İçeriğe atla

Hans Lammers

Hans Heinrich Lammers
Doğum2 Mayıs 1879(1879-05-02)
Lublinitz
Ölüm4 Ocak 1962 (82 yaşında)
Düsseldorf, Almanya
Bağlılığı
Hizmet yılları1914-1945
RütbesiSS-Obergruppenführer
KomutasıReichsminister und Chef der Reichskanzlei
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf)

Hans Heinrich Lammers (2 Mayıs 1879, Lublinitz - 4 Ocak 1962, Düsseldorf, Almanya), Alman hukukçu, Nazi Partisi mensubu, Nazi Almanyası'nın devlet bakanı, Reichskanzlei (Başbakanlık) şefi ve SS-Obergruppenführer.

Yukarı Silezya'da bir veterinerin oğlu olarak Lublinitz (bugünkü Lubliniec, Śląskie) doğumlu olan Lammers, Breslau ve Heidelberg'de hukuk fakültesini tamamladı ve 1912 yılında Beuthen'de bir yargıç oldu.

Bir avukat olarak kariyerine devam etti ve daha sonra I. Dünya Savaşı sırasında Birinci ve İkinci Sınıf Demir Haç madalyası aldı. Alman Ulusal Halk Partisi'ne (DNVP) katıldı, 1922'de İçişleri Müsteşarı olarak görev yaptı.

1932 yılında Nazi Partisi'ne katıldı ve 1933 yılında bir polis departmanı başkanı olarak atandı. Hızlı terfilerle kısa süre sonra bir Devlet Bakanı ve Reichskanzlei Başkanı olarak görev aldı. Reich Bakanı olarak Adolf Hitler'in kabine üyesine dahil oldu ve 30 Kasım 1939'da Reich Savunma Bakanları Konseyi üyesi oldu. Ocak 1943 yılından itibaren Hitler'in olmadığı toplantılarda kabine Başkanı olarak görev yaptı.

Zamanla, savaş nedeniyle konumunun artan ilgisizliği ve Martin Bormann'ın Hitler üzerindeki artan etkisinin bir sonucu olarak, Lammers gücünü ve nüfuzunu kaybetti.[1]

Nisan 1945'te Hitler'in istifa etmesini istediği Hermann Göring ve çevredekilerin ayaklanmalarına bağlantılı olarak Üçüncü Reich'ın son günlerinde Hitler'in güçleri tarafından tutuklandı. 23 Nisan'da Sovyetler Berlin'i kuşatırken Göring, Luftwaffe General Karl Koller ve Lammers'a danıştı. Hepsi Göring'in Hitler'in atanmış halefi olduğu ve Hitler'in iş göremez hale gelmesi durumunda onun yardımcısı olarak hareket edeceği konusunda hemfikirdi. Göring, Berlin'de kesin bir ölümle karşı karşıya kalan Hitler'in kendisini yönetmekten aciz olduğu sonucuna vardı. Göring konuyla ilgili olarak Berchtesgaden'den Hitler'e Almanya'nın liderliğini kendisinin üstlenmesi gerektiğini savunan bir telgraf gönderdi. Göring, Hitler'in aciz olduğunu düşündüğü o gece (23 Nisan) saat 22:00'ye bir zaman sınırı koydu. Telgraf, Hitler'i Göring'in bir hain olduğuna ve telgrafın istifa veya devrilme talebi olduğuna ikna eden Bormann tarafından ele geçirildi. Hitler öfkeyle karşılık verdi ve SS birliklerine Göring'i tutuklamalarını emretti. Kısa bir süre sonra, Hitler Göring'i tüm görevlerinden çıkardı ve Göring, personeli ve Lammers'ın Obersalzberg'de ev hapsine alınmasını emretti.

Lammers Amerikan kuvvetleri tarafından esir alındı, ancak bu arada karısı Elfriede, Mayıs 1945'in başlarında Obersalzberg (Hitler'in dağ inziva yeri) yakınlarında intihar etti. İki gün sonra kızı Ilse intihar etti.

Savaştan sonra Nisan 1946'da Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi'nde tanık oldu. Nisan 1949 yılında Bakanlıklar Davası'nın sonraki Nürnberg Duruşmaları altına alınmıştır ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı ama daha sonra cezası 10 yıla indirildi. 1952 yılında affedilerek serbest bırakıldı. Düsseldorf'ta 4 Ocak 1962 tarihinde öldü ve eşi ve kızının gömülü olduğu Berchtesgaden'e defnedildi.

