İçeriğe atla

Hans Leip

Hans Leip üniformalı

Hans Leip (22 Eylül 1893 – 6 Haziran 1983), Lili Marleen'in söz yazarı olarak hatırlanan bir Alman romancı, şair ve oyun yazarı.

Leip, Hamburg limanında eski denizci ve liman işçisinin oğluydu. Orada eğitim aldı ve 1914 yılında Rothenburgsort Hamburg banliyösünde bir öğretmen oldu. 1915 yılında Alman ordusu tarafından askere çağrıldı ve Berlin'deki eğitim sonrasında Doğu cephesinde ve Karpatlar'da görev yaptı. 1917 yılında yaralandıktan sonra tıbbi gerekçelerle taburcu edildi.

Leip'in bir sanatçı olarak emellerini vardı, ama sonra yazarlığa döndü, kitaplarını kendisi resimledi. 1920'lerde Paris, Londra, Cezayir ve New York'a, kapsamlı seyahatler yaptı. Bir romancı olarak Kölnische Zeitung gazetesinin ödülüne layık görüldü. Romanları, İkinci Dünya Savaşı'na patlak verene kadar iyi sattı. Aynı zamanda oyun yazarlığı, kısa hikâyeler, şiirler, dramalar ve aynı zamanda bir ressam ve heykeltıraş oldu.[1]

Lili Marleen

Leip, I. Dünya Savaşı sırasında orduda görev yaparken Lili Marleen'nin kelimelerini yazdı. Şiir aslen "Fener altındaki Kız" ("Das Mädchen unter der Laterne") başlığını taşıyordu. Daha sonra 1938'de Tommie Connor Norbert Schultze tarafından müziğin İngilizce sözleri yazıldı. 1939 yılında Lale Andersen tarafından birçok çevirilerde dünya çapında hit oldu.

Kaynakça

  1. ^ Leibovitz, Liel and Miller, Matthew (2008). Lili Marlene: The Soldiers' Song of World War II. New York, NY: Norton. ISBN 978-0-393-06584-8

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oscar Wilde</span> 19. yüzyıl İrlandalı şair, oyun yazarı ve estet

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, İrlandalı oyun yazarı, romancı, kısa öykücü ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Beckett</span> İrlandalı yazar, eleştirmen ve şair (1906–1989)

Samuel Barclay Beckett, İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürt Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Mayakovski</span> Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü

Vladimir Vladimiroviç Mayakovski, Rus şair, oyun yazarı, film ve tiyatro aktörü.

<span class="mw-page-title-main">Bertolt Brecht</span> Alman şair, tiyatro yazarı ve yönetmeni (1898-1956)

Eugen Berthold Friedrich Brecht, kısaca Berthold ya da Bert Brecht,, Alman şair, tiyatro yazarı ve yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Asena</span> Türk tiyatro yazarı

Orhan Asena, Türk oyun yazarı, şair, çocuk hastalıkları hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Lili Marleen</span>

Lili Marleen II. Dünya Savaşı sırasında ün kazanmış Alman şarkısı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Valéry</span> Fransız sembolist şair (1871-1945)

Paul Valery, Fransız şair, yazar ve düşünürdür.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kästner</span> Alman yazar (1899-1974)

Emil Erich Kästner Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Elfriede Jelinek</span> Avusturyalı yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü (2004) sahibi

Elfriede Jelinek Avusturyalı feminist oyun yazarı ve romancı. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nelly Sachs</span> Alman asıllı İsveçli yazar ve şair

Nelly Sachs Alman asıllı İsveçli yazar ve şair. Eserlerinde savaşın insan üzerindeki tahribatını konu edindi; Tevrat ve Yahudi geleneği temaları ağırlıklı yer tuttu. 1966 yılında Nobel edebiyat ödülünü Shmuel Yosef Agnon ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Borchert</span> Alman şair, oyun ve öykü yazarı (1921-1947)

