İçeriğe atla

Hans Refior

Hans Refior (29 Ekim 1906 - ?), II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda görevli bir subaydı. Refior, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son saldırısı sırasında "Berlin Savunma Alanı" nın son iki Alman komutanı tarafından görevlendirildi.

18 Mart 1945'te Albay Refior, Berlin Savaşı sırasında Korgeneral Helmuth Reymann'ın kurmay başkanı oldu. Reymann, Berlin Savunma Alanının komutanı olarak 6 Mart'ta seçildi. Başından beri, Refior'a göre Reymann'ın selefi General Bruno Ritter von Hauenschild'in onlardan hiçbir şey bırakmadığı açıktı.

Refior ve Reymann, Nisan başında kendilerinin, Berlin'in güçleri elinde tutma şansının bulunmadığını doğruladı. Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'e sivillerin terk etmesine izin verilmesini önerdi. Refior ve Reyman, bunun kadınlar ve çocuklar için özellikle önemli olduğunu belirtti. Goebbels'ın zayıf yanıtı, Refior ve Reymann'a, böyle bir kitlesel tahliye için gerekli lojistik konusunu hiçbir zaman düşünmediğini açıkça ortaya koydu.[1]

Kaç asker ve silah bulunduğunu belirlemek için Refior ve Reymann, "Berlin Savunma Alanında" kendileri için mevcut olanı hesaplamaya çalıştı. Yakında "Berlin Savunma Alanı" unvanının önemi olmadığını keşfettiler. "Berlin Savunma Bölgesi", Alman diktatörü Adolf Hitler'in icat ettiği "Fortress" (Festung) gibi başka bir deyimdi.[2] Refior tarafından, Berlin'in çevresindeki alan komutanlarıyla savunmaları koordine etme girişimleri başarısız oldu.[3]

23 Nisanda Hitler, Reymann'ı Berlin Savunma Alanının komutanlığını General Der Artillerie Helmuth Weidling ile değiştirdi.

26 Nisan sabahının erken saatlerinde Refior, Weidling'in karargahı Bendlerblock'da kısa bir uykudan uyandı. Onu uyandıran şey, hızlı top atışı sesleri (Sovyetlerin "çerçeveleme" dediği şey) idi. Refior, bunların "eski ön cephedeki tavşanlar" olduğuna dikkat çekti. Tecrübelerinden, bunların katyuşa roketleri salvo'sundan önce "tebrik" olduğunu biliyordu.[4]

Weidling, Berlin'in savunmalarının komutasını sonuna kadar sürdürdü. 2 Mayıs'ta Weidling'in "askeri" kurmay başkanı Theodor von Dufving ve Refior'u da içeren Weidling'in personelinin diğer üyeleri, sonuçta şehri Sovyet Generali Vasily Chuikov'a teslim ettiler.[5]

Kaynakça

  1. ^ Beevor 2002, s. 177.
  2. ^ Beevor 2002, s. 178.
  3. ^ Beevor 2002, ss. 179, 180.
  4. ^ Beevor 2002, s. 320.
  5. ^ Beevor 2002, s. 386.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ritter von Greim</span> Nazi Almanyası Luftwaffe Başkomutanı (1945)

Robert Ritter von Greim, Alman asker. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Krebs</span> Nazi Almanyası Heer Genelkurmay Başkanı

Hans Krebs, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Piyade Generali ve OKH başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Schörner</span>

Ferdinand Schörner, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Burgdorf</span> Nazi Almanyasında Piyade Orgenerali

Wilhelm Emanuel Burgdorf, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda komutan ve kurmay subay olarak görev yapan bir Alman generaliydi. Ekim 1944'te Burgdorf, Ordu Personel Ofisi şefi ve Adolf Hitler'in baş emir subayı rolünü üstlendi. Bu sıfatla Mareşal Erwin Rommel'in intihara zorlanmasında rol oynamıştır. Burgdorf, Berlin Muharebesi'nin sonunda 2 Mayıs 1945'te Führerbunkerde intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Bendlerblock</span>

Bendlerblock, Berlin'in Tiergarten semtinin doğusunda Stauffenbergstraße'de bulunan tarihi bina kompleksi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fritzsche</span>

Hans Fritzsche, Alman gazeteci. Nazi Almanyası döneminde Propaganda Bakanlığı üst düzey görevlisi.

Gerhard Boldt, II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı deneyimler hakkında kitap yazmış olan Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı.

Hans-Erich Voss, 1945 yılında Berlin Savaşında Führerbunker'in son kalanlarından biri olan bir Alman amiraliydi. Ayrıca, Adolf Hitler ve Joseph Goebbels'i intihar etmeden önce canlı gören son kişiler arasındaydı.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

Georg Betz, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Obersturmbannführer rütbesine yükselen bir SS subayıydı. Betz, Adolf Hitler'in özel pilot yardımcısıydı ve Hans Baur'un yerine geçmişti. Betz, Nisan 1945'ün sonunda Berlin'de Führerbunker'de bulundu. 1 Mayıs 1945'te Betz, Berlin'deki Reich Şansölyeliği çıkışında yer aldı. 2 Mayıs 1945'ten itibaren Betz, Sovyet birliklerinin ağır ateş altında olan Weidendammer Köprüsü'nü geçerken yaralandı ve öldü.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Reymann</span> Alman general

Hellmuth Reymann, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda (Heer) bir subaydı. Reymann, Berlin şehri üzerindeki Sovyet kuvvetlerinin son hücumunda Berlin Savunma Alanının son komutanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in son dileği ve vasiyeti</span>

Adolf Hitler, son vasiyetini, eşi Eva Braun ile intihar etmeden önceki gün 29 Nisan 1945'te Berlin'deki yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de imzalamıştır.