Hans Lammers ve Adolf Hitler, Mayıs 1939

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Fischer 1995, s. 312.

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Artur Axmann</span>

Artur Axmann, Nazi Almanyası'nda 1940-1945 yılları arasında Hitler Gençliği (Hitlerjugend) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Kritzinger</span>

Dr. Friedrich Wilhelm Kritzinger, Nasyonal Sosyalizm döneminde bir Alman Reich Başbakanlık resmi ve devlet sekreteriydi. Kritzinger, Hans Lammers altında Reich Başbakanlık başkan yardımcısı oldu ve Wannsee Konferansı'na Lammer'in temsilcisi olarak katıldı.

Edda Carin Wilhelmine Göring, aktris Emmy Göring ve Nazi Hermann Göring'in kızıdır.

Karl Koller, bir Alman General der Flieger ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Luftwaffe Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Blutfahne</span>

Blutfahne, 9 Kasım 1923 tarihinde, Münih'te başarısız darbe girişimi olan Birahane Darbesi'nde kullanılan, SA üyelerinden birinin kanı bulaşan bireysel Nazi Alman svastika bayrağı. Bu sonradan Nazi Partisi'nin en saygıdeğer nesnelerinden biri haline geldi. Münih polisi Nazilere ateş ettiğinde, bayraktar Heinrich Trambauer vuruldu ve bayrak düştü. Andreas Bauriedl isimli bayrağın yanında yürüyen bir SA elemanı öldürüldü, bayrağın üzerine düştü ve bayrak onun kanıyla boyandı. Sonraları bu bayrak parti tarafından düzenlenen törenlerde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

Dr. Hugo Johannes Blaschke, 1933'ten Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in özel diş hekimi olarak ve Heinrich Himmler'in diş hekimi şefi olarak dikkat çeken bir Alman diş hekimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in son dileği ve vasiyeti</span>

Adolf Hitler, son vasiyetini, eşi Eva Braun ile intihar etmeden önceki gün 29 Nisan 1945'te Berlin'deki yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de imzalamıştır.

Göring Telgrafı, 23 Nisan 1945'te Adolf Hitler'in halefi Hermann Göring tarafından gönderilen ve çökmekte olan Üçüncü Reich'ın liderliğini üstlenmek için izin isteyen bir mesajdı. Telgraf, Hitler'in seçilmiş halefini görevden almasına ve yeni siyasi halefler Joseph Goebbels ve Karl Dönitz'in atanmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Camp Ashcan</span>

Kod adı Ashcan olan 32 Nolu Merkez Kıta Savaş Mahkûmu, II. Dünya Savaşı sırasında Lüksemburg'daki Mondorf-les-Bains Palace Hotel'de bir Müttefik savaş esiri kampıydı. Mayıs-Ağustos 1945 arasında faaliyet gösteren, Hermann Göring ve Karl Dönitz de dahil olmak üzere Nürnberg'deki yargılanmalarından önce hayatta kalan, en önde gelen 86 Nazi liderine bir işlem istasyonu ve sorgulama merkezi olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Şansölyeliği</span>

Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.

Arthur Kannenberg, Adolf Hitler'in evinin yöneticisiydi.

Parti Şansölyeliği, 12 Mayıs 1941'de Alman Nazi Partisi'nin (NSDAP) genel merkezinin adıydı. Bu ofis daha önce Führer Yardımcısı'nın Kurmay Başkanlığı olarak vardı, ancak Rudolf Hess'in Adolf Hitler'in izni olmadan bir barış anlaşması müzakere etmek amacıyla İskoçya'ya uçmasından sonra yeniden adlandırıldı. Hess, Hitler tarafından suçlandı, eski makamı feshedildi ve yerine Hess'in eski yardımcısı Martin Bormann altında yeni Parti Şansölyeliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Obersalzberg'in bombalanması</span>

Obersalzberg'in bombalanması, Kraliyet Hava Kuvvetleri Bombardıman Komutanlığı tarafından 25 Nisan 1945'te Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde gerçekleştirilen bir hava saldırısıydı. Operasyon, Bavyera'da Adolf Hitler ve Alman liderliğinin diğer önemli üyeleri için inşa edilen konut ve sığınaklardan oluşan bir kompleks olan Obersalzberg'i hedef aldı. Kompleksteki birçok bina yıkıldı, ancak Hitler'in ikametgâhı ve sığınak ağı çok az hasar gördü. Dört havacının kaybıyla iki Müttefik bombardıman uçağı düşürüldü ve 31 Alman öldürüldü.