Award) alan ilk İsviçreli oldu.[2]

Kariyer

Hans Rudolf Herren, Eğitimini Tarım Bilimleri alanında MSc (Master of Science) derecesiyle ETH Zürih'te tamamladı. Aynı üniversiteden 1977 yılında Biyolojik Kontrol alanında doktorasını tamamlamıştır. Doktora sonrası döneminde, böcek zararlılarının biyolojik kontrolü üzerine çalışmalarını Berkeley'de bulunan California Üniversitesi'inde sürdürmüştür.

Hans Rudolf Herren 32 yaşında, Uluslararası Tropikal Tarım Enstitüsü'nde çalışmak üzere Nijerya'nın Ibadan kentine gitti. Burada Biyolojik Kontrol Programı'nı oluşturdu ve Güney Amerika'da keşfettiği bir parazitik yaban arısı (Anagyrus lopezi) kullanarak manyok unlu böceği (Pseudococcidae) ile mücadele etti. Bu başarı sayesinde büyük bir gıda krizini önleyerek yaklaşık 20 milyon kişinin hayatını kurtardı. Bu başarısı nedeniyle, 1995 Dünya Gıda Ödülü ve 2003 Çevre Başarısı Ödülü dahil birçok ödül aldı.

Üyelikleri:

  • 2007: Uluslararası Bitki Koruma Bilimleri Derneği (IAPPS) Başkanı (şimdi Onursal Başkan)
  • 2006: İki dönem boyunca Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezleri Konsorsiyumu (CGIAR) Bilim Konseyi üyesi
  • 2011: İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nün Bilimsel Danışma Konseyi üyesi
  • Birleşmiş DevletlerUlusal Bilimler Akademisi (NAS) Ortak Üyesi[3]
  • Gelişmekte olan ülkeler için bilim akademisi olan TWAS'ın Ortak Üyesi
  • Entomoloji Topluluğu üyesi
  • Afrika Böcek Bilimcileri Derneği üyesi
  • Uluslararası Biyolojik Kontrol Organizasyonu üyesi
  • Amerikan Biyolojik Bilimler Enstitüsü üyesi
  • Bilimsel Gelişime Açık Amerikan Birliği üyesi
  • Roma Kulübü üyesi
  • Regenerasyon Uluslararası'nın kurucu üyesi
  • Monsanto Mahkemesi'nin kurucu üyesi
  • Worldwatch Enstitüsü'nün Planet'i Besleme Danışma Grubu üyesi
  • Sosyal ve Çevresel Sorumluluk Bilim İnsanları Avrupa Ağı üyesi[4]
  • Dünya Gelecek Konseyi üyesi.

Kaynakça

  1. ^ "Tyler Prize for Environmental Achievement". web.archive.org. 27 Eylül 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  2. ^ globalreach.com, Global Reach Internet Productions, LLC-Ames, IA-. "1995: Herren - The World Food Prize - Improving the Quality, Quantity and Availability of Food in the World". www.worldfoodprize.org (İngilizce). 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  3. ^ "National Academy of Sciences". www.nasonline.org. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 
  4. ^ "Biotech's Assault On Balanced Journalism". HuffPost (İngilizce). 4 Haziran 2014. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Da-Wen Sun</span>

Da-Wen Sun olarak bilinen Sun Dawen, İrlanda Ulusal Üniversitesi, Dublin Koleji Üniversitesi'nde, Gıda ve Biyosistem Mühendisliği profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi</span> Karamanda kurulu devlet üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman'da yer alan bir yüksek eğitim kurumudur. 28 Mayıs 2007 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak faaliyete başlayan 17 üniversiteden biridir. Üniversite, daha önce Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokuldu.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">İsam Şeref</span>

İsam Abdülaziz Şeref, 3 Mart 2011 - 7 Aralık 2011 tarihleri arası Mısır Başbakanı olan mühendis ve Mısırlı bir profesördür. Daha önce de 2004-2005 yılları arası Ulaştırma Bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mario Capecchi</span> Nobel Ödüllü moleküler genetikçi

Mario Renato Capecchi, İtalyan asıllı Amerikalı moleküler genetikçi ve 2007 Nobel Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. 2007 yılında Martin Evans ve Oliver Smithies ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü paylaştı. Günümüzde Utah Üniversitesinde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Bianco</span> Fransız siyasetçi (d. 1943)

Jean-Louis Bianco Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Chalfie</span>

Martin Chalfie Amerikalı bir bilim insanıdır. Aynı zamanda biyolojik bilimler bölüm başkanıdır ve Kolombiya Üniversitesi'nde Biyolojik bilimler Profesörü olarak çalışmaktadır. 2008 Nobel Kimya ödülü'nü Osamu Shimomura ve Roger Y. Tsien ile paylaştı. Harvard Üniversitesi'nden Nörobiyoloji dalında bir doktorası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikrobiyolog</span> mikroskobik organizmaların özelliklerini araştıran kişi

Mikrobiyolog, Bilim mesleklerinden biri; genellikle çıplak gözle görülemeyen canlıları araştıran bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Tirole</span> Fransız ekonomist (d. 1953)

Jean Marcel Tirole, Fransız iktisat profesörü. "Büyük Firmaların Piyasa Gücü ve Kontrolleri" konusunda analizleri nedeniyle 2014 Nobel Ekonomi Ödülü almıştır.

Sadık Arslan, Türk diplomat.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

Michael Warren Young Amerikalı biyolog ve genetikçi. Otuz yılı aşkın süredir Drosophila melanogaster de genetik olarak kontrol edilen uyku ve uyanıklık modellerini araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pseudococcidae</span>

Pseudococcidae, nemli, sıcak habitatlarda bulunan böcek familyası Pseudococcidae, zırhsız Coccoidea üstfamilyasına bağlıdır. Pek çok tür, sera bitkilerinin, ev bitkilerinin ve subtropikal ağaçların bitki sularıyla beslendikleri için zararlı olarak kabul edilir. Bazı karıncalar onlarla simbiyotik ilişkiler yaşar, onları yırtıcılardan korur ve salgıladıkları özsuyu besler.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gıda Ödülü</span> ödül

Dünya Gıda Ödülü, dünyadaki gıdanın kalitesini, miktarını veya bulunabilirliğini iyileştirerek insanî gelişmeyi ilerleten bireylerin başarılarını takdir eden uluslararası bir ödüldür. Nobel Barış Ödülü sahibi Norman Borlaug tarafından tasarlanan ve 1986 yılında General Foods'un desteğiyle oluşturulan bu ödül, gıda ve tarım alanında Nobel veya en yüksek onur olarak öngörülmüş ve tanıtılmıştır. Şu anda çok sayıda sponsorun desteğiyle Dünya Gıda Ödülü Vakfı tarafından yönetilmektedir. 1987'den beri ödül, dünya gıda arzı ile ilgili herhangi bir alandaki katkıları tanımak için her yıl verilmektedir; bu alanlar arasında hayvan bilimi, su ürünleri yetiştiriciliği, toprak bilimi, su koruma, beslenme, sağlık, bitki bilimi, tohum bilimi, bitki patolojisi, ürün koruma, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, politika, araştırma, altyapı, acil yardım ve yoksulluk ve açlıkla mücadele bulunmaktadır.