İçeriğe atla

Hans Hedtoft

Hans Hedtoft
Danimarka Başbakanı
Görev süresi
30 Eylül 1953 - 29 Ocak 1955
Hükümdar IX. Frederik
Yerine geldiğiErik Eriksen
Yerine gelenH. C. Hansen
Görev süresi
13 Kasım 1947 - 30 Ekim 1950
Hükümdar IX. Frederik
Yerine geldiğiKnud Kristensen
Yerine gelenErik Eriksen
Kişisel bilgiler
Doğum Hans Christian Hedtoft Hansen
21 Nisan 1903(1903-04-21)
Aarhus, Danimarka
Ölüm 29 Ocak 1955 (51 yaşında)
Stockholm, İsveç
Partisi Sosyal Demokratlar
Evlilik(ler) Ella Gudrun Ingeborg Holleufer

Hans Christian Hedtoft Hansen (d. 21 Nisan 1903 - ö. 26 Ocak 1955), Danimarkalı siyaset ve devlet adamı. Danimarka'nın dış politikada tarafsızlığı bırakarak NATO'ya üye olmasını sağlamıştır.

Yirmi beş yaşındayken Sosyal Demokratlar gençlik örgütünün başkanlığına getirildi. 1935'te parti sekreteriyken parlamentoya girdi; ama II. Dünya Savaşına rastlayan 1940 yıllarında Almanların Danimarka'yı işgali sırasında istifa etti. Direniş hareketine katıldı, savaş sonrasında 1945'te kurulan ilk hükûmette sosyal işler başkanı oldu. 1947-1950 arasında Sosyal Demokrat azınlık hükûmetini yönetti. Bundan sonra Hans Hedtoft adını kullanmaya başladı. 1948'de Çekoslovakya'da komünistlerin iktidara gelmesi karşısında endişeye kapıldı ve Maliye Bakanı H.C. Hansen ile birlikte Danimarka'yı güçlü bir savunma politikasına yöneltti. Bunun sonucunda Danimarka NATO'ya üye oldu, Norveç ve İsveç'le daha sıkı ilişkiler kurdu. 1953'te yeniden başbakanlığa geldikten sonra da dış politika ve savunma konularında aynı tutumu sürdürdü. Stokholm'de İskandinav Kurulunun bir toplantısı sırasında kalp krizi geçirerek öldü.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Danimarka Sosyal İşler Bakanı
5 Mayıs 1945 – 7 Aralık 1945
Sonra gelen:
Søren P. Larsen
Önce gelen:
Knud Kristensen
Danimarka Başbakanı
13 Kasım 1947 – 30 Ekim 1950
Sonra gelen:
Erik Eriksen
Önce gelen:
Erik Eriksen
Danimarka Başbakanı
30 Eylül 1953 – 29 Ocak 1955
Sonra gelen:
H. C. Hansen
Parti siyasi görevi
Önce gelen:
Thorvald Stauning
Sosyal Demokratlar Başkanı
1939–1955
Sonra gelen:
H. C. Hansen


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Kohl</span> 6. Almanya şansölyesi (1982–1998)

Helmut Josef Michael Kohl, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1982 ile 1998 arasında, Almanya şansölyesi, 1973 ile 1998 arasında Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Willy Brandt</span> 4. Almanya şansölyesi

Willy Brandt veya doğum adıyla Herbert Ernst Karl Frahm, Federal Almanya Şansölyesi (1969-1974), Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri (1964-1987).

İzlanda tarihi, Norveç ve Büyük Britanya'dan gelen Viking yerleşimcilerle başlamıştır.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">Paul-Henri Spaak</span> Belçikalı siyasetçi (1899 – 1972)

Paul-Henri Charles Spaak, Belçikalı devlet adamı. Avrupa Birliği'nin başlıca savunucularından olmuş, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) ve Benelüks Ekonomik Birliği'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dean Acheson</span> Amerikalı siyasetçi ve avukat

Dean Gooderham Acheson, Amerikalı devlet adamı ve avukat; ABD dışişleri bakanı (1949-1953), ABD başkanlarından dördünün danışmanı. II. Dünya Savaşı'nı izleten Soğuk Savaş döneminde ABD'nin dış politikasının mimarlığını yapmış, Sovyetler Birliği ve öteki komünist ülkelere karşı Batı İttifakı'nın oluşturulmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Bevin</span> İngiliz siyasetçi

Ernest Bevin, 20. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin en güçlü sendika önderlerinden biri ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında çalışma ve sosyal işler bakanlığı yapmış, savaştan hemen sonra dışişleri bakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Papandreu</span> Yunan ekonomist ve siyasetçi (1919 – 1996)

Andreas Yeoryu Papandreu, Yunan iktisatçı ve siyasetçi. 1981-1989 ve 1993-1996 arasında başbakanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun genişlemesi</span>

NATO'nun genişlemesi, NATO'ya yeni üyeler dahil etme sürecidir. NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin oluşturduğu ve kolektif savunma temeline dayanan bir askerî ittifaktır. İttifaka katılma süreci Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 10. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre bir ülkenin ittifaka katılması veya ittifaka davet edilmesi için mevcut bütün üye ülkelerin onayı gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Linas Linkevičius</span> Litvan siyasetçi

Linas Linkevicius Litvanyalı siyasetçi, Litvanya Sosyal Demokrat Partisi üyesi ve 2012-2020 yıllarında Dışişleri Bakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Poul Hartling</span> Danimarkalı politikacı ve diplomat

Poul Hartling, Danimarkalı bir diplomat ve siyasetçidir. Liberal Parti üyesiydi ve 1973-1975 yılları arasında Danimarka Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vilhelm Buhl</span>

Vilhelm Buhl II. Dünya Savaşı'nın Danimarka'yı işgali sırasında Birlik Hükûmetinin başkanı olarak Nazilerin kendisini görevden uzaklaştırılmasını emretmesine kadar 4 Mayıs 1942'den 9 Kasım 1942'ye kadar Danimarka Başbakanı olarak görev yaptı.

Konstantinos Dovas Yunan asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokratlar (Danimarka)</span>

Sosyal Demokratlar, Danimarka'da sosyal demokrat bir siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Vlas Çubar</span>

Vılas Yakovleviç Çubar, Bolşevik devrimci, Ukrayna 1932-33 kıtlık yılları politikalarının etkili isimlerinden Sovyet politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yugoslavya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Türkiye-Yugoslavya ilişkileri, Türkiye ile Yugoslavya arasındaki tarihi dış ilişkilerdi.