Wolfgang Borchert, Alman şair, oyun ve öykü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Tuncay</span>

Yiğit Tuncay, Türk tiyatro yönetmeni, oyuncu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Carson McCullers</span> Amerikalı yazar (1917 – 1967)

Carson McCullers Amerikalı yazar. Roman, kısa öykü, oyun, deneme ve şiir türlerinde eserler üretmiştir. İlk romanı Yalnız Bir Avcıdır Yürek, Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerindeki toplumdan dışlanmış, uyumsuz karakterlerin manevi yalnızlıklarını konu alır. Diğer eserlerinde de benzer mekanları ve temaları kullanmıştır.

Yazılış farkıyla

<span class="mw-page-title-main">Curzio Malaparte</span>

Gerçek adı Kurt Erich Suckert ya da bilinen adıyla Curzio Malaparte, İtalyan gazeteci, romancı, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Werfel</span> Avusturyalı romancı (1890 – 1945)

Franz Werfel Avusturyalı romancı, oyun yazarı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Lale Andersen</span>

Lale Andersen, asıl adı Liese-Lotte Helene Berta Bunnenberg, Alman şarkıcı ve oyuncudur. 1939'da seslendirdiği "Lili Marleen" şarkısı ile dünyaca çapında meşhur oldu. "Nicola Wilke" rumuzuyla şarkı sözü de yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Carls</span>

Rolf Carl Wilhelm Hans Carls, II. Dünya Savaşı sırasında bir Alman amiral idi. Nazi Almanyası'nın Şövalye Demir Haç madalyasını aldı.

Norveç edebiyatı, Norveç'te veya Norveç halkı tarafından bestelenen edebiyattır. Norveç edebiyatının tarihi, Bragi Boddason ve Eyvindr Skáldaspillir gibi şairlerle birlikte 9. ve 10. yüzyılların pagan Eddaik şiirleri ve skaldik mısralarıyla başlar. 1000 yılı civarında Hristiyanlığın gelişi, Norveç'i Avrupa Orta Çağ öğrenimi, menajerlik ve tarih yazımı ile temasa geçirdi. Yerli sözlü gelenek ve İzlanda etkisi ile birleşen bu, 12. yüzyılın sonlarında ve 13. yüzyılın başlarında aktif bir edebiyat üretimi dönemine dönüşecekti. O dönemin başlıca eserleri arasında Historia Norwegie, Thidreks saga ve Konungs skuggsjá sayılabilir. Norveç'in en eski edebiyatı, Viking Çağı'nda taş üzerine yapılmış runik yazıtlardan ve çoğunlukla sözlü olarak aktarılan ve yalnızca daha sonraki İzlanda el yazmalarından yazılı olarak bilinen aliterasyonlu şiirden oluşur. 13. yüzyılın İzlanda destanları da İzlanda'daki Norveçli yerleşimciler arasında devam eden bir Norveç sözlü nesir geleneğinin olduğunu gösterir. Hristiyanlık Norveç'e geldiğinde, misyoner rahipler ve rahipler yanlarında hem yazı teknolojisini hem de büyük ölçekli metinlerin oluşturulmasını sağlayan alfabeyi getirdiler. Yüksek Orta Çağ boyunca, hem kraliyet mahkemesi hem de dini liderlerin ikametgâhları ile ilgili yazı gelenekleri vardı; örneğin, Kral Sverre Sigurdsson'i hayatının bir destanının bestelenmesi için ayarladı. Orta Çağ Norveç'inden en iyi edebi metin, 1250 civarında yazılmış olabilecek ve Magnus VI Lagabøte'nin yasama çalışmalarını etkilemiş gibi görünen Konungs skuggsjå adlı krallar için bir el kitabıdır. Ancak Kara Ölüm'ün gelişiyle birlikte, Norveç nüfusunu o kadar çok kaybetti ki, yerli edebi gelenek neredeyse hiçbir şeye gerilemedi.